BTC USD 35,797.0 Gold USD 1,839.04
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Warganet tak puas hati pemandu mabuk masih berleluasa

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,223
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,223
Reaction score
3,201
Points
261
Awards
1

Warganet tak puas hati pemandu mabuk masih berleluasa​

WhatsApp-Image-2021-11-30-at-1.52.44-PM.jpeg
TANGKAP layar Twitter mengenai warganet menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kejadian kemalangan membabitkan pemandu mabuk.
PETALING JAYA: Gara-gara terlalu banyak kejadian insan tidak berdosa dilanggar pemandu mabuk, warganet memohon kerajaan bertindak tegas dengan menjatuhkan hukuman berat pada pesalah atau pemandu dalam pengaruh alkohol.

Baru-baru ini tular gambar sebuah kemalangan yang melibatkan pekerja restoran dilanggar oleh pemandu mabuk semasa ingin pulang daripada kerja dan kejadian tersebut mengundang pelbagai reaksi daripada pengguna laman sosial Twitter.

Seorang pengguna Twitter, @numanmazlan menyoalkan tindakan segelintir individu tidak bertanggungjawab yang mempertahankan kesalahan pemandu mabuk dan arak tanpa mengambil tahu akan nasib mangsa.

“Ada lagi yang nak pertahankan arak?” soalnya di laman Twitter.

Sebelum ini, Utusan Online melaporkan, pemandu mabuk bakal dihakimi dibawah akta baharu iaitu Seksyen 45A (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 pindaan 2020 yang dilaksanakan pada tahun lalu.

Rata-rata netizen masih tidak berpuas hati dengan perlaksanaan akta tersebut kerana kes kematian akibat daripada kecuaian pemandu mabuk masih berleluasa, lalu menimbulkan perasaan resah setiap warganet.


“Dah berapa lama dah pemandu mabuk ni bermaharajalela kat Malaysia. Nak harapkan polis takkan tiap jalan nak buat roadblock tahan orang DUI. Kita yang tak berdosa hilang orang tersayang. Yang pemandu mabuk cuma kena 20 tahun penjara je. Patutnya kena ada sebatan sekali,” ciap @IzzuddinSafuan.

“Nyawa balas nyawa senang sahaja. Tak payah bagi alasan mabuk tak waras. Yang kau pergi mabuk drive tu kenapa?” ciap @_zairiq.

“Pemandu mabuk ni Malaysia je asyik pertahankan. Tengok negara-negara luar, kalau pemandu mabuk ni memang kena tindakan teruk. JPJ pun sibuk check road tax, cermin gelap etc. Tapi sekatan pemandu mabuk, tak pernah nampak. Pelik,”ciap UltrasUndercover.


“Berapa ramai lagi nak terkorban? Selagi tak kena golongan menteri atau golongan berpangkat besar , selagi tu cakap akan dipantau semula dasar undang undang tersebut ?” ciap @haziqiudin. -UTUSAN ONLINE
 
Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,438
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,438
Reaction score
22,258
Points
1,831
Awards
1
Kurang liputan kes kt melaka ni

Takziah
 

GeeKaDoY

Active Member
Messages
1,999
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,999
Reaction score
434
Points
51
Sekarang warga Malaysia ialah yang main internet medsos ja... Yang lain2 kat kg bagai dah takda suara dah...
 

lau_kau

Legendary Member
gem
Messages
18,155
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
18,155
Reaction score
3,151
Points
261
Awards
1
Ok ja timah, hak depa kan kt org yg xkena kesan langsung
 

Megat Al Fateh

Active Member
Messages
1,735
Joined
May 6, 2019
Messages
1,735
Reaction score
899
Points
81
Terbaru..

Tular di Twitter ciapan seorang pengguna yang berkongsi pandangannya mengenai penjualan arak di restoran makanan segera terkenal, KFC.

Pengguna Twitter dikenali sebagai Lucius Maximus @Icsmxms itu mendedahkan sekitar era 80-an, KFC pernah menghidangkan arak dan menyifatkan negara ketika itu seperti sebuah negara yang sebenar.

172830ma61rllo3r4nurr6.png


kena bash balik dgn netizen lain

172830xoey3chqwnjheqcd.png


172845f0a3b90rbro0t8tg.png


nilah masalah geng acah liberal.. pemikiran songsang syiok sendiri ;)
 

Attachments

  • qIUOkFIC_400x400.jpg
    qIUOkFIC_400x400.jpg
    22.3 KB · Views: 1
Last edited:

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,223
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,223
Reaction score
3,201
Points
261
Awards
1

‘No more licensing requirements for alcohol sale, what else do you want?’ Dr Wee questions Guan Eng​

1400878.jpg

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Dr Wee Ka Siong is perplexed that DAP secretary-general Lim Guan Eng is still angry about the alcohol licensing issue despite an official directive by the Finance Ministry not to proceed with the proposed enforcement.

The Transport Minister pointed out that the Customs Department, in a circular dated Dec 9 (Thursday), stated that they were directed by the Finance Ministry in a Dec 8 letter to discontinue plans to enforce licensing on the sale of alcohol in restaurants and coffee shops.

“What do you want, Guan Eng?" Dr Wee questioned in a Facebook post.

“Now that the Customs Department has issued a letter stating they will reverse this decision and will not be proceeding with this requirement, you are still unhappy and accused me of lying because this decades old requirement was not outrightly cancelled,” added Dr Wee.

Dr Wee attached a copy of the Dec 9 Customs Department circular in his Facebook post, and asked Lim about his track record when he was the former finance minister under the former Pakatan administration for 22 months.

“When you were Finance Minister and in charge of the Customs Department, did you cancel this requirement?” questioned Dr Wee.

Earlier Friday (Dec 10), Lim accused Dr Wee of deceiving the public, claiming that Dr Wee had contradicted the Finance Ministry over the revocation of the Customs Department’s directive.

There was a minor confusion on Thursday when Finance Minister Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz denied that the government had revoked the proposal to introduce liquor licences to restaurants and coffee shops selling alcohol.

Tengku Zafrul told the Dewan Rakyat that the power to issue liquor licences or exempt premises from selling alcohol falls under the purview of the state government and Putrajaya has no plans to change any measures for now.

Tengku Zafrul was responding to DAP’s Damansara MP Tony Pua, who earlier asked him the rationale for the Customs Department’s recent regulation requiring coffee shops and restaurants to apply for liquor licences to sell alcohol to non-Muslims.

The matter was clarified after the Customs Department released its circular on Thursday evening, saying that they were directed by the Finance Ministry to discontinue plans to enforce the licensing requirement.

The circular was addressed to the Kuala Lumpur City Council (DBKL) Mayor, the DBKL excise licensing board chairman, the business development and licensing department director, the Shah Alam town council mayor, the Subang Jaya town council mayor and various other coffee shops.

According to a circular by the Customs Department dated Dec 9, the Finance Ministry had in a letter dated Dec 8 ordered the enforcement of liquor licensing to be discontinued.

“It is informed that the Finance Ministry, through a letter dated Dec 8, 2021, decided that the enforcement of licensing on the sale of intoxicating liquor served in restaurants and coffee shops need not be continued.

“Therefore, matters presented during a briefing previously will be cancelled,” said Customs Department assistant director-general Samson Sevanjanam.

Samson was believed to be referring to the briefing session in November when some restaurants and coffee shop owners in certain states were invited to attend briefings by the Customs Department and were instructed to apply for liquor licences, which triggered uproar.

It was reported that the Customs Department had required coffee shops and restaurants nationwide to apply for liquor licences starting next year.

This directive was met with criticism as it increased the financial burden on coffee shop and restaurant operators already suffering from the affects of the Covid-19 pandemic.
 

MrDisc

Active+ Member
Messages
3,036
Joined
Dec 22, 2016
Messages
3,036
Reaction score
359
Points
46

Warganet tak puas hati pemandu mabuk masih berleluasa​

WhatsApp-Image-2021-11-30-at-1.52.44-PM.jpeg
TANGKAP layar Twitter mengenai warganet menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kejadian kemalangan membabitkan pemandu mabuk.
PETALING JAYA: Gara-gara terlalu banyak kejadian insan tidak berdosa dilanggar pemandu mabuk, warganet memohon kerajaan bertindak tegas dengan menjatuhkan hukuman berat pada pesalah atau pemandu dalam pengaruh alkohol.

Baru-baru ini tular gambar sebuah kemalangan yang melibatkan pekerja restoran dilanggar oleh pemandu mabuk semasa ingin pulang daripada kerja dan kejadian tersebut mengundang pelbagai reaksi daripada pengguna laman sosial Twitter.

Seorang pengguna Twitter, @numanmazlan menyoalkan tindakan segelintir individu tidak bertanggungjawab yang mempertahankan kesalahan pemandu mabuk dan arak tanpa mengambil tahu akan nasib mangsa.

“Ada lagi yang nak pertahankan arak?” soalnya di laman Twitter.

Sebelum ini, Utusan Online melaporkan, pemandu mabuk bakal dihakimi dibawah akta baharu iaitu Seksyen 45A (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 pindaan 2020 yang dilaksanakan pada tahun lalu.

Rata-rata netizen masih tidak berpuas hati dengan perlaksanaan akta tersebut kerana kes kematian akibat daripada kecuaian pemandu mabuk masih berleluasa, lalu menimbulkan perasaan resah setiap warganet.


“Dah berapa lama dah pemandu mabuk ni bermaharajalela kat Malaysia. Nak harapkan polis takkan tiap jalan nak buat roadblock tahan orang DUI. Kita yang tak berdosa hilang orang tersayang. Yang pemandu mabuk cuma kena 20 tahun penjara je. Patutnya kena ada sebatan sekali,” ciap @IzzuddinSafuan.

“Nyawa balas nyawa senang sahaja. Tak payah bagi alasan mabuk tak waras. Yang kau pergi mabuk drive tu kenapa?” ciap @_zairiq.

“Pemandu mabuk ni Malaysia je asyik pertahankan. Tengok negara-negara luar, kalau pemandu mabuk ni memang kena tindakan teruk. JPJ pun sibuk check road tax, cermin gelap etc. Tapi sekatan pemandu mabuk, tak pernah nampak. Pelik,”ciap UltrasUndercover.

“Berapa ramai lagi nak terkorban? Selagi tak kena golongan menteri atau golongan berpangkat besar , selagi tu cakap akan dipantau semula dasar undang undang tersebut ?” ciap @haziqiudin. -UTUSAN ONLINE

Mambang mabuk pon drinks brandy tau bang....lama dulu dah cakap....:LOL:

 
Last edited:

synyster

Active+ Member
Messages
2,649
Joined
Nov 29, 2010
Messages
2,649
Reaction score
59
Points
40
Isu arak ni bukan perkara baru ianya dah wujud berkurun lama, bahkan arak ini adalah HAK YG DIBERIKAN OLEH ALLAH KEPADA AGAMA LAIN (menurut
Khairuddin Takiri) jadi agak sukar utk kita impikan ianya diharamkan secara total, melainkan kita membuat pertukaran sistem bernegara secara total kepada sistem Islam khilafah.

Apa yg diharapkan adalah penguatkuasaan terhadap larangan MEMANDU KETIKA MABUK, beratkan hukuman kepada pesalah memandu ketika mabuk kerana hak yg dijamin undang2 adalah minum arak (bagi non muslim) tetapi tidak hak untuk memandu ketika mabuk
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register