WolfeWave Technique

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.08745
USD / JPY
110.443
GBP / USD
1.29397
USD / CHF
0.97591
USD / CAD
1.32981
EUR / JPY
120.102
AUD / USD
0.65738

CG Sponsors




matlan

Passed Away
Joined
Apr 11, 2007
Messages
7,279
Reaction score
165
Points
73
Salam Traders..

Saya ingin berkongsi satu system yg mudah difahami, tak kira mereka itu newbie, semi-amateur, amateur dan otai.

Saya juga ingin mengajak semua para trader supaya berkongsi sekurang2 sedikit idea berkenaan WolfeWave System.

TQ.
********************​

Kepada Bro JGV100..

Mungkin apa yg saya nampak sama dengan sedara nampak ttg teknik WolfeWave ini. Bagi saya menggunakan teknik WW ini adalah petunjuk awal utk mengesan arah market, sebelum menggunakan indi-indi lain sebagai tapisan utk menyakinkan diri sebelum memasuki sesuatu pasaran forex. Bagi saya pun begitu juga teknik ini terlalu mudah dan cepat utk difahami berbanding indi-indi lain yg mungkin terlalu rumit bagi saya.

Akhirkata, saya meminta sedara JGV100 sama-sama berganding bahu utk berkongsi idea ttg teknik ini..

Wassalam

p/s: Begitu juga Bro [email protected], minta kerjasama dan idea sekiranya sudi membantu..



----------------------------------
WolfeWave Pattern

Left Figure : Bullish Wolfe Wave Pattern <> Right Figure: Bearish Wolfe Wave Pattern


Hukum WolfeWave

A) Bullish Wave


IMPORTANT POINT: If you use WolfeWave indicator, you cannot begin looking for the Wolfe Wave until points 1, 2, 3, and 4 have been formed. Keep in mind that point 3 must be lower than point 1 for a LONG/BUY setup. Please note the odd sequence in counting, as you will see, it is necessary for the inductive analysis. By starting with a top we are assured of beginning our count on a new wave. Also, on the best waves point 4 will be higher than point 1 for a LONG/BUY setup.

* The 2 point is a top.

* The 3 point is the bottom of the first decline.

* The 1 point is the bottom prior to point 2 (top), that 3 has surpassed.

* The 4 point is the top of the rally after point 3.

* The 5 point is the bottom after point 4 and is likely to exceed the extended trend line of 1 to 3. This is the entry point for a ride to the EPA line (1 to 4).

* Estimated Price at Arrival (EPA) is trend line of 1 to 4 at apex of extended trend line of 1 to 3 and extended trend line of 2 to 4.

* Estimated Time of Arrival (ETA) is apex of extended trend line of 1 to 3 and 2 to 4.



B) Bearish Wave
( Gambar belum jumpa lagi - sila refer gambar paling atas sekali)


IMPORTANT POINT: If you use WolfeWave indicator, you cannot begin looking for the Wolfe Wave until points 1, 2, 3, and 4 have been formed. Keep in mind that point 3 must be higher than point 1 for a SELL/SHORT setup. Please note the odd sequence in counting, as you will see, it is necessary for the inductive analysis. By starting with a bottom we are assured of beginning our count on a new wave. Also, on the best waves point 4 will be lower than point 1 for a SHORT/SELL setup.

* The 2 point is a bottom.

* The 3 point is the top of the first decline.

* The 1 point is the top prior to point 2 (bottom), that 3 has surpassed.

* The 4 point is the bottom of the rally after point 3.

* The 5 point is the top after point 4 and is likely to exceed the extended trend line of 1 to 3. This is the entry point for a ride to the EPA line (1 to 4).

* Estimated Price at Arrival (EPA) is trend line of 1 to 4 at apex of extended trend line of 1 to 3 and extended trend line of 2 to 4.

* Estimated Time of Arrival (ETA) is apex of extended trend line of 1 to 3 and 2 to 4.



<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>​

Kepada para trader yg ingin memahami dgn lebih jelas tentang "entry rules" sila rujuk/klik kepada posting no 3.

TQ to Bro JGV100 kerana banyak membantu thread ini..

WolfeWave really strike and pay off..

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<​

About WolfeWave Website

1) http://www.wolfewave.com


E-book Rujukan Percuma


1) InstantForexIncome <<---- Daftar percuma, lps tu download
2) Advanced Channeling Patterns: Wolfe Waves & Gartleys
3) Wolfe Waves
4) Trade 7 Chart Patterns That Consistently Make Money

Koleksi MT4 Indikator

1) http://www.forexmt4.com/_MT4_Indicators
2) MT4 Indicator.zip <--- 1400 indicator dlm tu.. download percuma..



"Market Price and Timing Will Be BALANCE" - Matlan [Musafir Forex Di Alam Maya]

MAJULAH CARIGOLD.COM UNTUK NEGARA.

-----------------------------------------------------------

Risk Disclosure

Trading foreign exchange on margin carries a high level of risk, and may not be suitable for all investors. The high degree of leverage can work against you as well as for you. Before deciding to invest in foreign exchange you should carefully consider your investment objectives, level of experience, and risk appetite. The possibility exists that you could sustain a loss of some or all of your initial investment and therefore you should not invest money that you cannot afford to lose. You should be aware of all the risks associated with foreign exchange trading, and seek advice from an independent financial advisor if you have any doubts.
 

Attachments

Last edited:
Sponsored Post

manja

Active Member
Joined
May 19, 2007
Messages
1,359
Reaction score
2
Points
25
aiseh! bro matlan cite la takkan tunjuk ss je kot?:D
 

matlan

Passed Away
Joined
Apr 11, 2007
Messages
7,279
Reaction score
165
Points
73
Ehsan Bro JGV100...

Posting Asal


Thanks a lot..
....................................................


Salam Traders Semua,:D

Modified Wolfwave Trading System.:-?

Sejak dua bulan lepas, saya cuba memikirkan bagaimana untuk memaksimakan profits (pips) yang boleh di perolehi menggunakan teknik WW ni. Untuk menunggu sesuatu setup WW biasanya memakan masa lama (utk tf 1hr dan keatas). Saya cuba membuat kajian tanpa mengubah hukum asal WW. Satu idea telah tercetus untuk memasuki post lebih awal. Jika teknik asal WW memerlukan kita untuk enter post selepas Point 5 terbentuk, idea saya pula untuk memasuki post selapas Point 4 terbentuk. Dengan lain perkataan ada dua post yang kita boleh enter. Post 1 = Selepas Point 4 & Post 2 = Selepas Point 5.


Cara Mengenalpasti WW -----> YOU CANNOT BEGIN LOOKING FOR THE WW UNTIL POINTS 1, 2, 3 AND 4 HAVE BEEN FORMED.


Masaalah di sini adalah bagaimana untuk memastikan point 4 telah betul2 terbentuk sebelum enter post? Beberapa cara mungkin boleh di guna pakai spt reversal candlesticks, support n resistance, chart patterns n divergence. TP adalah di Point 5 (TL 1-3-5), SL beberapa pips dibawah confirmed point 4.


Mari kita lihat Chart untuk dapat gambaran yang lebih jelas.


Pair GU TF 1 hr 10-7-2008 & 11-7-2008


Pada 10-7-2008 saya melihat pembentukan point 4 telah berlaku. Menggunakan TL 2-4 & chart pattern (double bottom) sebagai reversal point (confirmed point 4). Saya enter post dengan TP di expected point 5 (TL 1-3-5). Saya juga menggunakan fibo expension sebagai tool tambahan untuk TP ("Overshoot" di jangka berlaku di TL 1-3-5). Pada 11-7-2008, bingo---> hit TP


Chart GU TF 1 HR (Point 4 baru terbentuk)





Chart GU TF 1 HR (Hit TP - TL 1-3-5, point 5)







So apa yang akan berlaku seterusnnya?. Adakah WW bearish setup telah betul2 terbentuk ? Mengikut hukum WW, kelihatan seperti WW
bearish setup telah terbentuk. Pada pendapat saya pula ada tiga senario yang perlu di fikirkan sebelum enter post.


Senario 1 - Price akan naik lagi ke atas (harga tertinggi -1.9959) untuk membentuk double top sebelum reverse dan turun kebawah memasuki balik trendline 1-3-5 untuk menjadikan WW bearish setup valid. :-?

Senario 2 - Price akan naik lagi ke atas dan break harga tertinggi (1.9959) dan menjadikan WW bearish setup tidak valid.:-?

Senario 3 - Price terus turun dan memasuki trendline 1-3-5 untuk menjadikan WW bearish setup valid.:-?


Sama-sama kita lihat apa akan terjadi seterusnya? :-w :-w :-w
Apa2 pun yang akan terjadi, WW telah menghasilkan pips di point 4 :)cgrock


Segala pandangan, cadangan, ideas, pros n cons tentang "Modified" Wolfwave Trading System ini amat-amat di alu-alukan untuk memantapkan lagi teknik WW ini. TQ.

Wasalam.:D
 
Last edited:

matlan

Passed Away
Joined
Apr 11, 2007
Messages
7,279
Reaction score
165
Points
73
Toce!:)cgrock bro tp camne cara nak guna?
Bro manja..

ni Ex no 2, Pair USDCHF, TF30.. penggunaan WWLine
Price masih lagi berada atas & bwah WWLine... kalau bwh line saya BUY, atas WWL... maka saya SELL...:D :D

aiseh! bro matlan cite la takkan tunjuk ss je kot?:D
ambik yg ni dulu....:) :)

minta maaf x de ke yg blh tunjuk cara tarik trendline yg betul. Sy masih baru lg. Byk lg yg x tau. Harap2 ada yg sudi ajar cara tarik trendline dgn betul beserta ss sekali ye. Tq.
saya guna Breakouttrendline and Wolf je... tgk SS saya tu kalau nk sell EURJPY pun boleh dah psl duk atas Wolfe Line:)) :))
 
Last edited:

manja

Active Member
Joined
May 19, 2007
Messages
1,359
Reaction score
2
Points
25
=D> wa.. mantap tu bro matlan.:)cgrock Dah brp lama bro gunakan teknik ni?:-? Pair yg digunakan ni ada certain2 pair je ke? atau blh gak utk pair lain?
 

matlan

Passed Away
Joined
Apr 11, 2007
Messages
7,279
Reaction score
165
Points
73
=D> wa.. mantap tu bro matlan.:)cgrock Dah brp lama bro gunakan teknik ni?:-? Pair yg digunakan ni ada certain2 pair je ke? atau blh gak utk pair lain?
teknik ni hanya guna Wave jer... baru 2 minggu je, setakat nk cekau 30 pips boleh le... lbh baik guna TF 15 - 30 jer...

lagipun teknik ini boleh belajar sendiri... simple jer..

sbb saya dah penat guna byk indi yg kekadang keliru...

cuba le sendiri...guna WolfWave tu...
 

manja

Active Member
Joined
May 19, 2007
Messages
1,359
Reaction score
2
Points
25
ok mekasih bro sy cuba sendiri. nampak cam ok je sbb blh nampak kat mana nak tp. sy pun klu blh x nak yg serabut sgt pening jadinya. ni pun asyik loss je.:(( so maknanya semua pair blh la ye guna tf 15 -30m. biasanya sl bro letak brp tp 30 je ke?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register