Wanita dalang seludup minyak 20 kenderaan sehari

CG Sponsors
alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,407
Reaction score
256
Points
81
PENGKALAN KUBOR: Seorang wanita dari negara jiran didakwa mengetuai sindiket penyeludup minyak dengan menyediakan 20 kenderaan pikap untuk membeli minyak petrol dan diesel di negara ini dalam sehari.

Pegawai Pemerintah Pasukan Gerakan Marin (PGM) Pengkalan Kubor, Deputi Superintendan Tan Cheng San, berkata taktik sindiket itu didedahkan hasil soal siasat oleh anggota PGM yang menahan salah seorang pemandu pikap itu, semalam.

"Hasil soal siasat terhadap seorang lelaki yang memandu kenderaan pikap dari negara jiran, ketika ditahan di kawasan Zon Bebas Cukai, di sini kira-kira jam 3.40 petang semalam, beliau mengakui diupah seorang wanita yang dipanggil mak cik, untuk mengisi minyak ke dalam kenderaan," katanya di sini, hari ini.

Tan berkata, lelaki yang berumur lingkungan 30-an itu juga memberitahu ‘mak cik’ berkenaan mempunyai 20 kenderaan pikap yang digunakan untuk tujuan menyeludup minyak.

"Taktik yang digunakan oleh penyeludup ini sama saja iaitu mereka mengubah tangki asal untuk mengisi minyak seludup sehingga 300 liter," katanya.

Tan berkata, penyeludup terbabit didapati memasuki negara ini sekurang-kurangnya tiga kali sehari untuk mengisi minyak.

"Mereka juga licik apabila hanya mengisi sehingga RM20 saja di setiap stesen minyak bagi mengaburi mata pihak stesen minyak dan pihak berkuasa," katanya.

Kerajaan pada 16 Disember lalu menetapkan semua kenderaan negara jiran hanya boleh mengisi bahan api sebanyak 20 liter saja dalam lingkungan 50 kilometer dari kawasan sempadan negara. - Bernama
 
Last edited:
Top
Log in Register