Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Travel, Vacation, Tour, Adventure

Travel, Vacation, Tour, Adventure Share holiday experiences | Attractive places Review | Hotels Review | Resorts Review | Homestays Review | Vacation Deals Review

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 17-01-2010, 09:13 PM
akuslamberjer akuslamberjer is offline
Super Active

akuslamberjer's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2008
Posts: 5,288
Thanks (Received): 102
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Visa requirement for Turkey

Malaysia: Ordinary and official passport holders are exempt from visa for their travels up to 90 days

Yeay...Alhamdulillah persiapan nak pergi Istanbul dah hampir 90%..

Tiket dah setel...
Visa tak perlu..
Pakaian dah setel.. (Forecast 3°C to 10°C ley tahan..)
Hotel dah setel..
cuti dah setel

Basic info pasal ke sana member dah share..

yang tak setel cuma
-duit lum tukar..
-makanan wat bekal belum setel

Sapa2 nak dapat tahu basic guide lebih kurang ni dari email member pada member den yang baru jer pergi sana last month..

Quote:

ni ade guide sket dari member saye yg pegi istanbul baru2 ni. panjang lebar gak tapi berinformasi. die ckp campur2 BM, english ngan german. yg german saya translate dlm kurungan aaa.



oh. jalan kaki keliling istanbul aa best. kalo masjid² tu of course la singgah. aku pegi aya sophia, blue mosque, pastu pegi grand bazaar, spice bazaar. hampir tiap2 hari gak pegi sebab dekat macam rumah aku ke hauptbahnhof (main train station) gitu kot. aya sophia dgn blue mosque tu dekat giler dgn hostel. bnyk hostel kalo nk cari kat situ pon. kalo nak carik, carik kat kawasan sultanahmet. dekat situ ade gak basilica cistern ke ape. underground passageway ke ape entah. ade kait2 dgn myth medusa. ade la kepala medusa kat bawah tu.

kalo nak pegi masjid suleyman, uni istanbul tu on the way. kat situ jgn terpedaya dgn pakcik ottoman. pakcik tu pakai lawa2 bawak tangki air kat belakang die. ala, yang style die tunduk, pastu air keluar tu. die offer la air die tu. igtkan free. tengok last2 kene bayar, 2 lira. dah la air orange+cinnamon die rasa tembaga. buang saja. sengih je la. ramai group dah terpedaya dgn pakcik ni.

pastu pegi topkapi palace, pastu pegi dekat pelabuhan die dekat dgn galata bridge. situ ada new mosque. lagipon kat galata bridge tu leh tgk org mancing dr atas bridge tu. interesting gak la.

nak cross bridge tu pon boley. nak naik subway pon boleh. jalan jauh la skit. pegi ke taksim square, istikal avenue. sebelah situ bangunan modern2 aa. macam bandar2 europe gitu aa. einkaufspassage (shopping passage). pastu gi singgah galata tower. naik rasanya 20 lira. cuma naik amik gambar pano, pastu blah. abis 20 lira situ. haha. belah sana ada gak dolmbache palace. kitorang tak masuk. tapi kalo ade interational student card, leh dapat 1 lira admittance fee, kalo tak 20 lira. tu yg tak masuk tu.

souvenirs aku suggest carik dekat kawasan sultanahmet tu. barang kat grand bazaar mahal. tawar murah mane skalipon, tgk2 ade murah lagi kat kedai2 kat luar. haha. t shirt at least boleh dapat sampai 7 lira @ 3,50 euro. tapi aku terjumpa mamat jual t shirt jenis sama, quality sama tepi jalan kat sultanahmet/beyazit 5 lira je. nak bargain pon rase kesian.

aktiviti2 extra spt naik cruise ship. naik time dekat2 nak sunset lawa. pastu gi makan sandwich/kebab ikan dekat2 situ. ikan fresh. pergi turkish bath ke. average dalam 40-50 lira. kalo nak boding time dg pakcik turki berbulu lagi boroi sambil diurut mahupun digosok2, mahal la lagi. hahaha. pastu gi lepak2 kedai2 sisha ke. aku pegi tu org situ rekomen. nak gitau tempat mane pon kedai celah2 pon. ala, byk je kedai sisha. average dlm 10-12 lira. try la kebab usus kambing. tapi kuat jugak la bau kambingnye.

okeh karangan plak jadinya. sekian.
__________________
.. Jgnlah kamu dilalaikan oleh(urusan) harta benda kamu & anak-pinak kamu drpd mengingati Allah ...(Al-Munafiqun)
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 09-02-2010, 05:17 PM
strawda strawda is offline
Regular

strawda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 107
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Pasal bercuti di luar negara neh, aku ada pengalaman tedo airport newark 2 hari sensorang...
ada pengalaman berada di bali sehelai sepinggang, xde duit nak makan or bayar tambang...
Dahla aweks, giler kentang la... ramai orang tanya "u nangis tak?" takdela.. macho beb... =p

nanti ada masa bolehla kot share pengalaman & tips...
Reply With Quote
  #13  
Old 13-02-2010, 05:10 PM
narutokun narutokun is offline
Active Plus

narutokun's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jul 2006
Location: Ampang
Posts: 3,508
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by akuslamberjer View Post
2nd aku bawak wife n doter aku pergi beijing pada Nov 2008..masa tu musim sejuk baru nak start..sejuk gak..bawah 10 degree


Ikut pakej muslim tour by Redland Travel n Tour..Lupa plak 5H4M ke 4H3M..


Memang best.. percaya or tak..ground pakej tak termasuk tiket flight cuma RM190 satu kepala dewasa.. so..family aku lebih kurang +- rm500 jerk..


dengan kos RM190 satu kepala dewasa..dok hotel 3 bintang + pengangkutan (bas pelancong) + pemandu pelancong (comey) + makan (brekfes hotel, makan hidang tengahari, makan hidang malam).. tak masuk akal..


melawat tempat buat sutera, kilang jed, kilang mutiara, tian an men square, forbidden city, summer palace, bird nest stadium, great wall of china semua dah termasuk dalam RM190.. believe it or not..

Last day singgah kedai jewelery kat bird nest stadium, dapat diskoun gila2 tak masuk akal..dia supplier pada poh kong..beli la sebentuk cincin platinum leh dapat RM100 lebih jer..balik kat malaysia..kedai emas dekat kelantan sanggup bayar RM500 kalo nak jual pada dia.. tapi tak jual la.. (leh wat bisnes nih)..


Pastu pergi pusat membeli belah dia..lupa nama tempat.. tip kalo korang pegi sana.. bila korang tawar menawar tuh.. korang letak la harga tak masuk akal.. paling kurang 60-80% korang mintak kurang dari harga yang dia letak.. percaya atau tidak hampir 90% boleh menang


Kalo korang mintak kurang 10% 20% sure kaya la dierang masyukkk hari tuh..


Yang aku pelik masa gi sana..bila tengok reaksi diaorang tengok doter aku yang berumu 2 tahun masa tu.. macam tak pernah tengok budak..rupa2nya kat sana ada undang2 kontrol tak boleh anak ramai..so jarang la diaorang jumpa baby..siap snap2 gambo ngan doter aku..


Overall memang cemerlang..cuma aku tak suka tahap kebersihan tandas awam diaorang jerk..

Satu destinasi yang sesuai untuk shopping sakan..overall murah..
bro..leh bg aku info pasal pakej ni?
kat mane aku leh refer?
mcm best je...
__________________

SERVIS MENCETAK BAJU. 100% PASTI BERPUAS HARI. SUFI PRINTING SERVICES

FACEBOOK : http://facebook.com/sufiprinting
WEBSITE : http://sufiprint.com
Reply With Quote
  #14  
Old 13-02-2010, 05:29 PM
akuslamberjer akuslamberjer is offline
Super Active

akuslamberjer's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2008
Posts: 5,288
Thanks (Received): 102
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by narutokun View Post
bro..leh bg aku info pasal pakej ni?
kat mane aku leh refer?
mcm best je...
bro try contact diaorang..

http://www.redlandholiday.com/

dulu sy pergi ngan pakej under diaorang..nanti soh dierang bagi den komisyen..
__________________
.. Jgnlah kamu dilalaikan oleh(urusan) harta benda kamu & anak-pinak kamu drpd mengingati Allah ...(Al-Munafiqun)
Reply With Quote
  #15  
Old 13-02-2010, 05:35 PM
fido1 fido1 is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Oct 2009
Posts: 7,268
Thanks (Received): 339
Likes (Received): 0
Active Level
Default

besnya... aku suka gak melancong..tapi suka melancong dalam negara je..naik bas...mcm mengembara la...nanti la one day, bila da kawen, baru cuba2 blaja pergi oversea plak..amin
Reply With Quote
  #16  
Old 13-02-2010, 08:59 PM
narutokun narutokun is offline
Active Plus

narutokun's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jul 2006
Location: Ampang
Posts: 3,508
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by akuslamberjer View Post
bro try contact diaorang..

http://www.redlandholiday.com/

dulu sy pergi ngan pakej under diaorang..nanti soh dierang bagi den komisyen..
web mcm tak siap je bro..mcm mana
nk tgk pakej2..hehe
__________________

SERVIS MENCETAK BAJU. 100% PASTI BERPUAS HARI. SUFI PRINTING SERVICES

FACEBOOK : http://facebook.com/sufiprinting
WEBSITE : http://sufiprint.com
Reply With Quote
  #17  
Old 13-02-2010, 09:33 PM
zool4 zool4 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 425
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

aku last year g sydney.. aku nk g sgt sbb dlu time nak amik dgree, aku
xdihntr oleh sponsor( TM ) g sne.. so aku ngidam gle nak g... mmg xbnyk

duet aku kuar sbb dok umh mmnber aku kat sne.. mkn pun bwk dr umah.. aku
g dlm 7 hr, duet cash money abes dlm rm200 ke 300 je..hehe.. so cara nak

jimat, beli weekly pas transport, mean satu bndr sydney kte leh gune pas tuh unlimited, naik bus, tren, ferry.. so gile2 aku utilised kan.. klu

korang nak g sydney, xpyh tkut mknn halal, coz sydney dah jd mcm asian..haha..sbb rmi indon chines kat sne.. malay pun rmi.. then klu

shopping nk beli sourvenir, g kat satu market ni, lupe name die.. bju murah2, beg tgn, kangaroo, n len2.. silap2 lg murh dr malaysia..aku pas

ni plan nak g beijing lak after final exm last sem ni coz nnt result kuar je dh kne pggil keje, msti susah nak cuti2.. uni life lg best dr keje

life..haha
Reply With Quote
  #18  
Old 14-02-2010, 01:52 AM
akuslamberjer akuslamberjer is offline
Super Active

akuslamberjer's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2008
Posts: 5,288
Thanks (Received): 102
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by narutokun View Post
web mcm tak siap je bro..mcm mana
nk tgk pakej2..hehe
haha tu lah diaorang ni aper arr website cam tak siap..call jerk bro tanya diaorang..
__________________
.. Jgnlah kamu dilalaikan oleh(urusan) harta benda kamu & anak-pinak kamu drpd mengingati Allah ...(Al-Munafiqun)
Reply With Quote
  #19  
Old 22-06-2010, 05:27 PM
ICTicon ICTicon is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2010
Posts: 3
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Manila memang best....tandas di sana jauh lebih bersih dari tandas di Malaysia yang sentiasa kena bayar. Di Manila tandas berbayarnya macam tandas hotel lima bintang!
Reply With Quote
  #20  
Old 14-09-2010, 03:40 PM
mohdridzuan® mohdridzuan® is offline
Legendary Member

mohdridzuan®'s Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Oct 2008
Location: ~Dalam Hati~
Posts: 11,835
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by akuslamberjer View Post
2nd aku bawak wife n doter aku pergi beijing pada Nov 2008..masa tu musim sejuk baru nak start..sejuk gak..bawah 10 degree


Ikut pakej muslim tour by Redland Travel n Tour..Lupa plak 5H4M ke 4H3M..


Memang best.. percaya or tak..ground pakej tak termasuk tiket flight cuma RM190 satu kepala dewasa.. so..family aku lebih kurang +- rm500 jerk..


dengan kos RM190 satu kepala dewasa..dok hotel 3 bintang + pengangkutan (bas pelancong) + pemandu pelancong (comey) + makan (brekfes hotel, makan hidang tengahari, makan hidang malam).. tak masuk akal..


melawat tempat buat sutera, kilang jed, kilang mutiara, tian an men square, forbidden city, summer palace, bird nest stadium, great wall of china semua dah termasuk dalam RM190.. believe it or not..

Last day singgah kedai jewelery kat bird nest stadium, dapat diskoun gila2 tak masuk akal..dia supplier pada poh kong..beli la sebentuk cincin platinum leh dapat RM100 lebih jer..balik kat malaysia..kedai emas dekat kelantan sanggup bayar RM500 kalo nak jual pada dia.. tapi tak jual la.. (leh wat bisnes nih)..


Pastu pergi pusat membeli belah dia..lupa nama tempat.. tip kalo korang pegi sana.. bila korang tawar menawar tuh.. korang letak la harga tak masuk akal.. paling kurang 60-80% korang mintak kurang dari harga yang dia letak.. percaya atau tidak hampir 90% boleh menang


Kalo korang mintak kurang 10% 20% sure kaya la dierang masyukkk hari tuh..


Yang aku pelik masa gi sana..bila tengok reaksi diaorang tengok doter aku yang berumu 2 tahun masa tu.. macam tak pernah tengok budak..rupa2nya kat sana ada undang2 kontrol tak boleh anak ramai..so jarang la diaorang jumpa baby..siap snap2 gambo ngan doter aku..


Overall memang cemerlang..cuma aku tak suka tahap kebersihan tandas awam diaorang jerk..

Satu destinasi yang sesuai untuk shopping sakan..overall murah..
murahnye!!
seronok kalau dapat g ni
__________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump