BTC USD 49,434.7 Gold USD 1,786.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ilmu pemikat ikan (dari CG fishing club punya thread)

Mintak tunjuk ajar....

biasa aku mancing bawah penang bridge je, kat tiang 55-57. Jgn tanya kenapa aku pilih tiang tu, sebab aku kira janji kosong je dan jauh dari orang, sebbab aku ni sellau nak kencing (aku diabetic type 1- kuat minum air ). Ada le dapat ikan2 jugak, tapi tak pernah dapat kilo2 punya...

wokeh, aku nak kongsi pasal ilmu panggil ikan ni.Ilmu mula2 yg aku pernha guna adalah aku 'beli' dari seorang ustaz dari Sabah (rasanya), dengan harga RM150.. Takde le apa sngt,cuma sebaris ayat quran dari surah apa aku tak ingat, cuma ayat tu aku hapal le.(kata ustaz tu dia tak jual ayat quran tu, cuma penat lelah serta kos iklan dia di web le katanya. Okeh lantak le dia)

So, hari memula aku dapat ilmu tu aku pun try le. 5 jam aku kat tiang 55 tu jadi bangau.Aku pun jadi bengang haritu. So esoknya aku call dia dan taya apasal tak jadi? sedangkan dia kata mmg akan jadi.

dia pun jenuh2 kalih2 kiri dan kanan untuk bagitau yg dia tak jamin apa2. (sekarang dia dah tukar ayat2 dalam website dia untuk kata dia tak jamin apa2). LAst2 dia bagi aku tambahan zikir2 yg aku kena baca selama 3 hari (kalau tak silap-sebab aku dah lupa).

so, esoknya aku pun pegi lagi bawah tapak jambatan tu dan try pancing.Maka dapar le naik ikan duri. Akau cuma syukur je lah, sebba dalam website dia kata,"Akan dapat ikan", bukan dia kata "akan dapat ikan jenis itu dan ini...". Kira janji ikan naik dah le.

Lepas2 tu mmg insyallah tak pernah miss le dapat ikan mana2 aku pancing.
Siap aku balik kampung, ikut kawan memancing lombong kat Batu Gajah (lombong 1 malaysia), aku dapat ikan tongsan sisik halus sampai 3 ekor saiz 2-3 kg.

pastu kat kampung jugak, aku ikut kawan and pegi manicng sungai kat Sg Buaya (air kuning), malam tu naik jelawat 4 ekor, 1-4kg. Kawan aku yg komplot sekali tu bengang je, sebab masa ikan jelawat tu kena mata pancing aku, aku tgh tido.Masa tu aku pasang umpan pun tak reti..

** Tapi maaf: aku takleh nak share ayat tu atas dasar korang nak guna untuk memancing. tapi kalau korang nak guna untuk amal ayat quran sebagai satu kewajiban umat islam untuk baca quran, di persilakan. (dah akujanji dgn ustaz tu untuk tidak bagitau org lain ayat tu, kecuali anak2 aku)

tapi aku baru dapat ilmu ni dan empunya ilmu ni galkkan untuk share. Iaitu khasiat dari ayat2 Allah. Ini ada dua, dan aku pun nak try pada 27hb ni (insyallah) untuk komplot mancing dia Pulau 9 dan pulau jarak. (last sabtu pegi takleh ke pulau2 tu sebab ombak kuat sangt, dan tekong pun takut)
ni ilmunya:

1) Tulislah ayat "Bismillah" dalam arab pada timah dan di gunakan timagh itu pada kail kita.

2) Tulislah surah alam nashrah pada kepingan timah, dan dekatkan dia pada mata kail

aku tak try lagi ilmu ni, tapi menurut empunya ilmu, insyallah berkesan dan ikan2 akan banyak kerumun umpan.

kalau kat jala, pasang kat empat penjuru jala...

sekian dulu. kalau dah ada ayat2 ni di kongsi sini, aku mintak maaf sebba ku tak sempat baca habis thread ni..

Comments

There are no comments to display.

Blog entry information

Author
satLover
Views
33
Last update

More entries in Others

More entries from satLover

Top
Log in Register