BTC USD 64,095.7 Gold USD 2,368.55
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Wanita Dianugerahkan RM191,530 Selepas Pengurus Besar ‘Kepala Angin’ Arah Berhenti Kerja Serta-Merta

kopirait

CG Top Poster Club
gem
Messages
46,721
Joined
Apr 18, 2010
Messages
46,721
Reaction score
4,789
Points
266
Awards
1
vocket-wanita-dianugerahkan-selepas-pengurus-besar-kepala-angin-arah-berhenti-kerja-header.jpg


Mahkamah Perusahaan telah menganugerahkan pampasan RM191,530.50 kepada bekas ketua pembekal produk makanan milik Perancis selepas memutuskan bekas pengurus besar syarikat yang ‘kepala angin’ memaksanya meletak jawatan.

Memetik Free Malaysia Today, pengerusi mahkamah D Paramalingam memutuskan bahawa pihak yang menuntut Nizatul Asmar Che Umar tidak diberi peluang untuk mempertimbangkan sama ada dia mahu meninggalkan pekerjaannya dengan Petaling Jaya Dairy Sdn Bhd, sebuah syarikat yang akhirnya dimiliki oleh gergasi tenusu Perancis BSA International.

“Sebaliknya, dia diberi kata dua — meletak jawatan atau dipecat tanpa dibayar gaji yang dia berhak secara sah di bawah kontrak pekerjaannya,” kata Paramalingam dalam anugerah itu.

Mahkamah mendengar perbicaraan dua hari pada bulan Januari bahawa hubungan kerja pihak menuntut dengan Henry Ong, pengurus besar syarikat ketika itu, semakin tegang selepas dia menyampaikan rungutan pekerja terhadap kelakuannya.

“Pemohon telah menjelaskan bahawa disebabkan peningkatan dalam perletakan jawatan pekerja, dia tidak boleh menutup mata terhadap aduan dan hanya perlu membawa isu itu untuk menyelesaikan masalah itu.

“Cara dia bercakap dengan mereka, perangainya yang tidak menentu dan layanan yang tidak munasabah terhadap (pekerja) tidak mematuhi amalan perhubungan industri yang baik untuk memastikan keharmonian industri di tempat kerja,” kata Paramalingam.

Menurut laporan itu lagi, setiap kali pihak yang menuntut menangani isu itu, Ong menjadi ‘kesal’, ‘konfrontasi’, ‘menyendiri’ dan ‘pendendam’ terhadapnya.

Dia juga cenderung untuk menjerit kepadanya, memberikan jawapan yang ringkas dan kasar pada mesyuarat dan setiap kali pihak yang menuntut mendekatinya dalam urusan kerja.

Pihak yang menuntut juga memberi keterangan bahawa ramai bekas pekerja semasa temu duga keluar mereka mengaitkan peletakan jawatan mereka kerana tidak dapat menahan baran Ong. Akibatnya, syarikat itu mula menarik reputasi buruk di pasaran, katanya.

Nizatul turut berkata dia ada membincangkan pusing ganti pekerja yang ‘tinggi menggerikan’ dengan wakil syarikat lain dan syarikat induknya, tetapi tiada apa yang dilakukan mengenainya.

Pada 10 Nov 2022, Ong memanggil pihak yang menuntut untuk bermesyuarat dan memberitahunya meletakkan jawatan berkuat kuasa serta-merta.

Di sebalik bantahannya, Ong menegaskan bahawa dia bekerja sehingga pertengahan Disember, sambil menambah bahawa dia akan dibayar sehingga 10 Feb 2023, termasuk gaji 13 bulan kontraknya.

Walau bagaimanapun, jika dia tidak bersetuju, posisinya akan ‘diganti tanpa sebarang bayaran’.

Pihak yang menuntut dengan berat hati menyerahkan surat peletakan jawatannya pada hari berikutnya, tetapi Ong memintanya menyerahkan semula surat itu, memberitahunya menukar hari bekerja terakhirnya untuk menerima tarikh mula penggantiannya.

Dia melakukan perkara yang sama pada 15 Nov, yang menyaksikan pihak yang menuntut menyerahkan surat peletakan jawatannya untuk kali ketiga.

Pihak yang menuntut memulakan pekerjaannya di syarikat itu pada April 2021 dan menerima gaji bulanan RM17,255.

Dia dianugerahkan 14 bulan gaji belakang dan sebulan pampasan sebagai ganti pengembalian semula, berjumlah RM241,570.

Walau bagaimanapun, anugerah itu dikurangkan sebanyak 10% disebabkan oleh pendapatan selepas pemecatan. Ia dikurangkan sebanyak RM43,137 lagi yang diterima oleh pihak menuntut sebagai gaji sebagai ganti notis.


Peter Chanther Jayaraja mewakili pihak yang menuntut, manakala Alwin Rajasurya dan Kelly Yong Shu Xhuang mewakili syarikat itu.

https://The Vocket/wanita-dianugera...kepala-angin-arah-berhenti-kerja-serta-merta/
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Back
Top
Log in Register