WALI BAND - Cari Jodoh .. lagu ciplak ke .. ??

CG Sponsors




persada

Account locked as requested by owner
Joined
Jul 16, 2009
Messages
4,776
Reaction score
54
Points
35

Mesti ramai yang tau dengan lagu ni kan? Dengan muzik yang rancak, tak mustahil lagu ni mampu menarik perhatian orang ramai, lebih-lebih lagi dengan lirik lagu yang agak selamba.

Nak dijadikan cerita, smalam aku bosan so layan la Youtube dan aku terjumpa satu lagu ni nyanyian penyanyi dari Malta, Fabrizio Faniello dengan tajuk lagu I No Can Do. So ape lagi dengar la.. ni video dia:

Familiar kan? Bile aku dengar je lagu ni, terus la aku pikir. “Aik macam mana boleh sama ni? Sape tiru sape?” Aku tengok kat Youtube tu ade letak description yang mengatakan Fabrizio Faniello ni popular pada 2001 & 2006 sebab masuk contest.


So conclusion yang aku terus buat, “Ler lagu tiru rupanya Cari jodoh ni”. Tapi disebabkan bosan so aku pun merajinkan la diri buat research sikit pasal lagu ni. Dan aku dapat tau yang lagu yang dinyanyikan oleh Fabrizio Faniello ni sebenarnya baru direlease pada 27 Februari 2010. So dah tau la sape tiru sape.

Dari sumber-sumber yang aku baca kat internet, takde satu pun press yang mengaitkan lagu ni dengan lagu Wali Band - Cari Jodoh. Berani gile diorang pegi curi lagu pastu release tanpa kasi royalti kepada pemilik sebenar. Kene saman baru tau :D

Tak kisah la benda tu. Pandai-pandai la diorang setel. Yang aku tau, lagu yang dinyanyikan oleh Fabrizio Faniello ni macam lagi rancak & menarik. Cube korang dengar. Rasa-rasa mana yang lagi best?
 
Last edited:
Sponsored Post

baim

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2007
Messages
3,214
Reaction score
18
Points
25
ehh bukan mat ni ker tiru indon tu??
 

fareast262

Active+ Member
Joined
Feb 7, 2007
Messages
4,010
Reaction score
7
Points
25
betol la...cam mn nih...
jom kiter report kat deorang nih lagu deorang indon ciplak...hheheheh
 

NEMO

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
109,190
Reaction score
1,041
Points
1,101
xpaham la lirik lagu ni..tp sama
 

lwashere

Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
2,163
Reaction score
18
Points
35
aku first ker :D
aku tk minat sangat lagu wali band tu tapi yg ni syok:D
 

baim

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2007
Messages
3,214
Reaction score
18
Points
25
aku rasa org putih ni tiru indon..aku mcm pernah baca dulu pasal kes ni..
tapi x tau la.. indon pon kaki tiru gak..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register