www.blogger.com - All about Blogspot

Recommended Brokers


kon

Active Member
Joined
Aug 13, 2006
Messages
1,008
Reaction score
9
Points
25
Kongsi tips blogger kat sini, sesape yg ada jumpe widget menarik utk blogger pun bole post kat sini..

Addon

Peekaboo post.

Expandable post.
sama macam peekaboo cuma yg ni page akan reload.

peekaboo comment
jarang org pakai.

smillies
ada lagi smillies yg best2, lupe/tak jumpe lak link dia..

recent post widget and recent comment widget

upload video guna blogger
kalo takleh masuk try login ke gmail/blogger dulu bru klik link kat atas..

Galery Template2 Blogger Hasil Design Blogger Tempatan




----------------------------------------------------------------

CSS

cool css for 'alert'
Code:
.alert {
background:#fff6bf url(http://kerolapis.googlepages.com/exclamation.png) no-repeat center;
background-position: 15px 50%; /* x-pos y-pos */
border-top:2px solid #ffd324;
border-bottom:2px solid #ffd324;
display: block;
font-family: Courier New;
font-size: 9pt;
line-height:1.3em;
margin: auto;
overflow:auto;
padding: 5px 20px 5px 45px
}
paste style kat atas sebelum ]]></b:skin>

kat dlm post editor
Code:
<p class='alert'>content here</p>
hasil jadi camni

----------------------------------------------------------------

Adsense inside post


1.Style Laling
2.Style Naem


----------------------------------------------------------------


Adsense Background

1.Banner
2.Skycrapper
3.HalfBanner
4.Leaderboard
5.Button (125x125)
6.Large rectangle
7.medium rectangle
8.wide skycrapper
9.square (250x250)
10.small square (200x200)
11.vertical banner

*ada gune css je, ada yg gune image, upload img gune googlepages.

------------------------------------------------------------------
 
Last edited by a moderator:
Sponsored Post

kon

Active Member
Joined
Aug 13, 2006
Messages
1,008
Reaction score
9
Points
25
css yg atas tu utk alert...

guna utk highlightkan post, contoh yg slalu org guna blockquote..
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Terima kasih Kon kerana open Thread Blogger ni,bagus tul info kat sini..kalau kat blogmas anda belajar pasal Wordpress disini anda belajar pasal blogger script,

Kalau post Kon yg first anda tak faham maksudnya anda betul2 newbie dalam menggunakan feature blogger untuk blogging..so takpe belajar perlahan2 start dari basic and then masa dan kesungguhan anda akan berjaya gak..akhirnya

soklan cepu emas kenapa blog kon- arephyz.blogspot.com template dia cantik dan lain dari lain selain nampak Pro..?:D jawapannya kerana dia lebih baik kefahaman dalam menggunakan feature blogger...push to the limit!

sesamalah kita belajar dan bercoding disini ye:)

:)cgrock
ps-sticky thread-
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Coding untuk Highligh post anda jadi background kuning

TULISAN HIGHLIGHT KUNING
========================

<span style="background: yellow none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial;">Tulisan dalam ni dihighlight kan jadi kuning</span>

Result jadi camni.
 

naem86

Fun Poster
Joined
Mar 22, 2007
Messages
163
Reaction score
1
Points
15
thanks bro..macam ni yang best ni..pening gak kepala nak cari info ttg blogger ni untuk di buat post kat blog..
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Coding Huruf pertama bagi Besar

HURUF PERTAMA BIG
============================

<p style="text-align:justify;"> <span style="float:left;color:#000080;font-size:100px;line-height:80px;padding-top:1px;padding-right:5px;font-family: times;">C</span>olour boleh tukar kepada color code yg anda suka </p>

#000080 =color boleh tukar kepada color code yg anda suka
yellow
#FFFF00
red
#FF0000
gold
#FFD700
deeppink
#FF1493
crimson
#DC143C
hotpink
#FF69B4
darkorange
#FF8C00
deepskyblue
#00BFFF
 

kon

Active Member
Joined
Aug 13, 2006
Messages
1,008
Reaction score
9
Points
25
*bump*

first page update..

HURUF PERTAMA BIG
============================

<p style="text-align:justify;"> <span style="float:left;color:#000080;font-size:100px;line-height:80px;padding-top:1px;padding-right:5px;font-family: times;">C</span>olour boleh tukar kepada color code yg anda suka </p>

#000080 =color boleh tukar kepada color code yg anda suka
yellow
#FFFF00
red
#FF0000
gold
#FFD700
deeppink
#FF1493
crimson
#DC143C
hotpink
#FF69B4
darkorange
#FF8C00
deepskyblue
#00BFFF
utk tips DropCap Laling ni, korang bole terus paste kat "post template"
dlm blogger setting ada, so, tiap kali korang create new post, code ni dah ada dlm post editor..
 

kon

Active Member
Joined
Aug 13, 2006
Messages
1,008
Reaction score
9
Points
25
laling, kon.... nak wat bloggers 3 column camane ek? dah try copy paste save mcm2 lg tp x leh la...camane nak wat ye...10q

utk 3 column, sidebar kiri ngan kanan.(aku aggp sidebar korang blah kanan)

1.backup dulu, kat template cari style utk sidebar-wrapper..
copy paste kat bawah dia, pastu tukar nama newsidebar-wrapper.
tukar tukar float:left;

2. copy

Code:
<div id='newsidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='newsidebar' preferred='yes'/>
</div>
paste atas <div id='main-wrapper'>

save template.

3. pegi kat page element. try letak apa2 widget kat situ.
-save

4. edit template balik:
adjust width outer-wrapper sampai tiga2 column fit.
try tambah dgn width sidebar yg bru dulu..
cth: kalo outer-wrapper 700px sidebar yg bru 200px
jd width outer-wrapper 900px..
outer-wrapper kalo bole kurang 1000px

preview, dah ok save..

harap membantu..:-?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register