BTC USD 22,988.9 Gold USD 1,924.92
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Usaha Kerajaan Dalam Program Vaksinasi Kepada Remaja dan Kanak-Kanak.

Adakah Anda Setuju untuk melindungi anak-anak dengan Vaksin ?

  • Vaksin adalah Pilihan Terbaik

  • Perlu Kajian Lebih Lanjut

  • Tiada Keperluan Vaksin Kanak-Kanak

  • Belum Berkeluarga


Results are only viewable after voting.

jaws_am

CG Top Poster Club
gemgem
Messages
23,424
Joined
May 29, 2008
Messages
23,424
Reaction score
10,192
Points
631
Awards
1
Terima kasih singgah ke thread ini.

Aku just nak dapatkan feedback warga CG tentang usaha kerajaan dalam program Vaksinasi kepada remaja dan kanak-kanak. Program vaksin kerajaan akan bergerak seiring dengan hasrat kerajaan untuk melindungi semua golongan rakyat dari ancaman virus covid.

Disamping itu boleh update news upcoming event. Kita ada thread khas untuk ibu mengandung, so aku wujudkan thread khas untuk remaja dan kanak-kanak.

Seperti sedia maklum, anak-anak kita perlu dilindungi dari serangan virus covid yang berbahaya.

Vaksin adalah kaedah yang terbukti berkesan untuk membentuk immune lebih awal.

Lindungi diri sendiri, Lindungi semua..

Sebaik mungkin NO info antivax dalam thread ni..

Kita nak bantu kerajaan dalam menyampaikan maklumat dengan lebih baik.. So harap semua info/news yang positive je dalam thread ni..

Walaupun aku antivax covid.. Tapi aku bukak je thread..xde masalah.. Korang update dan bincangkan..

20210813_171825.jpg
 
Sponsored Post

jaws_am

CG Top Poster Club
gemgem
Messages
23,424
Joined
May 29, 2008
Messages
23,424
Reaction score
10,192
Points
631
Awards
1
IMG_20210813_212850.jpg


PUTRAJAYA- Kerajaan akan melaksanakan pemberian vaksin Covid-19 kepada kanak-kanak dan remaja berusia 12 hingga 17 tahun mulai 15 September ini.

Menerusi surat pekeliling yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, vaksinasi diberikan terhadap kumpulan itu bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan tertentu.

Bagaimanapun, implimentasi langkah itu bergantung kepada bekalan vaksin.

Sinar Harian telah mendapat pengesahan Pejabat Ketua Pengarah Kesihatan bahawa surat pekeliling itu adalah untuk pelaksanaan bagi tujuan tersebut.

Berdasarkan surat pekeliling yang bertarikh 12 Ogos itu, imunisasi akan diberikan kepada kumpulan sasar di Pusat Pemberian Vaksin Khas (PPVS) iaitu di hospital dan institusi perubatan.

Ia turut dilaksanakan di PPV klinik kesihatan yang telah dikenal pasti selain melalui program jangkauan (outreach) seperti di sekolah.

Penilaian pra-vaksinasi akan dilakukan oleh pegawai perubatan berdasarkan status kesihatan semasa, sejarah perubatan, alergi, rawatan dan ubatan yang sedang diterima oleh individu berkenaan.

Tidak semua bakal penerima vaksin perlu menjalani penilaian tersebut kecuali mereka yang mempunyai sejarah alergi teruk, mengalami kelemahan sistem imun dan menerima rawatan ubat pencair darah atau mempunyai masalah kesihatan yang berkecenderungan mengakibatkan pendarahan.

Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (CITF) mula membuka pendaftaran bagi vaksinasi golongan tersebut pada 21 Julai lalu.

 

jaws_am

CG Top Poster Club
gemgem
Messages
23,424
Joined
May 29, 2008
Messages
23,424
Reaction score
10,192
Points
631
Awards
1
IMG_20210813_213017.jpg



KUALA LUMPUR: Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) akan memulakan proses vaksinasi kepada golongan remaja berusia 12 hingga 17 tahun, kata Menteri Penyelarasnya Khairy Jamaluddin.
Beliau berkata PICK akan memulakan vaksinasi mengikut keutamaan iaitu remaja (12 hingga 17 tahun) yang mempunyai masalah penyakit kronik, diikuti individu remaja (12 hingga 17 tahun) tanpa masalah perubatan dan berdasarkan penurunan umur.

 

jaws_am

CG Top Poster Club
gemgem
Messages
23,424
Joined
May 29, 2008
Messages
23,424
Reaction score
10,192
Points
631
Awards
1
IMG_20210813_213558.jpg


KUALA LUMPUR - There are growing calls for Malaysia to vaccinate children as the country continues to record surging infections and deaths from Covid-19, ahead of the expected reopening of schools in September.

The government has flip-flopped over vaccinations for children 12 to 17 years old, while an online petition is asking for the age group to be immunised. As at Thursday morning (Aug 12), 592 people have signed the petition.

Mr Yun Siang Long, 52, a managing partner in a marketing consultancy, started the petition two weeks ago.

 

jaws_am

CG Top Poster Club
gemgem
Messages
23,424
Joined
May 29, 2008
Messages
23,424
Reaction score
10,192
Points
631
Awards
1
IMG_20210813_213809.jpg


Paediatric specialist Dr Musa Mohd Nordin is renewing his call to vaccinate children aged 12 to 17 in advance of schools reopening on Sept 1.

Musa, who is outspoken about public health issues in the country, however, cautioned that not all vaccines are suitable for children.

“Pfizer or Moderna. Both mRNA...
 

jaws_am

CG Top Poster Club
gemgem
Messages
23,424
Joined
May 29, 2008
Messages
23,424
Reaction score
10,192
Points
631
Awards
1
IMG_20210813_214219.jpg


Moderna Inc. plans to double enrollment in a trial of its Covid vaccine in children under age 12, following a request from U.S. regulators to collect additional safety data.

Moderna’s study will enroll an estimated 13,275 participants ages 6 months up to 12 years old, according to a listing on the clinicaltrials.gov website. In a post from late July, the Cambridge, Massachusetts-based company said it would seek to enroll about 7,000.

A surge in Covid-19 infections among children driven by the delta variant has raised increasing concerns as the fall resumption of school looms. Moderna said last month that it would expand the trial at the request of U.S. regulators, who were seeking additional data amid worries that messenger RNA shots may trigger rare heart side effects. Pfizer Inc. and its partner BioNTech SE have also said they intend to expand the size of their under-12 study.

 

jaws_am

CG Top Poster Club
gemgem
Messages
23,424
Joined
May 29, 2008
Messages
23,424
Reaction score
10,192
Points
631
Awards
1


Update News TV3

IMUNISASI COVID-19 | Vaksinasi Individu 12-17 Tahun Mulai 15 September.


Kementerian Kesihatan (KKM) meluluskan pelaksanaan vaksin kepada remaja berusia 12 hingga 17 tahun mulai 15 September depan.

12-15 = kanak-kanak tertentu
16-17= terbuka


Boleh daftar 15 September 2021

Buletin Utama TV3

13 Ogos 2021.
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,163
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
35,163
Reaction score
4,577
Points
261
Awards
1
*'𝙑𝙖𝙠𝙨𝙞𝙣 𝘾𝙊𝙑𝙄𝘿-19 𝙪𝙣𝙩𝙪𝙠 𝙠𝙖𝙣𝙖𝙠-𝙠𝙖𝙣𝙖𝙠 𝙨𝙞𝙝𝙖𝙩 12-15 𝙩𝙖𝙝𝙪𝙣 𝙩𝙞𝙙𝙖𝙠 𝙙𝙞𝙨𝙮𝙤𝙧𝙠𝙖𝙣'*
*ᴄᴏʀᴏɴᴀ ᴠɪʀᴜs*


*4 sᴇᴘᴛᴇᴍʙᴇʀ 2021*


*LONDON:* Penasihat program vaksinasi Britain tidak mengesyorkan vaksinasi COVID-19 diperluaskan kepada kanak-kanak sihat berumur 12 hingga 15 tahun, sebaliknya mahu langkah pencegahan dibuat dengan menilai kesan jangka panjang keradangan jantung yang jarang berlaku.

Pandangan itu sekali gus menyaksikan Britain mengambil pendekatan berbeza berbanding Amerika Syarikat (AS) dan beberapa negara Eropah lain yang meneruskan program vaksinasi terhadap kumpulan umur berkenaan.

Bagaimanapun sebelum kerajaan Britain menerima nasihat Jawatankuasa Bersama Vaksinasi dan Imunisasi (JCVI) mengenai dasar COVID-19, mereka akan berunding dengan penasihat perubatan mengenai kesan sosial yang meluas terhadap vaksinasi kanak-kanak, sekali gus menyaksikan keputusan akhir belum dimuktamadkan.

Menurut JCVI, terdapat manfaat kecil bagi kanak-kanak menerima vaksin COVID-19.

Jawatankuasa itu menasihatkan supaya pemberian vaksin ditangguhkan sementara menunggu lebih banyak maklumat mengenai laporan keradangan jantung, yang dikenali sebagai miokarditis diperoleh dalam kalangan golongan muda yang menerima suntikan Pfizer. Kebiasaannya ia memberi kesan ringan.

"JCVI berpandangan secara keseluruhannya manfaat kesihatan daripada vaksinasi COVID-19 bagi kanak-kanak sihat berusia 12 hingga 15 tahun mempunyai sedikit kelebihan berbanding risiko bahaya," kata Ketua Imunisasi COVID-19 JCVI, Wei Shen Lim.

"Kelebihan itu dianggap terlalu kecil bagi menyokong vaksinasi COVID-19 untuk golongan berkenaan pada masa ini," katanya, sambil menambah bahawa data keselamatan akan dikaji secara berterusan.

JCVI berkata ia akan memperluas kelayakan untuk vaksinasi COVID-19 kepada golongan umur 12 hingga 15 tahun yang mempunyai masalah kesihatan. *- AGENSI*
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,163
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
35,163
Reaction score
4,577
Points
261
Awards
1
Vaksinasi kanak-kanak dan remaja bermula minggu depan

TUAN BUQHAIRAH TUAN MUHAMAD ADNAN | | 04 September 2021
Sabtu | 04 September 2021


Gambar hiasan -Foto 123rf
PUTRAJAYA - Kerajaan akan memulakan vaksinasi Covid-19 terhadap golongan kanak-kanak dan remaja berusia 12 hingga 17 tahun di negara ini pada minggu hadapan.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, program imunisasi terhadap golongan itu akan dimulakan di Sarawak berikutan negeri itu telah mencapai nilai ambang vaksinasi melebihi 80 peratus populasi yang telah lengkap dos suntikan vaksin Covid-19.

"Sasaran akan diumumkan berdasarkan bekalan vaksin," katanya dalam temu bual bersama media berhubung petunjuk prestasi utama (KPI) 100 hari KKM di sini pada Jumaat lalu.

Beliau berkata, KKM menyasarkan seramai mungkin golongan itu menerima vaksinasi sebelum awal persekolahan tahun hadapan.

"Harapan saya dalam tempoh 100 hari agar seramai mungkin remaja kita menerima vaksin supaya persekolahan awal tahun telah lengkap suntikan," jelas beliau.

Pendaftaran bagi mendapatkan suntikan vaksin terhadap golongan itu dibuka menerusi aplikasi MySejahtera sejak 21 Julai lalu.

Mereka yang layak menerima vaksin bagaimanapun perlu mendapat mendapatkan persetujuan ibu bapa sebelum diberikan suntikan tersebut.

Satu pekeliling bertarikh 12 Ogos 2021 dikeluarkan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah meluluskan pemberian vaksin Covid-19 kepada remaja berusia 12 hingga 17 tahun bermula 15 September depan dengan memberi keutamaan mereka yang mempunyai penyakit kronik.

Beberapa negara sudah memulakan langkah menvaksinkan golongan remaja dengan Kanada menjadi negara pertama di dunia membenarkan penggunaan vaksin Comirnaty keluaran Pfizer-BioNtech terhadap kanak-kanak berusia 12 hingga 15 tahun.

Baca Artikel Penuh
 
Sponsored Post

Top
Log in Register