BTC USD 37,792.3 Gold USD 1,792.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Windows 11 Related Discussions - Perbincangan Windows 11

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,157
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,157
Reaction score
4,392
Points
296
Awards
1
Mengambil-alih Kuasa ADMINISTRATOR Untuk Mengubah Kandungan Sensitif

Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan Ambil Pemilikan (Take Ownership) pada menu konteks semua fail, folder dan DRIVE untuk semua pengguna dalam Windows 11. Ini akan membolehkan anda dapat mengambil pemilikan fail, folder (dan semua kandungan) serta-merta, atau DRIVE (dan semua kandungan) dengan menukar pemilik kepada pengguna semasa dan berikan Owner_Rights SID kebenaran akses penuh. Apabila anda klik kanan tetikus atau tekan pada fail, folder atau DRIVE.

Ambil Pemilikan, anda akan digesa oleh UAC untuk mendapatkan ADMINISTRATOR RIGHTS terlebih dahulu. Jika pengguna dilog masuk sebagai ADMINISTRATOR , maka pengguna hanya akan mengklik/ketik pada Ya untuk meluluskan dan mengambil pemilikan. Pemilik fail, folder atau DRIVE akan ditukar kepada akaun pengguna semasa. Kebenaran akan ditetapkan untuk membenarkan pemilik semasa ini (Owner_Rights SID) mengawal penuh fail, folder atau DRIVE.

Jika pengguna di log masuk sebagai pengguna standard, maka pengguna perlu memasukkan kata laluan ADMINISTRATOR yang dipilih untuk meluluskan dan mengambil pemilikan. Pemilik fail, folder atau DRIVE akan ditukar kepada akaun ADMINISTRATOR yang dipilih dan bukan pengguna standard. Kebenaran akan ditetapkan untuk membenarkan pemilik semasa ini (Owner_Rights SID) mengawal penuh fail, folder atau DRIVE.

The Take Ownership menu konteks tidak boleh didapati apabila anda klik atau tekan kanan dan tahan hanya pada khusus C: drive, C: \ Program Files folder, C: \ Program Files (x86 ) folder, C: \ ProgramData folder, C: \ Folder pengguna dan C:\Windowsfolder. Ini dilakukan melalui reka bentuk sejak mengambil pemilikan DRIVE Windows "C:" dan folder sistem khusus ini boleh menjadikan Windows tidak stabil kerana ia juga akan mengambil pemilikan semua kandungannya pada masa yang sama.

Anda masih boleh menggunakan menu konteks Take Ownership pada fail dan folder di dalam lokasi di atas dan pada semua DRIVE selain DRIVE C dan DRIVE FAT32. Fail aplikasi (cth: EXE, CMD, MSI) akan mempunyai menu konteks Ambil Pemilikan tanpa menggantikan sebagai ADMINISTRATOR .

Muat-Turun https://workupload.com/file/aHzqpeTpbkk
 
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,157
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,157
Reaction score
4,392
Points
296
Awards
1
Cara Sentiasa Buka Aplikasi Dalam Mod "Administrator" Pada WIndows 11

Apabila membuka aplikasi pada Windows 11, ianya akan dibuka pada mod Standard Permission. Namun bagi anda yang kerap membukanya dalam mod Administrator, berikut dikongsikan cara untuk mengubah tetapan agar ianya sentiasa dibuka dengan Mod tersebut.
Pertama sekali klik kanan pada aplikasi yang ingin dibuka, setersnya pilih menu Properties.

Click-Properties..png


Kemudian pada paparan seterusnya pilih menu Tab Compatibility.

Click-Compatibility..png


Seterusnya ikuti langkah - langkah berikut dan diakhiri dengan menekan tombol OK.

Apply-the-option-to-always-open-the-app-as-an-admin..png

Selesai, maka setiap kai aplikasi tersebut dibuka ianya akan tersedia dengan mod Administrator.
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,157
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,157
Reaction score
4,392
Points
296
Awards
1
Walaupun Boleh Naik Taraf Percuma, Masih Ramai Lagi Tak Guna Windows 11

Windows 11 ialah sistem operasi terbaru daripada Microsoft yang dilancarkan Oktober baru-baru ini. Ia membawakan perubahan besar pada antara muka dan animasi secara keseluruhan.

Walaupun begitu, Lansweeper mendapati hanya 0.21% pengguna komputer menjalankan Windows 11 walaupun ia ditawarkan percuma pada Windows 10. Mereka juga mendapati Windows 11 ialah sistem operasi Windows kelima paling popular.

Ini mungkin disebabkan syarat wajib untuk mempunyai TPM jika ingin menaik taraf ke Windows 11 yang mana banyak komputer tidak mempunyainya.

Mengeruhkan lagi keadaan, masih banyak komputer syarikat menjalankan Windows XP dan Windows 7 yang mana versi sistem operasi ini tidak lagi menerima kemas kini keselamatan sejak hampir sedekad lepas. Ini merisikokan keselamatan data dan maklumat peribadi syarikat.

Sewaktu Windows 11 hampir dilancarkan, kira-kira 40% pengguna Windows sedia ada masih tidak mengetahui berkenaan kehadiran sistem operasi terbaru itu.

Sumber asal TechRadar
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,157
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,157
Reaction score
4,392
Points
296
Awards
1
Cara Matikan OneDrive Run Pada Startup Windows 11

OneDrive terbina dalam Windows 11, Dengan OneDrive, anda boleh menyegerakkan (transfer) fail antara komputer anda dan awanan (cloud), supaya anda boleh mendapatkan fail anda dari mana-mana sahaja - komputer anda, peranti mudah alih anda dan juga melalui tapak web OneDrive di OneDrive.com. Jika anda menambah, menukar atau memadam fail atau folder dalam folder OneDrive anda, fail atau folder itu ditambah, ditukar atau dipadamkan pada tapak web OneDrive dan sebaliknya.

Anda boleh bekerja dengan fail anda yang disegerakkan terus dalam File Explorer dan mengakses fail anda walaupun semasa anda berada di luar talian. Setiap kali anda dalam talian, sebarang perubahan yang anda atau orang lain buat akan disegerakkan secara automatik. OneDrive ditetapkan untuk bermula secara automatik apabila anda log masuk (aka: "run at startup") ke Windows 11 secara standard.

Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara menghidupkan atau mematikan memulakan OneDrive secara automatik semasa log masuk untuk akaun anda dalam Windows 11.​
 • Simpan fail .reg ke desktop anda.​
 • Klik dua kali pada fail .reg yang dimuat-turun​
 • Apabila digesa, klikk pada YES (UAC), Ya / OK​
 • Sama ada log keluar dan log masuk atau mulakan (restart) semula komputer.​
 • Anda kini boleh memadamkan fail .reg yang dimuat turun jika anda mahu.​

Muat-Turun
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,157
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,157
Reaction score
4,392
Points
296
Awards
1
Nyah-aktif Anak Panah "Shortcut" dalam Windows 11

Pintasan ialah pautan ke item (seperti fail, folder atau apl) pada PC anda. Anda boleh mencipta pintasan dan kemudian meletakkannya di lokasi yang mudah, seperti pada desktop, supaya anda boleh mengakses item yang dipautkan pintasan itu dengan mudah. Fail pintasan (.lnk) boleh dibezakan daripada sasaran sumber dengan anak panah yang muncul bertindih pada ikon pintasan.

Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara mengalih keluar tindanan anak panah pintasan pada semua ikon pintasan untuk semua pengguna dalam Windows 11. Buka fail .RAR dibawah, dan ekstrak (drag dan drop) yang Remove_shortcut_arrow_icon.reg dan blank.ico fail ke desktop anda.
- Klik dua kali/ketik pada fail Remove_shortcut_arrow_icon.reg untuk menggabungkannya.
- Apabila digesa, klik/ketik pada Jalankan , Ya ( UAC ), Ya dan OK untuk meluluskan gabungan.
- Sama ada mulakan semula proses explorer , log keluar dan log masuk , atau mulakan semula komputer untuk memohon.
- Anda kini boleh memadamkan mana-mana fail yang tinggal pada desktop anda jika anda mahu.

Muat-turun https://mir.cr/2O6GSCVL
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,157
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,157
Reaction score
4,392
Points
296
Awards
1
Windows 11 version 21H2 (Untouched - Clean / Bukan Cracked)

Kandungan
 • Windows 11 Home
 • Windows 11 Home N
 • Windows 11 Core Single Language
 • Windows 11 Pro
 • Windows 11 Pro N
 • Windows 11 Pro for Workstations
 • Windows 11 Pro N for Workstations
 • Windows 11 Pro Education
 • Windows 11 Pro Education N
 • Windows 11 Education
 • Windows 11 Education N

Muat-Turun


1643005925202.png


Rujukan https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows11
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,157
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,157
Reaction score
4,392
Points
296
Awards
1
Akhirnya, 'Volume Bar' Baharu Di Windows 11 Muncul

Windows 11, versi sistem operasi terkini daripada Microsft telah dilancarkan pada pengguna awam sejak Oktober 2021. Pun begitu, dengan beberapa syarat baru seperti kesediaan TPM 2.0, menjadikan tidak semua pengguna Windows 10 layak untuk menaik taraf komputer mereka.

Saya adalah salah satu mangsa syarat ketat ini tetapi disebabkan cip AMD, bukan kerana ketiadaan TPM 2.0. Sebagai seorang peminat teknologi yang tidak mahu ketinggalan, pelbagai cara diusahakan untuk melayakkan diri menggunakan sistem operasi terkini ini. Akhirnya, saya menemukan kejayaan walaupun bukan di menara gading.

Dengan menyertai program beta Windows iaitu Windows Insider Program, syukur, komputer saya yang disisihkan kini dapat disarung dengan Windows 11 walaupun bukan versi stabil.

new-brightness-bar.jpg


Bagaimanapun, minggu lalu, kemas kini versi 22533 yang membawakan reka bentuk baru untuk laras suara (volume) dan kecerahan telah menyebabkan masalah pada komputer. Setiap kali saya cuba naik atau turunkan audio dan kecerahan, explorer.exe akan terhenti dan hidup semula (crash). Taskbar dan desktop akan berkelip buat beberapa saat sebelum kembali normal.

Kecewa, saya terus bersengkang mata sehingga ke pukul empat pagi bagi mencari jika ada hamba Allah yang lain mengadu tentang masalah ini di internet. Saya buntu sehinggalah menemui sebuah laman yang membawa ke Feedback Hub. Selepas itu barulah ditemui pengguna-pengguna lain yang sedia mengalami isu tersebut.​
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,157
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,157
Reaction score
4,392
Points
296
Awards
1
Cara Buat 'Multiple Copy Paste' Di Windows 10 & 11 Tanpa Hilang

Penciptaan copy paste, CTRL + C dan CTRL + V adalah antara inovasi terpenting dalam ketamadunan digital manusia sejak komputer wujud. Namun, jika anda mempunyai banyak teks yang berasingan untuk disalin dan tampal, pastinya sukar untuk melakukannya satu persatu. Tahukah anda Windows telah memberikan penyelesaian ini sejak Windows 10 dikeluarkan?

Bagi pengguna Windows 10 kemas kini Oktober 2018 dan ke atas termasuk Windows 11, anda hanya perlukan hidupkan fungsi Clipboard History dan boleh salin sehingga 25 teks berasingan serta tampal mana-mana daripadanya kemudian.

Ini langkah menghidupkan fungsinya:​
 1. Buka Settings.​
 2. Pergi ke System.​
 3. Tatal ke bawah dan tekan pada Clipboard.​
 4. Hidupkan Clipboard History.
clipboard-setting.jpg


Selesai. Kini anda boleh salin atau copy sehingga 25 kali tanpa hilang. Selepas kali ke-25, maka bahan yang pertama tadi akan dipadam untuk memberi ruang pada bahan yang baru disalin. Bagi mengakses bahan yang telah disalin untuk ditampal (paste), tekan butang Windows dan huruf V serentak. Senarai bahan yang telah disalin tadi akan muncul. Klik sahaja pada bahan yang mahu ditampal, secara automatik ia akan ditampal pada tetingkap yang dibuka.

Clipboard ini dapat menyalin bahan seperti teks, HTML dan gambar berformat Bitmap sehingga 4MB. Bahan yang disalin sebelumnya juga akan dipadam apabila telah mencapai 4MB. Bagaimanapun, jika anda telah pinkan satu-satu bahan, maka ia akan kekal tanpa dipadam.

clipboard-desktop-min.jpg


Anda juga boleh hidupkan "Sync accross your devices" jika anda mahu selaraskan (sync) bahan yang anda salin pada semua komputer Windows anda yang lain.​
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
333,495
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
333,495
Reaction score
17,855
Points
2,536
Awards
1
Cara Buat 'Multiple Copy Paste' Di Windows 10 & 11 Tanpa Hilang

Penciptaan copy paste, CTRL + C dan CTRL + V adalah antara inovasi terpenting dalam ketamadunan digital manusia sejak komputer wujud. Namun, jika anda mempunyai banyak teks yang berasingan untuk disalin dan tampal, pastinya sukar untuk melakukannya satu persatu. Tahukah anda Windows telah memberikan penyelesaian ini sejak Windows 10 dikeluarkan?

Bagi pengguna Windows 10 kemas kini Oktober 2018 dan ke atas termasuk Windows 11, anda hanya perlukan hidupkan fungsi Clipboard History dan boleh salin sehingga 25 teks berasingan serta tampal mana-mana daripadanya kemudian.

Ini langkah menghidupkan fungsinya:​
 1. Buka Settings.​
 2. Pergi ke System.​
 3. Tatal ke bawah dan tekan pada Clipboard.​
 4. Hidupkan Clipboard History.
clipboard-setting.jpg


Selesai. Kini anda boleh salin atau copy sehingga 25 kali tanpa hilang. Selepas kali ke-25, maka bahan yang pertama tadi akan dipadam untuk memberi ruang pada bahan yang baru disalin. Bagi mengakses bahan yang telah disalin untuk ditampal (paste), tekan butang Windows dan huruf V serentak. Senarai bahan yang telah disalin tadi akan muncul. Klik sahaja pada bahan yang mahu ditampal, secara automatik ia akan ditampal pada tetingkap yang dibuka.

Clipboard ini dapat menyalin bahan seperti teks, HTML dan gambar berformat Bitmap sehingga 4MB. Bahan yang disalin sebelumnya juga akan dipadam apabila telah mencapai 4MB. Bagaimanapun, jika anda telah pinkan satu-satu bahan, maka ia akan kekal tanpa dipadam.

clipboard-desktop-min.jpg


Anda juga boleh hidupkan "Sync accross your devices" jika anda mahu selaraskan (sync) bahan yang anda salin pada semua komputer Windows anda yang lain.​

Banyak jugak fungsi baru W11 ni
Banyak boleh CnP tu
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,157
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,157
Reaction score
4,392
Points
296
Awards
1
Anda Boleh Guna Aplikasi Android Pada Windows 11 Tak Lama Lagi

Windows 11 telah dilancarkan pada bulan Oktober tahun 2021. Dan Microsoft juga telah menyertakan satu fungsi baharu pada kemas kini tersebut iaitu penggunaan aplikasi Android pada Windows 11. Sebelum ini, fungsi tersebut hanya disediakan pada pengguna yang yang mendaftar untuk beta dan pengguna Windows Insider sahaja.

KfWmWwCBjUWLRURxy4arRE-1200-80.jpg


Kini, Microsoft telah mengumumkan bahawa semua pengguna Windows 11 sudah boleh menggunakan fungsi ini bermula daripada bulan Februari. Namun, Microsoft juga menyatakan bahawa fungsi ini sebagai "public preview". Jadi fungsi ini masih lagi dalam beta cuma kali ini Microsoft memberikan semua orang untuk mengakses kepada fungsi ini.

Apa yang pasti, jika fungsi ini sudah sampai ke fasa ini, versi stabil mungkin akan sedia ada tidak lama lagi.

Sumber asal Android Authority
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register