BTC USD 21,028.0 Gold USD 1,747.00
Time now: Jun 1, 12:00 AM

5 FAKTOR UNTUK DIPERTIMBANGKAN DALAM MEMILIH PELAN & PERKHIDMATAN INTERNET MALAYSIA

broadbandplans-malaysia-comparison.jpg

Bagi kebanyakan perniagaan dan juga kediaman, akses internet sama pentingnya dengan utiliti mereka yang lain. Sebilangan besar perniagaan menggunakan akses internet untuk semua perkara dari komunikasi pelanggan (e-mel, VOIP, dll) hingga pemprosesan kad kredit.

Tanpa akses internet, beberapa perniagaan tidak dapat beroperasi. Sebagai tambahan kepada keperluan perniagaan, semakin banyak pengguna rumah menggunakan internet sebagai sumber hiburan utama mereka. Ini disebabkan oleh pertumbuhan perkhidmatan streaming video dan media sosial. Tujuan posting ini adalah untuk mengetengahkan beberapa faktor penting ketika anda memilih penyedia perkhidmatan internet (ISP) untuk perniagaan atau kediaman anda.

Ketersediaan
Malangnya, ini adalah faktor penentu terbesar di kawasan luar bandar. Sambungan kabel atau gentian berkelajuan tinggi tidak memberi kebaikan kepada perniagaan anda sekiranya penyedia tidak melayan kawasan anda. Sebilangan besar perniagaan dan pemilik rumah hanya mempunyai beberapa pilihan, biasanya salah satunya adalah pilihan internet satelit dan sama ada beberapa jenis jalur lebar (AT&T U-Verse, Comcast Xfinity, dll) atau rangkaian 4G-LTE (yang boleh mengejutkan dengan peralatan dan rancangan yang betul).

Kepantasan
Sebagai perniagaan, anda mesti memastikan bahawa anda mempunyai kelajuan yang cukup untuk tidak mengganggu penggunaan harian, walaupun permintaan berada pada tahap tertinggi. Bagi sebilangan pelanggan, kelajuan adalah faktor terpenting ketika menentukan ISP. Mereka hanya mahukan internet terpantas yang mereka dapat di kawasan mereka. Ini sepenuhnya berdasarkan lokasi dan apa yang ditawarkan kepada anda sebagai perniagaan atau pengguna.

Nombor yang anda perhatikan ketika membandingkan rancangan disebut "Bandwidth". Jalur lebar hanyalah jumlah maklumat per unit masa yang dapat dipertahankan oleh media penghantaran. Sebilangan pelanggan bernasib baik dan mempunyai akses ke sambungan gentian dengan lebih dari 1000 Megabit (Mbps) sesaat sementara sebilangan perniagaan luar bandar tersekat pada sambungan DSL 3 hingga 6Mbps. Juga, hanya kerana kelajuan diiklankan, tidak bermaksud itu adalah kelajuan yang akan anda terima. Pasti patut diperiksa dengan perniagaan jiran untuk melihat jenis kelajuan yang boleh anda harapkan secara realistik.

Kos
Agar ISP masuk akal untuk anda, ia perlu mempunyai keseimbangan antara kelajuan dan harga. Contohnya, jika anda menjalankan perniagaan kecil dari rumah anda, $ 1000 sebulan untuk sambungan gentian khusus mungkin tidak masuk akal bagi anda. Bagi sebilangan syarikat, harganya tidak sama pentingnya dengan kepantasan & kebolehpercayaan. Sambungan serat khas $ 1000 sebulan yang disebutkan di atas mungkin tidak perlu untuk perniagaan kecil yang berkembang dengan 25 pekerja. Seperti kebanyakan aspek perniagaan, anda perlu mempertimbangkan kebaikan dan keburukan.

Jenis Sambungan
Jenis sambungan mempunyai pengaruh besar pada seberapa cepat "terasa" internet. Internet satelit terkenal kerana kelihatan "lambat", walaupun memiliki kecepatan muat turun yang terhormat (Hingga 25Mbps di HughesNet). Sebab di sebalik ini adalah fizik semata-mata. Isyarat dihantar dari satelit anda dan bergerak sejauh 22,000 batu ke angkasa lepas. Dari sana, satelit di orbit menghubungi pusat rangkaian untuk mencari laman web yang diminta. Maklumat tersebut kemudian dihantar kembali ke satelit dalam orbit dan kemudian dikembalikan kepada anda.

Walaupun pada kelajuan cahaya, proses ini memakan masa hampir 500 milisaat ditambah masa pemprosesan tambahan untuk permintaan, yang berlaku di kedua-dua pelayan dan pelanggan. Saya tahu ia tidak kedengaran banyak, tetapi menambahkan 1/2 saat tambahan untuk setiap tindakan menjadikannya sangat perlahan jika anda terbiasa dengan sambungan tradisional. Sebaliknya, walaupun latensi pada isyarat 4G-LTE adalah sekitar 100 milisaat berbanding 400+ milisaat untuk sambungan satelit. Sambungan lain, seperti Fiber, menawarkan latensi yang jauh lebih rendah, selalunya di bawah 20 milisaat.

Kebolehpercayaan
Kebolehpercayaan mungkin merupakan faktor terbesar, terutama bagi pelanggan perniagaan. Mempunyai internet yang tidak boleh dipercayai adalah tekanan dan tidak produktif. Sekiranya anda berada dalam industri yang tidak boleh mengambil risiko gangguan perkhidmatan internet, sebaiknya pertimbangkan ISP yang menawarkan Perjanjian Tahap Perkhidmatan (SLA). SLA adalah kontrak perkhidmatan yang secara khusus menyatakan seberapa boleh dipercayai sambungan itu. Perkhidmatan Pelanggan berjalan seiring dengan kebolehpercayaan.

Tidak kira seberapa baik hubungannya, suatu hari sesuatu akan menjadi salah. Sama ada perkakasan yang mati atau talian yang rosak secara fizikal, kemungkinan besar akan ada masalah suatu hari nanti. Perkhidmatan pelanggan yang baik adalah ukuran seberapa cepat mereka dapat membantu anda kembali beroperasi. Sebilangan besar perniagaan tidak sabar menunggu beberapa hari untuk perkakasan baru dihantar kepada mereka. Mereka memerlukan tahap perkhidmatan yang lebih tinggi dan penyedia perkhidmatan yang baik memahaminya.

Pilihan ISP mungkin merupakan keputusan terpenting yang berkaitan dengan hubungan rumah atau perniagaan anda. Mudah-mudahan, artikel ini akan memberi penerangan mengenai pelbagai faktor yang seharusnya memainkan peranan dalam keputusan.

KLIK SINI UNTUK BANDINGKAN 5 PELAN INTERNET TERBAIK DI MALAYSIA

Comments

There are no comments to display.

Blog entry information

Author
dloanman
Views
535
Last update

More entries in Others

More entries from dloanman

Top
Log in Register