Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Gold

Gold A precious metal forum discussion. Diversify your investment portfolio smartly.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 15-09-2017, 10:36 AM
Boy99 Boy99 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2017
Posts: 20
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default Gadai emas 916 di arrahnu tapi jadi 835

Salam

Maap nak tanya semalam aku gadaikan rantai, cincin yang aku beli untuk di jadikan modal projek..

Masalahnyer bila aku tengok resit tu arrahnu tu..rantai memang dia tulis 916 tapi cincin aku dia letak emas 835...

Aku masih simpan resit cincin yang aku beli dulu tertulis 916...mane satu yang betul ni? Aku kena tipu oleh kedai emas ke atau aku di tipu arrahnu tersebut?

Atau aku yg xtahu pasal emas ni?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 15-09-2017, 10:39 AM
tokputih tokputih is offline
CG Top Poster Club

tokputih's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Apr 2008
Posts: 26,950
Thanks (Received): 520
Likes (Received): 240
Blog Entries: 4
Active Level
My Mood:
Default

Kena tipu kedai emas.. Bnyk berlaku..
Reply With Quote
  #3  
Old 15-09-2017, 10:44 AM
magnesium magnesium is offline
Legendary Member

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 10,547
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 147
Active Level
Default

kalau kedai emas yg kecik2 tu memang biasa kena tipu

so tt beli kat kedai mana?
Reply With Quote
  #4  
Old 15-09-2017, 10:45 AM
latape latape is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 513
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 4
Active Level
Default

tengoklah kat tulisankat cincin tu, tp selalu gak kat arahnu agro barang downgrade sbb dia tak dpt detect tapi tak makna barang tak betul. tu sebab kita nk gadai je lainlah klu nak jual mesti kedai check betul2
Reply With Quote
  #5  
Old 15-09-2017, 11:20 AM
kpm kpm is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2012
Posts: 506
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 33
Active Level
Default

Begitulah cara dorang cari untung...
dorang akan downgradekan barang kemas dengan alasan banyak bendasing lekat kat emas tu dan macam2lah lagi alasan dorang tapi bila dilelong dorang ikut pula grade biasa emas tu.
Lagi satu dorang tak terima barang kemas yg ada lopong2, dorang cuma terima barang kemas yg padat sahaja.
Kata ikut Islam tapi banyak penipuan tersembunyi.
Kalau boleh dorang nak emas tu cepat2 kena lelong dan tokeh2 kedai emas adalah bestfriend budak2 kaunter arahnu ni.
Paling penting bila pajakgadai arahnu dekat mana2 bank dia akan masuk CCRIS.
Kat pajak gadai biasa dorang cuma check grade emas tersebut tanpa banyak soal dan takde rekod CCRIS.
Reply With Quote
  #6  
Old 15-09-2017, 11:31 AM
magnesium magnesium is offline
Legendary Member

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 10,547
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 147
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kpm View Post
Begitulah cara dorang cari untung...
dorang akan downgradekan barang kemas dengan alasan banyak bendasing lekat kat emas tu dan macam2lah lagi alasan dorang tapi bila dilelong dorang ikut pula grade biasa emas tu.
Lagi satu dorang tak terima barang kemas yg ada lopong2, dorang cuma terima barang kemas yg padat sahaja.
Kata ikut Islam tapi banyak penipuan tersembunyi.
Kalau boleh dorang nak emas tu cepat2 kena lelong dan tokeh2 kedai emas adalah bestfriend budak2 kaunter arahnu ni.
Paling penting bila pajakgadai arahnu dekat mana2 bank dia akan masuk CCRIS.
Kat pajak gadai biasa dorang cuma check grade emas tersebut tanpa banyak soal dan takde rekod CCRIS.
ar rahnu tempat saya ok jer

emas kosong pun dorang amik

emas habib yg dlm ada besi pun dorang ajar

saya pun selalu beli emas lelong kat 2 kedai ar rahnu

ok je tiap2 bulan ada je proses lelong, setiap kali lepas raya paling banyak emas kena lelong

harga pun murah mungkin kerana ramai yg dah habis duit so x ramai yg masuk bid
Reply With Quote
  #7  
Old 15-09-2017, 12:21 PM
Boy99 Boy99 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2017
Posts: 20
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by magnesium View Post
kalau kedai emas yg kecik2 tu memang biasa kena tipu

so tt beli kat kedai mana?
Betulke? Kat kota tinggi johor...dua cincin kedai yang berlainan...tak kan 2 kedai tu tipu aku...

Dah tu bole ke aku g kedai tu tunjuk resit...nape 835 bukan 916?
Reply With Quote
  #8  
Old 15-09-2017, 12:25 PM
Boy99 Boy99 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2017
Posts: 20
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kpm View Post
Begitulah cara dorang cari untung...
dorang akan downgradekan barang kemas dengan alasan banyak bendasing lekat kat emas tu dan macam2lah lagi alasan dorang tapi bila dilelong dorang ikut pula grade biasa emas tu.
Lagi satu dorang tak terima barang kemas yg ada lopong2, dorang cuma terima barang kemas yg padat sahaja.
Kata ikut Islam tapi banyak penipuan tersembunyi.
Kalau boleh dorang nak emas tu cepat2 kena lelong dan tokeh2 kedai emas adalah bestfriend budak2 kaunter arahnu ni.
Paling penting bila pajakgadai arahnu dekat mana2 bank dia akan masuk CCRIS.
Kat pajak gadai biasa dorang cuma check grade emas tersebut tanpa banyak soal dan takde rekod CCRIS.
Oooo macam tu ke...xpe nanti dalam sebulan dua lepas dpt untung dr projek aku ambik balik cincicn tu...aku g kedai emas nk upgrade..masa tu baru bole tahu kan..
Reply With Quote
  #9  
Old 16-09-2017, 11:48 AM
kpm kpm is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2012
Posts: 506
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 33
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by magnesium View Post
ar rahnu tempat saya ok jer

emas kosong pun dorang amik

emas habib yg dlm ada besi pun dorang ajar

saya pun selalu beli emas lelong kat 2 kedai ar rahnu

ok je tiap2 bulan ada je proses lelong, setiap kali lepas raya paling banyak emas kena lelong

harga pun murah mungkin kerana ramai yg dah habis duit so x ramai yg masuk bid
Ar rahnu under koperasi saya tak pernah try tapi pernah tanya.kalau ar rahnu bank rakyat dan agrobank tempat saya memang dorang tak terima emas kosong.

Pendapat saya kalau nak gadai lebih baik buat di ar rahnu under koperasi kerana dorang terima semua jenis emas,tak downgradekan emas kita,boleh dapat pinjam lebih tinggi,proses mudah dan paling penting takde rekod ccris.

Saya dak serik dengan ar rahnu kat mana2 bank kerana banyak penipuan tersembunyi.
dahlah emas didowngradekan, pinjaman rendah, proses rumit dan paling tak suka ada rekod ccris sedangkan kita pinjam bercagar bukan cagar air liur.

Kita pajak emas bukan takde duit cuma nak besarkan bisnes dan sayang nak jual sebab ada sentimental value
Reply With Quote
  #10  
Old 16-09-2017, 12:31 PM
magnesium magnesium is offline
Legendary Member

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 10,547
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 147
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kpm View Post
Ar rahnu under koperasi saya tak pernah try tapi pernah tanya.kalau ar rahnu bank rakyat dan agrobank tempat saya memang dorang tak terima emas kosong.

Pendapat saya kalau nak gadai lebih baik buat di ar rahnu under koperasi kerana dorang terima semua jenis emas,tak downgradekan emas kita,boleh dapat pinjam lebih tinggi,proses mudah dan paling penting takde rekod ccris.

Saya dak serik dengan ar rahnu kat mana2 bank kerana banyak penipuan tersembunyi.
dahlah emas didowngradekan, pinjaman rendah, proses rumit dan paling tak suka ada rekod ccris sedangkan kita pinjam bercagar bukan cagar air liur.

Kita pajak emas bukan takde duit cuma nak besarkan bisnes dan sayang nak jual sebab ada sentimental value
Hari tu ada hantar emas kosong kat ar rahnu signboard biru tu

memang dia terima

bank rakyat x try lagi tp memang rate lebih rendah, yg bagus x ramai yg bid barang lelong kat sini haha

selalu la dpt brg murah, baru2 ni dpt rm150/g je base price

ar rahnu yapeim signboard hitam lagi rendah rate dia
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump