BTC USD 28,284.0 Gold USD 1,939.03
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Zilzar.com boleh berjaya seperti platform Alibaba

Pay-Bux

Active+ Member
Messages
3,542
Joined
Jan 18, 2012
Messages
3,542
Reaction score
248
Points
33


DUBAI - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan Zilzar.com, platform e-dagang Pasaran Gaya Hidup Islam pertama dunia, bagi perdagangan, kandungan dan komuniti untuk pasaran pengguna Islam yang bernilai US$2.5 trilion.

Beliau berharap Zilzar.com boleh berjaya seperti Alibaba di pasaran China, yang mana bakal merancak dan melonjakkan lagi dagangan halal di peringkat global.

"Persekitaran dan keadaan adalah sempurna bagi perkongsian inovatif baharu ini untuk pertumbuhan ekonomi," kata Najib pada pelancaran rasmi Zilzar.com bersempena dengan Forum Ekonomi Islam Sedunia (WIEF) Ke-10, di sini, hari ini.

Najib juga berkata terdapat lebih 1.8 bilion orang Islam yang tinggal di 150 negara di seluruh dunia, dan minat mereka terhadap e-dagang semakin meningkat.

Turut hadir di majlis itu ialah bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Pengerusi ZILZAR Datuk Dr Vaseehar Hassan Abdul Razack.

Perdana Menteri berkata pasaran Islam lebih besar berbanding pasaran China dan berkembang lebih pantas berbanding gabungan Amazon dan e-Bay.

"Zilzar.com bagi sektor gaya hidup orang Islam boleh menjadi seperti Alibaba dalam pasaran China, mewujudkan perniagaan dan pekerjaan baharu dan membawakan kewangan Islam ke pasaran baharu," kata beliau.

Mengenai Zilzar.com, Najib berkata platform dalam talian baharu itu direka bentuk bagi memudahkan peniaga halal di seluruh dunia menjalankan perniagaan secara dalam talian dengan efisien dan beretika.

"Ia adalah percuma, dan akan menghubungkan berjuta-juta pengguna, di samping menawarkan perniagaan kepada sebahagian daripada pasaran gaya hidup Muslim yang bernilai US$2.5 trilion," kata beliau.

"Industri halal merangkumi segalanya daripada makanan sehinggalah kepada farmaseutikal. Tetapi perusahaan kecil dan sederhananya tersebar di seluruh dunia.

"Mereka mahukan hubungan yang lebih baik, bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas dan ringkas tentang akses dan peluang pasaran," kata Najib yang juga penaung WIEF.

Dengan tema WIEF tahun ini yang menumpukan kepada 'Perkongsian Inovatif bagi Pertumbuhan Ekonomi', beliau berkata Zilzar.com merupakan contoh terbaik bagi perkongsian seumpama itu untuk kepentingan bersama industri halal dan kewangan Islam.

"Penggabungan yang sepatutnya telah lama dilakukan yang boleh merangsang ekonomi Islam bagi dekad-dekad akan datang," kata Najib.

Secara keseluruhannya, Perdana Menteri berkata ekonomi pasaran halal bernilai US$7 trilion, blok ekonomi keempat terbesar di dunia.

"Dan dengan menghimpunkan bersama dua aspek paling tersendiri, kita boleh memanfaatkan peluang ekonomi baharu, bagi rakyat kita, perniagaan kita dan negara-negara kita.

"Halal mengeratkan hubungan orang Islam di seluruh dunia, dan juga membentuk sebahagian daripada identiti kita tetapi ia juga mempunyai daya tarikan yang lebih meluas," kata beliau.

Di Malaysia, barangan dan perkhidmatan yang diperakui halal ada di mana-mana dan "ia digunakan oleh setiap orang, tanpa mengira agama."

"Malahan, kepelbagaian kita merupakan satu daripada alasan Malaysia begitu menonjol di pasaran halal global.

"Kami biasanya mengeluarkan produk yang bukan sahaja patuh Syariah tetapi juga mesra pengguna dan membina institusi untuk menyokong mereka.

"Ia termasuk kewangan Islam," kata beliau sambil menambah Malaysia melancarkan sukuk berdaulat pertama dunia sedekad lalu.

Jumlah aset kewangan global industri kewangan Islam kini dianggarkan bernilai lebih daripada US$2 trilion.

"Ia membawa peluang baharu bagi pelabur, perniagaan dan negara," kata Najib yang sedang dalam rangka lawatan kerja selama tiga hari ke Dubai mulai 28 Okt bersempena dengan WIEF Ke-10.

Dengan menyatakan bahawa perbankan Islam tidak terjejas oleh krisis kewangan global, Najib menambah ia sepatutnya kini mempunyai mandat dan keyakinan untuk maju kehadapan dan mengukuhkan kedudukan dalam perbankan dunia.

Ketika ekonomi Islam global semakin matang, dua sektor utama ini, barangan halal dan kewangan Islam - telah mewujudkan satu kelas aktiviti ekonomi yang baharu, kata beliau. - Bernama

Zilzar - A global platform for the Muslim lifestyle market. Targeting globally dispersed SMEs looking to grow by assessing counter-part buyers that want to deal only with credible and certified sellers, Zilzar is the first of its kind social trading network for the Muslim community.
 
Last edited:
Sponsored Post

G.Spicy

Super Active Member
Messages
5,850
Joined
Mar 19, 2011
Messages
5,850
Reaction score
57
Points
70
macam susah nak maju (bukan nak kutuk)

alibaba maju sebab = CHINA itu sendiri adalah negara pengeluar barang2 pada harga kos murah.

dan alibaba tu top pun hanya sebab ia berfungsi mengumpulkan distributor (pengeluar barangan2) dari negara CHINA itu sendiri

zilzar nak collect local pengeluar murah yang mana? :'(
 

Pay-Bux

Active+ Member
Messages
3,542
Joined
Jan 18, 2012
Messages
3,542
Reaction score
248
Points
33
macam susah nak maju (bukan nak kutuk)

alibaba maju sebab = CHINA itu sendiri adalah negara pengeluar barang2 pada harga kos murah.

dan alibaba tu top pun hanya sebab ia berfungsi mengumpulkan distributor (pengeluar barangan2) dari negara CHINA itu sendiri

zilzar nak collect local pengeluar murah yang mana? :'(

bg pendapat aku mungkin la zilzar ni bleh pegi jauh atas tiket barangan dan produk Islam dan Halal... apa2 pun kita tgk la nanti.. org Malaysia ke yang punya?
 
Sponsored Post

Top
Log in Register