Wajah ‘ngeri’ Triny kembali normal

CG Sponsors




balqis07

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 27, 2010
Messages
30,953
Reaction score
294
Points
136

WAJAH Triny sebelum dibedah.



Triny dibedah oleh sekumpulan pakar bedah Britain.

London: Seorang kanak-kanak perempuan berusia sembilan tahun yang hampir hilang mukanya akibat ketumbuhan bersaiz bola sepak berjaya diselamatkan oleh sekumpulan pakar bedah Britain.

Triny Amuhirwe dari Uganda kini memperoleh wajahnya semula hasil usaha badan kebajikan Britain ‘Facing The World’ dan pasukan perubatan yang menjalankan pembedahan ke atas mukanya dengan percuma.


Ketika muncul dalam rancangan televisyen This Morning semalam, ibunya Sarah memuji kumpulan yang menyelamat anaknya itu. “Terima kasih kepada pakar bedah dan badan kebajikan itu kerana menyelamat nyawa Triny. Anak saya mungkin mati jika tidak kerana usaha mereka,” katanya.

Menurut Sarah, dia mula menyedari ketumbuhan itu pada bahagian kanan muka Triny ketika dia berusia empat tahun.


“Saya sangka ia akan hilang. Sebaliknya ketumbuhan itu semakin membesar. Saya kemudian ke hospital. Tetapi doktor berkata, mereka perlu menunggu dan melihat apa yang akan terjadi,” kata Sarah.


Ketumbuhan itu mula membesar dan apabila Triny berusia tujuh tahun, Sarah membawanya semula ke hospital dan doktor memutuskan sudah tiba masanya untuk melakukan pembedahan.


Mulanya pembedahan itu kelihatan berjaya. Tetapi, ia tumbuh semula dalam masa dua minggu saja.


Pembedahan kedua juga gagal dan ketumbuhan itu kembali, lebih besar daripada sebelumnya.

“Ia lebih besar daripada yang pertama sehingga meliputi seluruh muka Triny,” kata Sarah.


Dalam pada itu, Triny yang menghidap masalah yang dinamakan fibrous dysplasia, mengalami kesakitan yang teruk, termasuk pening, sukar makan dan bernafas serta akhirnya gagal melihat menerusi mata kanannya.


Untuk menjadikan keadaan lebih buruk, dia diminta berhenti sekolah kerana gurunya tidak dapat menangani keadaan yang dihadapi kanak-kanak itu.


Bagaimanapun nasib Triny akhirnya berubah apabila seorang jiran menemui jururawat warga Amerika Syarikat yang bekerja di Uganda dan menceritakan keadaan kanak-kanak itu.


Jururawat berkenaan berhubung dengan ‘Facing The World’ yang membantu mengumpulkan dana untuk membawa Triny ke Britain bagi menjalani pembedahan.


November lalu, Triny tiba di London dan menjalani pembedahan selama 15 jam bagi membuang ketumbuhan itu.


Kali ini doktor percaya mereka berjaya membuang sama sekali ketumbuhan itu.


Ditanya apa akan terjadi jika pembedahan itu tidak dilakukan, seorang pakar bedah terbabit, Jonathan Collier memberitahu rancangan berkenaan, “Lebih baik kita tidak berbincang mengenai perkara itu.” - Daily Mail


sumber
 
Last edited:
Sponsored Post

coq_kodok

Active Member
Joined
Feb 28, 2013
Messages
1,128
Reaction score
22
Points
25
mak oiiiii.....bapak punya besar......nasib baik dpt buang bnda nih.......
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,615
Reaction score
21,075
Points
1,671
heran jugak..mcm mana bole membesar cmtu..zat ape yg tumor tu sedut..bkn org tu melahap byk sgt..ak yg mkn hari2 pun xgemok2..tumor tu bole senang je besar

sama mcm sakit untut..tau2 mbesar xpasal..kesian btol
 

drab

Active Member
Joined
Apr 25, 2011
Messages
2,018
Reaction score
2
Points
25
trus dpt tengok chelsea live..
 

-pojie-

Well-Known, Member, XM Official, Representative
Joined
Oct 29, 2008
Messages
20,949
Reaction score
50
Points
120
kesian budak nie...
 

AlYamani

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
12,121
Reaction score
581
Points
161
Triny loves chelsea...

The blues love Triny...KTBFFH...:)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register