Sarapan biasanya disertai dengan segelas susu lembu untuk hari mendapatkan tenaga. Tapi, apakah anda pernah cuba minum susu kambing di pagi hari? Susu kambing mempunyai banyak manfaat kesihatan.
Berikut adalah senarai manfaat dari susu kambing: -
1. Mempunyai anti-radang semulajadi
Susu kambing secara semulajadi homogen, dan gelembung-gelembung lemak dalam susu dengan mudah memisahkan atau jauh lebih kecil jika dibandingkan dengan susu lembu.
Dengan keadaan tersebut, membuat pencernaan mudah dan mudah diserap oleh badan. Orang dengan masalah usus mencari jawapan yang berkesan untuk mengatasi penyakit keradangan usus.
Sifat probiotik dalam susu kambing mengdorong sistem pencernaan berkembang dengan baik.
2. Mengandungi asid lemak esensial
Susu kambing mempunyai 35 peratus asid lemak berbanding dengan 17 peratus pada susu lembu. Gizi dalam susu kambing lebih sihat dan lebih baik dimakan mentah bahkan untuk seseorang yang tidak toleran untuk lakotosa.
susu kambing dapat menurunkan kadar kolesterol dan bekerja lebih baik bagi mereka yang mempunyai masalah usus. Asam lemak antimikrob seperti kaprilat dan kaprat asid dijumpai berlimpah dalam susu kambing.
3. Menenangkan sistem pencernaan
Susu kambing sedang bekerja sangat baik untuk rawatan bisul. Tidak ada protein kompleks dalam susu kambing yang membuat risiko alergi berkurangan berbanding dengan susu lembu.
susu kambing mempunyai keupayaan untuk menenangkan saluran pencernaan dan memuaskan rasa lapar lebih efektif untuk anak-anak.
4. Menghindari akibat pengumpulan lendir
Beribu-ribu orang telah dilaporkan membuat alergi susu lembu dan rawan bernafas. Susu kambing merupakan alternatif untuk mengubatinya. tinggi lemak dalam susu lembu adalah sebab-sebab akibat pengumpulan lendir. Gelembung-gelembung lemak dalam susu kambing yang hadir dalam sekurang-kurangnya satu kesembilan susu lembu. Oleh kerana itu, iritasi di usus boleh dielakkan.
5. Bertindak sebagai agen metabolik
Penyelidikan dan kajian yang dilakukan mendedahkan susu kambing meningkatkan kemampuan untuk memetabolisme zat besi dan tembaga, terutama pada orang yang mempunyai penyerapan dan pencernaan terhad.
6. Kaya kalsium
Orang mengambil susu lembu untuk meningkatkan pengambilan kalsium dan mencegah keropos tulang, susu kambing di sisi lain juga sangat kaya akan kalsium dan asid amino triptofan.
Manfaat susu kambing sangat banyak sebagai lebih sihat, terutama ketika dimakan mentah.
Berikut adalah senarai manfaat dari susu kambing: -
1. Mempunyai anti-radang semulajadi
Susu kambing secara semulajadi homogen, dan gelembung-gelembung lemak dalam susu dengan mudah memisahkan atau jauh lebih kecil jika dibandingkan dengan susu lembu.
Dengan keadaan tersebut, membuat pencernaan mudah dan mudah diserap oleh badan. Orang dengan masalah usus mencari jawapan yang berkesan untuk mengatasi penyakit keradangan usus.
Sifat probiotik dalam susu kambing mengdorong sistem pencernaan berkembang dengan baik.
2. Mengandungi asid lemak esensial
Susu kambing mempunyai 35 peratus asid lemak berbanding dengan 17 peratus pada susu lembu. Gizi dalam susu kambing lebih sihat dan lebih baik dimakan mentah bahkan untuk seseorang yang tidak toleran untuk lakotosa.
susu kambing dapat menurunkan kadar kolesterol dan bekerja lebih baik bagi mereka yang mempunyai masalah usus. Asam lemak antimikrob seperti kaprilat dan kaprat asid dijumpai berlimpah dalam susu kambing.
3. Menenangkan sistem pencernaan
Susu kambing sedang bekerja sangat baik untuk rawatan bisul. Tidak ada protein kompleks dalam susu kambing yang membuat risiko alergi berkurangan berbanding dengan susu lembu.
susu kambing mempunyai keupayaan untuk menenangkan saluran pencernaan dan memuaskan rasa lapar lebih efektif untuk anak-anak.
4. Menghindari akibat pengumpulan lendir
Beribu-ribu orang telah dilaporkan membuat alergi susu lembu dan rawan bernafas. Susu kambing merupakan alternatif untuk mengubatinya. tinggi lemak dalam susu lembu adalah sebab-sebab akibat pengumpulan lendir. Gelembung-gelembung lemak dalam susu kambing yang hadir dalam sekurang-kurangnya satu kesembilan susu lembu. Oleh kerana itu, iritasi di usus boleh dielakkan.
5. Bertindak sebagai agen metabolik
Penyelidikan dan kajian yang dilakukan mendedahkan susu kambing meningkatkan kemampuan untuk memetabolisme zat besi dan tembaga, terutama pada orang yang mempunyai penyerapan dan pencernaan terhad.
6. Kaya kalsium
Orang mengambil susu lembu untuk meningkatkan pengambilan kalsium dan mencegah keropos tulang, susu kambing di sisi lain juga sangat kaya akan kalsium dan asid amino triptofan.
Manfaat susu kambing sangat banyak sebagai lebih sihat, terutama ketika dimakan mentah.