USD MYR 4.13700 BTC MYR 249,000 Gold MYR 7,199.72
Time now: Jun 1, 12:00 AM

FREE je:Point Of Sales (system) boleh Barcodes;

OK semua rakan usahawan offline, aku sekali lagi sebagai noob membuka topic untuk shareklan apa yg aku tau serba sedikit mengenai tools untuk pernigaan.

Kali ni, aku nak share pasal: system Electronic Point Of Sales (ePOS). :)cgrock
Tapi yg ni FREE je- teruskan baca...

Secara mudahnya, ePos ni adalah system yg sama mcm yg korang pernah tgk kat TESCO atau GIANT atau mydin tu. Di mana operasi utama dia adalah untuk merekod transaksi jualan, dan di permudahkan dengan barcode. ada dua aspect kat situ, iaitu:

1) Aspect hardware; POS System yg memg di jual dgn cahs register, barcode,network dsbgnya.

2) Aspect software: Hanya system ePOS yang di pasang dengan komputer yg di sambung dengan network. Boleh di tambah barcode sekiranya mahu. <------- Yg kita nak bincang ni adalah ePOS bentuk ini.

screenshot.png


okeh, tujuan ePOS di gunakan kat pasar2 besar adalah untuk memudahkan perklara di bawah:

1) Merekod jualan produk yang kelaur dari kedai/pasaraya.Di bantu dengan system barcode.

2) Merekod kiraan jualan serta mendapatkan jumlah total serta sub totalnya.

3) mengeluarkan resit jualan bagi setiap transaksi yang berlaku.

4) Merekod bilangan produk yang tinggal di stok selepas setiap jualan di buat (ianya akan tolak unit yang di jual setiap kali produk di jual- oleh itu, tuan kedai senang nak tau produk mana yg masih ada dalam stor dan yang mana masih belum laku)

5) memaparkan status order semula bagi produk yang berkurangan di dalam stok, iaiatu mengikut jumla yang telah tuan kedai set.(cthnya, kalau produk A ni tinggal 10 unit, maka dah kena order yg baru).

6) sebagai rekod jumlah produk yang supplier hantar ke kedai.( di tapis mengikut kategori produk atau kategori pembekal)

7) system yang boleh memberitahu tauke kedai, berapakah sales serta produk manakah yg di jual pada waktu sekian2 sampailah sekian2 (cthnya, dari jam 8 pagi sampai 6 petg). so, tuan kedai takde kat kedai pun dia masih monitor cash register dia an tau produk apa yg banyk laku atau tidak.

****

Okeh, cukup pasal features dia, jadi ePOS yang aku cakap free ni pun sama jugak boleh buat semua bende tu,malah lebih lagi sebenarnya.Yang bagusnya developer dia bagi free je system tu untuk kita guna. Cuma kena pasanag sendiri barcode scanner/reader dan install je system tu, ianya akan terus boleh guna mcm mana supermarket guna.

ePOS yang aku maksudkan tu ada kat:
http://www.phppointofsale.com/

ataupun kalau nak main2 dengan demo dia, boleh terus klik kat:
https://demo.phppointofsale.com/

lepas setup kat satu workstation/pc, maka dah boleh share ke seberapa banyak cashier yg korang ada sekalipun.
yang bagusnya, dia siap boleh keluar report stock lagi, report terperinci. Cthnya, bila jual, bila masuk, berapa balance kuantiti dsbgnya..

Untuk tau maklumat lanjut pasal ePOS free ni bolehlah tanya kat aku kat sini.... serius free. pegi je site tu dan donlod..

paling penting, kalau dah set untuk enable kat internet, tokey boleh monitor sales serta report details setiap inci dari mana2 sekalipun.. :D

Comments

There are no comments to display.

Blog entry information

Author
satLover
Views
43
Last update

More entries in Others

More entries from satLover

Top
Log in Register