[ UPDATE ] Prosedur Penukaran No. Plet Pada Kenderaan Lama ke No. Pendaftaran Baru

Recommended Brokers


Latest Threads

adamdaniel81

Super Active Member
Joined
Feb 27, 2011
Messages
8,207
Reaction score
166
Points
73
Info pasal prosedur tukar no. plet kenderaan kat internet xbyk membantu aku. So dgn ini aku membuka thread ini agar dpt memberi info yg jelas dgn harga yg tepat agar xtertipu. Ni aku akan SHARE dari pengalaman aku sendiri.

P/S : Skrg aku dlm proses interchange no plet kete aku ke no yg plet yg baru. Aku amik plet WYW. :p
So, tungguuuuuuuuu update dari aku ya. :))

1. Pastikan ada Geran yg Original. Kete yg masih dalam loan pun boleh buat penukaran no. ni cuma perlu ada Geran Original je. Utk interchange no. anda xperlu buat surat utk mintak kebenaran bank. :)

2. Buat Pemeriksaan PUSPAKOM -B2. Bawak Geran Original tu sekali. Kadar bayaran RM25. Siap dlm 30minit dan SAH utk sebulan saja. Utk inpection PUSPAKOM anda perlu buat temujanji terlebih dahulu ya. Aku buat kat PUSPAKOM Bangi. Aku main redah je pergi.. nasib baik dorang bagi masuk. :))

3. Syarat untuk interchange no ni korang kena beli kenderaan baru. Ikut la korang nak beli kete kebal ke superbike ke jet pejuang ke kapal tangki ke janji baru je. Jika korang tidak mahu beli kenderaan baru sbb xmampu ke apa ke, korang boleh pergi ke mana2 kedai motor utk sewa dokumen kenderaan tanpa perlu beli kenderaan yg baru. Biasanya charge utk sewa dokumen yg dikenakan dlm rm1000 :((. Harga tu rata2 kedai yg aku tanya area KL/Selangor ni. Yg paling murah aku jumpa rm700. Dgn sistem e-daftar JPJ, dokumen akan disiapkan dlm tempoh 2jam saja. No. Pendaftaran lama pada kete korang tu nnt akan di letakan pd dokumen kenderaan yg BARU dan No. Pendaftaran BARU tu akan diletakan pd Geran kenderaan lama korang tu. Jika korang xda masa nak gi JPJ, biasanya kedai charge upah runner rm150. Jika anda beli kenderaan baru sila abaikan step ini dan lompat ke step no. 4 je.. :D

4. Di JPJ nnt korang perlu isi 1set borang lagi utk proses penukaran no plet ni. Borang JPJ K1A. Kena isi dlm 2copy jgk la. Xsusah pun. Pastu korang bwk je borang tu bersama dokumen ke kaunter utk diproses. Bayaran yg dikenakan rm210. Korang akan dpt 2 geran baru. 1 geran kete korang dgn no baru & 1 lg geran motor BARU tu dgn plet lama korang bersama roadtax baru korang la.

Jumlah Kos Penukaran No Plet Lama ke No Plet BARU tanpa beli kenderaan BARU.

TEST PUSPAKOM : rm25
SEWA DOKUMEN KENDERAAN : rm700
No Plet BARU : rm210
BAYARAN JPJ : rm210.

JUMLAH : rm1145
 
Last edited:
Sponsored Post

twinmos

Fun Poster
Joined
Apr 27, 2009
Messages
635
Reaction score
0
Points
10
Haa park dlu utk review kemudian hari..hehehe
 

iMian

Fun Poster
Joined
Sep 9, 2010
Messages
805
Reaction score
37
Points
20
Share2 ye abam. Plan nak tukar plate ke kereta baru jugak ni dlm masa terdekat.
 

adamdaniel81

Super Active Member
Joined
Feb 27, 2011
Messages
8,207
Reaction score
166
Points
73
Share2 ye abam. Plan nak tukar plate ke kereta baru jugak ni dlm masa terdekat.
boleh... pasti berbaloi kalu ikut thread ni.. percaya la. anda akan save byk duit. :D
 

adamdaniel81

Super Active Member
Joined
Feb 27, 2011
Messages
8,207
Reaction score
166
Points
73
untuk no 1 dan 2 tue macam ade kaitan dan paham la jugak...
tapi untuk no 3 tue xberapa nak paham..
cer tolong untuk kasi pahamkan...hehe
sikit lg aku update bg clear.. skrg aku bg rangka karangan je dulu. :D

erkk... tang mana xpaham?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register