BTC USD 62,865.6 Gold USD 1,736.41
Time now: Jun 1, 12:00 AM

(WTA) cara nak tembak satelit lain selain astro guna disc astro

otai takde le, petai ada le ni.

pegi ke dishpointer.com dan search sat mana yg nak di tembak.tgk eleveation dan azimuth dia.

elevation adalah berapa degree dongakan dish kau tu. cara mudah,kalau dia kata 81 degree, maka, tgk kat belakang tengkuk dish tu, dan longgarkan skru serta domngakkan dia sampailah 'sengat' atau 'gerat' jarum tu menjukkan kat 80 degree.

azimuth pulak adalah angle kiri kanan dia.cara hardcore pakai compass, di mana kalau dia kata 231 degree East tu maksudmnya, kompas tu kau tala dulu ke arah nombor tu, kendian baru bagi dish tu pusing ke arah yg sama.

LNB postion pulak, adalah pusingan berapa darjah lnb (seketul bende di hujung batang dish tu, yg bulat2 tu). kalau di ikutkan tgk belah atas LNB tu ada gerat jugak. Yg tengah2 sekali tu adalah 360 degree, so, pusinglah ikut berapa darjah yg di perlukan..

harap membantu..

nak sennag, donlod je android apps untuk sat finder..habis citer

useful posting:)cgrock

Comments

Blog entry information

Author
SayaAndaKita®
Views
3,039
Comments
1
Last update

More entries in Others

More entries from SayaAndaKita®

Top
Log in Register