Covid-19 Wabak coronavirus COVID-19 Wuhan, PKP 18 Mac-9 Jun, 116 Mati, 19 Kes Baru

CG Sponsors




Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
42,755
Reaction score
1,869
Points
201
Kehendak Allah SWT.

Good dan bad news serentak :ROFLMAO:


Sekurang2nya dah leh agak bila nak mati :ROFLMAO:

Tak reti2 nak perbaiki amalan?

off topic..sekadar gurauan. bayangkan screening covid19 negatif tp alih2 positif kanser..hah..nk hepi ke nk sedih?:p
 
Sponsored Post

Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
42,755
Reaction score
1,869
Points
201
Sakit hati aku tengok video koyak plastik jenazah Corvid-19

Sakit hati juga tengok meraung2 meratap kematian.

Redha la patutnya.



Adakah Indonesia Akan Jadi Itali Di Asia Tenggara ?

26.03.2020 - Jakarta, Adakah Indonesia akan menjadi Itali di Asia Tenggara? Inilah soalan yang dikemukakan oleh akhbar Jakarta Post.

Ini kerana sehingga hari ini sudah terdapat 55 kematian dan 686 kes di negara 270 juta itu. Jumlah kes yang rendah itu ada kaitan dengan jumlah yang disaring yang juga tidak banyak. Beberapa minggu lalu, kerajaan Indonesia mengumumkan negara 17,000 pulau itu bebas virus pembunuh itu.

Krisis wabak itu dijangka bertambah buruk dengan pakar menganggarkan sebanyak 70,000 orang telah dijangkiti virus itu. Akhbar itu mempersoalkan sama ada langkah mencukupi telah diambil oleh kerajaan untuk membendung wabak itu daripada terus menular. Indonesia belum lagi mengenakan perintah berkurung atau mengawal pergerakan rakyatnya.

Difahamkan Indonesia akan mengikut jejak langkah Korea Selatan dengan menjalankan ujian pantas.



Berita asal https://sarawakvoice.com/2020/03/26/covid-19-adakah-indonesia-akan-jadi-itali-di-asia-tenggara/
 

Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
42,755
Reaction score
1,869
Points
201
Paru2 banjir.



..........................................................
 

cyberiz

Super Active Member
Joined
Oct 1, 2007
Messages
6,014
Reaction score
282
Points
91
Covid-19: 39 daerah diklasifikasi Zon Hijau


GAMBAR hiasan. FOTO Bernama

GAMBAR hiasan. FOTO Bernama
Amir Abd Hamid
[email protected]

HANYA 39 daerah di tujuh negeri tiada kes jangkitan koronavirus baharu (Covid-19) dan diklasifikasikan sebagai Zon Hijau di negara ini.
Majlis Keselamatan Negara (MKN) dalam aplikasi Telegram rasmi mengeluarkan taburan kawasan Zon Hijau itu tengah malam tadi.
Daerah membabitkan negeri berkenaan adalah seperti berikut:
1) Kedah
• Yan, Pokok Sena
2) Kelantan
• Tanah Merah, Jeli, Machang
3) Terengganu
• Hulu Terengganu
4) Pahang
• Cameron Highland, Rompin
5) Perak
• Kampar
6) Sabah
• Beluran, Keningau, Kota Marudu, Kudat, Nabawan, Pitas, Tambunan, Tenom, Penampang, Kuala Penyu, Tongod
7) Sarawak
• Kapit, Sri Aman, Asajaya, Baram, Bau, Balaga, Dalat, Daro, Julau, Kanowit, Matu, Maradong, Pakan, Saratok, Song, Tatau, Lubuk Antu, Selangau

SENARAI daerah yang tiada kes Covid-19, senarai Zon Hijau setakat 25 Mac. GRAFIK Ihsan MKN

SENARAI daerah yang tiada kes Covid-19, senarai Zon Hijau setakat 25 Mac. GRAFIK Ihsan MKN



Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 27 Mac 2020 @ 1:33 AM

Bendera Kedah dan Kelantan tertukar tu...
 

akecema

Legendary Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
19,883
Reaction score
1,593
Points
206
Us dah naik no 1. China dah drop no 2
Italy sikit lg nak naik ke no 2
 

juhan

Active+ Member
Joined
Mar 30, 2010
Messages
3,696
Reaction score
382
Points
51
Dah mula terasa susah sekarang. Duit kena berjimat. Barang seperti roti dan biskut susah utk didapati. Masjid dan surau pun tak dpt pergi. Kali ke dua takde solat jumaat. Tabligh2. Ph
 

azham

Active+ Member
Joined
Dec 20, 2012
Messages
4,505
Reaction score
728
Points
86
nice tn azham berkenaan ini, pemerhatian yg detailed. thanks :)
gini, saya ada cek kat dua posting; satu dari Che Puteh Osman dan satu lagi kat Azari Mat Yasir

tn azham nak tak gi tengok kat posting berikut dibawah dan tengok komen komen netizen kat posting tu, saya sertakan disini link poerting tersebut:-
1.

2.

3.
pada posting Azari Mat Yasir di link ni
posting ni masa dia tgh develop graf ni. tn azham boleh tengok kat ruangan komentar, mungkin ada info yg membantu tn azham, menjawab persoalan tn azham. atau mmg Azari Mat Yasir dah silap masa develop graf tu.





Azari Mat Yasir
25 Mac jam 7:04 PTG ·


Day08: Aku nampak orang buat carta perbandingan antara Malaysia dengan Italy. Tapi carta tu stop kat 19 Mac. Lepas tu ada yang rajin pergi edit jpeg tu untuk masukkan data setiap hari.

Annoyed, maka aku pun punch balik nombor2 tu dalam Excel dan regenerate the graph. Data Italy dalam carta sebelumnya banyak salah. So aku dah betulkan sekali. Dan letak sumber. Dan kredit. Sekarang boleh share dengan aman.

Kenapa dua data ni dibandingkan? Kerana kita nak tengok prestasi Malaysia bersandarkan kepada kes terburuk dunia. Tarikh ini dibandingkan berdasarkan hari pertama jumlah positif COVID-19 melebihi 100 orang.

Nota: Walaupun graf menunjukkan MACAM Malaysia masih selamat, tolong jangan lalai. Ia nampak selamat KERANA kita berhati2. Not the other way around!

View attachment 221290




4.
oh by the way, Azari Mat Yasir ni Founder and admin di Ini Sains Beb. cuba cek tengok kot kita tahu mengapa la kat Azari Mat Yasir ambik that kind of pendirian masa develop graf ni.





tn azham, sekiranya tn azham dah jumpa jawapan utk statement tn azham tu, boleh share dengan saya utk saya perhati status Azari Mat Yasir akan datang.

btw, thanks for your comment, appreciate this :)
CMM....Selamat pagi.
Saya tidak pertikaikan data yang diambil oleb Azari Mat Yasir tu. Daily data tu betul untuk Italy vs Malaysia.
Saya hanya bertanya kenapa kiraan ppm tu dikira bermula pada tarikh berbeza.
Untuk adil, kena kira le dari start kes itu bermula.
Kalau tak de data untuk Italy dari kes bermula, kita boleh compare data 2,3 minggu sebelum ini sehingga data semalam.
Italy vs Malaysia bermula dari tarikh yang sama.
Itu cadangan saya je supaya comparison data lebih jelas.
Apa2 pun terimakasih kepada semua pihak yang ambil data ni setiap hari.
 

biomedik2

Active Member
Joined
Jan 19, 2020
Messages
2,162
Reaction score
890
Points
71
Dah mula terasa susah sekarang. Duit kena berjimat. Barang seperti roti dan biskut susah utk didapati. Masjid dan surau pun tak dpt pergi. Kali ke dua takde solat jumaat. Tabligh2. Ph
Salah kerajaan lah tak sekat tabligh awal awal.
 

bettertomorrow

Fun Poster
Joined
Nov 21, 2017
Messages
208
Reaction score
132
Points
23
klau indon kena mmg malaysia susah nk pulih..bila kita dah elok kompom ramai pati masuk ikut laluan tikus yang payah nak dikesan.... parah jugak bila tersebar kat sini
dulu aku pernah cadangkan kawal PATI dengan wujudkan pos polis marin setiap 3km di pantai barat johor , melaka , n9.

juga pemgunaan remote monitor assault post untuk setiap muara sg di johor. curfew waktu dan masuk keluar nelayan.

border control ni nampak tak penting tp bila masa penyakit , seludup barang dan manusia . kita mesti berusaha. border control seperti US-mexico segala jenis manusia , jenayah, penyakit , seludup adalah musuh utama.

di malaysia satu masa dahulu , batuk kering dan polio pupus untuk beberapa dekat sehingga kemasukkan PATI dan pekerja asing yg tak disaring kesihatan. utk tuan2 yg ada maid tu, tiap 6bln keluar duit buat test kesihatan. lagi maid balik cuti hariraya etc. batuk kering tidak pernah zero di indonesia. saringan kesihatan maid hanya atas kertas dan chop siap. janji dah bayar.

dalam dunia it , facebook , cepat dan tangkas, bukan saja cross border online sales aje cepas , cross border virus pon cepat dan pantas . berhati2 dan waspada sentiasa
 
Sponsored Post
Top
Log in Register