BTC USD 63,344.3 Gold USD 1,770.50
Time now: Jun 1, 12:00 AM

WTA:TNB nak tukar meter lama ke baru-nasihat diperlukan

malayleaks

Active Member
Joined
Jan 1, 2011
Messages
2,418
Reaction score
14
Points
25
Salam warga CG,

Rumah keluarga saya di Danau Kota telah didatangi ejen TNB untuk tukar meter elektrik dari lama ke baru.Saya pernah halang ejen tuh dari membuat pertukaran meter.

Rumah2 yang sama sederet dengan rumah keluarga saya semuanya dah ditukar,dengan paksa rela.

Alasan yang saya beri semasa menghalang mereka ialah dengan memberitahu jumlah bil semasa meningkat mendadak tanpa sebarang justifikasi dan banyak aduan telah oleh pengguna.Ejen TNB tuh tak cakap apa,terus diam dan beredar.

Setelah hampir dua bulan,hari ini dapat surat dari TNB mengatakan esok ejen akan datang nak tukar meter lama ke meter baru.Nampaknya memang TNB guna cara seolah2 nampak macam "LEGAL" dengan mengeluarkan surat kepada pengguna dan memberi alasan meter lama sudah berusia 15 tahun.

Soalan saya-bolehkah saya sebagai pengguna menghalang TNB untuk menukar meter lama ATAU membiarkan sahaja mereka menukar meter lama kepada yang baru?

Apakah terdapat sebarang tindakan yang bakal dikenakan kepada pengguna jika enggan menukar meter lama ke meter baru?

Jika ada staf TNB atau pegawai2 yang seangkatan dengannya,yang boleh jawab dipersilakan.

P.S.Nampaknya memang TNB nie nak main kasar.Siap laa kalau bil dengan meter baru naik mendadak.
 
Sponsored Post

StanNero

Super Active Member
Joined
Mar 12, 2006
Messages
7,442
Reaction score
164
Points
73
kalau nak fight mahkamah pun... TNB menang sebab meter lama mmg dah expired huhuh...system analog plak tu...

sekrg semua benda digital.. nak buat camno ..tapi mmg berbeza la bil letrik bila tukar..kena jimat sket
 

malayleaks

Active Member
Joined
Jan 1, 2011
Messages
2,418
Reaction score
14
Points
25
kalau nak fight mahkamah pun... TNB menang sebab meter lama mmg dah expired huhuh...system analog plak tu...

sekrg semua benda digital.. nak buat camno ..tapi mmg berbeza la bil letrik bila tukar..kena jimat sket

Itulah yang dipesoalkan oleh semua pengguna,penggunaan sama,tapi bil meningkat.:eek:

Bukan tak nak jimat,tapi dah guna peralatan elektrik dengan kadar sepatutnya.Kalau begini gayanya,kena cut off penggunaan internet terutama laptop.Selama nie guna laptop 2 biji-sehari guna dalam 9 jam.Nampaknya lepas nie kena guna 2 jam jer laa.#:-S
 

pertiwi

Super Active Member
Joined
Dec 8, 2010
Messages
6,131
Reaction score
30
Points
70
Penggunaan sama tp bil meningkat.nape x bawa kes ni naik ke mahkamah?berani kerana benar..kalau setakat ckp tukar meter baru bil naik mcm pelik lak.

Kalau seribu pengguna bersatu bawa kes bil naik ke mahkamah,mcm xde Hal kot.ni asik2 dgr mulot ke mulot.nak bawa ke ma hkamahnya takde plak
 

pertiwi

Super Active Member
Joined
Dec 8, 2010
Messages
6,131
Reaction score
30
Points
70
Itulah yang dipesoalkan oleh semua pengguna,penggunaan sama,tapi bil meningkat.:eek:

Bukan tak nak jimat,tapi dah guna peralatan elektrik dengan kadar sepatutnya.Kalau begini gayanya,kena cut off penggunaan internet terutama laptop.Selama nie guna laptop 2 biji-sehari guna dalam 9 jam.Nampaknya lepas nie kena guna 2 jam jer laa.#:-S

Cut off water heater,peti sejuk,ekon,seterika jgn guna..laptop x banyak mkn api
 

cre8tive

Legendary Member
Joined
Oct 14, 2008
Messages
17,158
Reaction score
617
Points
161
jgn tukar meter jer yer, pasti'n tukar kerajaan jgk. insyaAllah kebajikan rakyat dijaga.
 

Aidi

Fun Poster
Joined
Apr 29, 2010
Messages
574
Reaction score
1
Points
10
kalau nak fight mahkamah pun... TNB menang sebab meter lama mmg dah expired huhuh...system analog plak tu...

sekrg semua benda digital.. nak buat camno ..tapi mmg berbeza la bil letrik bila tukar..kena jimat sket

klau aku tt,tnb nak tukar ke ...tak nak pasang meter ke...aku tak peduli...meter lama aku leh "settlekan" lg meter baru easy sgt nak "settlekan" janjji bil aku bulan2 tak cecah lebih dari Rm 50.00..tp setiap bulan aku dpt tak lebih Rm 30.00 pon bil.rumah penuh peralatan elektrik,Tv ruang tamu,Tv setiap bilik,kipas,lampu keliling umah...paling best 2 aircon 1HP,1 aircon 2HP..agak2 berapa agar2 bil sepatutnye:-?

ko nak buat apa buatlah TNB..:D
 

kenoi

Fun Poster
Joined
Nov 23, 2007
Messages
962
Reaction score
83
Points
20
tak silap den, ado penggubalan akta di parlimen berkenaan TNB ni termasuklah penggunaan meter digital.
suko ke tak suko mmg kono tukar meter digital atas alasan sistem meter manual tu bila dah lebih 10 tahun maka bacaan meter tidak bape tepat disebabkan beberapa kompenen dah haus.
sebagai pengguna kita kena bertindak drpd skg. beli peralatan elektrik yg ada 5 star jimat tenaga utk dpt rebat TNB (terutama peti sejuk yg penggunaannya tanpa had dan blajarlah jimat² penggunaan elektrik (terutama ajar kpd anak²)

aku pon dah lama praktis EARTHday kt rumah iaitu tutup semua lampu mulai jam 9pm utk anak² tidor awal & gunakan cahaya televisyen je dlm rumah. setting aircond pon hanya 27c dan auto-off jam 5.00am. bila dah rasa panas tu terjaga dah masuk Subuh...leh sesiap solat Subuh & kerja..:D

atau boleh fikir²kan tentang program SUN2CASH...

http://www.gadingkencana.com/sun2cash/fit.html

anda sedia utk berubah?:)cgrock:)paid
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,402
Reaction score
799
Points
126
klau aku tt,tnb nak tukar ke ...tak nak pasang meter ke...aku tak peduli...meter lama aku leh "settlekan" lg meter baru easy sgt nak "settlekan" janjji bil aku bulan2 tak cecah lebih dari Rm 50.00..tp setiap bulan aku dpt tak lebih Rm 30.00 pon bil.rumah penuh peralatan elektrik,Tv ruang tamu,Tv setiap bilik,kipas,lampu keliling umah...paling best 2 aircon 1HP,1 aircon 2HP..agak2 berapa agar2 bil sepatutnye:-?

ko nak buat apa buatlah TNB..:D
wahhh ini namanya hacker tnb. pakai semua tu cuma rm50 sebulan.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register