Covid-19 UPSR, PT3 2020 Dibatalkan, SPM, SVM Ditunda Ke 2021, Sekolah Bermula 1 Mac 21

CG Sponsors




cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,270
Reaction score
12,118
Points
1,906
Mohamad Jamalee


· 2m ·

Lalu beberapa cadangan dan persoalan di paparan berita fb saya pagi dan tengahari ni. Ada juga seorang rakan utarakan isu ini ke whatsapp group.

"Kenapa tak dihidupkan saja rangkaian siaran di TV seperti TV pendidikan dahulu?"

Menarik. Short-term solution, boleh dilaksanakan.

Tapi sepertimana kita tahu, proses pembelajaran ini adalah proses 2 hala. Bukan tak boleh proses 1 hala macam di TV Pendidikan, tapi kurang efektif pada pandangan saya.

Betul kita belajar banyak benda dari dokumentari di TV, malah ramai saja yang belajar dari YouTube. Tapi kena ambil-kira subjek, umur dan 'support system'. Itu belum lagi kita ambil-kira keperluan untuk memberikan kuiz, ujian dan 'assignment'.

There is a reason why developers build online learning management system and there is a reason why people are willing to pay a lot for these platforms.

Keep in mind online learning platforms were created after TV and YouTube. If TV and YouTube is enough for learning process, these developers wouldn't built such system.

Apapun saya faham kenapa wujudnya cadangan begini.

Ia sebab internet 'coverage' kita yang agak, kalau bukan amat, teruk.

Harap ini dapat berubah di masa hadapan.
 
Sponsored Post

kopirait

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Apr 18, 2010
Messages
37,208
Reaction score
2,608
Points
206
Mohamad Jamalee


· 2m ·

Lalu beberapa cadangan dan persoalan di paparan berita fb saya pagi dan tengahari ni. Ada juga seorang rakan utarakan isu ini ke whatsapp group.

"Kenapa tak dihidupkan saja rangkaian siaran di TV seperti TV pendidikan dahulu?"

Menarik. Short-term solution, boleh dilaksanakan.

Tapi sepertimana kita tahu, proses pembelajaran ini adalah proses 2 hala. Bukan tak boleh proses 1 hala macam di TV Pendidikan, tapi kurang efektif pada pandangan saya.

Betul kita belajar banyak benda dari dokumentari di TV, malah ramai saja yang belajar dari YouTube. Tapi kena ambil-kira subjek, umur dan 'support system'. Itu belum lagi kita ambil-kira keperluan untuk memberikan kuiz, ujian dan 'assignment'.

There is a reason why developers build online learning management system and there is a reason why people are willing to pay a lot for these platforms.

Keep in mind online learning platforms were created after TV and YouTube. If TV and YouTube is enough for learning process, these developers wouldn't built such system.

Apapun saya faham kenapa wujudnya cadangan begini.

Ia sebab internet 'coverage' kita yang agak, kalau bukan amat, teruk.

Harap ini dapat berubah di masa hadapan.
LMS ambil masa untuk implement dan banyak kekangan.
even sekarang pun hanya beberapa sekolah sahaja dalam pilot project.

okay je buat tv pendidikan tu sebagai penyelesaian jangka pendek.
 

kopirait

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Apr 18, 2010
Messages
37,208
Reaction score
2,608
Points
206
Kerajaan wajar pertimbang pendekkan sesi persekolahan 2021

LOGO-PENDIDIKAN.jpeg


JOHOR BAHRU: Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk memendekkan waktu sesi persekolahan tahun ini ekoran situasi pandemik Covid-19 yang tinggi ketika ini.

Presiden Persatuan Kebajikan Pendidik Ummah Malaysia (Pendidik), Normala Sudirman berkata, langkah itu wajar dalam keadaan ibu bapa berasa bimbang dengan keselamatan dan kesihatan anak-anak mereka.

“Perkara ini dicadang berikutan peningkatan terkini kes Covid-19 yang pernah melepasi angka 4,000 kes, keadaan ini membimbangkan semua pihak khususnya ibu bapa.

“Cadangan ini juga bagi menjaga kebajikan semua pihak dan pada masa sama semua sekolah perlu memastikan prosedur operasi standard (SOP) dilaksana dengan ketat,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sesi persekolahan 2021 yang bermula semalam melibatkan pelajar tingkatan lima dan enam iaitu calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Normala yang juga seorang guru berkata, pihaknya menyambut baik langkah kerajaan menangguhkan pembukaan sekolah untuk semua pelajar lain kerana statistik Covid-19 masih tinggi dan banjir baru melanda.

“Keadaan ini juga menjejaskan keadaan ekonomi keluarga yang terkesan.

“Mereka amat memerlukan keprihatinan kerajaan dalam menilai segala perkara secara holistik dan turut menyalurkan sumbangan bagi membantu rakyat,” jelasnya.

Dalam pada itu, pihaknya turut berharap Kementerian Pendidikan dan agensi terlibat melihat kebajikan warga pendidik di seluruh negara dalam mendepani cabaran pengajaran dan pembelajaran kebiasaan baharu.

“Guru dan pelajar memerlukan keprihatinan daripada aspek kemudahan akses internet dan kemudahan penggunaan telefon pintar bagi memudahkan proses pembelajaran secara dalam talian.

“Selain itu, Pendidik juga mengharapkan semua pihak terutama umat Islam dapat bersabar dengan ujian yang sedang dilalui di samping berusaha mencegah penularan pandemik Covid-19,” katanya. – UTUSAN ONLINE

 

2618918

Active Member
Joined
Aug 8, 2012
Messages
2,460
Reaction score
1,315
Points
111
Laptop ada, internet pulak tak ada.
Internet ada, laptop pulak tak ada.
Laptop ada, internet ada, parents pulak bekerja.
Laptop tak ada, internet tak ada, parents pulak hilang kerja.

Bermacam dilema pantau anak kelas online. Bertabahlah.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
291,179
Reaction score
12,226
Points
2,376

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
291,179
Reaction score
12,226
Points
2,376

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
291,179
Reaction score
12,226
Points
2,376

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
291,179
Reaction score
12,226
Points
2,376
PERSEKOLAHAN 2021 | Ragam Kelas Di Rumah

Serentak pembukaan sekolah hari ini, Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PDPR) turut dilaksanakan bagi semua murid sekolah rendah dan pelajar tingkatan 1 hingga tingkatan 4 sekolah menengah.

Bagi murid tahun satu, walaupun hanya di rumah, mereka masih bersemangat sehingga lengkap berpakaian sekolah sambil mengikuti pembelajaran dalam talian.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,270
Reaction score
12,118
Points
1,906
Syahril A. Kadir

· 1j ·

PAGI ini saya dapat mesej yang 'syahdu' daripada seorang sahabat. Dia rasa macam USELESS sangat kerana sebagai seorang bapa, dia tak mampu bagi gajet untuk tiga anaknya yang sedang bersekolah.
Aduh sedih pulak.
Benda ni membuatkan saya teringat 20 tahun dulu, pada tahun 2001, KWSP ada buat Skim Pengeluaran Pembelian Komputer (SPPK) di mana Pos Malaysia melalui anak syarikatnya, Odasaja adalah pembekal. Berpusu2 famili beli komputer guna duit KWSP ini. Mesti ramai yang masih ingat benda ni.
Tapi biasalah, tak lama lepas tu, lingkup program tu, penyelewengan here and there.
Why not since macam berat je KWSP nak bagi semua pencarum mereka boleh keluar duit secara automatik melalui i-Sinar tu, KWSP boleh perkenalkan balik skim pembelian komputer macam dulu pada pencarum mereka?
Kaji balik kelemahan skim tu lebih 20 tahun lepas dan perkenalkan skim yang sama tetapi dengan penambahbaikan tatacara supaya tidak berlaku lagi kelemahan macam sebelum ni.
Sebab nak beli laptop yang harga almost RM1,700 sebuah sekarang ni memang ramai famili tak mampulah...setakat pusing Low Yatt dua tiga kali pastu balik macam tu je boleh lah.

1611194563669.png
 
Sponsored Post
Top
Log in Register