BTC USD 23,932.9 Gold USD 1,787.45
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tips Kemalangan Jalan Raya - Apa Yang Perlu Anda Lakukan Selepas Kemalangan Kereta?

aiZwaWQ9QXBp

Gambar sekadar hiasan

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Selepas Kemalangan Kereta?

Perkara utama

1. Tetap TENANG, supaya anda tidak membuat keputusan yang salah
2. Lindungi diri anda dengan mendapatkan maklumat yang diperlukan
3. Hubungi syarikat insurans anda dan buat laporan di balai polis

Pernahkah anda mengalami kemalangan kereta?
Di Malaysia, perlanggaran di tepi jalan adalah perkara biasa. Menurut Menteri Pengangkutan kita, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, sebanyak 255,532 kemalangan jalan raya dan 3,302 kematian akibat kemalangan jalan raya dilaporkan antara Januari hingga September 2021 (Sumber: TheStar).

Peluang untuk terlibat dalam kemalangan kereta adalah sangat tinggi, secara purata terdapat 12 kematian kemalangan jalan raya setiap hari semasa bahagian awal pandemik (Sumber: FMT). Oleh itu, pemanduan yang selamat adalah sangat penting!

Namun, tiada yang sempurna. Tidak kira betapa anda ingin mengelakkan kemalangan kereta, anda mungkin masih mempunyai kemungkinan terlibat dalam kemalangan kereta. Jangan risau lagi! Kami di sini untuk memberikan anda beberapa petua supaya apabila anda terlibat dalam kemalangan seterusnya, kami boleh membantu mengurangkan sebarang ketakutan.

1. Kekal TENANG dan JANGAN panik
Ya, bertenang adalah perkara paling penting untuk dilakukan apabila anda melibatkan diri anda dalam sebarang kemalangan kereta. Ia mungkin lebih mudah untuk berkata daripada bercakap, sebenarnya, orang cenderung membuat keputusan yang salah apabila mereka cemas. Semak di sini!

2. Pastikan Keselamatan
Sebaik sahaja anda menenangkan diri anda, pastikan anda memeriksa diri anda dan orang lain untuk kecederaan. Walau bagaimanapun, anda perlu sedar tentang kerosakan yang berlaku pada kenderaan anda. Jika atas apa-apa sebab anda mengesyaki bahawa tidak selamat untuk kekal sekiranya berlaku apa-apa, anda harus segera keluar! Anda tidak mahu membahayakan nyawa anda semasa kereta anda bocor minyak selepas kemalangan.

Pastikan anda memeriksa diri anda dan orang lain untuk kecederaan. Jika anda mendapati seseorang yang memerlukan rawatan perubatan, hubungi 999 dengan segera supaya anda boleh mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin!

3. Catat persekitaran dan rekodkannya
Jika anda dan kereta anda masih bersedia untuk bergerak, pastikan anda tidak menghalang jalan jika kemalangan kereta berlaku. Anda harus mengalihkan kereta anda ke tepi jalan dan menggunakan lampu bahaya dan segitiga amaran. Ini boleh memastikan kenderaan yang sedang berjalan menyedari anda dan mengurangkan kemungkinan kesesakan lalu lintas. Jika terlibat dengan pemandu lain, kedua-duanya perlu bergerak ke tepi jalan. Pastikan untuk mematikan enjin sebaik sahaja anda meletakkannya semula.

Anda perlu mencatat di mana dan bila anda terlibat dalam kemalangan kereta. Lebih mudah apabila anda membuat laporan polis nanti.

Selain itu, anda perlu sedar tentang buli jalan raya ATAU penipu. Ini mungkin kes yang jarang berlaku, tetapi ia mempunyai kebarangkalian. Klik di sini untuk berita. Untuk mengelakkan sebarang masalah yang tidak perlu, adalah disyorkan untuk mendapatkan kamera pemuka berkualiti baik untuk merakam video sebagai bukti untuk kegunaan kemudian.

4. Ambil gambar dan bertukar maklumat yang diperlukan
Pastikan anda mempunyai banyak bukti untuk menyokong tuntutan anda. Ini kerana jika pemandu lain memfailkan pertikaian, maka anda mungkin mendapat masalah, walaupun itu bukan salah anda! Untuk memastikan tuntutan anda lebih kukuh, ambil gambar kedua-dua kereta yang rosak, situasi jalan raya dan apa sahaja yang berkaitan, seperti yang dinyatakan di bawah:
  1. Nombor pendaftaran kereta
  2. Model kereta, model tahun dan warna
  3. Nama Pemandu, Alamat dan Nombor Telefon
  4. Nombor Kad Pengenalan dan Lesen Memandu
  5. Nama Saksi, Alamat dan Nombor Telefon

5. Hubungi syarikat insurans anda
Setelah selesai mengumpulkan semua bukti atau maklumat, anda harus menghubungi syarikat insurans anda dengan segera jika kereta anda tidak boleh dipandu dan perlu ditunda. Mereka akan bertanya kepada anda beberapa soalan mudah dan mengatur trak tunda ke destinasi anda, dan menundanya ke bengkel panel berdekatan. Anda boleh mendapatkan insurans kereta sut terbaik untuk anda di sini!

BERHATI-HATI DENGAN PENIPUAN LORI TUNDA!
Anda mungkin melihat beberapa orang menghampiri anda di tempat kemalangan dan menawarkan untuk membantu membaiki kereta anda dengan murah di bengkel mereka. Mereka selalunya akan cuba menawarkan perkhidmatan tunda juga, tetapi sebaiknya jangan melayan mereka kerana harga mereka biasanya terlalu tinggi atau mereka mungkin mengenakan caj berlebihan untuk pembaikan!

6. Buat laporan polis dalam tempoh 24 jam
Jika kereta anda boleh dipandu, anda perlu pergi ke balai polis berhampiran untuk membuat laporan sebelum melawat bengkel panel. Walau bagaimanapun, jika kereta anda mengalami kerosakan teruk, pastikan anda memfailkan laporan dalam tempoh 24 jam selepas laporan itu, melainkan ada sebab yang munasabah.

Pegawai di balai polis akan bertanyakan beberapa soalan tentang penglibatan anda dalam kemalangan ini. Anda mesti menjawab dengan jujur dan memberikan semua bukti yang terkumpul. Jika perlu, anda harus meminta saksi untuk memberikan keterangan mereka.

Bergantung kepada siapa yang bertanggungjawab atas kemalangan itu, polis akan mengeluarkan saman. Memfailkan laporan polis ialah langkah pertama untuk melindungi diri anda daripada sebarang tuntutan motor pihak ketiga yang tidak dijangka atau kecederaan peribadi.

7. Daftar untuk tuntutan insurans
Terdapat dua senario yang dinyatakan di bawah:

Jika bukan salah anda:
Anda boleh sama ada mencapai persetujuan dengan pemandu lain ATAU memfailkan tuntutan insurans. Anda boleh rujuk di sini tentang cara memfailkan tuntutan insurans kereta. Anda juga boleh menuntut daripada insurans pihak ketiga.

Comments

There are no comments to display.

Blog entry information

Author
dloanman
Views
121
Last update

More entries in Others

More entries from dloanman

Top
Log in Register