Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > CONSUMERS, FRAUD, ILLEGAL ACTIVITES > Consumers > Consumer Info, Discussion

Consumer Info, Discussion Share useful information to other consumers. Discuss to get more clearer picture of some brand of products & services

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #31  
Old 22-05-2019, 09:18 AM
wantrader82 wantrader82 is offline
Active Plus

wantrader82's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Oct 2008
Posts: 3,888
Thanks (Received): 93
Likes (Received): 17
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by TT View Post
yg tampal pad kotex kt meter tu jiran ak ckp la. btol turun bil die. die ckp mmgla mula2 xpcaya. pstu saje2 cuba menjadi pulak

ak iye kan jela. malas nak cuba haha
Power pad kotex tu.bulih elak kebocoran...tapi yg ada wing ke takder tuan?just nk terai...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #32  
Old 22-05-2019, 09:23 AM
TT TT is offline
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 147,695
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by wantrader82 View Post
Power pad kotex tu.bulih elak kebocoran...tapi yg ada wing ke takder tuan?just nk terai...
xkisah mana2. sume brand pun bole
Reply With Quote
  #33  
Old 22-05-2019, 09:31 AM
TT TT is offline
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 147,695
Active Level
My Mood:
Default

eh jap. bkn tampal kt meter. kt fuse box

Reply With Quote
  #34  
Old 22-05-2019, 10:03 AM
nokia3210 nokia3210 is online now
Active Member

nokia3210's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,271
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 83
Active Level
My Mood:
Default

apa susah ..pakai la sticker Bio energy Nano ..cuma perlu selit je kat DB tu ..
pakai 1 kpg , jimat 15% bil elektrik ..pakai 6 kpg ,jimat 90% bil elektrik ..pakai 7-10 kpg elektrik pree ..pakai 50 kpg, satu perumahan dapat elektrik free..

__________________
More people would learn from their mistakes if they weren't so busy denying them.
Reply With Quote
  #35  
Old 24-05-2019, 03:51 PM
playar playar is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 899
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by TT View Post


Shahx

Terlebih dahulu saya memohon maaf sekiranya posting ini menutup pintu rezki sesiapa.
Pendapat 2 sen saya mengatakan alat yg dalam gambar ini (dan yg seangkatan dengannya) sebenarnya hanya membaiki power factor.
Ia tidak dapat menjimatkan bil elektrik bulanan anda.
Power factor (pf) ini apa dia . Nilainya 0 hingga 1. Nak faham pf kena faham Real Power ( kuasa sebenar unitnya Watt) dan Reactive Power ( kuasa setara unitnya VAR). Sebelum tuu , ingat formula biasa ini , iaitu Real Power P = V x I x pf. Juga, ingat, TNB charge kita berdasarkan pengunaan Real Power, bukan pada Reactive Power.
Jom kita cuba fahamkan Real dan Reactive Power dgn analogy seekur kuda menarik gerabak keretapi di atas landasan keretapi. Kuda ni pulak dia tak lari dalam trek sebab kayu landasan tuu buat dia susah berlari. Jadi dia lari dan tarik dari luar trek, macam dalam gambar.
Dengan sekuat tenaga kuda tu tarik, maka bergeraklah gerabak tuu. Kalau kuda itu betul betul depan gerabak, maka kalau kuda tu kuasa tariknya 10 (misalnya sahaja), maka gerabak tuu pun bergerak dgn kuasa 10. Ini namanya penggunaan tenaga yg cekap, yakni tiada pembaziran.
Masalahnya, kuda ni lari dan tarik dari luar trek sebab dia takut kaki dia tersangkut pada palang palang landasan kalau dia tarik betul betul dlm landasan.
Jadi, kuda ni henjut kuasa= 10, tetapi gerabak ni bergerak pada kuasa = 9 ( misalnya sahaja) sebab kuda dari tepi, bukan depan gerabak.
Real power = 9. Reactive Power = 10.
Tnb charge kita Real power = 9 x 23 sen sejam ( misalnya ya). Tnb tak charge kita 10 x 23 sen.
PF = real power bahagi reactive power = 9/10 = 0.9 bila kuda tarik dari tepi trek.
Sebaliknya kalau kuda depan gerabak, PF = 10/10 = 1 . Ini penggunaan tenaga cekap.
Dlm sistem grid tnb, pf biasanya 0.85 . Maknanya tnb jana kuasa setara ( kuda tadi tuu) 10 watt (misalnya), kita bayar kuasa sebenar P = 10 x 0.85 = 8.5 watt. Tnb rugi 1.5 watt . Nasiblah tnb. Ko pun dah untung besar. Bab penalty (denda) yg dikenakan kepada large power consumer macam kilang kilang sekiranya beban motor mereka tidak cekap sebab pf bawah dari standard 0.85 , adalah cerita lain ya. Saya nak cerita pasal alat penjimat letrik ni .
Alat ini menambah baikkan pf di rumah. Tetapi kena ingat, formula w= v x i x pf, dan yg kita bayar adalah unit watt tuu .
Bila pf besar, karan i akan jadi kecil. Watt tetap sama.
Bila pf kecil, karan i akan membesar, memberikan watt yg sama. Voltan tetap 230V atau 415V utk 3 phase supply. Kalau watt tuu tetap sama, pasang alat itu tiada membawa apa apa penjimatan pada bil letrik.
Ia betul, alat ini ada sijil ST (suruhan jaya tenaga). Semua peralatan letrik di malaysia kena ada. Apa yg dihairankan. ST hanya nemgakui sijil pendaftaran, tidak bermakna ST akui alat ini jimatkan letrik. Ia adalah "pengakuan" (acknowledgement) yg berbeza.
TNB pun tak mengaku alat ini dapat jimatkan bil elektrik. Kalau betullah alat ini berkesan, saya pasti tnb akan beri percuma kepada setiap rumah kerana ia adalah lebih ekonomi dari tnb membina stesen janakuasa baru bagi menggantikan "kuasa kuda " yg hilang dlm cerita kuda di atas tadi.
Tiada alat yg dapat jimatkan letrik. Jap, tapi Aěrcond Inverter jimat elektrik ! Ini lain cerita. Ia jimat elektrik sebab penggunaan karan ia cekap berbanding aircond bukan Inverter. Ini bab technology design. Lain cerita. Penjimatan elektrik bergantung kepada sikap dan cara guna. Bukan sebab alat cucuk kat plug dinding, bil elektrik terus turun..
Sekali lagi, saya mohon maaf sekiranya posting ini menyekat rezki sesiapa. Yg salah, Yg silap adalah dari saya.

tqvm.. senang paham
Reply With Quote
  #36  
Old 24-05-2019, 04:38 PM
imatheonlyone imatheonlyone is offline
Legendary Member

 
Trader Rating: (20)
Join Date: Mar 2009
Posts: 11,832
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 208
Active Level
Default

Tmpal pad kat db leh jimat letrik biar betul
Reply With Quote
  #37  
Old 24-05-2019, 04:42 PM
stillFX stillFX is online now
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2016
Posts: 5,086
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 370
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by wantrader82 View Post
Power pad kotex tu.bulih elak kebocoran...tapi yg ada wing ke takder tuan?just nk terai...
lebih afdal guna yang slim night tuan.. 40cm punye

Seperti tidak memakai kata adibah noor
Reply With Quote
  #38  
Old 28-05-2019, 10:06 PM
notepad notepad is offline
Super Active

notepad's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Sep 2011
Location: malizia
Posts: 7,447
Thanks (Received): 27
Likes (Received): 341
Blog Entries: 4
Active Level
Default

Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump