BTC USD 28,446.0 Gold USD 1,969.97
Time now: Jun 1, 12:00 AM

US mahu Malaysia tunai janji hapuskan Akta Hasutan

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
166,137
Joined
Jan 13, 2009
Messages
166,137
Reaction score
22,840
Points
1,831
Awards
1
image.jpeg

Rumah Putih mengingatkan Putrajaya tunaikan janji 2012.

SHAH ALAM - Kedutaan Amerika Syarikat (AS) mengingatkan Malaysia agar memansuhkan Akta Hasutan 1948 seperti yang dijanjikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 2012.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan semalam, kedutaan itu berkata, pemansuhan Akta Hasutan dilihat selari dengan kedaulatan undang-undang dan hak asasi di negara ini.

“AS prihatin dengan penggunaan Akta Hasutan oleh kerajaan Malaysia. Kami juga mengalu-alukan pengumuman Najib pada 2012 berhubung niatnya untuk memansuhkan Akta Hasutan dan berharap kerajaan dapat meneruskan komitmen tersebut.

“Kami menggesa kerajaan Malaysia untuk menggunakan undang-undang secara adil, telus, dan neutral untuk menggalakkan keyakinan dalam demokrasi, badan kehakiman, dan ekonomi di Malaysia. Pegawai kami telah menyatakan keprihatinan mengenai kedaulatan undang-undang dan hak asasi manusia dengan kerajaan Malaysia, dan akan terus berbuat demikian,’’ menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, Kedutaan AS dan diplomat lain turut memerhati secara dekat perarakan bantahan Akta Hasutan yang dianjurkan Majlis Peguam, kelmarin.

“Kami menyedari protes aman ini mencerminkan usaha Majlis Peguam dan pihak berkuasa,” katanya.

Kelmarin, Majlis Peguam menganjurkan bantahan melalui menyertai ‘Perarakan untuk Keamanan dan Kebebasan 2014’ bagi menggesa agar Akta Hasutan dimansuhkan.

Memorandum bantahan diserahkan Presiden Majlis Peguam, Christopher Leong kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mah Siew Keong di bangunan Parlimen.


http://www.sinarharian.com.my/nasional/as-mahu-kerajaan-hapus-akta-hasutan-1.325305
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Top
Log in Register