BTC USD 32,496.6 Gold USD 1,784.15
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Zambry menang kes saman RM100 juta terhadap Suara Keadilan

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
eb7d111ab20afbaa5260d658bf09684a.gif

Zambry: Kemenangan saman, pengajaran besar

Menteri Besar Perak Datuk Seri Zambry Abdul Kadir menyifatkan kemenangannya dalam saman fitnah RM100 juta terhadap Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan tiga pihak lain sebagai satu pengajaran besar kepada mereka.

Katanya, kemenangan itu bukan sesuatu untuk diraikan tetapi menjadi pengajaran kepada mereka agar tidak keterlaluan menggunakan apa cara sekalipun untuk menjatuhkan memalukan, menghina, merosakkan dan memfitnah sesorang.

"...ia juga menjadi bukti bagaimana sesuatu cerita direka semata-mata atas nama nafsu serakah yang mahu menggodam seseorang tanpa rasa dosa dan nilai kemanusiaan," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di Ipoh.

Zambry kini berada di Mekah kerana menunaikan haji dan dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang hari ini.

"Pihak saya telah menulis kepada mereka agar memohon maaf atas perbuatan mereka tetapi dengan angkuh mereka menjawab untuk bertemu saya di mahkamah," katanya.

2f0946ccab5c947ae54833916a00edb4.jpg

"Kini mahkamah telah membuat keputusan. Saya terima dengan penuh keinsafan," kata beliau yang turut mengucapkan terima kasih kepada pasukan peguam yang mewakili beliau.

Zambry semalam memperoleh penghakiman terhadap akhbar Suara Keadilan dalam kes saman RM100 juta yang difailkannya berhubung penyiaran artikel fitnah oleh lidah PKR.

Penolong Pendaftar Kanan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Noordura Mohammad Din turut membenarkan permohonan Zambry untuk mendapatkan penghakiman pada ahagian-bahagian tertentu dalam pernyataan pembelaan defendan selepas mendengar enghujahan kedua-dua belah pihak di dalam kamarnya.

Peguam Zambry, Firoz Hussein Jamaluddin memberitahu pemberita bahawa mahkamah akan menilai ganti rugi berkenaan kemudian.

Pada 25 Feb lalu Zambry memfailkan saman fitnah menamakan Dr Wan Azizah selaku pemegang jawatan dalam PKR, Timbalan Presiden Dr Syed Husin Ali yang juga ketua editor Suara Keadilan, penerbit akhbar berkenaan, Pelita Koridor Sdn Bhd dan pencetak Suara Keadilan, Percetakan NPK Sdn Bhd sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Zambry berkata artikel yang disiarkan dalam akhbar Suara Keadilan edisi 29 Dis 2009 - 5 Jan 2010, bertajuk “Zambry Disyaki Pengganas - Gagal Masuk ke Amerika Syarikat” mengandungi perkataan berunsur fitnah yang palsu, tidak berasas dan disiarkan dengan berniat jahat.

Beliau memfailkan saman fitnah dengan menamakan Dr Wan Azizah selaku pemegang jawatan dalam PKR, Timbalan Presiden, Syed Husin Ali yang juga ketua editor Suara Keadilan; penerbit akhbar berkenaan, Pelita Koridor Sdn Bhd dan pencetak Suara Keadilan, Percetakan NPK Sdn Bhd sebagai defendan.
Dalam saman yang difailkan pada 25 Feb itu, Zambry mendakwa tulisan bertajuk 'Zambry disyaki pengganas gagal masuk ke Amerika Syarikat' yang disiarkan lidah PKR itu merupakan satu fitnah dan berita tersebut merosakkan reputasi peribadi, awam dan politiknya.

Katanya, tulisan dalam isu 29 Dis, 2009 - 5 Jan 2010 itu bermaksud beliau disyaki sebagai pengganas dan tidak layak memegang jawatan menteri besar negeri itu.

Zambry menafikan bahawa beliau tidak dibenarkan memasuki Amerika Syarikat dan beliau sememangnya memasuki negara itu.

- Bernama
 
Last edited:
Sponsored Post

dizket

Active+ Member
Joined
Feb 17, 2009
Messages
2,870
Reaction score
26
Points
30
apa lagi jual ar emas kat zambry... berkilo2 dia leh beli tu...cepat je kes dia menang kan...
 

Saleh83

Active+ Member
Joined
Apr 2, 2010
Messages
4,258
Reaction score
118
Points
38
kejapnye setel.... kalau org biasa yg saman kerjaan.. sampai mampos pon belum setel... F**k u..
 

dragger

Super Active Member
Joined
Aug 29, 2008
Messages
8,548
Reaction score
35
Points
70
dh kawtim dgn hakim nih. kongsi la 50:50. kalo kes rakyat biasa, smp mati pn payah nk setel.
 

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
kejapnye setel.... kalau org biasa yg saman kerjaan.. sampai mampos pon belum setel... F**k u..

saya tak rasa isu 'kejapnya setel' patut dipandang berat...

sebaliknya isu 'fitnah' yang dilemparkan oleh Suara Keadilan itu patut lebih dipandang berat...
 

Sue

Active+ Member
Joined
Dec 10, 2007
Messages
2,810
Reaction score
13
Points
25
Kes kerajaan 'haram'Perak aritu pun cepat je selesai...pagi bentang kes petang Mahkamah dah buat keputusan....dahsyat kap lam nga sekor nih!!!!
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register