What is the meaning of MOHD?

CG Sponsors




fareastz

Active Member
Joined
Oct 8, 2009
Messages
1,672
Reaction score
39
Points
30
Many people, whose names start with MUHAMMAD, write in a short form as "Mohd". Mohd is a non-word, the combination of letters has no possible base in any of the Western Romance languages. As for the concocted description that the short form name "Mohd" stands for "A dog which has a big mouth" - I could not find any Islamic information to support this most absurd claim. Surprisingly, nor could I find any refutation from any of the scholars. Googling this in dictionaries or thesauri will not offer up any such word.


http://wiki.answers.com/Q/Discuss:What_is_the_meaning_of_mohd


***minta maaf minta ampun kalau ada pihak yang tersinggung...
***tuan mod, tolong delete kalau thread ni x patut di postkan
***tolong betulkan saya kalau maklumat ini salah
 
Sponsored Post

roBUST

Banned
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
dalam google translate aku buat td english - malay tade makna pn..

even MOHD pn,pggil Muhammad jugak...bkn MOH,MOHE or MOD.

lg pun dulu org slalu guna short form utk bg nama anak..kalo dalam ejaan jawi,still MUHAMMAD.bkn Min,Wau,Ha,Dal..

btw,skrg ni JPN dah x bg dah guna short form2 ni.kalo Muhammad,ejaan nya mesti Muhammad..n tak leh gune nama2 yg pelik2..takot jadi mcm2 nnt (tu yg aku tahu la)
 

maxbiz77

Active+ Member
Joined
Jan 4, 2007
Messages
3,665
Reaction score
9
Points
25
nih dulu2 jek. skang nak daftar nama anak mana leh pakai mohd @ muhd dah. kena eja penuh la nih.
 

fareastz

Active Member
Joined
Oct 8, 2009
Messages
1,672
Reaction score
39
Points
30
dalam google translate aku buat td english - malay tade makna pn..

even MOHD pn,pggil Muhammad jugak...bkn MOH,MOHE or MOD.

lg pun dulu org slalu guna short form utk bg nama anak..kalo dalam ejaan jawi,still MUHAMMAD.bkn Min,Wau,Ha,Dal..

btw,skrg ni JPN dah x bg dah guna short form2 ni.kalo Muhammad,ejaan nya mesti Muhammad..n tak leh gune nama2 yg pelik2..takot jadi mcm2 nnt (tu yg aku tahu la)
noted

bukan kat msia ja pkai MOHD...kat tmpat len pon ada...
 

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,350
Reaction score
430
Points
131
aku rasa dah jelas jawapannya disini...
 

roBUST

Banned
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
noted

bukan kat msia ja pkai MOHD...kat tmpat len pon ada...
btw,bhsa2 d dunia ni boleh d ubah2 sesuai ngn apa yg org tu nak..bahasa al quran jer pakai sampai akhirat kn..g pun x penah g selama bertahun hidup ni org pggil aku MOHD..mesti Muhammad :)
 

exllon

Active+ Member
Joined
Dec 27, 2009
Messages
3,178
Reaction score
66
Points
30
Nama...??/
maksud...?

De kaitan ke semua ni..? dalam membentuk peribadi..?

saja tanya..:D
 

roBUST

Banned
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
Nama...??/
maksud...?

De kaitan ke semua ni..? dalam membentuk peribadi..?

saja tanya..:D
aku try jawab:

nama tu macam doa..org pggil kita hari2 ngn nama tu..sbb tu kita d tuntut bg nama yg elok pd anak,supaya anak tu menjadi spt nama tersebut..wallahualam...(salah kalo sheikh2 tlg betul kn ) :)
 

TamingSari

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 28, 2006
Messages
25,463
Reaction score
158
Points
138
isu lame ni... dah setle pun cam kengkawan kate kat atas...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register