Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Gold

Gold A precious metal forum discussion. Diversify your investment portfolio smartly.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #171  
Old 24-09-2018, 07:41 AM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,567
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 452
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
menjawab persoalan ini..



aku cadang beli emas untuk long term investment.. value yg lebih stabil in future..terjamin dari susut nilai matawang itu sendiri..

so kat mana yg tn ahmad boleh buktikan yg pemahaman aku nih salah, sedangkan kita x berada lagi pada masa hadapan ?

dan bila dikatakan long term investment ? 10,20,30,50 tahun ? belum diketahui lagi bila..

___

x perlu aku nk quote semula jika harga emas peak.. sebab boleh tgk nnt geng2 pelabur emas hardcore up thread.. menjaja ttg keuntungan emas..

dan pada masa itu x perlu kita nak banding2kan asb vs emas.. sebab ianya satu investment yg berbeza dari segi tujuan nya..

____

aku nk closing quote perbincangan dgn tn ahmad07 berkaitan dgn tujuan investment itu sendiri berbeza2..

xda salahnya mengikut kaedah dan ilmu masing2..

ini semua berdasarkan "future expectation" masing2 terhadap pelaburan yg dibuat..
Apabila kau cakap value emas terjaga, ia salah dan aku dah explain dalam post lepas, rasanya dah jelas berdasarkan nilai2 yg lepas...

Utk future kau assume nilai emas lebih stabil berbanding matawang, itu pun kau punya assumption yg tak dapat dibuktikan lagi, at least lebih logik dari speculation krisis kau sebelum ni..

Dalam investment, kita akan analisis yg mana boleh bagi roi tinggi, risk rendah.. ada orang main hentam diversify je... sebab tu la kita tengok ada golongan yg nett wealth dia meningkat steady, ada yg flat je.. ada yg tak perform malahan rugi... contohnya yg beli emas ketika harga puncak...

Investment time frame kene define dengan jelas, apabila kau tak dapat nak define timeframe pelaburan, kau pun tak jelas akan expectation return dan main redah je, hanya kerana kau assume harga emas akan naik... jika value yg di target double contohnya, jika dapat dicapai dlm masa singkat, roi tinggi, jika ambil masa yg lama, roi rendah dan mungkin juga opportunity lost..

Asb contohnya kita dah boleh projected dia punya return untuk sebarang time frame.. investment ni pun dinamik, sekiranya ada instrument lain yg lebih berbaloi dari segi risk vs reward, anytime boleh switch..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #172  
Old 24-09-2018, 08:29 PM
jaws_am jaws_am is offline
Super Active

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 7,684
Thanks (Received): 46
Likes (Received): 863
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
Apabila kau cakap value emas terjaga, ia salah dan aku dah explain dalam post lepas, rasanya dah jelas berdasarkan nilai2 yg lepas...

Utk future kau assume nilai emas lebih stabil berbanding matawang, itu pun kau punya assumption yg tak dapat dibuktikan lagi, at least lebih logik dari speculation krisis kau sebelum ni..

Dalam investment, kita akan analisis yg mana boleh bagi roi tinggi, risk rendah.. ada orang main hentam diversify je... sebab tu la kita tengok ada golongan yg nett wealth dia meningkat steady, ada yg flat je.. ada yg tak perform malahan rugi... contohnya yg beli emas ketika harga puncak...

Investment time frame kene define dengan jelas, apabila kau tak dapat nak define timeframe pelaburan, kau pun tak jelas akan expectation return dan main redah je, hanya kerana kau assume harga emas akan naik... jika value yg di target double contohnya, jika dapat dicapai dlm masa singkat, roi tinggi, jika ambil masa yg lama, roi rendah dan mungkin juga opportunity lost..

Asb contohnya kita dah boleh projected dia punya return untuk sebarang time frame.. investment ni pun dinamik, sekiranya ada instrument lain yg lebih berbaloi dari segi risk vs reward, anytime boleh switch..
aku simpulkan..

apa yg tn ahmad07 nk smpikan adalah keuntungan asb lebih baik berbanding emas pada masa skrng..

dan aku turut setuju dgn pendapat tersebut..

seterusnya apa yg aku nak sampaikan adalah ttg pelaburan emas for long term investment, dimana aku mengambil kira faktor economy cycle n bubble, currency devalue n bla bla.. as a result invest in gold secure our saving in the future..

dan aku dapati tn ahmad07 x setuju dgn pendapat tersebut..

is okay..
ilmu masing2 dalam memahami satu2 perkara..

aku dh cuba terang.. tp tn ahmad07 still nk ulang ttg maximise investment potential..

sedangkan.. secure investment juga merupakan salah satu tujuan dlm melabur..

the best part aku ketengahkan diversify investment dimana.. kita boleh invest dlm asb dan juga invest dlm gold..atau sbrng investment yg profitable mengikut ilmu yg ada..

invest utk passive income and secure income.. dgn bahagi2kan pelaburan kita..

so terpulang kpd pembaca thread membanding2kan pendapat yg aku ketengahkan..

ianya bkn ttg spe btol spe salah..

tp ttg kaedah masing2 dlm melabur dan apa tujuan nya..

___

btw..spe2 yg berminat nk follow ttg economy collapse/bubble bla bla.. back by past data and future forecast..

boleh layan video mike maloney..
dia mmg promote gold n silver..

dia juga menerangkan ttg konsep currency/fiat money..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
  #173  
Old 04-10-2018, 08:52 AM
Astra 7259 Astra 7259 is offline
Regular

Astra 7259's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: May 2009
Posts: 854
Thanks (Received): 87
Likes (Received): 1
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Aku ucapkan terima kasih atas idea dan input berguna dari tn Ahmad07 dan tn jaws_am.

Perbincangan macam ni lah yang bagus diketengahkan supaya forumer lain mendapat tempias ilmunya untuk menambah baik pemahaman dan kedudukan kewangan masing masing

Buang yang keruh ambil yang jernih. Berkawan dengan penjual minyak wangi dapat juga wanginya. Berkawan dengan investor berilmu dapat juga menambah kefahaman dan ilmu darinya

Terima kasih tn berdua. Semoga Allah memberkati kalian
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump