VW Passat 1.8 second hand jatuh harga cepat. Apa masalahnya?

Recommended Brokers


syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,785
Reaction score
1,825
Points
141
pakai kereta tempatan je la....

tak dinafikan kereta tempatan pun 'SEMAKIN' berkualiti dan sesuai dgn cuaca Malaysia..
 
Sponsored Post

puyol

Legendary Member
Joined
Jun 28, 2011
Messages
19,891
Reaction score
1,552
Points
191
xde masalah bang..dah ramai boleh buat..lembah klang agk byk bengkel ade..kalo xnak pening2, cari bengkel yg boleh repair audi..sbb audi tu 1 kapal je dgn VW..

engine yg ade dlm audi..adelah engine yg sama dipakai pd VW..beza nya pada tuning & audi lebih "premium"..kalo rajen, boleh check part yg ade pada keter..mesti akan jumpa logo audi & vw serentak..

join je FB group VW..model vw ni x la rumit sgt..sbb byk model kongsi teknologi yg sama..part pon antaranya boleh tukar2 & ngam pd sesetengah model..

upah ok jgk la..boleh tahan hrga nye..brg OEM pon boleh layan..murah dr ori..ade brg OEM dtg dr jerman jgk..jadi , sumer atas pilihan kite je..

mecha je la pling org takot...sbb mahal..mnde yg cpt @ lmbat je akan rosak..tp mecha ni la yg buat kan VW sedap dilenjan..hahahaha..:)cgrock

engine best..mmg sedia utk ditekan pedal smpai lantai..kite "mintak" , mmg die akan "bagi"...



Ada bengkel vw boleh rekemen bos?
 

kainlangsir

Legendary Member
Joined
Jul 24, 2006
Messages
12,379
Reaction score
229
Points
123
kalau ada duit..VW lah pilihan utamaku...BMW seksi...tapi banyak kaarenah...orang bengkel kata laa...
 

namkin

Active+ Member
Joined
Feb 7, 2008
Messages
3,364
Reaction score
57
Points
30
Ada bengkel vw boleh rekemen bos?
paling menjadi sebutan kat dlm group fb, "vagtechnic" laa..agk murah kat situ..specialist VW & audi..

brg ori ada...OEM pon ada..
speed sensor rm60 je kat sni..ori rm250..

mnyk EO ada byk pilihan..dr jenama terkenal motul & luqui-moly smpai la yg xterkenal mcm miller & divinol diorang ada simpan..



setakat ni xde la pengalaman xbgs dr owner2 kat group tu..

ade 2 cawangan cheras jaya (depan kilang air sea master) & shah alam ( ada 3 lot kedai)

 

namkin

Active+ Member
Joined
Feb 7, 2008
Messages
3,364
Reaction score
57
Points
30
kalau ada duit..VW lah pilihan utamaku...BMW seksi...tapi banyak kaarenah...orang bengkel kata laa...
org bengkel kata kat aku plak..

" baek VW lg daripada Peugeot "

die sdri pakai..model 306 2012 xsilap..dah sadai depan umah..
sbb harga barang xtahan..hahahah.. mnyk utk town sgt kuat..jln jauh save gila..

skang die tgh tggu hulfcut nak salin..
 

croody

Fun Poster
Joined
Mar 14, 2008
Messages
999
Reaction score
6
Points
15
org bengkel kata kat aku plak..

" baek VW lg daripada Peugeot "

die sdri pakai..model 306 2012 xsilap..dah sadai depan umah..
sbb harga barang xtahan..hahahah.. mnyk utk town sgt kuat..jln jauh save gila..

skang die tgh tggu hulfcut nak salin..
terbaikla..tuan pkai kete VW ke? Igt nak angkat touran bole bwk ramai skit..tp tgk review masalah mecha yg mghantui..klu masalah mecha dtg bpe anggaran kos utk baiki/replace?:)cgrock
 

namkin

Active+ Member
Joined
Feb 7, 2008
Messages
3,364
Reaction score
57
Points
30
terbaikla..tuan pkai kete VW ke? Igt nak angkat touran bole bwk ramai skit..tp tgk review masalah mecha yg mghantui..klu masalah mecha dtg bpe anggaran kos utk baiki/replace?:)cgrock
pakai la jgk ...passat cc ..

pasal mecha tu aku tolak tepi..nnti2 baru pikir..hahahaha..

sbnarnye mecha yg problem ni adelah jenis "dry clutch" je..yg melibatkan model 2012 dan ke atas xsilap..ni kne gogel dlu utk kompomkan..

klo la mecha ni kong @ rosak..hrga mmg keras boss..menabung dlu siap2 antara rm4k~6k..ni harga recond je..aku survey dah lama dah..2 tahun dulu..



skang dah murah sket, sbb ramai yg boleh repair & overhaul natang ni..kne tnye2 dlu laa..

berbalik kpd kenapa aku berani amek vw... sbb model aku ni gearbox nye adelah "wet clutch"..yg mmg xde isu langsung..:)paid

model 2012 dan ke atas je yg pakai "dry clutch" ...dah setel pon masalah nye..masalah nye sbb mnyk gear yg kurang sesuai sbb panasnya malaysia yg tercinta ni..

VW malaysia dah tukar mnyk gear kpd yg lebih sesuai.. mnyik gear jenis sintetik ni la yg masalah besar die..skang SC tukar kpd jenis mineral je..dan smpai skang dah xde isu lg..

org kat luar sne je suka dendangkan " VW gearbox prob "...


ni la mende mecha tu..kcik je natang nie..dlm tu ada brg elektronik + mekenikal..



mecha ni plak ditepek tepi gear box..yg kaler hitam tu..keje die tukarkan gear secara sendiri..

 
Sponsored Post
Top
Log in Register