BTC USD 35,308.1 Gold USD 1,834.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Zeti ‘mungkin cukup tahu’ psl wang drp Jho Low dlm akaun sykt suami?

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1
Dah arwah pun bukti TT transfer tu ada lagi masih simpan. Berani ke SPRM nak soal siasat keluarga di raja Arab saudi tu

kalau kat sini SPRM blh je soal siasat cina bagi kat ku nan RM 2 juta.

dengan keluarga raja saudi tak blh siasat. :ROFLMAO:
Sbb da abis buat siasatan kumpul semua bukti baru la buat pendakwaan bro

da masuk peringkat rayuan pun
Tinggal tunggu mahkamat akhirat di fed court aje huhuh
 
Sponsored Post

SMI6

Active+ Member
Messages
3,860
Joined
Jan 3, 2016
Messages
3,860
Reaction score
917
Points
86
Sbb da abis buat siasatan kumpul semua bukti baru la buat pendakwaan bro

da masuk peringkat rayuan pun
Tinggal tunggu mahkamat akhirat di fed court aje huhuh
2.6 bilion tu mmg tak kan masuk court

yg 42 juta tu blh caj sbb tu duit CSR.

so key point dia BNM blh je tahu duit transaksi masuk dalam akaun sapa2 pun.

Centralise bank kan tu blh arahkan siasatan kenapa dulu Gavenor bank negara tak blh SPRM arahkan buat siasatan pada akaun najib?
 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,950
Joined
Jul 1, 2008
Messages
35,950
Reaction score
2,737
Points
261
Awards
1
Utk rekod, zeti telah di panggil menghadap DSN pada tahun 2015 apabila rahsia 1mdb terbongkar.

Tujuan DSN memanggil zeti ialah utk gabenor BNM menyatakan dlm press bahawa tiada kesalahan yg di lakukan oleh DNS

Tetapi zeti menolak utk membuat kenyataan tersebut kerana beliau tidak tahu transaction kerana Ambank tidak melaporkan sebarang kecurigaan pemindahan wang derma tersebut

C34-F5-FE9-D79-E-4-E3-F-BA19-A77-A0-E032-AAD.jpg

Rujukan: https://m.malaysiakini.com/news/432541

Maka sbb itu ambank telah di denda kerana tidak buat laporan pemindahan wang besar


Cam biasa . Zeti tetap salah
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,581
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,581
Reaction score
15,816
Points
2,066
Awards
1

Selepas suami disiasat PDRM, Zeti pula disiasat SPRM?​

zeti-aziz-WEB241220.jpg




ZETI AZIZ

  • 22 Januari 2022, 9:45 am


PETALING JAYA: Siasatan ke atas suami bekas gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Dr. Tawfiq Ayman berhubung dakwaan menerima dana berkaitan 1Malaysian Development Berhad (1MDB) dipercayai telah dilengkapkan dengan cadangan pertuduhan dan telah diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara.

Satu sumber memberitahu Utusan Malaysia, siasatan yang dimulakan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) lebih menumpukan berhubung penerimaan wang ke dalam akaun milik Tawfiq di Singapura yang diperolehi hasil dari terbitan RM5 bilion oleh AmBank pada tahun 2009.
Kata sumber itu, siasatan yang dijalankan PDRM adalah prosedur yang sama bagi individu-individu lain yang telah dituduh hasil penerimaan wang daripada aktiviti haram.





Bagaimanapun, kata sumber itu, satu siasatan lain turut dijalankan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan salah laku membabitkan Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

“Siasatan telah pun dilakukan SPRM selepas suruhanjaya itu menerima aduan daripada sebuah Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mendesak agar siasatan dilakukan terhadap Zeti dan Nor Mohamed pada 22 Disember lalu.

“Aduan yang dibuat kepada SPRM adalah mengenai pendedahan pihak berkuasa Singapura yang telah memberitahu BNM pada tahun 2015 dan 2016 mengenai transaksi yang mencurigakan oleh sebuah syarikat yang mempunyai kaitan dengan Tawfiq dan ketika itu, Zeti masih menjadi Gabenor Bank Negara.

“Dakwaan itu dikuatkan lagi, apabila SPRM mengesahkan kerajaan Singapura telah membantu dalam pemulangan aset dikaitkan dengan 1MDB sebanyak RM65 juta (AS$15.4) kepada Malaysia melibatkan akaun Cutting Edge Industries Ltd. dikaitkan dengan Tawfiq dan bekas pegawai kanan firma NTUC, Samuel Goh Sze-W,” kata sumber itu.

Dalam pada itu, kata sumber lagi, siasatan membabitkan dakwaan berkenaan masih di bawah Akta SPRM 2009 dan Akta Penggubahan Wang Haram 2001.

Dalam pada itu, Utusan Malaysia difahamkan, SPRM juga masih belum memanggil Zeti serta mana-mana individu terlibat setakat ini. – UTUSAN


 

Jedi

CG Top Poster Club
gem
Messages
47,580
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Feb 15, 2009
Messages
47,580
Reaction score
2,815
Points
261
Awards
1
Orang cerdik nie.

Mesti dia tahu.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Latest Threads General Chat

Top
Log in Register