Waspada Dengan Teknik Penipuan Melalui Panggilan Telefon!

CG Sponsors




michael scotfield

Legendary Member
Platinum Member
Joined
May 13, 2007
Messages
19,516
Reaction score
957
Points
161
BERHATI-HATI DENGAN PENIPUAN DENGAN PANGGILAN TELEFON | Pasti ramai yang belum mengetahui bagaimana cara penipu melakukan penipuan melalui panggilan telefon. Kebanyakan penipu akan meyakinkan anda dengan pelbagai cara sehingga anda terperangkap dengan helah dan taktik kotor mereka.

Ikuti cerita pengalaman seorang facebookers bagaimana beliau hampir ditipu dengan penipuan melalui panggilan telefon.

untuk kawan2 fb, just nk share pe yang berlaku pada sy hari ni.

lebih kurang jam 11.30 pagi hari ni, sy dapat kol daripada private number dan antara dialog yang berlaku dengan seorang wanita india yang sgt berbudi bahasa:

Wi: selamat pagi boleh bercakap dgn en. zufri?
Mz: ye sy bercakap, ada pe ye?
Wi: saya.....daripada pihak bank ingin membuat pengesahan berkenaan kad bank en.
Mz: awk ni dari mana?
Wi: saya daripada pusat panggilan malaysia, ingin membuat pengesahan mengenai kad maybank en.
Mz: Oh ok...( sbb penah dapat kol dari maybank sebelum ni ckp perkara yg sme, jadi sy percya kan dia)
Wi: ok en, sy cuma nak buat pengesahan mengenai kad bank yang en gunakan skrang.
boleh saya tau alamt penuh en?
Mz: alamat sya....
Wi: boleh dapatkan no ic...
Mz:90xxxxxxxx
Wi: ok..en masih lagi menggunakan kad ini ye?
Mz: ye sy...
Wi: dah brapa lama ia digunakan?
Mz: hampir 2 tahun...
Wi: ok sy ingin membuat pengesahan, kad debit en bermula dengan 4283 3210
Mz: ye btol...
Wi: boleh en lengkapkan no 8 terakhir
Mz:16xx xxxx
Wi: terima kasih atas kerjasama diberikan...skrang, en ada tanda tangan dibelakang kad debit en ke?
Mz: ye ad...
Wi: disebelah tanda tangan ada no. ahli...boleh bacakan sya no ahli kad en?
Mz: xxx...
Wi: ok..skrang sy ingin memberitahu en zufri kad en gunakan adalah mengikut laporan kami. Kami daripada pihak kerajaan ada menyediakan kad i-klnik dimana semua rakyat malaysia berhak mendaptkan kad ini. dia boleh digunakan ketika en..mintak maaf, andai kata kemalangan atau ditimpa musibah, dia akan memberi en potongan 30-70% di klinik2 terlibat.
En juga boleh membawa ibu dan ayah ke klinik dengan percuma dn en juga boleh diberikan diskau pelancongan dengan kad ini. Saya akan menghantar kad ke alamt yg en berikan. jad ini berharagaRM299.00. Saya telah pon membuat penolakan dari kad maybnk en.
Mz: eh.a..awk ckp tdi nk buat pengesahan kad saya, npe plak tibe2 awk nk amek duit sy? ada sy ckp sy nk bli kad awk ni..jgn nk memandai lah.
Wi: en telah berikan sy butiran en dan bermakna en stuju..
Mz: awk jgn ingat sy nk sgt dgn kad tu.
Wi: ok xpe..kalau en xnak, sy xkn hantar kad tu..tpi duit cek telah ditolak..bila2 masa en nak kad tu, boleh hubungi kami dan kmi akan hantrkan...en kerja mana?
Mz: sy kerja tnb..sy xperlukan kad awk..sy dapat semua kemudahan perubatan..mak bapak sy pon dapat kemudahan jgk...npe perlu sy nk gunakan kad awk..sy xnk, tolong batalkan...
Wi: (dah mula bengang) skrang ni, sy dah tolak, en xboleh wat pe2 lagi..nk xnk sy dan tolak duit en.
Mz: awk kerja mana ni..awk keja dengan spe?
Wi: sy kerja di rawang dan ini adalh dari goverment...ok en, ada pe2 lagi, kalau xde pe2 terima kasih kerna berikan kerjasama...( trus letak phone)

darah dah xtenteram, bukak trus maybank2u...
nasib baik, duit masih ada...apa lagi, cepat2 kol maybnk wat pengesahan...

pegawai bank maklum, ia adalh sendikit yang cuba nk dapatkan butir peribadi kad bank. no 8 digit pertama disebutkan adalah no sama untuk pemegang kad, no 8 dijit terakhir dia akan mintak kepada kita. untuk no ahli kad sebelah tanda tangan tu adalh no. yng penting untuk pengesahan kad. en xperlu risau...dia xberjaya mengambil duit dari akaun en...sy telah batalkan kad dan en perlu membuat kad lain bagi memastikan keselamatn daripihak kami...

Terima kasih kepada maybank kerana tangkas dan wanita india yang budiman, jahanam lah hidup kau....

P/s : JANGAN SESEKALI MEMBERIKAN NOMBOR KAD ATM ANDA KEPADA ORANG YANG TIDAK DIKENALI.
credit : http://www.mazeermohamad.com/2013/04/waspada-dengan-teknik-penipuan-melalui.html
 
Sponsored Post

kaw_investor

Active Member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
1,968
Reaction score
0
Points
20
tp den yakin dan percayo ado yang terkono tp diam membisu utk melaporkan pada pihak yg berkenaan mungkin buang karan
 

fauzizul

Legendary Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
11,777
Reaction score
9
Points
120
macam macam care org nipu ni :-?
 

naimkacak

Fun Poster
Joined
Feb 8, 2011
Messages
130
Reaction score
0
Points
10
aku haritu... pasal takaful insurans... dia minta no kad kredit...akhirnya aku call maybank suh tukar kad n no laen... haram [email protected]@h betul depa ni skrang
 

easynet

Active Member
Joined
Jan 1, 2006
Messages
1,217
Reaction score
5
Points
25
Betul cara baru.dulu menyamar pihak tm laa bank laa.konon kita dapat reward pastu pelanggan terpilih...last cite bab insurance..pastu baru mintak kad number..
Sebenarnya puak dah beli data sulit kita dr pihak dalam..bila ada info lengkap baru dia call..
 

tomie

CG Hardcore Club
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,783
Reaction score
8,231
Points
716
tu ar
byk jugak kita terima panggilan2 cam ni
cer semak penyata gaji masing2
kot2 ada potongan2 bulanan yg kita tak sedari...duit tu potong untuk apa.. :-SS
 

akecema

Legendary Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
19,166
Reaction score
1,251
Points
206
Jgn bagi no cvv 3 digit
Tu kunci kad kite
 

1305

Super Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
129
Points
73
Jgn bagi no cvv 3 digit
Tu kunci kad kite
Aku bagi je..
Complete semua, dgn alamat rumah bagai...
Dgn syarat, aku mintak dia pos polisi dulu..
Dia agreed nk hantar polisi, aku pn bagi semua tu..
Hehehhehe.., yg dia x tau, aku tinggal RM1.15 je dlm akaun maybank tu..
Aku mmg nk close akaun tu.hhehehehehhheh...,

3 hr lps tu, aku dpt polisi isuran tu.., aku x bukak pn .. terus campak dlm tong sampah...
Hahhahaha....
 

saxxon

Active+ Member
Joined
Feb 17, 2008
Messages
3,975
Reaction score
44
Points
35
banyak kali dapat call2 macam ni ...seperti biasa aku aku akan bagi alasan tengah busy...so call balik dalam 1 jam ..lepas tu aku akan save no tu dan namakan dengan nama2 seperti "jgnjwb, jgnangkat,scammer dll"... selepas tu bila depa call balik aku akan tak jawab ...atau kalau mood aku baik aku a angkat dan biarkan depa cakap sorang2 sambil on phone speaker :D ..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register