BTC USD 39,867.5 Gold USD 1,796.50
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 UPDATE Proklamasi Darurat Malaysia hingga 1 Ogos

Adakah warga CG setuju lanjutan darurat ?

 • Ya

  Votes: 12 36.4%
 • Tidak

  Votes: 10 30.3%
 • Ya, sehingga kes covid turun

  Votes: 10 30.3%
 • Setelah vaksin, saya tak nak darurat

  Votes: 4 12.1%

 • Total voters
  33
 • This poll will close: .

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
38,558
Reaction score
2,865
Points
206
61606396491_YangdiPertuanAgon.jpg


KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah memberi perkenan supaya Pengisytiharan Proklamasi Darurat dilaksanakan sebagai langkah proaktif untuk membendung gejala wabak COVID-19.

Seri Paduka Baginda turut memberi perkenan untuk tempoh pelaksanaan darurat ini sehingga 1 Ogos, 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal jika angka kes positif COVID-19 harian dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

Perkenan tersebut diberikan selepas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin bin Yassin menyembah maklum keputusan Mesyuarat Jemaah Kabinet dan mengambil kira rundingan Seri Paduka Baginda dengan Raja-Raja Melayu.

Menurut Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin perkenan darurat itu mengambil kira keselamatan diri rakyat dan kepentingan negara.

"Ianya juga berdasarkan statistik semasa COVID-19, khususnya kekangan kemudahan-kemudahan logistik mengikut negeri-negeri yang telah dipersembahkan semasa sesi taklimat tersebut.

"Al-Sultan Abdullah turut berkenan terhadap cadangan Kerajaan bagi pembentukan satu Jawatankuasa Bebas yang akan dianggotai oleh Ahli-ahli Parlimen Kerajaan dan Pembangkang serta pakar-pakar kesihatan dan yang berkait.

"Jawatankuasa Bebas ini akan mengesyorkan kepada Seri Paduka Baginda sekiranya pelaksanaan darurat ini dapat ditamatkan lebih awal," katanya.

Menurut statistik, lima belas hospital COVID-19 mencatatkan kadar penggunaan katil COVID-19 (bukan ICU) melebihi 70 peratus. Di Lembah Klang, penggunaan katil ICU untuk pesakit COVID-19 di Hospital Kuala Lumpur dan Pusat Perubatan Universiti Malaya telah mencapai 100 peratus, manakala di Hospital Sungai Buloh 83 peratus.

Kadar penggunaan katil ICU untuk pesakit COVID-19 di Perak, Selangor, Melaka, Terengganu dan Sarawak pula telah melebihi 70 peratus.

Seri Paduka Baginda turut menyeru rakyat jelata untuk bersama berdisiplin mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) dan semua perintah yang telah ditetapkan oleh Kerajaan dan agensi-agensi Kerajaan yang berkaitan semasa pelaksanaan darurat dan Perintah Kawalan Pergerakan ini.

"Sekiranya tidak dibendung dan dikawal dengan berkesan, maka ianya akan memudaratkan kesihatan rakyat dan kesejahteraan negara," kata kenyataan itu.

Sehubungan dengan itu, Al-Sultan Abdullah menasihati rakyat supaya bertenang, tabah dan cekal menghadapi pelaksanaan darurat ini dan Perintah Kawalan Pergerakan demi keselamatan dan kepentingan bersama.


Ab Jalil Backer

· 8m ·

Perkara paling asas kita kena faham ialah proklamasi darurat ini hanya menggantung Parlimen. Tidak mengubah aktiviri harian.
—————————————————————-
Intipati Pengumuman Khas Darurat Perdana Menteri.

Ordinan Darurat perlu untuk kekang penularan #COVID19 daripada menjadi serius.

Darurat: Kerajaan awam akan terus berfungsi.

Proklamasi darurat yang diisytihar bukan satu bentuk rampasan kuasa tentera, perintah berkurung juga tidak dilaksanakan.

Jentera pentadbiran kerajaan Persekutuan dan negeri tidak akan terganggu dengan pengisytiharan proklamasi darurat.

Ordinan Darurat untuk tingkatkan penguatkuasaan keselamatan dan ketenteraman awam.

Darurat: Parlimen dan DUN tidak akan bersidang sehingga satu tempoh yang ditetapkan.

Plihan Raya Umum, Pilihan Raya Negeri dan Pilihan Raya Kecil tidak akan diadakan sepanjang tempoh darurat.

PRU akan diadakan sebaik sahaja Jawatankuasa Bebas memperakukan bahawa #COVID19 telah reda atau pulih sepenuhnya.

Semua ahli politik perlu bersolidariti bersama rakyat mencegah #COVID19.a

Rakyat diminta kekal tenang, berikan kepercayaan kepada kerajaan bendung COVID-19 dengan lebih berkesan - PM @MuhyiddinYassin

IMG_20210112_130350_098.jpg


Intipati Perutusan Khas Darurat Perdana Menteri


Jemaah menteri akan nasihat Agong mengenai lanjutan darurat, kata Takiyuddin​


June 12, 2021 6:59 PM

Takiyuddin-Hassan-Mahkamah-Court-PERMAISURI-bernama-100121.jpg


Menteri Undang-undang Takiyuddin Hassan berkata, Yang di-Pertuan Agong bertindak atas nasihat Kabinet mengikut Perlembagaan Persekutuan ketika darurat diisytiharkan pada bulan Januari bagi menangani Covid-19. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Jemaah menteri bertanggungjawab menasihatkan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah sama ada darurat perlu dilanjutkan atau tidak, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-undang), Takiyuddin Hassan.

Katanya, baginda bertindak atas nasihat Kabinet mengikut Perlembagaan Persekutuan ketika darurat diisytiharkan pada bulan Januari bagi menangani Covid-19.

“Pejabat ini merujuk kepada kenyataan Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah yang dilaporkan oleh media sebagai berkata bahawa sekiranya Proklamasi Darurat yang kini berkuat kuasa diangkat, maka tiada apa-apa yang dapat menghalang sebarang Pilihan Raya Kecil dan Pilihan Raya Negeri yang sebelum ini tertangguh daripada diadakan,” kata kenyataan itu.

Susulan itu, katanya, kini hanya Agong yang mempunyai budi bicara sama ada keadaan darurat yang dijadualkan berakhir pada 1 Ogos 2021 perlu diteruskan atau tidak.

“Sebagaimana dimaklumi bahawa Proklamasi Darurat yang telah diisytiharkan pada 11 Januari 2021 oleh Agong yang bertindak di atas nasihat jemaah menteri selaras peruntukan Perlembagaan Persekutuan adalah atas asas tanggungjawab utama dan khusus Kerajaan dalam menangani wabak Covid-19 bagi memastikan kepentingan dan keselamatan rakyat di dalam negara ini dapat terus dipelihara.

“Oleh yang demikian, persoalan sama ada darurat yang akan tamat pada tarikh tersebut diteruskan atau tidak atas budi bicara Agong seperti dibangkitkan tidak seharusnya timbul,” katanya.

Noor Hisham dipetik dalam laporan Malay Mail semalam sebagai berkata bahawa setelah darurat ditamatkan, tiada apa-apa yang akan dapat menghalang tiga pilihan raya kecil dan pilihan raya negeri Sarawak.

Jelas Takiyuddin, selaras dengan tanggungjawab serta teras dasar kerajaan untuk terus memfokuskan kepada tindakan-tindakan yang khusus dan tepat bagi mencegah, memerangi serta mengurangkan risiko jangkitan Covid-19 dengan lebih efektif, maka adalah menjadi tanggungjawab jemaah menteri untuk terus menasihati Agong selaku ketua negara dalam membuat keputusan mengenai darurat.


“Ia setelah mengambil kira semua keadaan semasa serta faktor-faktor berkaitan termasuk keselamatan orang ramai, aspek sosial dan ekonomi negara.

“Kerajaan memberi jaminan bahawa kesemua mekanisme yang wujud di dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan serta undang-undang negara akan diikuti di dalam membuat apa-apa keputusan mengenai darurat,” katanya.

 
Result poll asal :

Adakah anda bersetuju dengan pengisytiharan darurat?​

854BB444-960B-4904-840F-80EB3DE2B82F.jpeg


k bro @kopirait aku dh tlg masukkan poll baru yer

tq bro @jaws_am aku dh mskkan poll baru ikut content cadangan poll ko yer

aku ltk poll close dlm masa 2 bln ok ek?

1623509671923.png


Kabinet nasihat Agong isu darurat, kata menteri pada KP Kesihatan​

Diterbitkan 12 Jun 2021, 5:52 pm

Dikemaskini 8:02 pmKabinet bertanggungjawab untuk memberi nasihat kepada Yang di Pertuan Agong sama ada darurat perlu dilanjutkan atau tidak, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Takiyuddin Hassan.

Takiyuddin berkata demikian sebagai respons kepada laporan yang memetik Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah bahawa hanya Yang di-Pertuan Agong yang mempunyai budi bicara mengenai tempoh darurat.

Noor Hisham dipetik dalam laporan Malay Mail semalam sebagai berkata bahawa setelah darurat ditamatkan, tiada apa-apa yang akan dapat menghalang tiga pilihan raya kecil dan pilihan raya negeri Sarawak.

Mengulas mengenai laporan itu, Takiyuddin mengatakan bahawa Agong bertindak atas nasihat kabinet mengikut Perlembagaan Persekutuan ketika keadaan darurat diisytiharkan pada bulan Januari - bagi menangani Covid-19.

"Oleh yang demikian, persoalan mengenai sama ada darurat yang akan tamat pada tarikh tersebut (1 Ogos) diteruskan atau tidak atas
budi bicara KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Baginda sepertimana yang dibangkitkan tidak seharusnya timbul," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

"...adalah menjadi tanggungjawab jemaah menteri untuk terus menasihati KDYMM Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong selaku Ketua Utama Negara dalam membuat sesuatu keputusan mengenai kedudukan tempoh darurat.
"Ia setelah mengambil kira semua keadaan semasa serta faktor-faktor berkaitan termasuk keselamatan orang ramai, aspek sosial dan ekonomi negara," tambahnya.

Penangguhan pilihan raya adalah salah satu sebab yang dinyatakan untuk pengisytiharan darurat.
Ini selepas pilihan raya negeri Sabah tahun lalu menyumbang kepada gelombang ketiga jangkitan Covid-19.

Kerajaan ketika ini sedang berusaha untuk mempercepat proses vaksinasi di Sarawak untuk mengelakkan kejadian serupa berulang.
Agong telah bertemu dengan para pemimpin politik untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai pandemik Covid-19, dan akan mengadakan Persidangan Majlis Raja-Raja pada hari Rabu.Last edited:
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
304,472
Reaction score
13,639
Points
2,376
61606396491_YangdiPertuanAgon.jpg


KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah memberi perkenan supaya Pengisytiharan Proklamasi Darurat dilaksanakan sebagai langkah proaktif untuk membendung gejala wabak COVID-19.

Seri Paduka Baginda turut memberi perkenan untuk tempoh pelaksanaan darurat ini sehingga 1 Ogos, 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal jika angka kes positif COVID-19 harian dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

Perkenan tersebut diberikan selepas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin bin Yassin menyembah maklum keputusan Mesyuarat Jemaah Kabinet dan mengambil kira rundingan Seri Paduka Baginda dengan Raja-Raja Melayu.

Menurut Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin perkenan darurat itu mengambil kira keselamatan diri rakyat dan kepentingan negara.

"Ianya juga berdasarkan statistik semasa COVID-19, khususnya kekangan kemudahan-kemudahan logistik mengikut negeri-negeri yang telah dipersembahkan semasa sesi taklimat tersebut.

"Al-Sultan Abdullah turut berkenan terhadap cadangan Kerajaan bagi pembentukan satu Jawatankuasa Bebas yang akan dianggotai oleh Ahli-ahli Parlimen Kerajaan dan Pembangkang serta pakar-pakar kesihatan dan yang berkait.

"Jawatankuasa Bebas ini akan mengesyorkan kepada Seri Paduka Baginda sekiranya pelaksanaan darurat ini dapat ditamatkan lebih awal," katanya.

Menurut statistik, lima belas hospital COVID-19 mencatatkan kadar penggunaan katil COVID-19 (bukan ICU) melebihi 70 peratus. Di Lembah Klang, penggunaan katil ICU untuk pesakit COVID-19 di Hospital Kuala Lumpur dan Pusat Perubatan Universiti Malaya telah mencapai 100 peratus, manakala di Hospital Sungai Buloh 83 peratus.

Kadar penggunaan katil ICU untuk pesakit COVID-19 di Perak, Selangor, Melaka, Terengganu dan Sarawak pula telah melebihi 70 peratus.

Seri Paduka Baginda turut menyeru rakyat jelata untuk bersama berdisiplin mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) dan semua perintah yang telah ditetapkan oleh Kerajaan dan agensi-agensi Kerajaan yang berkaitan semasa pelaksanaan darurat dan Perintah Kawalan Pergerakan ini.

"Sekiranya tidak dibendung dan dikawal dengan berkesan, maka ianya akan memudaratkan kesihatan rakyat dan kesejahteraan negara," kata kenyataan itu.

Sehubungan dengan itu, Al-Sultan Abdullah menasihati rakyat supaya bertenang, tabah dan cekal menghadapi pelaksanaan darurat ini dan Perintah Kawalan Pergerakan demi keselamatan dan kepentingan bersama.


IMG_20210112_095936_409.jpg

 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,198
Reaction score
1,975
Points
201
Tinggi plak penggunaan katil.. december kata cukup je pak menteri ni
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,198
Reaction score
1,975
Points
201
dulu yakin jer yiddin ckp " jgn risau, keadaan terkawal" fukoff

Time kecoh pasal katil tu.. ada sape entah offer buka dewan katil baru.. tapi ada yg kata tak perlu sebb masih banyak kosong

2hari lepas ATM nak buka dewan baru .. rupe2nya memang betul tak cukup
 

wan_rizal70

Fun Poster
Joined
Oct 15, 2020
Messages
744
Reaction score
230
Points
23
Yang nampak
Punca awal nya dari PRK Sabah

Start dari sivagangga, pastu prn sabah.

Lepas tu memang tak terkawal dah. Dah terlambat. Bubur dah tumpah ke lantai.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
304,472
Reaction score
13,639
Points
2,376
Start dari sivagangga, pastu prn sabah.

Lepas tu memang tak terkawal dah. Dah terlambat. Bubur dah tumpah ke lantai.

Siap sedia la rakyat tanggung akibat nya 😔
 

apoeki

Super Active Member
Joined
Aug 7, 2012
Messages
7,160
Reaction score
726
Points
121
Start dari sivagangga, pastu prn sabah.

Lepas tu memang tak terkawal dah. Dah terlambat. Bubur dah tumpah ke lantai.
pas tu kluster penjara..jd huru hara terus
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register