Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #5971  
Old 16-01-2019, 08:08 AM
severkyt severkyt is offline
Active Member

severkyt's Avatar
 
Trader Rating: (22)
Join Date: Feb 2013
Location: Malaysia
Posts: 1,507
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 29
Blog Entries: 1
Active Level
Default

16.01.2019
0.6530
__________________
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #5972  
Old 16-01-2019, 10:38 AM
gmxemail gmxemail is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2018
Posts: 280
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 16
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by -Ahmad87- View Post
NAV sangat berkait rapat dgn pasaran saham.
Quote:
Originally Posted by ikeda View Post
NAV nih biasanya berkadar terus dengan KLSE.KLSE nih nilai mewakil ekonomi sesebuah negara.

BLR naik akan membuatkan KLSE naik.Sampai lah ketepuan berlaku dan condition orang mengambil untung..BLR naik FIX deposit rate akan naik kan.............Cuba perhati betul betul..

So kalau KLSE nih makin turun makin turun,,maka kerajaan akan bertindak untuk naikkan BLR.(Peluru kerajaan yang besar lagi dari peluru kita).Maka Inflasi pun jadi tinggi.

So itu tugas kerajaan yang kita pilih laahh..Menjaga market dari jadi panic or menjaga rakyat dari Inflasi..Keputusan yang amat sukar..

Itu ilmu yang aku tahu,,ada yang lagi Otai diminta tambahkan ilmu ini.

For everybody information..
KLSE ari ini menjunam ker 1500!!!Pada pepagi lagi dah free fall.
Signal yang menangkutkan...Dan kalau kita mengikuti berita ekonomi,keadaan ini tak dikecohkan oleh media media kita..Tapi boleh perhatikan orang keluar masuk Pintu bursa saham KL semua megeluh dan mengiling kepala..
Kita hanya tahu KLSE boleh cecah 1600 di gempak gempurkan oleh berita berita.
So harapan untuk NAV mendaki esok amat tipis..
Semalam 20mata down NAV ari ni -0.003 down
Ari ni 20mata lagi down,,so NAV esok -0.00x jugak lah kot..

Harap dapat berkongsi...
Berdasar kan data-data ini, saya ambik kolom 'Price' dari jadual 'FTSE KLCI Historical Data' dan banding kan dengan NAB 2017-2018 (graf perbandingan di kepil pada ruang 'Attached Thumbnails').

Kesimpulan: NAB akan naik turun/ berkait rapat dengan harga saham/ KLCI.

Kalau ada apa2 salah silap, harap boleh betulkan saya.
Attached Thumbnails
KLCIvsASN.jpg  

Last edited by gmxemail; 16-01-2019 at 10:50 AM..
Reply With Quote
Likes -Ahmad87- liked this post
  #5973  
Old 17-01-2019, 08:11 AM
severkyt severkyt is offline
Active Member

severkyt's Avatar
 
Trader Rating: (22)
Join Date: Feb 2013
Location: Malaysia
Posts: 1,507
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 29
Blog Entries: 1
Active Level
Default

17.01.2019
0.6526
__________________
Reply With Quote
  #5974  
Old 17-01-2019, 08:06 PM
gmxemail gmxemail is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2018
Posts: 280
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 16
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by AARCEMARA View Post
berkongsi ilmu mcm ni memang bagus utk smua golongan tua atau muda. ilmu x kenal tua ke muda ke...kita sama aje.
Betul
Reply With Quote
  #5975  
Old 17-01-2019, 08:36 PM
gmxemail gmxemail is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2018
Posts: 280
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 16
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ikeda View Post
Resistance tu maknanya Halangan.
Halangan untuk NAV itu untuk melonjak naik or turun.
Normally this value judge by graph performance day by day monitoring,,
But for ASN nih pergerakan dia hampir boleh baca,,utk value ini..
Cuma support line/value agak susah nak set..
Berdasarkan graf yang saya ada sekarang, ni betul. Kita macam dapat ramalkan pergerakan naik turun NAB ni.
Reply With Quote
  #5976  
Old 18-01-2019, 08:23 AM
severkyt severkyt is offline
Active Member

severkyt's Avatar
 
Trader Rating: (22)
Join Date: Feb 2013
Location: Malaysia
Posts: 1,507
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 29
Blog Entries: 1
Active Level
Default

18.01.2019
0.6535
__________________
Reply With Quote
  #5977  
Old 18-01-2019, 08:53 PM
gmxemail gmxemail is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2018
Posts: 280
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 16
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by -Ahmad87- View Post
Berkaitan sama ada ASN atau ASN2 dah lama saya tidak membandingkan harga kedua-dua dana. Saya tidak pasti sama ada saya dapat memberikan jawapan yg terkini.
Saya ada baca dari ASN1, ASN2 dan ASN3 - masih permulaan tapi saya ada buat beberapa analisa dari report2 ni:

(1) Saya ambik kat report bahagian "High/Low NAV per unit" (bahagian kanan report)
(2) Saya agihkan pendapatan terendah dan tertinggi untuk tahun 1 dan tahun 5

Data2 yang telah dianalisa boleh dirujuk pada bahagian bawah post ni, tapi kesimpulan permulaan saya adalah:
(1) ASN3 NAB dia agak tinggi - kata lain, agak mahal dan jumlah unit terkumpul adalah sedikit berbanding dengan ASN1 dan ASN2. Purata terendah pun 0.9327 satu unit.
(2) ASN2 terpaling rendah NAB dia adalah 0.5557 (terpaling rendah kalau dibandingkan dengan ASN1 dan ASN3), dan NAB dia ada yang terpaling tinggi (1.4135) - tapi ... nampak macam tak stabil (?) - saya buat kesimpulan macam tu sebab jarak NAB terendah dan tertinggi agak besar. Saya berpendapat kalau jatuh sampai ke 0.5557 dan nak naik balik ke 1.4135 akan makan masa yang agak lama? - tapi saya tak pasti betul ke tak analisa ni.
(3) Disebab kan ASN2 terdapat NAB yang amat rendah (0.5557), tapi kalau kita ambik purata NAB tertinggi untuk ketiga-tiga produk ni, ASN1 boleh mengumupul jumlah unit yang lebih banyak.
(4) Saya nak buat kesimpulan ASN1 adalah lebih stabil (maksud saya turun naik tak lah terlalu besar) tapi saya masih tak pasti sebab saya tak ada data2 untuk ASN2 dan ASN3. Saya rasa data2 yang saya ada sekarang mungkin tak cukup untuk buat kesimpulan tu.

Kalau ada apa2 salah silap, kekurangan, harap boleh tegur saya.

Data dan analisa:
Andai beli dengan RM150:

Terendah:
Terendah tahun 1:
ASN1: 0.6489
ASN2: 0.5557
ASN3: 0.9327

Terendah tahun 5:
ASN1: 0.6484
ASN2: 0.5557
ASN3: 0.9327

Purata:
ASN1: 0.64865
ASN2: 0.5557
ASN3: 0.9327

Unit:
ASN1: 220
ASN2: 256.48
ASN3: 153.17

Tertinggi
Tertinggi tahun 1:
ASN1: 0.7626
ASN2: 0.6729
ASN3: 1.1031

Tertinggi tahun 5:
ASN1: 0.8977
ASN2: 1.4135
ASN3: 1.2131

Purata:
ASN1: 0.83015
ASN2: 1.0432
ASN3: 1.1581

Unit:
ASN1: 172.09
ASN2: 136.94
ASN3: 123.35
Reply With Quote
Likes -Ahmad87- liked this post
  #5978  
Old 18-01-2019, 10:16 PM
-Ahmad87- -Ahmad87- is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2010
Posts: 763
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 65
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by gmxemail View Post
Saya ada baca dari ASN1, ASN2 dan ASN3 - masih permulaan tapi saya ada buat beberapa analisa dari report2 ni:

(1) Saya ambik kat report bahagian "High/Low NAV per unit" (bahagian kanan report)
(2) Saya agihkan pendapatan terendah dan tertinggi untuk tahun 1 dan tahun 5

Data2 yang telah dianalisa boleh dirujuk pada bahagian bawah post ni, tapi kesimpulan permulaan saya adalah:
(1) ASN3 NAB dia agak tinggi - kata lain, agak mahal dan jumlah unit terkumpul adalah sedikit berbanding dengan ASN1 dan ASN2. Purata terendah pun 0.9327 satu unit.
(2) ASN2 terpaling rendah NAB dia adalah 0.5557 (terpaling rendah kalau dibandingkan dengan ASN1 dan ASN3), dan NAB dia ada yang terpaling tinggi (1.4135) - tapi ... nampak macam tak stabil (?) - saya buat kesimpulan macam tu sebab jarak NAB terendah dan tertinggi agak besar. Saya berpendapat kalau jatuh sampai ke 0.5557 dan nak naik balik ke 1.4135 akan makan masa yang agak lama? - tapi saya tak pasti betul ke tak analisa ni.
(3) Disebab kan ASN2 terdapat NAB yang amat rendah (0.5557), tapi kalau kita ambik purata NAB tertinggi untuk ketiga-tiga produk ni, ASN1 boleh mengumupul jumlah unit yang lebih banyak.
(4) Saya nak buat kesimpulan ASN1 adalah lebih stabil (maksud saya turun naik tak lah terlalu besar) tapi saya masih tak pasti sebab saya tak ada data2 untuk ASN2 dan ASN3. Saya rasa data2 yang saya ada sekarang mungkin tak cukup untuk buat kesimpulan tu.

Kalau ada apa2 salah silap, kekurangan, harap boleh tegur saya.

Data dan analisa:
Andai beli dengan RM150:

Terendah:
Terendah tahun 1:
ASN1: 0.6489
ASN2: 0.5557
ASN3: 0.9327

Terendah tahun 5:
ASN1: 0.6484
ASN2: 0.5557
ASN3: 0.9327

Purata:
ASN1: 0.64865
ASN2: 0.5557
ASN3: 0.9327

Unit:
ASN1: 220
ASN2: 256.48
ASN3: 153.17

Tertinggi
Tertinggi tahun 1:
ASN1: 0.7626
ASN2: 0.6729
ASN3: 1.1031

Tertinggi tahun 5:
ASN1: 0.8977
ASN2: 1.4135
ASN3: 1.2131

Purata:
ASN1: 0.83015
ASN2: 1.0432
ASN3: 1.1581

Unit:
ASN1: 172.09
ASN2: 136.94
ASN3: 123.35
Ada tak tepat berkenaan ASN2 yang harga 'jatuh'. NAB jatuh tapi nilai tak jatuh akibat daripada unit split. Bermaksud pelabur yg mempunyai 100 unit akan mendapat extra 100 unit lagi menjadikan dia mempunyai 200 unit. Tapi nilai pelaburan dia tak berubah. Ini adalah bukti fund manager boleh mengawal harga NAB tapi tidak boleh kawal nilai pelaburan.

https://www.nst.com.my/news/2015/09/...it-split-asn-2

"This unit split will adjust the net asset value (NAV) per unit of the fund accordingly, in line with the increase of units in circulation," it said.

It said the total value of unit holdings would not be affected but the adjusted price would make it more attractive to new investors and also current unit holders who wanted to increase their holdings.
Reply With Quote
  #5979  
Old 19-01-2019, 10:09 PM
-Ahmad87- -Ahmad87- is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2010
Posts: 763
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 65
Active Level
Default

Kalau tgk dekat Fund Fact Sheet ketiga-tiga ASN, ASN2 dan ASN3.
Annualised return adalah seperti berikut:

ASN
3Y 0.70%
5Y -0.75%
10Y 6.64%

ASN2
3Y 0.70%
5Y -0.75%
10Y 6.64%

ASN3
3Y 0.60%
5Y -0.47%
10Y 6.10%

Dari data-data di atas, tidak ada beza pulangan antara ASN dan ASN2.

Apa kesan data-data di atas kepada pelaburan kita? Jika kita labur RM100 sejak 3,5 atau 10 tahun lepas ini adalah hasilnya pada hari ini. (caj jualan dan GST diabaikan)

ASN
3Y RM102.11
5Y RM96.31
10Y RM190.20

ASN2
3Y RM102.11
5Y RM96.31
10Y RM190.20

ASN3
3Y RM101.81
5Y RM97.67
10Y RM180.78
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump