BTC USD 22,725.9 Gold USD 1,881.35
Time now: Jun 1, 12:00 AM

WALI BAND - Cari Jodoh .. lagu ciplak ke .. ??

persada

Account locked as requested by owner
Messages
4,776
Joined
Jul 16, 2009
Messages
4,776
Reaction score
54
Points
35
tumblr_l4jk84aZWG1qbu5ae.jpg

Mesti ramai yang tau dengan lagu ni kan? Dengan muzik yang rancak, tak mustahil lagu ni mampu menarik perhatian orang ramai, lebih-lebih lagi dengan lirik lagu yang agak selamba.

Nak dijadikan cerita, smalam aku bosan so layan la Youtube dan aku terjumpa satu lagu ni nyanyian penyanyi dari Malta, Fabrizio Faniello dengan tajuk lagu I No Can Do. So ape lagi dengar la.. ni video dia:

Familiar kan? Bile aku dengar je lagu ni, terus la aku pikir. “Aik macam mana boleh sama ni? Sape tiru sape?” Aku tengok kat Youtube tu ade letak description yang mengatakan Fabrizio Faniello ni popular pada 2001 & 2006 sebab masuk contest.


So conclusion yang aku terus buat, “Ler lagu tiru rupanya Cari jodoh ni”. Tapi disebabkan bosan so aku pun merajinkan la diri buat research sikit pasal lagu ni. Dan aku dapat tau yang lagu yang dinyanyikan oleh Fabrizio Faniello ni sebenarnya baru direlease pada 27 Februari 2010. So dah tau la sape tiru sape.

Dari sumber-sumber yang aku baca kat internet, takde satu pun press yang mengaitkan lagu ni dengan lagu Wali Band - Cari Jodoh. Berani gile diorang pegi curi lagu pastu release tanpa kasi royalti kepada pemilik sebenar. Kene saman baru tau :D

Tak kisah la benda tu. Pandai-pandai la diorang setel. Yang aku tau, lagu yang dinyanyikan oleh Fabrizio Faniello ni macam lagi rancak & menarik. Cube korang dengar. Rasa-rasa mana yang lagi best?
 
Last edited:
Sponsored Post

Sponsored Post

Top
Log in Register