usia kandungan

CG Sponsors




chuck

Fun Poster
Joined
Dec 26, 2008
Messages
137
Reaction score
2
Points
15
ni kes isteri saya, nak tanya pendapat.

isteri dah lewat seminggu datang haid, saya mula syak mcm ada sesuatu, terus beli alat test kehamilan kat farmasi.bila test urine ada 2 line kat situ menunjukkan positif hamil.

terus gi klinik, dan doktor memang sahkan isteri hamil (melalui urine test sekali lagi). memang happy sebab first baby saya. tp saya keliru bila doktor tu cakap usia kandungan baru 5 minggu dan kena tunggu 2 minggu sebelum boleh buat scan.

bukan ke usia kandungan tu baru seminggu? :) kenapa pulak 5 minggu?
 
Sponsored Post

rafina_80

Active+ Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
4,102
Reaction score
44
Points
30
memang ler 5 mggu..coz doktor kira dari tarikh hari pertama haid yg terakhir..
klu lewat seminggu maknanya dah 5 mggu la usia kandungan tu..
 

Jeb

CG Top Poster Club
Joined
Jan 2, 2007
Messages
39,505
Reaction score
124
Points
123
memang ler 5 mggu..coz doktor kira dari tarikh hari pertama haid yg terakhir..
klu lewat seminggu maknanya dah 5 mggu la usia kandungan tu..
ye tak ye jugak.ape da tuan tanah nni.:)):))
 

chuck

Fun Poster
Joined
Dec 26, 2008
Messages
137
Reaction score
2
Points
15
ye... hehehe... semalam kami berdua tak dapat tidur.
happy dan syukur. dah 4 bulan menanti, lama sangat.
 

rafina_80

Active+ Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
4,102
Reaction score
44
Points
30
ye... hehehe... semalam kami berdua tak dapat tidur.
happy dan syukur. dah 4 bulan menanti, lama sangat.
ala 4 bulan xle lama sgt...:-?

ada yg menanti lebih dari 4 tahun...apa pun tahniah ler..jg wife leklok..
 

jacksparow

Active Member
Joined
May 13, 2008
Messages
1,890
Reaction score
6
Points
25
memang ler 5 mggu..coz doktor kira dari tarikh hari pertama haid yg terakhir..
klu lewat seminggu maknanya dah 5 mggu la usia kandungan tu..
yup betul tu... ikut doktor mmg 5 minggu sbb doktor kira dari hari first haid yg terakhir tu.

baby tu pulak 'terhasil' actually kira-kira 3 minggu yg lalu coz 2 minggu selepas haid, ialah waktu subur. so baby 'melekat' masa tu.

mmg yg doktor bgtau tu dia lebihkan 2 minggu coz mmg perlu kira dr hari haid pertama utk lebih mudah, coz waktu subur ni tak menentu dan takleh betul2 sahkan bila tarikh subur
 
Sponsored Post
Top
Log in Register