Covid-19 UPSR, PT3 2020 Dibatalkan, SPM, SVM Ditunda Ke 2021, PdPR Bermula 20 Jan 21

CG Sponsors




cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
75,977
Reaction score
12,077
Points
1,906
Nazirul Mu'izz Azmi

25 Januari jam 10:13 PTG ·

Hari ini abang mai sekolah. Rakaman untuk taklimat transisi dan pengenalan kawasan sekolah nak kena buat.

Abang malas nak bukak makmal komputer jadi duduk pejabat. Tengah kalut buat kerja datang satu ibu.

"Cikgu, boleh tolong?"

"Apa ada ya kak?"

"Cikgu boleh bubuh tu apanama...telegram? Dalam hempon ni takdak, takreti nak bubuh."

"Saya buatkan dekat akak ya."

Problemnya, dekat sekolah abang, line teruk. Download telegram boleh sebab connect wifi pejabat, tapi dia punya kod yang hantar ke sms tu kena tunggu line telco juga.
"Ok kak bagi nombor phone akak boleh? Saya dah download jadi nak isi nombor telefon."

"Allah, kak kena tekan tekan yang nak baca baki tu baru tau nombor telefon, tak hapai"

Lagi sekali telco punya problem.

"Ok gini, maaf kak ya, dalam kawasan sekolah ni line teruk sikit. Saya mintak akak pi dekat pondok guard tu ja Insyallah ada line, try dekat situ, saya duk kalut kertas banyak atas meja ni, maaf sangat"

Ibu ini masuk balik dengan nombor dia dah tulis dekat tapak tangan. Abang pun isi. Allah, dia nak kod pulak.

"Maaf sangat, saya mintak maaf sangat"

"Awat cikgu takpa habaq ja gumana"

"Gini, akak pi balik dekat tempat tadi sampai dapat sms, lepas tu mai dekat saya,maaf sangat"

Berkali kali juga abang mintak maap. Pejabat dengan pondok guard ni balek deh je. Nampak depan nun boleh laung laung, jarak selang 4 bijik kereta je tapi memang line problem. Abang pulak memang tengah kalut gila, karang pi tempat ada line telco, internet out of range, mai dekat internet telco takda line.

Nampak ibu ni mai lepas dapat sms.

"Yang ni ka cikgu?"

"Haaa hat ni, dapat dah. Saya buatkan kejap"

Alhamdulillah, setel masuk telegram, abang letak dekat sebelah whatsapp dia. Siap masuk dalam group yang dia perlu.

Begitulah struggle rakyat marhean kampungan ini dalam usaha nak bagi anak tak tertinggal dalam pelajaran.

Semoga Allah mudahkan urusan ibu ini dan urusan semua yang terkesan.
Semoga Allah sentiasa merahmati mereka.
Semoga Allah timpakan bala bencana kepada mereka yang sering menyusahkan dan menindas mereka yang tertindas dan kita semua.


1611731083817.png

1611731093076.png
 
Sponsored Post

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,800
Reaction score
2,229
Points
201
Nazirul Mu'izz Azmi

25 Januari jam 10:13 PTG ·

Hari ini abang mai sekolah. Rakaman untuk taklimat transisi dan pengenalan kawasan sekolah nak kena buat.

Abang malas nak bukak makmal komputer jadi duduk pejabat. Tengah kalut buat kerja datang satu ibu.

"Cikgu, boleh tolong?"

"Apa ada ya kak?"

"Cikgu boleh bubuh tu apanama...telegram? Dalam hempon ni takdak, takreti nak bubuh."

"Saya buatkan dekat akak ya."

Problemnya, dekat sekolah abang, line teruk. Download telegram boleh sebab connect wifi pejabat, tapi dia punya kod yang hantar ke sms tu kena tunggu line telco juga.
"Ok kak bagi nombor phone akak boleh? Saya dah download jadi nak isi nombor telefon."

"Allah, kak kena tekan tekan yang nak baca baki tu baru tau nombor telefon, tak hapai"

Lagi sekali telco punya problem.

"Ok gini, maaf kak ya, dalam kawasan sekolah ni line teruk sikit. Saya mintak akak pi dekat pondok guard tu ja Insyallah ada line, try dekat situ, saya duk kalut kertas banyak atas meja ni, maaf sangat"

Ibu ini masuk balik dengan nombor dia dah tulis dekat tapak tangan. Abang pun isi. Allah, dia nak kod pulak.

"Maaf sangat, saya mintak maaf sangat"

"Awat cikgu takpa habaq ja gumana"

"Gini, akak pi balik dekat tempat tadi sampai dapat sms, lepas tu mai dekat saya,maaf sangat"

Berkali kali juga abang mintak maap. Pejabat dengan pondok guard ni balek deh je. Nampak depan nun boleh laung laung, jarak selang 4 bijik kereta je tapi memang line problem. Abang pulak memang tengah kalut gila, karang pi tempat ada line telco, internet out of range, mai dekat internet telco takda line.

Nampak ibu ni mai lepas dapat sms.

"Yang ni ka cikgu?"

"Haaa hat ni, dapat dah. Saya buatkan kejap"

Alhamdulillah, setel masuk telegram, abang letak dekat sebelah whatsapp dia. Siap masuk dalam group yang dia perlu.

Begitulah struggle rakyat marhean kampungan ini dalam usaha nak bagi anak tak tertinggal dalam pelajaran.

Semoga Allah mudahkan urusan ibu ini dan urusan semua yang terkesan.
Semoga Allah sentiasa merahmati mereka.
Semoga Allah timpakan bala bencana kepada mereka yang sering menyusahkan dan menindas mereka yang tertindas dan kita semua.


View attachment 334429
View attachment 334430
sekolah mana ni? Padang Terap ka?
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
75,977
Reaction score
12,077
Points
1,906
sekolah mana ni? Padang Terap ka?
tn puyol, Nazirul Mu’izz Azmi is a teacher at SK Datuk Alauddin. this caring mother from Simpang, Perak

Desperate Malaysian mother goes to school to get help downloading app so child can attend online classes
Wednesday, 27 Jan 2021 02:23 PM MYT

mother_app_2701.png


The mother approached one of the school’s teachers for help, as she didn’t know how to download the app. — Picture via Facebook/Nazirul Mu’izz Azmi

PETALING JAYA, Jan 27 — Since the movement control order was put in place, there have been many reports of students going to great lengths to attend online classes.
From bad internet connection to not having the necessary devices, Malaysian students and parents have faced many challenges adapting to online learning over the past year.



Just like this caring mother from Simpang, Perak — who despite not being very tech-savvy — was so determined to ensure her child can learn virtually that she went to her child’s school to get help in downloading an online learning app.



Facebook user Nazirul Mu’izz Azmi, who is a teacher at SK Datuk Alauddin, uploaded a post on his page yesterday explaining his encounter with the mother.


Nazirul said in the post that he was busy finishing some work at the school’s office when she approached him for help to download the Telegram app for her child to use for online classes, because she didn’t know how to do so.

Understandably, Nazirul assisted the mother in downloading the app but faced a few stumbling blocks along the way due to the poor internet and phone connection in the rural school area.

“The problem was that the line is terrible at our school. I downloaded the app using the office Wi-Fi, but the confirmation code via text message was taking a long time to come through,” he said.

“If you go to a spot where there’s a good phone signal, there won’t be Wi-Fi to use the app. But when she comes to the office that has an internet connection, there’s no phone signal.”

He then told her to go outside near the school guardhouse to hopefully get a better signal so that she could receive the message.

Nazirul also said that the mother seemed flustered and struggled to remember her phone number when they had to key it in upon downloading the app.

“She came back in with her phone number written on her hand after she was able to find it on her phone. But we still had to get the confirmation code through text message.”

Nazirul also said that the mother had trouble understanding how the confirmation code process works and had to walk outside to the guardhouse multiple times before finally receiving the code for him to key-in on the app.

“I apologised to her numerous times. I was just too stressed with my work to leave my desk and the line was a real problem. But she didn’t seem to mind and just wanted to get it done.”

After finally getting the confirmation process done, Nazirul placed the app on her cracked phone’s home screen, so that she can find it easily, and even helped her enter the online class group for her child.

“These are some of the struggles that people in rural areas face in their bid to ensure their kids are not left behind in their education,” said Nazirul.

Many social media users also reacted to the post as they praised the mother for her determination and willingness to help her children in their education.


 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,800
Reaction score
2,229
Points
201
tn puyol, Nazirul Mu’izz Azmi is a teacher at SK Datuk Alauddin. this caring mother from Simpang, Perak

Desperate Malaysian mother goes to school to get help downloading app so child can attend online classes
Wednesday, 27 Jan 2021 02:23 PM MYT

View attachment 334436

The mother approached one of the school’s teachers for help, as she didn’t know how to download the app. — Picture via Facebook/Nazirul Mu’izz Azmi

PETALING JAYA, Jan 27 — Since the movement control order was put in place, there have been many reports of students going to great lengths to attend online classes.
From bad internet connection to not having the necessary devices, Malaysian students and parents have faced many challenges adapting to online learning over the past year.



Just like this caring mother from Simpang, Perak — who despite not being very tech-savvy — was so determined to ensure her child can learn virtually that she went to her child’s school to get help in downloading an online learning app.



Facebook user Nazirul Mu’izz Azmi, who is a teacher at SK Datuk Alauddin, uploaded a post on his page yesterday explaining his encounter with the mother.


Nazirul said in the post that he was busy finishing some work at the school’s office when she approached him for help to download the Telegram app for her child to use for online classes, because she didn’t know how to do so.

Understandably, Nazirul assisted the mother in downloading the app but faced a few stumbling blocks along the way due to the poor internet and phone connection in the rural school area.

“The problem was that the line is terrible at our school. I downloaded the app using the office Wi-Fi, but the confirmation code via text message was taking a long time to come through,” he said.

“If you go to a spot where there’s a good phone signal, there won’t be Wi-Fi to use the app. But when she comes to the office that has an internet connection, there’s no phone signal.”

He then told her to go outside near the school guardhouse to hopefully get a better signal so that she could receive the message.

Nazirul also said that the mother seemed flustered and struggled to remember her phone number when they had to key it in upon downloading the app.

“She came back in with her phone number written on her hand after she was able to find it on her phone. But we still had to get the confirmation code through text message.”

Nazirul also said that the mother had trouble understanding how the confirmation code process works and had to walk outside to the guardhouse multiple times before finally receiving the code for him to key-in on the app.

“I apologised to her numerous times. I was just too stressed with my work to leave my desk and the line was a real problem. But she didn’t seem to mind and just wanted to get it done.”

After finally getting the confirmation process done, Nazirul placed the app on her cracked phone’s home screen, so that she can find it easily, and even helped her enter the online class group for her child.

“These are some of the struggles that people in rural areas face in their bid to ensure their kids are not left behind in their education,” said Nazirul.

Many social media users also reacted to the post as they praised the mother for her determination and willingness to help her children in their education.


ingatkan kedah tadi. Banjar hang hang ni.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
75,977
Reaction score
12,077
Points
1,906
Kebanyakan ibu bapa kepada murid-murid berkenaan tidak mampu untuk membeli telefon pintar, selain turut menghadapi masalah rangkaian atau capaian internet yang tidak sempurna.

Lebih 300 murid Orang Asli tercicir PdPR
0c41744135d84b975d4372c5ce89cc7c60110b9a7e9bf.jpg

Gambar hiasan
27/01/2021 02:44 PM

GUA MUSANG, 27 Jan -- Lebih 300 murid Orang Asli di Sekolah Kebangsaan (SK) Pos Brooke, di sini, tercicir Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) secara dalam talian, yang telah bermula sejak minggu lepas berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Kebanyakan ibu bapa kepada murid-murid berkenaan tidak mampu untuk membeli telefon pintar, selain turut menghadapi masalah rangkaian atau capaian internet yang tidak sempurna.

Seorang bapa kepada murid di sekolah itu, Rashid Akoh, 54, berkata Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sewajarnya, menyumbangkan atau menyediakan kemudahan telefon pintar kepada murid-murid di sekolah berkenaan.




Ini katanya, kebanyakan mereka tidak mampu untuk membeli gajet tersebut, kerana hanya bekerja sebagai buruh untuk menjana pendapatan, malah ada yang memperolehi sumber hasil hutan demi kelangsungan hidup.

“Buat ketika ini jika dibeli telefon pintar untuk tujuan itu juga tidak memberi faedah kepada murid Orang Asli, kerana berdepan dengan masalah capaian internet yang tidak sempurna dan rendah,” katanya ketika ditemui di Pos Brooke, di sini, hari ini.

Seorang lagi bapa, Isa Alang, 43, berkata bagi mengatasi masalah murid tercicir daripada PdPR, guru-guru SK Pos Brooke menyediakan kertas latihan yang diagihkan kepada setiap murid, untuk meneruskan pembelajaran secara manual di rumah mereka.


“Apabila murid siap melakukan tugasan menjawab semua soalan menerusi latihan di rumah, mereka menyerahkan semula kepada guru di sekolah untuk penilaian,” katanya sambil meluahkan pelaksanaan PdPR secara dalam talian, menyukarkan mereka yang tinggal di kawasan pedalaman.
-- BERNAMA

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
75,977
Reaction score
12,077
Points
1,906
Radzi Jidin, awak mmg fail. fail miserably

kesian budak budak dan ibu bapak, sedih dan simpati pd diorang

pendidikan adalah benda asas tapi awak takleh nak deliver pendidikan tu pada budak budak dengan minimum kos di saat covid 19 ni
tahun lepas dah berlaku benda belajar online ni dan awak tak ambik iktibar. tak bertindak proaktif utk tahun ni. seolah takde persediaan langsung

well i say, shame on you Radzi Jidin
 

myrayyan

Legendary Member
Joined
Apr 12, 2010
Messages
13,015
Reaction score
61
Points
130
the other side of pendidikan negara kita boleh nampak bila terjadinya pandemik ni..semua or majoriti WFH, semua or majoriti kelas online dr rumah. kdg2 nak menitis gak air mata bila baca n tgk keluarga yg ssh, semoga dipermudahkan urusan mereka dan anak2 mereka berjaya di dunia dan akhirat..
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
75,977
Reaction score
12,077
Points
1,906
KPM memahami murid di seluruh negara merangkumi pelbagai latar belakang sosioekonomi dan setiap guru berdepan cabaran berbeza, kata Menteri Pendidikan Dr Radzi Jidin.

1611736194984.png


Menteri: Guru boleh tetapkan sendiri PdPR di luar talian
Bernama
Diterbitkan 27 Jan 2021, 4:13 pm



Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) tidak terhad kepada kaedah dalam talian sebaliknya guru boleh menetapkan pelbagai kaedah PdPR luar talian yang bersesuaian dengan murid masing-masing.

Menteri Kanan Pendidikan Senator Dr Radzi Jidin berkata seperti yang dijelaskan dalam Manual PdPR Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), antara kaedah luar talian yang digunakan ialah penyerahan modul pembelajaran atau latihan kepada murid.

"Murid akan melaksanakan PdPR dengan menyiapkan modul yang diberikan dan menghantar semula kepada guru untuk diperiksa, kemudian guru akan menyerahkan modul yang berikutnya.

"Modul diserahkan kepada murid melalui pelbagai pendekatan, ada sekolah yang menggunakan kaedah pandu lalu untuk penyerahan modul malah ramai juga guru yang menghantar sendiri modul ke rumah murid," katanya dalam hantaran di laman Facebook hari ini.

Menurut Radzi, dia dimaklumkan bahawa guru Sekolah Menengan Kebangsaan (SMK) Pulau Gaya di Kota Kinabalu, Sabah menaiki bot untuk menghantar bahan pembelajaran kepada murid mereka.

7548000eb457e4a1ae1d1a67e6c1227f.jpg


Radzi berkata KPM memahami bahawa murid di seluruh negara merangkumi pelbagai latar belakang sosioekonomi dan setiap guru turut berdepan situasi dan cabaran yang berbeza.

"Oleh itu, sejak kali pertama PdPR dilaksanakan, KPM sentiasa menekankan bahawa kaedah PdPR yang ingin digunakan mestilah mengambil kira kesesuaian guru dan murid.
"Sama ada secara dalam talian mahu pun di luar talian, kesungguhan guru untuk menyampaikan ilmu kepada anak didik tiada tolok bandingnya... terima kasih, cikgu!" katanya.
Dia turut menzahirkan setinggi-tinggi penghargaan kepada ibu bapa atas sokongan yang diberikan kepada guru sepanjang tempoh yang mencabar itu.

Radzi berkata pandemik Covid-19 yang muncul tanpa diduga telah memberi kesan mendalam kepada sektor pendidikan di seluruh dunia namun walau apa pun cabaran, KPM akan terus berusaha gigih untuk memberikan yang terbaik kepada generasi pewaris negara.

"Kami tidak sempurna tetapi kami cakna dan sentiasa ikhlas berusaha… marilah kita bersatu hati untuk lakukan yang terbaik demi masa depan anak-anak kita... ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni," katanya.
-Bernama

 

wan_rizal70

Fun Poster
Joined
Oct 15, 2020
Messages
676
Reaction score
197
Points
23
the other side of pendidikan negara kita boleh nampak bila terjadinya pandemik ni..semua or majoriti WFH, semua or majoriti kelas online dr rumah. kdg2 nak menitis gak air mata bila baca n tgk keluarga yg ssh, semoga dipermudahkan urusan mereka dan anak2 mereka berjaya di dunia dan akhirat..
Yang mampu, boleh hire private tutor.
Last last jurang pendapatan makin jauh. Yang miskin cuma mampu self study.
Yang kaya ada interaksi cikgu dan murid.

Solution dia, buka balik sekolah dgn protokol dan sop ketat.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register