Bagaimana syarikat anda akan pulih selepas COVID-19? Strategi dan inovasi COVID-19

Blog entry information

Author
dloanman
Views
592
Comments
11
Last update

More entries in Others

More entries from dloanman




Kesan ekonomi dari wabak coronavirus begitu cepat dan sangat kuat sehingga syarikat-syarikat di seluruh dunia berusaha menstabilkan perniagaan mereka sehingga mereka dapat pulih.

Ketika Deloitte meninjau CEO, pengurus kanan, dan pemimpin SDM di China, yang pertama kali dipengaruhi oleh coronavirus, 66% mengatakan mereka tidak dapat melayani pelanggan dan pelanggan kerana wabak tersebut. Hampir separuh daripada responden mengatakan bahawa mereka tidak dapat meneruskan pengurusan perniagaan yang normal.

Ini adalah senario yang kini dimainkan secara global.
Menurut unjuran yang dikeluarkan pada 14 April oleh Organisasi untuk Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi, kesan langsung dari penutupan yang berlaku di seluruh dunia dapat menyaksikan output turun 20% hingga 25% di banyak ekonomi, dengan perbelanjaan pengguna berpotensi turun melebihi 25% di Kanada , Perancis, Jerman, Itali, Jepun, UK, dan AS.

"Dengan sebarang gangguan, keutamaan pertama adalah memastikan orang, operasi, pelanggan, rakan kongsi, dan pembekal selamat," kata Keith Hausmann, ketua pegawai pendapatan Globality, sebuah syarikat teknologi yang berpusat di Lembah Silikon yang memfasilitasi pembelian dan penjualan perkhidmatan perusahaan melalui platform berkuasa kecerdasan buatannya.

"Setelah selesai, para pemimpin perlu beralih fokus dan mendapatkan perkhidmatan mereka kembali dalam talian secepat mungkin untuk mengurangkan gangguan kepada pelanggan dan perniagaan mereka secara keseluruhan," kata Hausmann. "Ini juga merupakan waktunya bagi para pemimpin untuk memikirkan perubahan operasional yang harus mereka lakukan, termasuk memanfaatkan teknologi untuk mendapatkan keunggulan profesional yang akan mendorong inovasi, meningkatkan impak operasi, dan meningkatkan keberkesanan pengeluaran."

Langkah-langkah pembiayaan dapat dilakukan untuk membantu perniagaan bertahan COVID-19
Penutupan menyebabkan perniagaan menjadi kompleks dan cabaran mendesak yang memerlukan tindak balas yang cepat dan berani. Ikuti lima langkah ini untuk membantu syarikat mengatasi krisis:

Utamakan kesihatan dan keselamatan orang.
Syarikat di mana-mana terpaksa bergerak pantas untuk memenuhi peraturan kesehatan masyarakat yang sedang berkembang dan undang-undang tenaga kerja yang diubah. Menetapkan pengaturan kerja jarak jauh yang jelas, mewujudkan sokongan kesihatan mental, menangani masalah pekerja secara terbuka dan teratur, dan menguruskan akses bangunan sangat penting untuk proses ini, saran EY. Ini juga bermaksud menyusun semula pasukan, mengalokasikan semula sumber daya jika diperlukan, dan memberikan langkah-langkah perlindungan jangkitan jika kerja jarak jauh tidak mungkin dilakukan.

Bergerak dengan cepat untuk memahami kecairan.
EY menyarankan syarikat menggunakan pendekatan yang ketat untuk menguruskan modal kerja, memfokuskan pada mengumpulkan piutang, dan menguruskan penambahan inventori kerana permintaan menurun. Sementara itu, Deloitte mencadangkan perniagaan harus segera mengembangkan rancangan perbendaharaan untuk pengurusan tunai. "Sekiranya anda tidak mempunyai aliran tunai yang kuat, itu adalah perkara pertama yang dapat dilihat," kata Michelle Kvello, pengarah urusan dan CFO Lantern Partners, sebuah syarikat penasihat yang berpusat di Sydney, yang membantu syarikat menyelesaikan aliran tunai mereka unjuran, profil pendapatan, dan pemodelan perniagaan. "Sebaiknya, wang tunai tiga bulan di bank membolehkan anda membuat keputusan bijak yang tidak menyakitkan anda dalam jangka panjang dan bukannya keputusan jangka pendek dan lutut."

Meningkatkan transformasi digital.
"CFO secara agresif memprioritaskan teknologi strategik yang dapat mendorong kecekapan dan keberkesanan, bahkan pada masa krisis, dalam kewangan, rantai bekalan, dan seluruh perusahaan," kata Hausmann. "Dengan mencari keseimbangan antara kesinambungan perniagaan, digitalisasi, dan biaya operasi yang dikurangkan, CFO dapat mengatur pasukan mereka untuk berjaya sambil mempertahankan garis bawah."

Kvello mengesyorkan mencetuskan masalah yang mungkin memerlukan tindakan. Sebagai contoh, teknologi, proses, dan pengurusan pasukan harus diberi pemilik yang bertanggungjawab untuk penilaian semula.

Dapatkan sokongan kerajaan dan insurans.
Dengan sejumlah langkah rangsangan yang dilancarkan oleh pemerintah, syarikat harus memantau peluang di seluruh negara dan organisasi untuk pakej yang dapat membantu pembayaran pekerja, pembekal, atau cukai. Begitu juga, insurans boleh membantu mengehadkan atau mengurangkan kerugian. "Insurans gangguan perniagaan ada tetapi boleh mahal, dan penting untuk membaca cetakan yang baik untuk menjelaskan dengan tepat apa yang anda dilindungi," kata Kvello. "Apa yang banyak orang cari sekarang adalah ada pengecualian pandemi. Adalah penting untuk menimbang kos insurans berbanding kemungkinan ia berlaku. "

Mendokumentasikan jurang kritikal.
"Anda berada di tengah-tengah situasi hidup," katanya. "Tidak ada waktu yang lebih baik untuk menguji ketahanan tanggapan anda daripada saat semuanya sangat langsung dan cepat." Untuk menentukan jurang yang berpotensi, EY mencadangkan untuk menentukan mengapa sesuatu tidak berfungsi. Penyebabnya mungkin kekurangan tenaga kerja, kekurangan infrastruktur, atau sesuatu di persekitaran luaran.

Kvello menambah bahawa "jurang yang berpotensi dalam bagaimana anda mendekati situasi sekarang adalah sesuatu yang harus anda dokumentasikan dan masukkan ke dalam babak seterusnya mengenai perancangan kesinambungan perniagaan anda".

Untuk lebih banyak berita dan laporan mengenai coronavirus dan bagaimana akauntan pengurusan dapat menangani cabaran yang berkaitan dengan wabak, kunjungi halaman sumber koronavirus FM.

- Luke O'Neill adalah penulis lepas yang berpusat di Australia. Untuk mengomentari artikel ini atau mencadangkan idea untuk artikel lain, hubungi Sabine Vollmer, editor kanan majalah FM, di [email protected].

sumber asal artikel - https://www.nytimes.com/2020/05/27/smarter-living/how-to-recover-from-covid-19-at-home.html

INGIN MEMBINA BISNES INTERNET DARI RUMAH & HIDUP BEBAS DARI MENJADI KULI BOSS ANDA? SILA KLIK SINI

Comments

Time covid nih spe ade simpanan boleh belanja beli shoplot,kiosk yang orang xleh continue..

Skrng waktu baik utk start bisness..

Take over bisness orang lain..

Take over rumah..

Take over kereta second..

Tapi itu semua kena ada ilmu..

Setakat simpan, lepas tu x reti nk tgk market value.. xyah la..

Aku ambil cth..

Spe simpan emas tahun 2016 rm148k.. (1kg)

Skrng tahun 2020 value emas rm220k..

Rm 72k - kos simpanan emas di bank rm +-600
(Selama 4 tahun)

Bersih rm 71.4k

Ni cth emas 999 margin publicgold.com.my

Yes profit mmg 71.4k bersih..

Tapi tu la benda ni base on economy semasa..

Dlu orang kata asb profit lgi drpd emas..

Tapi kita x jangka, apakah economy sangat baik ?
 
Time covid nih spe ade simpanan boleh belanja beli shoplot,kiosk yang orang xleh continue..

Skrng waktu baik utk start bisness..

Take over bisness orang lain..

Take over rumah..

Take over kereta second..

Tapi itu semua kena ada ilmu..

Setakat simpan, lepas tu x reti nk tgk market value.. xyah la..

Aku ambil cth..

Spe simpan emas tahun 2016 rm148k.. (1kg)

Skrng tahun 2020 value emas rm220k..

Rm 72k - kos simpanan emas di bank rm +-600
(Selama 4 tahun)

Bersih rm 71.4k

Ni cth emas 999 margin publicgold.com.my

Yes profit mmg 71.4k bersih..

Tapi tu la benda ni base on economy semasa..

Dlu orang kata asb profit lgi drpd emas..

Tapi kita x jangka, apakah economy sangat baik ?
emas 1kg

zakat x 2.5% x 4 tahun = 16k (anggaran ikut kenaikan tahunan)

71.4k -16k= 55k ( ok lagi 7-8 setahun) cuma kn cari buyer la...
 
emas 1kg

zakat x 2.5% x 4 tahun = 16k (anggaran ikut kenaikan tahunan)

71.4k -16k= 55k ( ok lagi 7-8 setahun) cuma kn cari buyer la...
Yup aku lupa kira zakat..
X perlu cari buyer..
Klo beli emas public gold..
 
ada sorang member cg ( senior )...dia take over belas2 jugak buah rumah masa time gawat 1998... kena ada ilmu dia la... antaranya apply loan semua rumah yg nak beli tu dalam 1 masa... tak tau la teknik ni boleh guna lagi tak sekarang... huhuh... syok jugak berborak ngan dia tu...borak tentang ilmu dunia....
 
ada sorang member cg ( senior )...dia take over belas2 jugak buah rumah masa time gawat 1998... kena ada ilmu dia la... antaranya apply loan semua rumah yg nak beli tu dalam 1 masa... tak tau la teknik ni boleh guna lagi tak sekarang... huhuh... syok jugak berborak ngan dia tu...borak tentang ilmu dunia....
Misti otai bisnes hartanah ni. Mtk dio share ilmu dlm cg kan bagus
 
Setelah bbrapa bulan bisnes terjejas, alhamdulillah bln ni raso mcm stabil skt. Tapi bilo molotup kes baru kluster napoh n shah Alam, den raso mcm nk jadi pkpb blk.

Tapi mcm ok ajo org bisnes skg kecuali tompek2 tertentu kek kedah n Perlis.

Sapo bisnes area utara bleh update?
 
Setelah bbrapa bulan bisnes terjejas, alhamdulillah bln ni raso mcm stabil skt. Tapi bilo molotup kes baru kluster napoh n shah Alam, den raso mcm nk jadi pkpb blk.

Tapi mcm ok ajo org bisnes skg kecuali tompek2 tertentu kek kedah n Perlis.

Sapo bisnes area utara bleh update?
Bisness di kedah okay je..
Yang nak sakit nnt lepas bulan 10..
 
business agak pedih jugak time covid nie...
tapi tu semua adat dalam meniaga....bile kene mcm nie...
kene ade alternatif utk survive business...
doakan business saya berjalan lancar....
 
bg sy..bisnes nak survive kene guna online dn social media je skrg ni sbb cara keje WFH kan ..kene tau apps..kene install latest tech..pendek katanya kene hire pakar2 tech laa skrg ..no choice la..semua online skrg..klau bisnes ketinggalan habisla
 
Top
Log in Register