BTC USD 62,976.9 Gold USD 1,746.89
Time now: Jun 1, 12:00 AM

10 Tabiat Jutawan

Apa yang diperlukan untuk menjadi jutawan?

Tolak ke tepi pemenang loteri, menjadi kaya tiada kaitan dengan hanya bernasib baik. Cuba kita ikuti 10 tabiat seorang jutawan ciptaan sendiri ini.

1 Jutawan Adalah Seorang Yang Belanja Berhemat

Orang yang paling kaya yang saya kenali juga merupakan seorang yang suka berbelanja untuk barangan paling murah. Mereka membeli kereta terpakai. Mereka membawa bekal ke pejabat. Ia memerlukan wang untuk mendapatkan wang dan anda tidak akan mendapat wang yang diperlukan untuk melabur jika anda membelanjakannya.

2 Jutawan Berfikiran Besar

Sesetengah orang terkejut apabila mereka memperolehi sejuta pertama mereka. Lagipun, ia tidak datang dengan mudah. Tapi lama sebelum mencapai matlamat mereka, jutawan ini tahu mereka ingin mendapatkannya. Berbanding mensasarkan kenaikan tahunan 3% setahun, jutawan mengimpikan untuk bekerja sendiri. Berbanding berkhidmat untuk 100 pelanggan, jutawan mengawal 10,000 akaun.
.
3 Jutawan Mengambil Risiko Terkira

Sama ada ia melabur di dalam saham atau menyimpan di dalam saham amanah untuk memulakan bisnes, jutawan mengambil risiko terkira. Di dalam risiko ini, ganjarannya adalah jauh lebih besar berbanding kos kegagalan dan peluang untuk berjaya adalah cerah.

4 Jutawan Mencipta Jaringan

Tidak ramai orang yang mencapai potensi mereka berseorangan. Jutawan membina jaringan yang berkuasa yang mempunyai hubungan dengan semua lapisan masyarakat dalam kehidupan mereka. Para jutawan ini tahu bahawa majikan seterusnya, pelanggan atau rakan kongsi boleh datang dari mana-mana sahaja.
.
5 Jutawan Tidak Membayar Faedah, Mereka Memperolehinya

Para jutawan tahu kerosakan daripada hutang dan cuba mengelakkannya sama sekali. Sebaliknya, jutawan menyimpan, melabur dan malahan meminjam wang kepada orang lain untuk mendapatkan pendapatan daripada faedah.
.
6 Jutawan Fokus

Jutawan bekerja bersungguh-sungguh untuk mencaai matlamat pada sebarang kos. Perbezaan di antara seorang yang berimpian dengan seorang pelaksana ialah bukannya jumlah idea yang mereka miliki, tetapi bagaimana seseorang itu memfokuskan usaha melaksanakan idea yang terbaik.
.
7 Jutawa Lakukan Apa Yang Diperlukan

Kisah kejayaan paling memberi isnspirasi di kalangan semua orang yang berjaya melibatkan pengorbanan yang bukan sedikit. Daripada tidur di dalam kereta menjalankan dua kerja kepada mengabaikan hubungan peribadi untuk mendapatkan pendidikan atau membina suatu bisnes, jutawan bukan sesuka hati dan sengaja menangguhkan kepuasan peribadi, para jutawan menanggung kesakitan pada awalnya.
.
8 Jutawan Mendidk Diri Sendiri

Tidak perlu sebarang institusi gah untuk menjadi seorang jutawan, tetapi ia perlukan keinginan untuk belajar. Tidak kisahlah bagaimana anda belajar- daripada seorang mentor, kelas malam, buku dan juga laman web tetapi pembelajaran berterusan amat musthak untuk kejayaan jangka panjang.
.
9 Jutawan Memimpin

Tidak terperanjat pun., kualiti yang sama membolehkan orang biasa memperolehi berjuta menjadikan mereka pemimpin semula jadi. Ia kembali kepada keputusan untuk menjadi seorang jutawan pada asalnya. Suatu resolusi untuk mengorak langkah, membuka jalan berbanding mengikut jalan sedia ada.
.
10 Jutawan Seorang Pemurah

Jangan pula harapkan jiran anda yang kaya mencurah hadiah kepada anda. Biasanya mereka menderma untuk sebab yang lebih besar dan berfaedah. Ia bukan sahaja usaha giat untuk menambah sejuta lagi di dalam akaun organisasi tertentu: anda perlu membuat pilihan yang tepat badan kebajikan mana yang ingin disumbangkan.:)


tq........

Comments

There are no comments to display.

Blog entry information

Author
SayaAndaKita®
Views
491
Last update

More entries in Others

More entries from SayaAndaKita®

Top
Log in Register