Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Health, Fitness

Health, Fitness Discuss, debate or share all info about health. Share knowledge of fitness and tips.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 12-01-2019, 12:08 PM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Feb 2009
Posts: 41,115
Thanks (Received): 155
Likes (Received): 1310
Active Level
My Mood:
Default

Jangan fitnah aku camtu.
Semua yang kau tuduh tu aku tak pernah tulis.
Baca dan hadam balik apa yang aku tulis.
Orang lain baca tulisan ko nanti tersilap faham dan sangkakan 'syaitan makan nasi'





Quote:
Originally Posted by akudotcom View Post
Bang Jedi,

Tak susah mana pun
Kene la mengkaji quran
Kene gali maksud2 nya

Cuba tgk baik2:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ ۚ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ

Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik
dari apa yang terdapat di bumi, dan
janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan;
Kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu.

First Allah suruh makan
Makan yg halal > yg ni ko da betul
Makan yg baik > ini ko tak betul (ko kata nasi tak baik)

Sbb tuhan ckp yg baik itu datangnya dr bumi
Iaitu nasi

Cuba kita bandingkan nasi & roti/mee
Nasi > di rebus dr beras direct dr bumi tuhan
Roti/mee> di proses dr gandum (direct dr bumi- formula dr tuhan) tp di refined chemical jd roti/mee (formula dr manusia)

Sudah tentu la nasi lebih baik..kalau nasi da di proses masuk tin/plastik tambah lg pengawet utk longer expiry date < ini tak baik

Atau gandum lebih baik dr roti

Kemudian tuhan ckp..jgn ikut langkah2 syaitan
Ko kene tau apa itu syaitan, iaitu yg mengajak kpd kemungkaran..cuba lihat iklan2 makanan, cuba dgr2 perbualan manusia berkenaan makanan..fast food burger etc..
Aku tak tau sapa tuhan ko
Tp tu la tuhan aku ckp


Mereka itu lah syaitan yg nyata!
__________________

WTS
GOLD Kausar Pure Natural Honey (RM50)
CD inggeris/melayu RM20 setiap satu.
Ruang signature saya untuk disewa (RM30/80)
Hot Wheels (Baru)|Burt's Bees Res-Q Ointment| CD case (terpakai)


Last edited by Jedi; 12-01-2019 at 12:33 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 12-01-2019, 12:24 PM
akudotcom akudotcom is offline
Active Plus

akudotcom's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 2,924
Thanks (Received): 17
Likes (Received): 610
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jedi View Post
Baru nak reply berjela2?
Nape tak reply 4 hari lepas...hanya kasi like jer.

Sentap pasal thread bumi pinggan ke?



I must have hit a nerve.

#triggered
#bumipinggan

Leh la letak kat siggy ko.
Kat mana2 posting ko dok tulis benda tue.
Done claim(?)

#allrightsreserved
Huhuh
Alaaa gurau pun marah
Ye la..abg bwk teori abg
Sy bwk perkataan tuhan
Mana yg lebih baik?
__________________
AKU NAMPAK APA YG ENGKAU NAMPAK

takkan tu pun korang tak nampak..byk tgk tv nie..elok la jd jaga mcm aku..huhuh
Reply With Quote
  #23  
Old 12-01-2019, 03:32 PM
dloanman dloanman is offline
Legendary Member

dloanman's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Posts: 13,492
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 673
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by akudotcom View Post
Yg ni den tak paham
Ekau yg kontrol body ke
Nafsu yg kontrol ekau jang?
nafsu makan mengontroli aku huhuhu
setahun sudah berlalu
januari muncul kembali
bersama kebuncitan tahun lepasssss
Reply With Quote
  #24  
Old 12-01-2019, 09:17 PM
akudotcom akudotcom is offline
Active Plus

akudotcom's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 2,924
Thanks (Received): 17
Likes (Received): 610
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jedi View Post
Jangan fitnah aku camtu.
Semua yang kau tuduh tu aku tak pernah tulis.
Baca dan hadam balik apa yang aku tulis.
Orang lain baca tulisan ko nanti tersilap faham dan sangkakan 'syaitan makan nasi'



Maafkan sy abg jedi
Bkn sy kata tuan syaitan
Kalau kita terpengaruh dgn bisikan syaitan tentang makanan
Harap tak salah paham..

Tuan jedi bukak thread tu da bagus da tu
Sy stuju sgt dgn pemakanan sunnah yg halal lg baik

Dr speaker tu pun bgtau Nabi mkn dr sumber alam
Tp tuan jedi suggest mee plak huhuh


Sy skolah bumi sfera gak abg jedi
Dr tadika sampai spm
10 thn merantau melanjutkan pelajaran ilmu dunia kedoktoran kat Oversea

Kalau nak belajar lmu kesihatan jumpa pakarnya
Tuan jedi tak blaja tp ckp mcm pakar kesihatan
Bila di tegur, marah plak tu
Tu yg sy musykil tu huhuh
__________________
AKU NAMPAK APA YG ENGKAU NAMPAK

takkan tu pun korang tak nampak..byk tgk tv nie..elok la jd jaga mcm aku..huhuh
Reply With Quote
Likes pudins70 liked this post
  #25  
Old 12-01-2019, 09:49 PM
jaws_am jaws_am is offline
Super Active

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 8,627
Thanks (Received): 46
Likes (Received): 1098
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by akudotcom View Post
Bang Jedi,

Tak susah mana pun
Kene la mengkaji quran
Kene gali maksud2 nya

Cuba tgk baik2:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ ۚ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ

Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik
dari apa yang terdapat di bumi, dan
janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan;
Kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu.

First Allah suruh makan
Makan yg halal > yg ni ko da betul
Makan yg baik > ini ko tak betul (ko kata nasi tak baik)

Sbb tuhan ckp yg baik itu datangnya dr bumi
Iaitu nasi

Cuba kita bandingkan nasi & roti/mee
Nasi > di rebus dr beras direct dr bumi tuhan
Roti/mee> di proses dr gandum (direct dr bumi- formula dr tuhan) tp di refined chemical jd roti/mee (formula dr manusia)

Sudah tentu la nasi lebih baik..kalau nasi da di proses masuk tin/plastik tambah lg pengawet utk longer expiry date < ini tak baik

Atau gandum lebih baik dr roti

Kemudian tuhan ckp..jgn ikut langkah2 syaitan
Ko kene tau apa itu syaitan, iaitu yg mengajak kpd kemungkaran..cuba lihat iklan2 makanan, cuba dgr2 perbualan manusia berkenaan makanan..fast food burger etc..
Aku tak tau sapa tuhan ko
Tp tu la tuhan aku ckp

Mereka itu lah syaitan yg nyata!
aku nak tambah info ttg beras yg kita makan nih..

sepatutnya kita makan beras perang..
padi sebenarnya menghasilkan beras perang..

dimana khasiatnya lebih baik berbanding beras yg kita makan skrng..

___

aku penah test beras perang nih..

makan semulut dua je.. nak tambah pun x lalu.. kenyang sangat.. rasa muak..

rasa dia ala2 barli + beras.. kandungan fiber yg tinggi..

__

aku yakin.. jika rakyat malaysia amal makan beras perang.. boleh kurangkan obesiti.. boleh kekal sihat.. boleh dapatkan bentuk badan ideal..

kerana makanan2 yg tumbuh di kwsn kita nih sesuai untuk kita.. as long as x diubah suai..

so utk kes beras putih ? not a wise choice..

aku sendiri sedang kira2 untuk kembali stop makan beras putih..

basic info ttg white rice vs brown rice..

__________________
So long, and thanks for all the fish

Last edited by jaws_am; 12-01-2019 at 10:17 PM.. Reason: tambah video
Reply With Quote
  #26  
Old 13-01-2019, 09:40 AM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Feb 2009
Posts: 41,115
Thanks (Received): 155
Likes (Received): 1310
Active Level
My Mood:
Default

Aku dulu biasa gak beli beras perang.

Ecobrown paling sedap.


Tapi sejak baca pasal beras rebus...paling banyak khasiat.

Berbanding beras perang sekali pun.


Beras putih...lagi2 beras wangi...bau perghhh...

Fuh...kanji tinggi.




Bihun tu orang utara panggil 'beras sejuk' rupanya

Aku suka bihun.

Lagi senang dan cepat nak masak.

Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
aku nak tambah info ttg beras yg kita makan nih..

sepatutnya kita makan beras perang..
padi sebenarnya menghasilkan beras perang..

dimana khasiatnya lebih baik berbanding beras yg kita makan skrng..

___

aku penah test beras perang nih..

makan semulut dua je.. nak tambah pun x lalu.. kenyang sangat.. rasa muak..

rasa dia ala2 barli + beras.. kandungan fiber yg tinggi..

__

aku yakin.. jika rakyat malaysia amal makan beras perang.. boleh kurangkan obesiti.. boleh kekal sihat.. boleh dapatkan bentuk badan ideal..

kerana makanan2 yg tumbuh di kwsn kita nih sesuai untuk kita.. as long as x diubah suai..

so utk kes beras putih ? not a wise choice..

aku sendiri sedang kira2 untuk kembali stop makan beras putih..

basic info ttg white rice vs brown rice..

http://www.youtube.com/watch?v=Sd08esPCY38
__________________

WTS
GOLD Kausar Pure Natural Honey (RM50)
CD inggeris/melayu RM20 setiap satu.
Ruang signature saya untuk disewa (RM30/80)
Hot Wheels (Baru)|Burt's Bees Res-Q Ointment| CD case (terpakai)

Reply With Quote
  #27  
Old 13-01-2019, 09:57 AM
Name: Name: is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2012
Posts: 1,022
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 66
Active Level
My Mood:
Default

nasi ada yg sesuai ada org tak sesuai dgn badan.

pernah ada kajian tentang makan nasi ,kenapa pelajar kita jadi otak lemah.
Reply With Quote
Likes Jedi liked this post
  #28  
Old 13-01-2019, 11:07 AM
imatheonlyone imatheonlyone is offline
Legendary Member

 
Trader Rating: (20)
Join Date: Mar 2009
Posts: 11,200
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 138
Active Level
Default

Usah la gaduh pasal makan baik x baik...Bab makan ni tgk dulu makan apa...halal? Ok boleh makan...Lepas tu tgk lak makan byk mana?? Kat situ blh jd baik atau x sbb klu ikut Islam sederhana dlm bab mkn ni...klu byk sgt tu ikut nafsu nama nya...

Beras perang ni x semua mampu and x semua suka...

Last edited by imatheonlyone; 13-01-2019 at 11:49 AM..
Reply With Quote
  #29  
Old 13-01-2019, 02:55 PM
akudotcom akudotcom is offline
Active Plus

akudotcom's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 2,924
Thanks (Received): 17
Likes (Received): 610
Active Level
My Mood:
Default

Tuan,

Perhatikan ayat berikut:


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُوا لِلَّهِ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ
Ya ayyuha allatheena amanoo kuloo min tayyibati [jamak - plural]ma razaqnakum waoshkuroo lillahi in kuntum iyyahu taAAbudoona

Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadanya (2:172)


Kali ini penggunaan halal tidak di sebut dlm ayat ini utk org beriman
Kerana org beriman itu automatic keseluruhannya jiwanya menuju kpd yg halal tetapi jg pandai membezakan makanan yg baik2..


Bezakan dgn ayat 2:168 sebelum nya
يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ ۚ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ
Ya ayyuha alnnasu kuloo mimma fee alardi halalan tayyiban [mufrat- singular] wala tattabiAAoo khutuwati alshshaytani innahu lakum AAaduwwun mubeenun
Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu.(2:168)



Ulang dan baca
tenung dan fahami maksudnya
Itu lah beza beriman & islam

Mende ni kat medical skool tak di ajor bro huhuh
Jakim pun ajar makan yg halal je..pun tak salah



Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
aku nak tambah info ttg beras yg kita makan nih..

sepatutnya kita makan beras perang..
padi sebenarnya menghasilkan beras perang..

dimana khasiatnya lebih baik berbanding beras yg kita makan skrng..

___

aku penah test beras perang nih..

makan semulut dua je.. nak tambah pun x lalu.. kenyang sangat.. rasa muak..

rasa dia ala2 barli + beras.. kandungan fiber yg tinggi..

__

aku yakin.. jika rakyat malaysia amal makan beras perang.. boleh kurangkan obesiti.. boleh kekal sihat.. boleh dapatkan bentuk badan ideal..

kerana makanan2 yg tumbuh di kwsn kita nih sesuai untuk kita.. as long as x diubah suai..

so utk kes beras putih ? not a wise choice..

aku sendiri sedang kira2 untuk kembali stop makan beras putih..

basic info ttg white rice vs brown rice..

http://www.youtube.com/watch?v=Sd08esPCY38
__________________
AKU NAMPAK APA YG ENGKAU NAMPAK

takkan tu pun korang tak nampak..byk tgk tv nie..elok la jd jaga mcm aku..huhuh

Last edited by akudotcom; 13-01-2019 at 02:58 PM..
Reply With Quote
  #30  
Old 13-01-2019, 04:26 PM
jaws_am jaws_am is offline
Super Active

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 8,627
Thanks (Received): 46
Likes (Received): 1098
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by akudotcom View Post
Tuan,

Perhatikan ayat berikut:


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُوا لِلَّهِ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ
Ya ayyuha allatheena amanoo kuloo min tayyibati [jamak - plural]ma razaqnakum waoshkuroo lillahi in kuntum iyyahu taAAbudoona

Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadanya (2:172)


Kali ini penggunaan halal tidak di sebut dlm ayat ini utk org beriman
Kerana org beriman itu automatic keseluruhannya jiwanya menuju kpd yg halal tetapi jg pandai membezakan makanan yg baik2..


Bezakan dgn ayat 2:168 sebelum nya
يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ ۚ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ
Ya ayyuha alnnasu kuloo mimma fee alardi halalan tayyiban [mufrat- singular] wala tattabiAAoo khutuwati alshshaytani innahu lakum AAaduwwun mubeenun
Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu.(2:168)



Ulang dan baca
tenung dan fahami maksudnya
Itu lah beza beriman & islam

Mende ni kat medical skool tak di ajor bro huhuh
Jakim pun ajar makan yg halal je..pun tak salah
tn akudotcom..

aku x study perihal mentafsir ayat Al-Quran..sukar utk aku tafsir secara terus tanpa ada guru..

point aku cuma sebahgian drpd maksud kpd makanan2 yg ada disekeliling kita..

sbgi cth padi..merupakan makanan asas penduduk malaysia..

padi menghasilkan beras..

apabila diteliti semula beras yang kita makan nih merupakan beras yg dipolish(digilap)..

hasil kajian barat mendapati beras putih tidaklah begitu baik kpd manusia jika diambil setiap hari..

impak pengambilan beras putih dikalangan rakyat malaysia skrng kemungkinan salah satu punca kpd obesiti,kencing manis, darah tinggi dll..

bukan x boleh makan beras putih tiap2 hari.. tp lifestyle penduduk malaysia agak tidak begitu seimbang dgn pemakanan..

aku dapati rakyat malaysia mungkin boleh kurangkan pengambilan gula dlm minuman..

tp rakyat malaysia sukar untuk kurangkan pengambilan nasi (beras putih)..

nasi berlaukkan ikan masin pun boleh lajak 2-3 kali tambah..

___

solution tu aku dh makluman.. kita convert ke beras perang..atau skip2 makan beras putih..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
Likes azriff liked this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump