Covid-19 Wabak coronavirus COVID-19 Wuhan, PKP 18 Mac-31 Dis, 337 Mati, 1884 Kes Baru

CG Sponsors
kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
35,267
Reaction score
2,138
Points
206
Enf1oUBVQAAs7Pv.jpg


AKTIVITI PERNIAGAAN DI KAWASAN PKPB DIBENARKAN UNTUK BEROPERASI SEHINGGA 12.00 TENGAH MALAM BERMULA 24 NOVEMBER 2020
 
Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,600
Reaction score
21,072
Points
1,671
ye itu lah maksud sy
Utk menyelamatkan harga dr terus jatuh

View attachment 316048
boleh standby sauk kt bawah

buy buy
Covid-19: RHB says vaccine deployment could generate demand for up to 18 billion pieces of gloves a year
KUALA LUMPUR (Nov 19): RHB Investment Bank Bhd said today Covid-19 vaccine deployment could be a new demand source for rubber gloves at up to 18 billion pieces a year assuming that 60% of the world’s population of 7.5 billion people will get the vaccine in two doses annually.
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Nov 23, 2012
Messages
24,281
Reaction score
3,655
Points
236
KKM Rangka Pelan Tindakan Lindungi Zon Hijau

23.11.2020 - Kuala Lumpur, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang merangka kriteria dan pelan tindakan untuk melindungi kawasan zon hijau daripada dijangkiti virus Covid-19 dari zon merah. Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata pelan tindakan tersebut akan merangkumi garis panduan mengenai perkara yang boleh atau tidak boleh dilakukan untuk mencegah jangkitan merebak di zon hijau pada peringkat daerah dan negeri.

“Di Sarawak misalnya, sekatan jalan raya digunakan bagi menghalang penduduk dari Kuching yang merupakan zon merah untuk pergi ke daerah lain,” katanya pada sidang media Covid-19 hari ini.

Jika boleh, Dr Noor Hisham juga menasihatkan orang ramai agar tidak ‘balik kampung’ kerana kadang kala seseorang itu tidak mengetahui jika dia dijangkiti Covid-19 atau tidak. Beliau berkata, tindakan ‘tidak balik kampung’ pada masa ini juga merupakan salah satu cara terbaik untuk melindungi warga tua yang merupakan kumpulan berisiko tinggi. Golongan tua dan mereka yang mempunyai beberapa masalah kesihatan seperti darah tinggi dan kencing manis juga tidak mempunyai antibodi yang kuat seperti golongan muda, katanya.

Beliau berkata salah satu langkah yang boleh digunakan untuk melindungi zon hijau adalah melaksanakan ujian saringan termasuk menggunakan ujian antigen Rapid Test Kit (RTK). Ditanya mengenai kebimbangan dalam kalangan penduduk sekitar kilang Top Glove di Klang, Selangor berikutan peningkatan mendadak kes positif dalam kalangan pekerja kilang itu, Dr Noor Hisham memberi jaminan pihaknya kini menjalankan pengesanan aktif kontak rapat.

“Ini bagi mengenal pasti sekiranya terdapat kes baharu dalam kalangan bukan pekerja kilang sarung tangan itu. Kilang juga diarahkan tutup secara berperingkat dan kita (KKM) akan jalankan saringan ke atas 13,000 pekerja Top Glove. Kita harap dapat kawal penularan jangkitan,” katanya.

Beliau turut menjelaskan keadaan masih terkawal di kilang tersebut ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) sejak 17 Nov lalu di lokaliti tersebut.

“Semua kes positif dimasukkan ke hospital dan kontak rapat mereka dikuarantin bagi mengelak jangkitan kepada pekerja lain,” kata Dr Noor Hisham.

Ditanya mengenai langkah pencegahan Covid-19 dalam kalangan mangsa banjir, beliau berkata KKM membangunkan Panduan Pencegahan dan Pengurusan Covid-19 di pusat pemindahan sementara (PPS) mangsa banjir bagi mengelakkan berlakunya jangkitan wabak. Katanya, saringan Covid-19 dilakukan sekiranya terdapat kes positif atau yang melibatkan kontak rapat.

“KKM ingin ingatkan semua mangsa kena patuh tatacara operasi piawai (SOP) walaupun dalam keadaan banjir. Antara tindakan KKM bagi mengelak jangkitan Covid-19 di PPS, antaranya penggunaan penghadang yang diletakkan dalam jarak dua meter, ada tempat mencuci tangan, pemakaian pelitup muka serta kena jaga kebersihan semasa banjir.

“Saringan akan dijalankan kalau ada indikasi ataupun ada gejala tetapi bukan keseluruhan. KKM akan menjalankan saringan sekiranya ada kes seperti kontak rapat atau kes positif,” katanya.

Berita asal https://selangorkini.my/2020/11/covid-19-kkm-rangka-pelan-tindakan-lindungi-zon-hijau/
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Nov 23, 2012
Messages
24,281
Reaction score
3,655
Points
236
LZS Sahkan Seorang Kakitangan Positif Covid-19

23.11.2020 - Shah Alam, Lembaga Zakat Selangor (LZS) mengesahkan seorang warga kerjanya di ibu pejabat institusi itu di Seksyen 13 positif Covid-19. LZS dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan, petugas itu disahkan positif Covid-19 semalam selepas menjalani ujian saringan pada Khamis lepas dan sedang menjalani rawatan di hospital.

Menurut kenyataan itu, petugas berkenaan sebelum ini dikesan sebagai kontak rapat kepada keluarganya yang terdekat dan diarahkan menjalani kuarantin kendiri selama 14 hari di rumah sejak 11 Nov lepas.

“Sepanjang tempoh kuarantin, kakitangan berkenaan tidak hadir ke pejabat dan tidak berurusan dengan mana-mana warga kerja lain serta pelanggan. LZS bekerjasama rapat dengan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk memastikan semua tindakan bagi mencegah penularan pandemik Covid-19 dilaksanakan segera,” menurut kenyataan itu.

LZS juga memaklumkan, proses disinfeksi secara menyeluruh dilaksanakan di kawasan kerja yang terlibat mengikut garis panduan ditetapkan. Menurut kenyataan itu lagi, pelanggan yang berurusan di LZS dinasihatkan mematuhi tatacara operasi piawai ditetapkan di semua cawangan premis institusi berkenaan.

Berita asal https://selangorkini.my/2020/11/lzs-sahkan-seorang-kakitangan-positif-covid-19/
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Nov 23, 2012
Messages
24,281
Reaction score
3,655
Points
236
Top Glove Beri Kerjasama Penuh

23.11.2020 - Kuala Lumpur, Top Glove Corporation Bhd (Top Glove) akan memberikan kerjasama penuh kepada pihak berkuasa bagi melaksanakan penutupan sementara secara berperingkat kilangnya di Meru, Klang, susulan peningkatan drastik kes positif COVID-19 dalam kalangan tenaga kerja di kilang berkenaan. Top Glove dalam kenyataan hari ini berkata sejak 18 Nov lepas sehingga kini, pihaknya telah menghentikan sementara pengeluaran di 16 kilangnya di Meru, Klang, manakala baki 12 lagi kilangnya telah beroperasi dengan kapasiti yang dikurangkan.

“Dengan bimbingan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kami telah selesai melaksanakan proses saringan penuh kira-kira 5,700 pekerja di asrama mereka. Kami komited untuk meneruskan ujian saringan COVID-19 sebagaimana yang disyorkan KKM keatas baki pekerja dan petugas di kilang-kilang kami di Meru, Klang,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu turut menekankan bahawa aspek keselamatan dan kebajikan para pekerja serta komuniti tempatan adalah keutamaan tertinggi pihaknya dalam mengawal keadaan, dan melandaikan lengkung COVID-19. Sehubungan itu Top Glove juga akan terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 dengan ketat.

“Langkah disinfeksi di premis serta kemudahan penginapan kami juga akan dijalankan dengan kerap, dengan pelaksanaan semua langkah pencegahan yang perlu,” menurut kenyataan itu.

Terdahulu dalam sidang media harian mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di sini hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata 28 kilang Top Glove di Klang akan ditutup secara berperingkat bagi membolehkan para pekerjanya menjalani saringan dan kuarantin. Beliau berkata pelaksanaan arahan itu akan diselaraskan oleh Jawatankuasa Majlis Keselamatan Selangor, dengan kerjasama pengurusan syarikat.

Berita asal https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=1904516
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
283,161
Reaction score
11,684
Points
2,376
IMG_20201124_131226_018.jpg


Gelembung Perjalanan Domestik​
 
Sponsored Post
Top
Log in Register