Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Health, Fitness

Health, Fitness Discuss, debate or share all info about health. Share knowledge of fitness and tips.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 27-02-2018, 04:00 PM
Oalev Oalev is offline
Regular

Oalev's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2018
Posts: 332
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 25
Active Level
My Mood:
Default

bagus info ni. aku pun ada gastrik tapi skrg dh lama giler xkena sebab jaga pemakanan.
__________________
>> WAH HEBAT NI HANYA DGN EBOOK RM75 JE DAH BOLEH BELAJAR BINA LAMAN WEB MCM PROFESSIONAL >> klik SINI
>> NAK TEMPAH DESIGN LOGO/BRANDING YG KREATIF, SIMPLE & ELEGANT >> klik SINI
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 27-02-2018, 04:05 PM
eizzbizz eizzbizz is offline
Super Active

eizzbizz's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,593
Thanks (Received): 22
Likes (Received): 194
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

http://www.refluxmd.com/relieve-hear...lkaline-water/


minom air fresh alkaline boss
cari brand panadonic..
nak beli panasonic ..cari kat SenQ /SengHeng
atau Coway Inception.
nk beli Coway pm saya

http://ww1.utusan.com.my/utusan/Kesi...esa-tanpa-GERD

Last edited by eizzbizz; 27-02-2018 at 04:08 PM..
Reply With Quote
Likes nyioq liked this post
  #23  
Old 27-02-2018, 08:57 PM
akudotcom akudotcom is online now
Active Plus

akudotcom's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 3,088
Thanks (Received): 17
Likes (Received): 627
Active Level
My Mood:
Default

Org yg ada gerd ni
Jgn minum air masa mkn..sbb tu pantang mknan pedas2
Tu bole menyebabkan keasidan perut berubah

Elok minum sejam sebelum/selepas mkn

strickly elakkan minuman manis2
Sbb ini akan compromise immune system
At the same time bac esp h pylory outgrow

Biasa doc start dgn antacid / H antagonist
Ni akan menyebabkan kurang penghasilan asid

Kalau da teruk mcm gerd, then baru start proton inhibitor

Proton inhibitor ni long lasting action compare dgn antacid/H antagonist
Bukan bole mkn slalu
Kalau slalu drug dependent, bole haywife semua homeostasis dari mulut sampai ke anus..tu blom campur antibiotic lg

Lg satu drugs ni ada interaction dgn ubat2 lain..

Dptkan nasihat doc particularly cara mkn ubat/overdose/side effect etc

__________________
AKU NAMPAK APA YG ENGKAU NAMPAK

takkan tu pun korang tak nampak..byk tgk tv nie..elok la jd jaga mcm aku..huhuh
Reply With Quote
Likes nyioq liked this post
  #24  
Old 27-02-2018, 09:15 PM
8itis9 8itis9 is offline
Active Member

8itis9's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Location: MY
Posts: 2,169
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 9
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Oohhh good info.
Baru tau gerd pun attack jantung.
Aku hari tu jantung laju, check ada tyhriod.
__________________
Tiada Insan Suci Yang Tidak Mempunyai Masa Silam, Tiada Insan Berdosa Yang Tidak Mempunyai Masa Depan
Reply With Quote
  #25  
Old 28-02-2018, 12:00 PM
nyioq nyioq is offline
Regular

nyioq's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jul 2007
Posts: 626
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 16
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Oalev View Post
bagus info ni. aku pun ada gastrik tapi skrg dh lama giler xkena sebab jaga pemakanan.
Oo ya ke.. boleh share diet tuan?
boleh follow kalau kena gaya..
Masih ada ambil kopi, makanan pedas ke?
Feveret ni kedua2..tapi apakan daya..makan pedas kang kena balik



Quote:
Originally Posted by eizzbizz View Post
http://www.refluxmd.com/relieve-hear...lkaline-water/


minom air fresh alkaline boss
cari brand panadonic..
nak beli panasonic ..cari kat SenQ /SengHeng
atau Coway Inception.
nk beli Coway pm saya

http://ww1.utusan.com.my/utusan/Kesi...esa-tanpa-GERD
Oo terbaik, minum air beralkali.
Bagus juga ni, member yang kena kencing manis pon dok amal minum air alkali.
Insyaallah tuan, nanti kita survey2.
Terima kasih atas info.
__________________
Code:
what goes around come around...
Eksklusif! Teres baru @ Bukit Rahman Putra
Reply With Quote
  #26  
Old 28-02-2018, 12:06 PM
nyioq nyioq is offline
Regular

nyioq's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jul 2007
Posts: 626
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 16
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by 8itis9 View Post
Oohhh good info.
Baru tau gerd pun attack jantung.
Aku hari tu jantung laju, check ada tyhriod.
Dari permahaman saya, bukan attack jantung tuan, tapi seolah olah macam kena attack jantung,
sebab saluran esofagus lalu belakang jantung.
sebab tu di panggil Heartburn.

Dah lama kena thyroid tuan?
Awalnya Dr cakap maybe thyroid juga, pasal jadi berdebar2 &
rasa macam sesak nafas.
Lepas check takde bengkak kat leher. So bukan Thyroid.

Camne rawatan Thyorid sekarang?
Beransur pulih ke? Ada info, amal kan makan Extra Virgin Coconut Oil boleh mengurangkan thyroid. Aku pon tak pasti kesahihan ia.
__________________
Code:
what goes around come around...
Eksklusif! Teres baru @ Bukit Rahman Putra
Reply With Quote
  #27  
Old 03-03-2018, 03:49 PM
nyioq nyioq is offline
Regular

nyioq's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jul 2007
Posts: 626
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 16
Active Level
My Mood:
Default

Fuuhhh..steady bro..lama tue kena dari kecil lagi.
Tak tau nak cakap apa, aku yang baru kena ni pon dah xleh nak tahan juga masa awal kena dulu.
Memang bro betul˛ tabah & positif menghadapi.
Terima kasih atas perkongsian bro. Semoga aku, bro & penghidap lain sembuh seperti sedia kala one day...
.
.
Betul tu bro, kena fikir positif.
Kalau pikir negatif nanti sakit makin teruk, bila makin stress akan merembeskan hormon yang akan menyebabkan penyakit lain pula.
Aku ingat lagi Dr 1 klinik tu cakap, nak mati berbagai cara pon boleh mati kalau dah sampai masa.
So prepare lah bekalan untuk akhirat.
.
.
Tue lah aku pon tak faham, sesetengah restoran/gerai˛ suka buat makanan pedas sangat.
Memang seap makanan yang rasa pedas˛ + masam skit, tapi yang lagi tak boleh belah,
jenis masak biji cili tu nampak cantik jer terhias sekali dalam masakan. Fuhhh, kena yang tu memang confirm trigger balik Sesak nafas aku.
Lagi 1, biji cili ni boleh menyebabkan kena appendix jugak.
Aku memang elakkan dari dulu sementelah 3 org ahli keluarga aku kena appendix.
.
.
Buat masa ni bro boleh lagi la menjamah makanan pedas sikit˛ ya?
Bro try amalkan macam bro chip555 petua tue, Madu + ibu Kunyit dan Asid Amino yang tinggi L-Glutamine.
Alhamdulillah, selepas aku amalkan dalam seminggu ni ada perubahan positif.
Asid Amino dah beli, cuma Madu Manuka belum. Ibu kunyit susah nak dapat, so guna saja Kunyit biasa dulu.
Kalau diikutkan kes aku & bro, macam lower esophageal sphincter (LES) ni lemah.
Aku pon tak pasti, tunggu lepas jumpa pakar Gastro nanti aku update semula.
.
.
Pasal Senaman tu betul, sekurang kurangnya 2, 3 kali seminggu. ataupon sekurang˛nya 3 hari sekali.
aku memang agak lama skip senaman. Sekarang baru mula pelan˛ buat, minggu lepas masih penat lagi.
Alhamdulillah minggu ni dah kurang sikit. + ambil Asid Amino untuk recover badan.
Ambil juga Petua Dr Safari Elis, Pakar Jantung KPJ Penang.
Sekurang kurangnya kena senam sampai heartbeat 150++.
Sampai penat betui˛, untuk senaman jantung, pengiraan dia 220 - (umur). Then ambil cuma 80% dari jumlah tu untuk measure heart beat. 220 - 30 = 190. 80% = 152
.
.
Bagus juga tue dah ada teknology baru yang boleh operate untuk betulkan injap.
Kalau bro dah ada plan nak buat nanti, jangan lupa share ya.



Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
bila org sebut pasal GERD ni,,, aku teringat masa aku kecik2 dulu...

aku sejak dari umur 10 tahun lagi dah kene GERD..
sampai sekarang (beberapa tahun lagi nak masuk 30 dah)..

bayangkan hampir 20 tahun aku menghidap penyakit GERD..


waktu aku sekolah rendah..bayangkan budak yg tak tahu apa2...
kena sakit mcm ni...
terseksa gila...

apa yg ko cerita tu, memang ada banyak persamaan dgn aku dulu..

pi jumpa doktor mcm2 dh...doktor ckp kesihatan semua takdak masalah..jantung ok..apa semua ok..


aku pun geram gak,, ok ape jadahnye mcm ni..haha..
shinggakan ayah aku sendiri duk menganjing kat aku kata aku manja...
ayah aku ni pulak lebih percaya kat doktor daripada anak dia sendiri...
aku yang menanggung ni memang TAK TAHU nak cakap ape dah...
tahan je la sakit ni sorang2....

dan

aku pun sama mcm ko, kadang2 sampai rasa sesak nafas..
rasa berdebar-debar...
fikir nak mati pun ada....
duk layan sakit ni hampir setiap hari menyebabkan badan aku jadi lemah...
aku dulu budak2 selalu nangis (bayangkan hampir setiap hari menangis je kerja aku)...
menangis bkn sbb manja...tapi penyakit ni mmg terseksa weiii..
sehinggakan muka aku ni pucat lesu sampai member2 sekolah aku gelar aku "MAYAT HIDUP"...

so dipendekkan cerita...
dulu aku pernah amalkan madu,,setahun lebih aku amalkan setiap hari non-stop (di samping aku exercise stiap hari),,alhamdulillah, mcm ada kesan baik.. dipendekkan cerita, aku sihat la sekejap...
so, bila dah sihat, aku stop la makan madu....
beberapa tahun lepas tu,...penyakit tu datang balik..


masa mula2 dtg balik,,, aku memang nervous gila..
sbb memang aku benci penyakit mcm ni...
tapi oleh kerana aku dah besar,,,beberapa minggu lepas tu, aku ambil keputusan utk buat bod0 je pasal penyakit ni...
buat tak tahu je...
...cuma jaga makan je lah...dan exercise...

itu je aku buat....nak muntah ke ape ke,, aku layankan aje....

tp alhamdulillah sampai skarang, gerd aku ni memang tak teruk dah..

takde dah sesak nafas ke apa ke...

cuma setiap pagi muntah sikit2 tu biasa la tu....

tapi tak teruk mcm dulu dah...

dua je aku buat,,

1. jaga makan
- jgn makan pedas sangat (pdas sikit2 boleh)
- jgn mkn/minum benda yg kuat asid/angin (cth nescafe, skali skala boleh kot)
- air kosong wajib minum habis satu botol besar setiap hari (bila air minum banyak, kencing pun jgn tahan, pi tandas banyak kali pun takpe, janji kesihatan terjaga)
- dan lain2 kena jaga lah

2. senaman setiap hujung minggu



alhamdulillah..penyakit tu masih ada TAPI DAH TAK SETERUK DULU..

kadang2 semuanya berkaitan dgn mindset kita...

contoh: waktu penyakit tu datang, kalau fikiran kita dah fikir mcm2 benda buruk,,, konfirm penyakit tu akan jadi lagi teruk...

aku tak tahu nak ckp mcm mana....tapi ni berdasarkan pengalaman aku....

so, kalau penyakit tu datang,, ko cuba tenangkan diri...
ko fikir je balik apa doktor tu cakap..doktor tu cakap "penyakit tu takda apa2 pun, biasa2 je".....so, sentiasa fikir positif je....

memang la penyakit ni kalau siapa2 yg kena memang rasa terseksa...
org yg kena je yg akan FAHAM...

tapi kita yg jd mangsa penyakit ni perlu lah SENTIASA BERFIKIR POSITIF..
jgn asyik fikir nak mati je..haha..


wallahualam..


aku just cerita berdasarkan pengalaman aku....kalau ada salah ilmu tu, mohon maaf....


summary dari apa yg di atas tadi,, untuk aku GAGAH dan RILEKS dalam menempuhi penyakit GERD slama hampir 20 tahun ni:
1. sentiasa fikir positif (jgn fikir nak mati, atau jgn fikir negatif)
2. jaga makan
3. exercise



jap..
belum habis lagi..
berkaitan doktor tu cakap "TAKDA APA2 pun penyakit ni, biasa je"...

sebenarnya betul la doktor tu cakap...

tapi berdasarkan kajian aku (yg tak seberapa ni)...
penyakit ni sebenarnya bahaya untuk jangka masa panjang....
masa mula2 kena, memang doktor check semua ok..
tapi mungkin masa tua nti, baru lah akan nampak kesannya....

korang cuba la stadi pasal GERD dalam internet...
atau tanya doktor2 yg power sikit..

aku nk explain pun tak reti...

so, better rawat la scepat mungkin...

tapi mcm aku, entah lah...aku dah biasa hidup mcm ni...
aku hanya serah pada takdir....
aku serah pada Allah..



by the way,,,aku nak share satu video pembedahan yang PALING LATEST utk pesakit2 GERD...
kalau korang malas fikir panjang, korang dah BENCI dgn penyakit ni, korang boleh try pembedahan ni...
rasanya kat Malaysia dah ada kot..

harap membantu..

http://www.youtube.com/watch?v=dbawln4X2g4
__________________
Code:
what goes around come around...
Eksklusif! Teres baru @ Bukit Rahman Putra
Reply With Quote
  #28  
Old 03-03-2018, 05:08 PM
cryptodoge cryptodoge is offline
Regular

cryptodoge's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2017
Posts: 458
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 32
Active Level
Default

yang ade gerd tu boleh search fb Gastrik dan asid refluk (GERD) Official Group

ramai dah sembuh gerd tapi dengan berpantang. aku pn kena gerd baru 2 minggu pantang. pantang ketat kaw2 punya
__________________
Saya menjual BTC mengikut harga luno. berminat boleh pm
Reply With Quote
  #29  
Old 10-03-2018, 09:49 AM
Anis.M Anis.M is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2018
Posts: 1
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Nak tanya simtom gerd ni kuat sendawa tak? Sebab saya kerap sangat sendawa tak kira kenyang mahupun perut kosong.
Reply With Quote
  #30  
Old 10-03-2018, 11:09 AM
akudotcom akudotcom is online now
Active Plus

akudotcom's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 3,088
Thanks (Received): 17
Likes (Received): 627
Active Level
My Mood:
Default

Bila kita kerap mkn fake food
Fake food akan merosakkan semua saluran pemakanan kita iaitu bermula dr gigi sampai la lubang bontot
Gigi kita bole cuci sbb guna sugi
Tp start from esofagus sampai anus
Segala kotoran poison toxin yg melekat memang berkeladak
Bygkan beberapa thn mkn fake food, hanya cuci gigi tp tak cuci perut

Walaupun gigi bersih sbb gosok gigi
Tp dlman kotor
Tu pasal mulot berbau, asid reflux, gerd, diabetes, heart problem, hi bp, cancer segala mak nenek dtg

“Tp aku jarang mkn fake food” - memang betul, sbb kita sangka makanan yg kita mkn selama konon nya real food tp sebenarnya fake food.
Sbb food industry display their fake food as a natural food for 1 purpose - bisnes & conquer

__________________
AKU NAMPAK APA YG ENGKAU NAMPAK

takkan tu pun korang tak nampak..byk tgk tv nie..elok la jd jaga mcm aku..huhuh
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump