BTC USD 63,586.9 Gold USD 2,324.77
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Whatsapp Apple Android WhatsApp Perkenal Kod Rahsia Untuk Kunci "Chat" Sensitif

Xploit Machine

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
58,377
Joined
Nov 23, 2012
Messages
58,377
Reaction score
6,493
Points
916
Awards
1
Pertama kali diperkenalkan pada bulan Mei, ciri Chat Lock membolehkan pengguna memisahkan perbualan sensitif ke dalam folder khusus. Sembang terkunci ini hanya boleh diakses dengan kod laluan atau biometrik peranti. Pada masa itu, WhatsApp mengatakan bahawa ia sedang berusaha untuk meningkatkan Kunci Sembang dengan fungsi tambahan termasuk keupayaan untuk menetapkan kata laluan tersuai. Keupayaan itu kini dikenali sebagai Kod Rahsia tetapi itu bukan satu-satunya perkara yang dilakukannya.

Dengan fungsi Kod Rahsia baru, pengguna juga mempunyai pilihan untuk menyembunyikan senarai sembang terkunci. Untuk melihatnya sekali lagi, pengguna hanya boleh menaip kata laluan tersuai ke dalam bar carian dalam tab Sembang. Ini akan menjadikan perbualan sensitif ini lebih sukar ditemui terutamanya jika anda berkongsi peranti anda dengan orang lain. Ia juga boleh membantu melindungi privasi anda jika peranti anda hilang atau dicuri.

WhatsApp mengatakan bahawa fungsi Kod Rahsia baru sedang dilancarkan kepada pengguna semasa kita bercakap. Oleh itu, peningkatan ini hanya akan tersedia di seluruh dunia dalam beberapa bulan akan datang.​

1701356095999.png
 
Sponsored Post

Nak Sorok Perbualan? Guna Kod Rahsia WhatsApp Yang Baru Ni

WhatsApp kini hadir dengan ciri baharu yang dikenali sebagai Kod Rahsia untuk sembang terkunci. Fungsi ini direka untuk menyediakan lapisan keselamatan tambahan untuk perbualan sensitif. Sebelum ini, WhatsApp telah memperkenalkan fungsi Kunci Sembang bagi membantu melindungi perbualan lebih sensitif yang boleh diakses melalui cap jari atau Face ID.

230516-whatsapp-chat-lock-02-1-1024x576.jpg


Namun dengan pengenalan ciri Kod Rahsia, ia pastinya akan meningkatkan lagi tahap privasi ruang sembang anda, kerana pengguna boleh menyembunyikan sembang terkunci disebalik kata laluan atau frasa.

Menggunakan Ciri Kod Rahsia

Dengan kod rahsia, walaupun anda berkongsi telefon atau mungkin kehilangan telefon, perbualan berkenaan tetap disembunyikan dan hanya akan dipaparkan sebaik sahaja anda memasukkan kod rahsia dalam bar carian. Paparan perbualan ini hanyalah bersifat sementara dan akan disembunyikan kembali, sebaik sahaja anda keluar daripada aplikasi.

231201-WhatsApp-Kod-Rahsia-00.jpg


Untuk mengunci dan menyembunyikan sesuatu perbualan:
  1. Klik seketika pada sesuatu perbualan
  2. Tekan titik menu
  3. Pilih Kunci Sembang
Ciri Kod Rahsia ini telah pun mula dilancarkan kepada pengguna dan sedang diperkenalkan secara berperingkat secara global dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Buat masa ini, tidak dapat dipastikan sama ada ciri tersebut akan diperkenalkan ke WhatsApp di komputer atau tidak.
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Back
Top
Log in Register