Covid-19 Update Vaksin COVID-19 : 29 dead in Norway after COVID-19 vaccination

CG Sponsors
InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
50,871
Reaction score
4,385
Points
601

The number of people with severe allergic reactions exceeded normal levels after a California clinic vaccinated local residents with a batch of Moderna's COVID-19 vaccine, reported the Los Angeles Times on Monday.

California health officials have asked the state's medical services to suspend vaccination from this particular batch of vaccines.
 
Sponsored Post

samesame

Active+ Member
Joined
Sep 8, 2011
Messages
2,853
Reaction score
561
Points
71
Kemboja bakal terima sejuta dos vaksin COVID-19 didermakan China

PHNOM PENH: Perdana Menteri Kemboja, Hun Sen, semalam mengumumkan China akan menderma sejuta dos vaksin COVID-19 dihasilkan firma Sinovac, kepada negara ini.

Kemboja memang sekian lama dikenali sebagai sekutu setia Beijing, malah telah menerima pinjaman dan pelaburan berbilion dolar daripada China.

Walaupun banyak negara melarang kemasukan pengembara China ketika awal pandemik itu, Hun Sen enggan mengambil tindakan sama, sebaliknya berlepas ke Beijing untuk bertemu pemimpin negara itu, Xi Jinping, sebagai tanda solidariti.

"Rakan (kepada Kemboja), China akan membantu kita dengan sejuta dos.

"Bagi mencegah negara ini dan rakyat daripada terjejas dengan virus itu, kita perlu menggunakan vaksin yang sudahpun digunakan oleh pemimpin China serta jutaan orang. Kita tidak boleh menunggu lebih lama lagi," kata Hun Sen.

Beliau berkata demikian dalam satu pesanan audio melalui Facebook rasminya, sambil memaklumkan bahawa vaksin itu akan diberikan kepada 500,000 penduduk.

Katanya, golongan pertama yang akan menerima suntikan terbabit meliputi petugas barisan hadapan kesihatan, guru, tentera, pengawal peribadi Perdana Menteri serta pegawai Raja.

Setakat ini, Kemboja hanya mencatat 436 kes COVID-19, namun pakar berpendapat jumlah rendah itu berkemungkinan disebabkan ujian saringan yang kurang dijalankan.

Beijing turut menawarkan untuk membantu negara lain di rantau ini di mana Menteri Luar China, Wang Yi dilapor menjanjikan pembekalan 300,000 dos vaksin kepada Myanmar. - AFP
Free je
Ke jadi tikus Cina
 

samesame

Active+ Member
Joined
Sep 8, 2011
Messages
2,853
Reaction score
561
Points
71
Pihak berkuasa Norway lancar siasatan

OSLO: Pihak berkuasa Norway melancarkan siasatan terhadap kematian 23 individu beberapa hari selepas menerima vaksin Pfizer-BioNTech COVID-19.

Beberapa individu lain pula jatuh sakit selepas mendapat vaksin berkenaan.

Pfizer dan BioNTech juga bekerjasama dengan pengawal selia Norway untuk menyiasat kematian tersebut, lapor agensi berita New York Post.

Wakil syarikat itu berkata, gergasi farmasi itu 'menyedari kes kematian yang dilaporkan' berikutan pemberian vaksin di Norway dan bekerjasama dengan Agensi Perubatan Norway bagi mengumpul semua maklumat berkaitan.

Kelmarin, media melaporkan seramai 23 individu di Norway yang kebanyakannya warga emas meninggal dunia beberapa hari selepas menerima suntikan pertama vaksin Pfizer-BioNTech COVID-19

Daripada jumlah itu, 13 daripadanya adalah penghuni pusat jagaan warga emas berumur 80 tahun, kata pegawai kesihatan.

Ketua Doktor di agensi itu, Sigurd Hortemo berkata, reaksi normal terhadap vaksin itu termasuk demam dan loya dan mungkin menyumbang kepada kematian terutama kepada pesakit pesakit yang lemah.

Lebih daripada 30,000 orang di Norway sudah menerima suntikan pertama vaksin itu di negara Skandinavia sejak akhir bulan lalu.

Pengarah Perubatan agensi itu, Steinar Madsin pula berkata kepada stesen penyiar Norway, NRK, sangat jelas bahawa suntikan vaksin itu mempunyai sedikit risiko dengan pengecualian ke atas pesakit yang lemah.

"Doktor perlu mempertimbangkan dengan hati-hati siapa yang harus diberi suntikan vaksin. Mereka yang sangat lemah mungkin boleh diberi suntikan selepas dilakukan penilaian," katanya.

Agensi perubatan negara itu juga melaporkan pada Khamis lalu, bahawa seramai 29 individu iaitu 21 wanita dan lapan lelaki yang disuntik vaksin itu mengalami kesan sampingan termasuk reaksi alahan, demam yang teruk.

Setakat ini, Norway mencatatkan lebih daripada 57,000 kes dan 500 kes kematian. - AGENSI
Vaksin tu mengandungi virus yg dilemahkan.
Lepas inject, ada org yg mati tu mungkin ada virus yg masih kuat. Jadinya antibody tak boleh lawan.
 

stonz

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Sep 18, 2008
Messages
4,712
Reaction score
199
Points
43
Vaksin tu mengandungi virus yg dilemahkan.
Lepas inject, ada org yg mati tu mungkin ada virus yg masih kuat. Jadinya antibody tak boleh lawan.
ya betul tu...rasanya semua vaccine macam tu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register