BTC USD 60,983.4 Gold USD 1,763.16
Time now: Jun 1, 12:00 AM

[WTA] Cara nak buka Dewan Badminton Serbaguna

molex

Fun Poster
Joined
Aug 23, 2010
Messages
408
Reaction score
0
Points
10
As Salam warga CG,

Saya mempunyai tanah seluas 0.6 ekar berbentuk trapezium.

Sebagai permulaan ingin membina sebuah dewan dengan 4 buah court.

Saya nak tahu kos minima bagi membuka satu dewan badminton (4 court).

Berikut adalah soalan2 lain yang masih bermain di fikiran:

  • Bilangan maksimum court dalam dewan bagi tanah 0.6 ekar berserta parking.
  • Overhead/ Kos penyelenggaraan sebulan.
  • bilangan minimun pekerja untuk run bisnes
  • Sistem ventilasi / pengudaraan yang perlu digunakan untuk elakkan angin di dalam dewan(tidak menggunakan aircond).
  • Kos untuk sebuah court seperti karpet badminton, jaring dan sebagainya.
  • Fasiliti tambaham yang perlu ada. Contoh; bilik persalinan.
  • risiko yang perlu saya tahu untuk bisnes seperti ini. mungkin saya terlepas pandang

Sebarang idea atau kritikan membina amat di alu2kan. terima kasih :)cgrock
 
Sponsored Post

aes

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2008
Messages
9,557
Reaction score
19
Points
65
As Salam warga CG,

Saya mempunyai tanah seluas 0.6 ekar berbentuk trapezium.

Sebagai permulaan ingin membina sebuah dewan dengan 4 buah court.

Saya nak tahu kos minima bagi membuka satu dewan badminton (4 court).

Berikut adalah soalan2 lain yang masih bermain di fikiran:

  • Bilangan maksimum court dalam dewan bagi tanah 0.6 ekar berserta parking.
  • Overhead/ Kos penyelenggaraan sebulan.
  • bilangan minimun pekerja untuk run bisnes
  • Sistem ventilasi / pengudaraan yang perlu digunakan untuk elakkan angin di dalam dewan(tidak menggunakan aircond).
  • Kos untuk sebuah court seperti karpet badminton, jaring dan sebagainya.
  • Fasiliti tambaham yang perlu ada. Contoh; bilik persalinan.
  • risiko yang perlu saya tahu untuk bisnes seperti ini. mungkin saya terlepas pandang

Sebarang idea atau kritikan membina amat di alu2kan. terima kasih :)cgrock

kos permulaan yg tinggi tp mmg blh run biz ni

kat melaka demand court badminton mmg tinggi
 

rayz_nine

Legendary Member
Joined
Oct 14, 2007
Messages
11,728
Reaction score
33
Points
130
sia pon nk tau gak..bape anggaran kasar nk wat dewan nie..:-?
 

molex

Fun Poster
Joined
Aug 23, 2010
Messages
408
Reaction score
0
Points
10
kos permulaan yg tinggi tp mmg blh run biz ni

kat melaka demand court badminton mmg tinggi

Agak2 kos dlm 100k lepas tak? xde ke tokey2 kat dalam CG ni yang run biz camnih? mintak pencerahan :)
 

molex

Fun Poster
Joined
Aug 23, 2010
Messages
408
Reaction score
0
Points
10
maybe TT leh jmpe kontraktor binaan..mntk quatation.. :)

Betul jugak tu.
Ingt mmg nak buat proposal nanti tp mau jugak tanya2 orang lain dlu.
mane tau kontraktor mark up harga kaw2.. hehe
berkenaan dengan penyelengaraan tu, ada sape2 bole bantu?
 

molex

Fun Poster
Joined
Aug 23, 2010
Messages
408
Reaction score
0
Points
10
Bro saya cadang buat futsal court, bisnes bagus! :)

mmg bagus bro tapi tanah x cukup luas.

rasanya start up cost utk futsal lagi tinggi.

kalo nak buat futsal kena cari tanah lain. kena beli baru. berkos. #:-S

lagipun futsal dah ramai orang buat. persaingan banyak.

nak try dalam ke bahagian badminton plak.

harap2 sesiapa yang ada ilmu atau pengalaman dalam bidang ni dapat membantu. kontraktor, arkitek atau sesiapa sahaja yang sudi mencurahkan ilmu atau idea. :)
 

theBLOGGERboy

Super Active Member
Joined
Aug 21, 2009
Messages
7,437
Reaction score
30
Points
70
TT buat futsal, kalau tanah x cukup luas, try cari idea baru, like buat bertingkat ker... so ada padang tingkat bawah and atas..
 

molex

Fun Poster
Joined
Aug 23, 2010
Messages
408
Reaction score
0
Points
10
TT buat futsal, kalau tanah x cukup luas, try cari idea baru, like buat bertingkat ker... so ada padang tingkat bawah and atas..

menarik idea tu bro tapi isu saya skrg modal x cukup tebal. hehe

kalo nak buat bangunan bertingkat tu mungkin makan kos lagi tinggi.

skrang rancang nk buat dewan besi je yang mcm futsal. kalo bangunan bertingkat tu kena pakai konkrit rasanya.

lagipun nak buat bangunan mcm ni plannya kena submit kat perancang bandar, bomba, JBA, bahagian bangunan, semua kena approve baru bole jalankan projek.

saya nak buat benda ni kat kawasan pekan je. takut tak lepas plan. tp x salah kalo mencuba. cuma, kosnya je la. ;)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register