BTC USD 43,043.9 Gold USD 1,817.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Varian Delta Sebar Dengan Cepat, Tetap Guna Pelitup Muka ?

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1
Errmmm dia nak maii daaa
Eiiii takutnya
Seremmm nak mati syahid 🤪

C100044-B-F3-E0-439-E-AB69-346-AC7-C7-C74-E.jpg
 
Sponsored Post

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1
China berdepan penularan besar jangkitan varian Delta

BEIJING: China sedang bergelut mengekang penularan Covid-19 terbesar dalam tempoh beberapa bulan disebabkan penularan varian Delta yang sangat mudah berjangkit.

Lapor Reuters, beberapa kawasan di negara itu mengehadkan kemasukan individu dari bandar timur laut yang menyaksikan jangkitan Covid-19 meningkat lebih cepat berbanding tempat lain di negara itu.

Sejumlah 1,308 jangkitan tempatan dengan simptom disahkan dilaporkan di China antara 17 Oktober hingga 14 November lalu, sekali gus mengatasi penularan Delta musim panas.


Jangkitan itu merupakan penularan varian Delta paling meluas di China yang menjejaskan 21 wilayah dan daerah.

Meskipun jumlahnya jauh lebih rendah berbanding yang dicatatkan di negara lain, tetapi ia tetap menimbulkan kebimbangan pihak berkuasa China untuk menyekat penularan di bawah panduan toleransi sifar pemerintah.

Lebih 10 wilayah berjaya mengekang peningkatan kes sejak beberapa minggu lalu hasil pelaksanaan pantas langkah sekatan yang ketat termasuk pengesanan kontak rapat, ujian calitan penduduk di kawasan berisiko, penutupan tempat hiburan dan kebudayaan.

Bandar Dalian yang terletak di timur laut negara bergelut dengan virus itu dengan purata 24 kes tempatan baharu setiap hari melebihi dari mana-mana bandar lain di China.

Sehingga 14 November lalu, China merekodkan jumlah kes keseluruhan Covid-19 sebanyak 98,315.
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1

Varian ‘kebal vaksin’ dengan 32 mutasi dikesan di tiga negara​

LONDON – Pakar-pakar memberi amaran mengenai sejenis varian baharu Covid-19 yang dikesan di tiga buah negara serta mempunyai daya tahan yang tinggi dalam melawan vaksin, lapor akhbar Daily Star semalam.

Varian dinamakan B.1.1.529 itu mempunyai 32 mutasi dan dikesan di Afrika Selatan, Bostwana serta Hong Kong. Ia dilaporkan terhasil daripada varian sebelum ini yang dinamakan B.1.1.

Menurut laporan, kes jangkitan buat masa ini masih berada pada kadar dua angka.

Kes yang dikenal pasti di Hong Kong melibatkan seorang individu yang baru pulang dari Afrika Selatan. Ia sekali gus meningkatkan kebimbangan bahawa varian tersebut berkemungkinan telah merebak kepada penumpang pesawat yang dinaiki pesakit terbabit.

Selain itu, bilangan dan kepelbagaian mutasi virus tersebut telah meningkatkan kebimbangan dalam kalangan pakar bahawa ia berpotensi menjangkiti individu yang telah menerima vaksinasi lengkap.

Seorang pakar virologi dari Kolej Imperial, Dr. Tom Peacock berkata, mutasi virus baharu itu adalah ‘menakutkan’ jika dibandingkan dengan varian Delta.

“Saiznya yang panjang dengan jumlah mutasi yang tinggi mencadangkan bahawa varian baharu ini adalah sesuatu yang perlu dibimbangi.


“Dengan terdapat 10 kes dikesan setakat ini, kita perlu memantau rapat perkembangan varian tersebut berbanding menyebarkan rasa panik,” katanya. – Agensi
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1
Tikus tgh teruja tak sabar utk mendptkan dose seterusnya supaya senantiasa kebal & kekal b3b4l😂
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1
Omicron, varian baharu Covid-19 yang membimbangkan

GENEVA, SWITZERLAND – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menamakan varian baharu Covid-19 yang berasal dari Afrika Selatan sebagai ‘Omicron’, dan menetapkannya dalam kategori ‘varian membimbangkan’, lapor agensi berita United Press International (UPI) semalam.


Pengumuman itu disusuli dengan keputusan Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat yang merancang untuk menyekat perjalanan dari Afrika Selatan bagi mencegah penularannya.

Beberapa negara turut dilaporkan menyertai rancangan tersebut termasuk Britain, Perancis, Jepun dan Itali.

“Varian B.1.1.529 ini mempunyai sejumlah besar mutasi dan ada antaranya yang membimbangkan,’’ kata kumpulan penasihat teknikal WHO untuk Covid-19 dalam satu kenyataan.

Sementara itu, seorang penyelidik dari Penyelidikan Perubatan Rega, Marc Van Ranst berkata, terdapat sampel yang disahkan sebagai varian B.1.1.529 ditemui daripada pengembara yang pulang dari Mesir pada 11 November lepas. Individu terbabit mula menunjukkan gejala pada 22 November lalu.

Khamis lepas, Institut Kebangsaan Penyakit Berjangkit Afrika Selatan mengesahkan mengenai kewujudan varian baharu itu yang dilaporkan mempunyai 32 mutasi dan telah merebak di tiga wilayah berbeza di rantau itu. – Agensi

Oleh KOSMO!
27 November 2021, 10:01 am

#Kosmo
#infosemasa
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1

Vaksin lawan Omicron boleh dibangunkan segera​

hias_1638061514.jpg

Foto hiasan
LONDON: Saintis Britain yang mengetuai penyelidikan bagi vaksin AstraZeneca, berkata vaksin baharu bagi menentang varian Omicron yang sedang menular, boleh dibangunkan dengan 'sangat cepat' jika diperlukan.

Pengarah Kumpulan Vaksin Oxford, Prof Andrew Pollard, berkata vaksin sedia ada sepatutnya berkesan terhadap strain baharu, namun keputusannya hanya akan jelas selepas lebih banyak penyelidikan dibuat dalam tempoh beberapa minggu akan datang.

"Permulaan semula pandemik dalam populasi yang sudah divaksin seperti yang kita lihat tahun lalu (dengan varian Delta) sangat tidak mungkin untuk berlaku.

"Proses bagaimana untuk membangunkan vaksin baharu semakin baik, jadi jika diperlukan, itu adalah sesuatu yang boleh digerakkan dengan sangat pantas," katanya kepada radio BBC.

Setakat ini, tiada kes membabitkan varian Omicron dikesan di Britain, namun kerajaan Khamis lalu mengumumkan sekatan perjalanan bagi penumpang dari enam negara Afrika, termasuk Afrika Selatan.

Amerika Syarikat (AS) dan negara Eropah turut mengambil tindakan sama dan varian berkenaan sudah pun dikesan di Belgium.

Pihak berkuasa kesihatan Belanda memaklumkan, 61 penumpang dalam dua penerbangan KLM dari Afrika Selatan dikesan positif COVID-19 dan keputusan itu sedang diperiksa, sama ada ia membabitkan Omicron.

Dalam satu kenyataan, AstraZeneca berkata, ia sudah membangunkan platform vaksin yang membolehkan mereka bertindak balas dengan cepat terhadap varian baharu yang mungkin muncul, dengan kerjasama rapat Universiti Oxford.

Syarikat yang berpangkalan di United Kingdom (UK) itu berkata, ia sudah pun menjalankan penyelidikan di lokasi di mana varian itu dikenal pasti.

Pembuat vaksin lain termasuk Pfizer/BioNTech, Moderna dan Novavax turut menyatakan, mereka yakin vaksin berkenaan dapat melawan strain Omicron. - AFP
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1

Singapore Zoo, Night Safari lions infected by COVID-19 Delta strain: AVS​

Staff Writer, SingaporeFri, November 26, 2021, 5:46 PM
f7e87ae0-4239-11ec-bfdf-e17a335caff5.jpgAn African lion at the Singapore Zoo. (PHOTO: Mandai Wildlife Group)


SINGAPORE — The five lions at the Mandai Wildlife Group's Singapore Zoo and Night Safari which had tested positive for COVID-19 earlier this month were infected by the more contagious Delta strain.

In response to Yahoo News Singapore's queries, the Animal & Veterinary Service (AVS) on Friday (26 November) said that this was confirmed by the virus genome sequencing of the animals' samples.

When asked about whether it will be testing samples from other animals in the Mandai Wildlife Group's wildlife parks, the AVS noted that there are no signs of sickness in other animals.

Routine testing of healthy animals for COVID-19 "is not recommended at this stage" by the World Organisation for Animal Health, it added.

The AVS had on 9 November announced that four Asiatic lions at the Night Safari tested positive for COVID-19.

A day later, it confirmed that an African lion at the Singapore Zoo also tested positive for the disease.

The animals had exhibited respiratory symptoms including coughing, sneezing, and lethargy, following exposure to infected keepers from the Mandai Wildlife Group.

It was the first time that any animal at its four wildlife parks – which manages includes Jurong Bird Park and River Wonders – was confirmed to be infected with the disease.

African lion exhibit to reopen; Asiatic lions still isolated

In a separate media statement on Friday, the Mandai Wildlife Group said Singapore Zoo will reopen its African lion exhibit on Saturday following the recovery of the infected lion. The exhibit had been closed since 9 November.

All five African lions had been quarantined in the back-of-house area since the detection of the disease among them on 9 November. Such areas are designed as standalone units for different species and are not connected.

The AVS lifted the isolation order on the lions on Tuesday.

However, the Night Safari's Asiatic lions remain in isolation with mild symptoms. Its exhibit along the tram route at the park has been closed since 7 November, with all nine Asiatic lions isolated in the back-of-house area.

"All the lions are bright, alert, and recovering well. The animal care and veterinary teams continue to provide them with the necessary care and ensure they stay well hydrated," the Mandai Wildlife Group said.

The group also added that the infected keepers have since fully recovered and are back to work, adding that no other species have been observed to be exhibiting symptoms of the virus.

It previously said the staff members had likely been infected independently of each other. More than 99 per cent of their employees are fully vaccinated with staff members progressively receiving booster shots.

There are no plans yet to vaccinate animals across its wildlife parks against COVID-19.

Across the US, zoos and wildlife parks have increasingly opted to vaccinate their animals against the virus, some after reporting cases of infection among their mammals.
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register