BTC USD 43,108.3 Gold USD 1,817.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Varian Delta Sebar Dengan Cepat, Tetap Guna Pelitup Muka ?

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
33,929
Joined
Nov 23, 2012
Messages
33,929
Reaction score
4,386
Points
296
Awards
1

Betapa lebih mudah berjangkit varian delta?

Sangat. Seperti yang dilaporkan oleh NPR , delta nampaknya lebih mudah ditularkan daripada 225% daripada strain SARS-CoV-2 yang asal. Satu kajian preprint baru-baru ini dari China mendapati bahawa orang yang dijangkiti delta - rata-rata - kira-kira 1.000 kali lebih banyak salinan virus di saluran pernafasan mereka daripada yang dijangkiti strain asal, dan menular lebih awal semasa penyakit mereka. Tidak kira bagaimana anda melihatnya, delta nampaknya menyebar lebih cepat, jelas Helen Chu , profesor perubatan bersekutu di University of Washington.

"Anda dapat melihatnya melalui pemodelan, anda dapat melihatnya melalui data tingkat populasi, dan anda dapat melihatnya hanya dengan memasukkan virus ke dalam sel dan melihat seberapa cepat ia menjangkiti sel berikutnya," katanya. "Dalam semua langkah itu, nampaknya lebih mudah untuk dihantar."

Sekiranya saya diberi vaksin, bolehkah saya jatuh sakit dengan delta?

Ya, tetapi jangan panik. Vaksin berkesan terhadap varian delta, dan walaupun masih mungkin untuk dijangkiti, vaksin secara dramatik mengurangkan risiko penyakit serius yang menyebabkan kemasukan ke hospital atau kematian. A kajian dari UK mendapati bahawa vaksin Pfizer 96% berkesan terhadap hospital dari varian delta selepas dua dos. Untuk konteks, CDC telah mendokumentasikan sejumlah 5,492 kes orang yang diberi vaksin sepenuhnya yang dimasukkan ke hospital atau meninggal dunia akibat COVID-19, di antara 160 juta orang telah divaksinasi sepenuhnya di negara ini.

Tidak jelas berapa banyak jangkitan terobosan ini dari kes varian delta, tetapi dengan cepat menjadi varian dominan dalam peredaran. Walaupun CDC hanya mengesan jangkitan terobosan yang menyebabkan kemasukan ke hospital dan kematian, beberapa negara mengawasi setiap kasus, bahkan yang ringan. Di Massachusetts, terdapat kira-kira 4.450 kes penembusan yang disahkan, atau sekitar 0.1% dari semua orang yang diberi vaksin, seperti yang dilaporkan oleh WBUR .

Bagaimana dengan COVID-19 yang panjang?

Walaupun risiko jatuh sakit jika anda diberi vaksin sangat rendah, jika anda mengalami kes simptomatik, kemungkinan masih berakhir dengan gejala COVID-19 jarak jauh, menurut ahli virologi Angela Rasmussen yang bekerja dengan Vaksin dan Organisasi Penyakit Berjangkit di University of Saskatchewan di Kanada. Dia menyatakan bahawa data masih terhad. "Walaupun anda tidak berada di hospital, pasti ada kemungkinan anda dapat menggunakan COVID yang panjang," katanya. "Jadi, perkara paling selamat untuk dilakukan adalah dengan mengelakkan sama sekali dijangkiti."

Sekiranya saya kembali memakai topeng di khalayak ramai?

Sekiranya anda tinggal di salah satu dari tujuh daerah Bay Area (semuanya kecuali Napa dan Solano) di mana cadangannya adalah memakai topeng di tempat terbuka umum, ya. Sekiranya anda tinggal di tempat lain, ia mungkin bergantung. Dalam pernyataan bersama yang dikeluarkan pada hari Jumaat dari tujuh daerah di Bay Area , para pegawai menyatakan bahawa orang yang diberi vaksin sepenuhnya "dilindungi dengan baik dari jangkitan dan penyakit serius kerana varian COVID-19 yang diketahui termasuk varian delta," tetapi menekankan bahawa mereka yang tidak divaksinasi berada di risiko serius. Cadangan baru, agar semua orang memakai topeng ketika berada di dalam rumah di tempat umum, bertujuan untuk memastikan orang yang tidak divaksinasi memakai topeng dengan lebih baik, dan "sebagai langkah pencegahan tambahan untuk semua orang."

Ramai pakar kesihatan mengatakan bahawa memakai topeng mungkin merupakan langkah yang bijak, terutamanya ketika anda akan berada di dalam rumah dengan orang-orang yang mungkin tidak divaksinasi dan tanpa topeng.

"Saya akan," kata Chu dari University of Washington. "Saya tidak berhenti menutupi dalam ruangan."

Baginya, kalkulus ada kaitannya dengan mempunyai anak yang tidak divaksinasi di rumah dan tidak mahu membahayakan mereka. "Semua orang membuat penilaian risiko mereka sendiri," katanya. Tetapi dengan meningkatnya kes-kes delta, "adalah bijaksana untuk mulai melakukan topeng dalaman lagi," katanya, terutama ketika kita sedang jatuh. Penutupan mungkin masuk akal di tempat dengan kadar jangkitan yang meningkat, kata Bill Miller , seorang doktor dan ahli epidemiologi di The Ohio State University. Sudah jelas bahawa orang yang tidak divaksinasi tidak mengikuti garis panduan penyamaran dalaman yang disyorkan, katanya. "Anda masuk ke sebuah toko kelontong dan 95% orang tidak bertudung ketika kami belum mendekati tahap vaksinasi," kata Miller. Ini boleh membuat orang berisiko, termasuk kanak-kanak, dan orang yang tidak berkompromi.

Miller mengatakan bahawa dia terus memakai topeng di tempat awam, walaupun dia diberi vaksin sepenuhnya. "Saya tahu bahawa saya sangat tidak mungkin jatuh sakit. Tetapi saya juga tahu bahawa jika saya terdedah, saya mungkin dijangkiti dan menyebarkannya kepada orang lain," katanya.

Los Angeles County mengumumkan pada 15 Julai bahawa ia akan melaksanakan mandat topeng dalaman - termasuk untuk orang yang diberi vaksin sepenuhnya - kerana peningkatan kes dan keprihatinan terhadap varian delta. Sudah hampir dua bulan sejak CDC mengumumkan pedoman baru yang menyatakan bahawa orang yang diberi vaksin sepenuhnya tidak perlu memakai topeng di kebanyakan tempat, tetapi Organisasi Kesihatan Sedunia masih mendorong orang untuk bertopeng. Dan penyelidik kesihatan Ali Mokdad dari Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan Universiti Washington mengatakan bahawa dia ingin CDC mengembalikan mandat topeng di seluruh negara, memandangkan peningkatan kes.

"Ini adalah perkara yang betul dan saintifik untuk dilakukan," katanya. "Itulah satu-satunya cara kami dapat memberi isyarat kepada orang ramai di Amerika Syarikat bahawa kami tidak berada dalam bahaya dan kami dapat mendorong orang untuk pergi dan mendapatkan vaksin."

Adakah saya memerlukan penggera?

Pada ketika ini, tidak. Setakat ini kerajaan persekutuan tidak mengesyorkan penggera untuk meningkatkan imuniti, walaupun secara aktif mengkaji persoalannya. "CDC dan FDA bekerja sangat keras untuk mendapatkan seberapa banyak data yang mereka dapat untuk menjawab soalan itu dengan secukupnya," kata Dr. Anthony Fauci kepada NPR's Here & Now minggu lalu. Pegawai kesihatan persekutuan dan pembuat vaksin terus mengikuti peserta yang mendaftar dalam ujian klinikal awal untuk melihat sejauh mana imuniti bertahan dengan vaksinasi semasa. Setakat ini, para pakar mengatakan ia memberangsangkan. "Tahap antibodi tampaknya bertahan dengan cukup baik, jadi kita harus melihat dan melihat apa yang terjadi selama beberapa bulan mendatang," kata Francis Collins , pengarah Institut Kesihatan Nasional, kepada NPR dalam satu wawancara.

Akhirnya, ketika kekebalan tubuh semakin berkurang, penguat boleh disarankan untuk kumpulan tertentu, termasuk orang tua. Terdapat juga penyelidikan yang sedang dijalankan untuk menguji pendekatan mix-and-match untuk penggambaran . Para penyelidik memberi peserta kajian yang pada awalnya diberi vaksin dengan salah satu dari tiga vaksin yang dibenarkan itu sebagai pengganti vaksin Moderna. Koordinator tindak balas Rumah Putih COVID-19 Jeff Zients mengatakan pada hari Jumaat bahawa pentadbiran bersedia untuk kemungkinan penambah semangat "jika dan ketika sains menunjukkan bahawa mereka diperlukan."

Adakah delta menyebabkan simptom COVID-19 yang berbeza?

Mungkin. Beberapa doktor dan jabatan kesihatan awam melaporkan bahawa orang yang dijangkiti delta mempunyai simptom yang berbeza dari tanda-tanda klasik COVID-19 yang asli: batuk, kehilangan rasa atau bau, dan demam. Sekarang, beberapa gejala yang lebih biasa kelihatan seperti hidung berair, sakit tekak dan sakit kepala , menurut ZOE COVID Study, sebuah projek penyelidikan berasaskan aplikasi yang sedang berjalan di UK. Tetapi Chu memberi amaran bahawa sukar untuk mengetahui apa yang ada di balik perubahan itu, "kerana populasi yang dijangkiti itu bukan populasi yang sama yang dijangkiti pada gelombang sebelumnya," kata Chu. Orang yang sakit sekarang cenderung jauh lebih muda, katanya.

Oleh kerana COVID-19 mungkin berlaku berbeza pada orang yang lebih muda, setiap perubahan gejala tidak ada kaitan dengan varian baru dan lebih banyak lagi dengan orang yang mengidapnya. "Saya tidak tahu bahawa anda dapat melepaskannya," kata Chu.

"Ini sudah menjadi penyakit yang menghasilkan pelbagai gambaran klinikal yang berbeza pada orang," tambah Rasmussen. Dia ingin melihat data yang lebih baik sebelum menyimpulkan bahawa gejalanya sebenarnya berbeza.

Adakah saya memerlukan tisu pemutih itu lagi?

Tidak perlu pembersihan permukaan tambahan. Walaupun lebih mudah ditularkan, delta masih menyebarkan cara yang sama seperti virus SARS-CoV-2 yang asal. "Jenis virus ini, yang merupakan virus RNA yang diselimuti, cenderung menyebarkan melalui pernafasan pernafasan," kata Chu.

Itu disokong oleh "beberapa penjejakan kenalan yang sangat terperinci" yang dilakukan dalam praketak baru-baru ini dari China, kata Rasmussen. Para penyelidik "menentukan bahawa kes-kes ini disebarkan terutamanya melalui apa yang mereka sebut sebagai hubungan tidak langsung, yang kemungkinan besar menyedut aerosol berjangkit [semasa] menghirup udara bersama, atau melalui hubungan fizikal langsung," katanya.

Ini bermaksud cara utama penyebaran virus tetap berada di dalam rumah dengan seseorang yang dijangkiti dan bernafas di titisan atau aerosolnya. Dengan delta, perbezaannya ialah orang yang dijangkiti akan membuat lebih banyak salinan virus, lebih cepat, yang memudahkan penyebarannya. Namun, "itu berita baik," kata Rasmussen. "Ini bermaksud bahawa langkah-langkah mitigasi yang telah kami buat sebelumnya akan tetap berfungsi melawan varian delta - itu tidak disebarkan oleh beberapa rute lain."

Sekiranya saya menolak jemputan ke majlis perkahwinan dan perjumpaan besar yang lain?

Banyak pakar kesihatan awam mengatakan bahawa selamat untuk dihadiri jika anda diberi vaksin, tetapi ingatlah variannya, terutama jika anda berada di tempat dengan kes yang meningkat. Bill Miller OSU mengatakan dia mendorong memakai topeng untuk perkahwinan atau acara dalaman "kerana anda menyatukan orang dari rangkaian sosial yang berbeza, mewujudkan peluang besar untuk wabak."Terdapat kajian kes yang mengingatkan bahawa risikonya tidak sifar: Enam orang yang diberi vaksin mendapat COVID-19 setelah menghadiri majlis perkahwinan di dekat Houston, yang diadakan di khemah luar yang besar. Semua orang yang dijangkiti mendapat simptom, satu dimasukkan ke hospital, dan seorang lagi - yang telah menerima vaksin Covaxin India - meninggal dunia, menurut kajian kes pra cetak .

Kedengarannya menakutkan, "mungkin ada kejadian jarang seperti ini di mana orang berada di khemah tertutup dan sangat dekat satu sama lain. Tetapi sebilangan besar, sebilangan besar penularan virus berlaku di dalam rumah," kata Chu.

1627221004081.png
 
Sponsored Post

santhisnap

Freshie
Messages
6
Joined
Jul 22, 2021
Messages
6
Reaction score
1
Points
8

Betapa lebih mudah berjangkit varian delta?

Sangat. Seperti yang dilaporkan oleh NPR , delta nampaknya lebih mudah ditularkan daripada 225% daripada strain SARS-CoV-2 yang asal. Satu kajian preprint baru-baru ini dari China mendapati bahawa orang yang dijangkiti delta - rata-rata - kira-kira 1.000 kali lebih banyak salinan virus di saluran pernafasan mereka daripada yang dijangkiti strain asal, dan menular lebih awal semasa penyakit mereka. Tidak kira bagaimana anda melihatnya, delta nampaknya menyebar lebih cepat, jelas Helen Chu , profesor perubatan bersekutu di University of Washington.

"Anda dapat melihatnya melalui pemodelan, anda dapat melihatnya melalui data tingkat populasi, dan anda dapat melihatnya hanya dengan memasukkan virus ke dalam sel dan melihat seberapa cepat ia menjangkiti sel berikutnya," katanya. "Dalam semua langkah itu, nampaknya lebih mudah untuk dihantar."

Sekiranya saya diberi vaksin, bolehkah saya jatuh sakit dengan delta?

Ya, tetapi jangan panik. Vaksin berkesan terhadap varian delta, dan walaupun masih mungkin untuk dijangkiti, vaksin secara dramatik mengurangkan risiko penyakit serius yang menyebabkan kemasukan ke hospital atau kematian. A kajian dari UK mendapati bahawa vaksin Pfizer 96% berkesan terhadap hospital dari varian delta selepas dua dos. Untuk konteks, CDC telah mendokumentasikan sejumlah 5,492 kes orang yang diberi vaksin sepenuhnya yang dimasukkan ke hospital atau meninggal dunia akibat COVID-19, di antara 160 juta orang telah divaksinasi sepenuhnya di negara ini.

Tidak jelas berapa banyak jangkitan terobosan ini dari kes varian delta, tetapi dengan cepat menjadi varian dominan dalam peredaran. Walaupun CDC hanya mengesan jangkitan terobosan yang menyebabkan kemasukan ke hospital dan kematian, beberapa negara mengawasi setiap kasus, bahkan yang ringan. Di Massachusetts, terdapat kira-kira 4.450 kes penembusan yang disahkan, atau sekitar 0.1% dari semua orang yang diberi vaksin, seperti yang dilaporkan oleh WBUR .

Bagaimana dengan COVID-19 yang panjang?

Walaupun risiko jatuh sakit jika anda diberi vaksin sangat rendah, jika anda mengalami kes simptomatik, kemungkinan masih berakhir dengan gejala COVID-19 jarak jauh, menurut ahli virologi Angela Rasmussen yang bekerja dengan Vaksin dan Organisasi Penyakit Berjangkit di University of Saskatchewan di Kanada. Dia menyatakan bahawa data masih terhad. "Walaupun anda tidak berada di hospital, pasti ada kemungkinan anda dapat menggunakan COVID yang panjang," katanya. "Jadi, perkara paling selamat untuk dilakukan adalah dengan mengelakkan sama sekali dijangkiti."

Sekiranya saya kembali memakai topeng di khalayak ramai?

Sekiranya anda tinggal di salah satu dari tujuh daerah Bay Area (semuanya kecuali Napa dan Solano) di mana cadangannya adalah memakai topeng di tempat terbuka umum, ya. Sekiranya anda tinggal di tempat lain, ia mungkin bergantung. Dalam pernyataan bersama yang dikeluarkan pada hari Jumaat dari tujuh daerah di Bay Area , para pegawai menyatakan bahawa orang yang diberi vaksin sepenuhnya "dilindungi dengan baik dari jangkitan dan penyakit serius kerana varian COVID-19 yang diketahui termasuk varian delta," tetapi menekankan bahawa mereka yang tidak divaksinasi berada di risiko serius. Cadangan baru, agar semua orang memakai topeng ketika berada di dalam rumah di tempat umum, bertujuan untuk memastikan orang yang tidak divaksinasi memakai topeng dengan lebih baik, dan "sebagai langkah pencegahan tambahan untuk semua orang."

Ramai pakar kesihatan mengatakan bahawa memakai topeng mungkin merupakan langkah yang bijak, terutamanya ketika anda akan berada di dalam rumah dengan orang-orang yang mungkin tidak divaksinasi dan tanpa topeng.

"Saya akan," kata Chu dari University of Washington. "Saya tidak berhenti menutupi dalam ruangan."

Baginya, kalkulus ada kaitannya dengan mempunyai anak yang tidak divaksinasi di rumah dan tidak mahu membahayakan mereka. "Semua orang membuat penilaian risiko mereka sendiri," katanya. Tetapi dengan meningkatnya kes-kes delta, "adalah bijaksana untuk mulai melakukan topeng dalaman lagi," katanya, terutama ketika kita sedang jatuh. Penutupan mungkin masuk akal di tempat dengan kadar jangkitan yang meningkat, kata Bill Miller , seorang doktor dan ahli epidemiologi di The Ohio State University. Sudah jelas bahawa orang yang tidak divaksinasi tidak mengikuti garis panduan penyamaran dalaman yang disyorkan, katanya. "Anda masuk ke sebuah toko kelontong dan 95% orang tidak bertudung ketika kami belum mendekati tahap vaksinasi," kata Miller. Ini boleh membuat orang berisiko, termasuk kanak-kanak, dan orang yang tidak berkompromi.

Miller mengatakan bahawa dia terus memakai topeng di tempat awam, walaupun dia diberi vaksin sepenuhnya. "Saya tahu bahawa saya sangat tidak mungkin jatuh sakit. Tetapi saya juga tahu bahawa jika saya terdedah, saya mungkin dijangkiti dan menyebarkannya kepada orang lain," katanya.

Los Angeles County mengumumkan pada 15 Julai bahawa ia akan melaksanakan mandat topeng dalaman - termasuk untuk orang yang diberi vaksin sepenuhnya - kerana peningkatan kes dan keprihatinan terhadap varian delta. Sudah hampir dua bulan sejak CDC mengumumkan pedoman baru yang menyatakan bahawa orang yang diberi vaksin sepenuhnya tidak perlu memakai topeng di kebanyakan tempat, tetapi Organisasi Kesihatan Sedunia masih mendorong orang untuk bertopeng. Dan penyelidik kesihatan Ali Mokdad dari Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan Universiti Washington mengatakan bahawa dia ingin CDC mengembalikan mandat topeng di seluruh negara, memandangkan peningkatan kes.

"Ini adalah perkara yang betul dan saintifik untuk dilakukan," katanya. "Itulah satu-satunya cara kami dapat memberi isyarat kepada orang ramai di Amerika Syarikat bahawa kami tidak berada dalam bahaya dan kami dapat mendorong orang untuk pergi dan mendapatkan vaksin."

Adakah saya memerlukan penggera?

Pada ketika ini, tidak. Setakat ini kerajaan persekutuan tidak mengesyorkan penggera untuk meningkatkan imuniti, walaupun secara aktif mengkaji persoalannya. "CDC dan FDA bekerja sangat keras untuk mendapatkan seberapa banyak data yang mereka dapat untuk menjawab soalan itu dengan secukupnya," kata Dr. Anthony Fauci kepada NPR's Here & Now minggu lalu. Pegawai kesihatan persekutuan dan pembuat vaksin terus mengikuti peserta yang mendaftar dalam ujian klinikal awal untuk melihat sejauh mana imuniti bertahan dengan vaksinasi semasa. Setakat ini, para pakar mengatakan ia memberangsangkan. "Tahap antibodi tampaknya bertahan dengan cukup baik, jadi kita harus melihat dan melihat apa yang terjadi selama beberapa bulan mendatang," kata Francis Collins , pengarah Institut Kesihatan Nasional, kepada NPR dalam satu wawancara.

Akhirnya, ketika kekebalan tubuh semakin berkurang, penguat boleh disarankan untuk kumpulan tertentu, termasuk orang tua. Terdapat juga penyelidikan yang sedang dijalankan untuk menguji pendekatan mix-and-match untuk penggambaran . Para penyelidik memberi peserta kajian yang pada awalnya diberi vaksin dengan salah satu dari tiga vaksin yang dibenarkan itu sebagai pengganti vaksin Moderna. Koordinator tindak balas Rumah Putih COVID-19 Jeff Zients mengatakan pada hari Jumaat bahawa pentadbiran bersedia untuk kemungkinan penambah semangat "jika dan ketika sains menunjukkan bahawa mereka diperlukan."

Adakah delta menyebabkan simptom COVID-19 yang berbeza?

Mungkin. Beberapa doktor dan jabatan kesihatan awam melaporkan bahawa orang yang dijangkiti delta mempunyai simptom yang berbeza dari tanda-tanda klasik COVID-19 yang asli: batuk, kehilangan rasa atau bau, dan demam. Sekarang, beberapa gejala yang lebih biasa kelihatan seperti hidung berair, sakit tekak dan sakit kepala , menurut ZOE COVID Study, sebuah projek penyelidikan berasaskan aplikasi yang sedang berjalan di UK. Tetapi Chu memberi amaran bahawa sukar untuk mengetahui apa yang ada di balik perubahan itu, "kerana populasi yang dijangkiti itu bukan populasi yang sama yang dijangkiti pada gelombang sebelumnya," kata Chu. Orang yang sakit sekarang cenderung jauh lebih muda, katanya.

Oleh kerana COVID-19 mungkin berlaku berbeza pada orang yang lebih muda, setiap perubahan gejala tidak ada kaitan dengan varian baru dan lebih banyak lagi dengan orang yang mengidapnya. "Saya tidak tahu bahawa anda dapat melepaskannya," kata Chu.

"Ini sudah menjadi penyakit yang menghasilkan pelbagai gambaran klinikal yang berbeza pada orang," tambah Rasmussen. Dia ingin melihat data yang lebih baik sebelum menyimpulkan bahawa gejalanya sebenarnya berbeza.

Adakah saya memerlukan tisu pemutih itu lagi?

Tidak perlu pembersihan permukaan tambahan. Walaupun lebih mudah ditularkan, delta masih menyebarkan cara yang sama seperti virus SARS-CoV-2 yang asal. "Jenis virus ini, yang merupakan virus RNA yang diselimuti, cenderung menyebarkan melalui pernafasan pernafasan," kata Chu.

Itu disokong oleh "beberapa penjejakan kenalan yang sangat terperinci" yang dilakukan dalam praketak baru-baru ini dari China, kata Rasmussen. Para penyelidik "menentukan bahawa kes-kes ini disebarkan terutamanya melalui apa yang mereka sebut sebagai hubungan tidak langsung, yang kemungkinan besar menyedut aerosol berjangkit [semasa] menghirup udara bersama, atau melalui hubungan fizikal langsung," katanya.

Ini bermaksud cara utama penyebaran virus tetap berada di dalam rumah dengan seseorang yang dijangkiti dan bernafas di titisan atau aerosolnya. Dengan delta, perbezaannya ialah orang yang dijangkiti akan membuat lebih banyak salinan virus, lebih cepat, yang memudahkan penyebarannya. Namun, "itu berita baik," kata Rasmussen. "Ini bermaksud bahawa langkah-langkah mitigasi yang telah kami buat sebelumnya akan tetap berfungsi melawan varian delta - itu tidak disebarkan oleh beberapa rute lain."

Sekiranya saya menolak jemputan ke majlis perkahwinan dan perjumpaan besar yang lain?

Banyak pakar kesihatan awam mengatakan bahawa selamat untuk dihadiri jika anda diberi vaksin, tetapi ingatlah variannya, terutama jika anda berada di tempat dengan kes yang meningkat. Bill Miller OSU mengatakan dia mendorong memakai topeng untuk perkahwinan atau acara dalaman "kerana anda menyatukan orang dari rangkaian sosial yang berbeza, mewujudkan peluang besar untuk wabak."Terdapat kajian kes yang mengingatkan bahawa risikonya tidak sifar: Enam orang yang diberi vaksin mendapat COVID-19 setelah menghadiri majlis perkahwinan di dekat Houston, yang diadakan di khemah luar yang besar. Semua orang yang dijangkiti mendapat simptom, satu dimasukkan ke hospital, dan seorang lagi - yang telah menerima vaksin Covaxin India - meninggal dunia, menurut kajian kes pra cetak .

Kedengarannya menakutkan, "mungkin ada kejadian jarang seperti ini di mana orang berada di khemah tertutup dan sangat dekat satu sama lain. Tetapi sebilangan besar, sebilangan besar penularan virus berlaku di dalam rumah," kata Chu.

1627221004081.png
Very useful information, thanks for sharing :)
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1
Varian Delta sukarkan capai imuniti kelompok

- Gambar hiasan
- Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Pakar perubatan mengakui usaha negara mendapatkan imuniti kelompok akan terus berdepan kesukaran berikutan varian Delta yang berada pada tahap membimbangkan ketika ini.

Pakar Perubatan Kesihatan Masyarakat Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Sharifa Ezat Wan Puteh, berkata ia berdasarkan kajian dibuat pakar dari luar negara.

Bagaimanapun, katanya, jika negara berjaya mencapai imuniti kelompok membabitkan 80 peratus populasi, ia bermakna jumlah mereka yang membawa varian Delta akan berkurang.

"Selain itu, mereka yang sudah lengkap menerima suntikan vaksin dan apabila membawa virus itu kepada mereka yang juga sudah divaksin, kesannya tidak akan teruk.


"Ia nanti hanya akan menjadi seperti selsema biasa saja kerana kita sudah menjadi biasa dengan virus itu," katanya kepada BH, hari ini.

Semalam, dilaporkan kajian baharu mengenai varian Delta, mendapati varian dominan berkenaan boleh membiak dalam hidung individu yang sudah mendapat vaksin, sama seperti individu tidak divaksinasi.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, dilaporkan berkata kajian awal terhadap satu kes jangkitan mendapati, varian Delta membiak di hidung orang yang sudah divaksinasi seolah-olah individu berkenaan belum mendapatkan vaksin.

Dr Sharifa Ezat berkata, apabila negara sudah mencapai tahap imuniti kelompok, kemungkinan masyarakat tidak perlu lagi takut pada varian Delta kerana virus sudah berada di luar.

"Ini kemungkinan yang akan berlaku kerana kita sudah boleh hidup dengan virus itu, malah sudah imun terhadap semua virus COVID-19 termasuk varian Delta," katanya.

Dr Sharifa Ezat berkata, ketika ini penyebaran varian Delta amat membimbangkan kerana ia mudah berjangkit, selain sukar dikesan.

Beliau berkata, selain melakukan ujian tambahan untuk mengesan varian itu yang membabitkan kos tinggi, seseorang yang dijangkiti varian Delta juga lambat untuk sembuh.

"Jika seseorang dijangkiti COVID-19 hanya perlu menjalani kuarantin kira-kira 10 hari saja, tetapi mereka yang dijangkiti Delta perlu menjalani kuarantin antara 14 hingga 21 hari.

"Ketika ini agak sukar untuk mengetahui seseorang itu dijangkiti varian Delta kerana ujian calitan memang tidak dapat mengesannya," katanya.

Beliau berkata, varian Delta boleh dianggap ganas kerana ia mudah menjangkiti orang lain terutama mereka yang belum divaksin, sudah divaksin atau berisiko tinggi seperti warga emas dan kanak-kanak.

Justeru, katanya, walaupun sudah lengkap dua dos suntikan vaksin, individu itu masih perlu mengikut prosedur operasi standard (SOP) terutama memakai pelitup muka tambahan.

"Dalam keadaan sekarang, jika tiada keperluan keluar rumah, lebih baik jangan berbuat demikian kerana bimbang kita menjangkiti golongan berisiko terutama kanak-kanak yang masih belum mendapatkan suntikan vaksin," katanya.
 

lau_kau

Legendary Member
gem
Messages
17,928
Top Poster #5
Joined
Aug 2, 2007
Messages
17,928
Reaction score
3,109
Points
261
Awards
1
Nie br delta, mai bg beta, charlie, echo, alpha adoi la
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1
Dengar tu pakar cakap

Kalau da baksin, KESAN NYA TIDAK TERUK

Bior le dia tumbuh kat idung ke
Jgn resdung da le 😂
 

jasonbournekillspy

Active Member
Messages
1,494
Joined
Mar 3, 2007
Messages
1,494
Reaction score
227
Points
33
Dengar tu pakar cakap

Kalau da baksin, KESAN NYA TIDAK TERUK

Bior le dia tumbuh kat idung ke
Jgn resdung da le 😂

Resdung yg x delta pon seksa lagikan resdung delta pulak ... Cuci idong ngan sanitizer gais jaga sop ... Kikiki
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
33,929
Joined
Nov 23, 2012
Messages
33,929
Reaction score
4,386
Points
296
Awards
1
Varian Delta Miliki Kandungan Virus 300 Kali Lebih Banyak

26.08.2021 - Kuala Lumpur, Satu kajian mendapati, individu yang dijangkiti varian Delta Covid-19 memiliki kandungan virus 300 kali lebih banyak berbanding varian asal, lapor portal berita MailOnline, kelmarin. Kajian oleh sekumpulan saintis di Korea Selatan itu mendedahkan bahawa kandungan virus yang ditemui dalam sistem darah seseorang adalah tertinggi bagi pesakit dijangkiti varian Delta ketika mereka mula menunjukkan gejala awal.

Kadar kandungan virus itu hanya akan menurun secara beransur-ansur dan menjadi setara dengan varian lain selepas hari jangkitan mencecah 10 hari, demikian menurut Badan Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Korea (KCDA). Bagaimanapun, para penyelidik menekankan bahawa ini tidak bermaksud varian Delta adalah 300 kali lebih mudah berjangkit daripada virus yang muncul di Wuhan pada tahun 2019.

“Kami berpendapat kadar penularannya adalah 1.6 kali ganda daripada varian Alpha dan kira-kira dua kali ganda versi virus yang asal,” kata kajian tersebut.

Kajian itu membandingkan kandungan virus dalam 1,848 pesakit yang dijangkiti varian Delta dengan 22,106 orang yang mengalami varian lain.​

1629947450115.png
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register