BTC USD 20,766.5 Gold USD 1,825.33
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Info Punca Wanita Haid 2 kali Sebulan

Punca Wanita Haid 2 kali Sebulan


imagesddd.jpg


Wanita yang mengalami haid lebih daripada sekali pada setiap 24 hari boleh dianggap sebagai kitaran haid yang abnormal. Apa yang dibimbangi kekerapan pendarahan haid boleh menyebabkan seseorang wanita mengalami anemia atau mungkin juga ianya disebabkan oleh jangkitan atau masalah perubatan lain yang memerlukan rawatan.


Berikut adalah 10 antara punca mengapa wanita mengalami haid 2 kali sebulan:

Penurunan berat badan yang drastik ianya boleh menjadikan gangguan hormon dan hormon yang berfungsi menunjukkan tempoh haid bermula telah menunjukkan lebih awal.

Senaman yang berlebih-lebihan Ini juga boleh mengganggu hormon.

Tekanan Peperiksaan, masalah keluarga, masalah kewangan, bercerai , malahan keluar Negara untuk bercuti sekalipun boleh menyebabkan perubahan sementara dalam kitaran haid.

Penyakit dan / atau ubat Beberapa jenis ubatan boleh menjejaskan kitaran haid. Minta nasihat doktor untuk menghentikan sementara atau meminda pengambilan ubat jika ianya difikirkan menganggu kitaran haid.

Masalah-masalah uterus seperti polip, sista, fibroid atau ketumbuhan (samada benign atau cancerous).

Jangkitan Kelamin- Boleh menyebabkan pendarahan diantara dua haid dan sesetengah wanita tersilap menyangkakan ianya darah haid.

Masalah tiroid Penyakit tiroid boleh menyebabkan penebalan lapisan Rahim dan ini boleh mengakibatkan lebih banyak pendarahan dari biasa.

Reaksi kepada kontraseptif Kadang-kadang pil, suntikan depo provera atau IUD boleh mengakibatkan perubahan dalam kitaran haid.Pil dan IUD juga boleh menyebabkan pendarahan di antara 2 kitaran haid atau dikenali sebagai breakthrough bleeding dan wanita mungkin tersilap menyangkakan ianya pendarahan haid.

Kadang-kadang perubahan atau menghentikan kaedah kontrasepsi anda boleh menyebabkan penurunan hormon secara mengejut dan ini boleh mengakibatkan perubahan kepada kitaran haid.

Permulaan putus haid Bagi wanita berumur 45 keatas ianya membawa tanda wanita tersebut bakal melalui menopos.Ianya juga tanda kilang telurakan mula ditutup.

Rawatan

Ada ketika rawatan tidak diperlu, misalnya, jika gangguan kitaran haid yang berpunca dari stres, penurunan berat badan atau penyakit yang bersifat sementara dan boleh sembuh dengan sendirinya dalam tempoh tertentu.

Bagaimanapun , untuk mengelakkan dari kemungkinan lain yang tidak dijangkakan, doktor boleh melakukan peperiksaan pelvis. Doktor juga mungkin mengambil sampel lapisan uterus serta melakukan imbasan ultrabunyi untuk melihat sama ada terdapat mana-mana halangan di uterus, seperti fibroid.

Jika terdapat halangan yang ditemui, wanita tersebut boleh dirujuk untuk pembedahan supaya ianya dibuang. Namun Jika terdapat sel barah , wanita tersebut akan dirujuk kepada pakar onkologi yang akan merangka rawatan dan penjagaan bersama .

Jika terdapat jangkitan kelamin pula, ianya boleh dirawat dengan antibiotik bagi kedua-dua pasangan(dan penggunaan kondom mencegah jangkitan lebih lanjut).

Jika masalah itu disebabkan oleh alat pencegahan hamil atau ubat, ini selalunya boleh diubah bagi menghentikan masalah.

Rawatan hormon juga boleh diberi dalam keadaan masalah penyakit tiroid atau seseorang wanita yang telah mula putus haid.


Semoga Bermanfaat


Comments

There are no comments to display.

Blog entry information

Author
kedai-lelaki
Views
2,674
Last update

More entries in Others

More entries from kedai-lelaki

Top
Log in Register