Ask/Help Update Jenis Kerja dalam bidang It/System ( 9julai 2013 )

CG Sponsors




arang67

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
6,585
Reaction score
347
Points
81
salam geng cg semua,aku baru je tamat belajar kos sistem pengurusan maklumat.Nak tanya sikit la jenis2 jawatan yang korang tahu dan apa tugasnya,senang untuk aku tahu apa kerja aku nanti..kalau ada yang kurang tolong betulkan atau tambahkan.

yang aku tau untuk bidangkan aku ni boleh apply utk jawatan

programmer - tugas ni aku rasa lebih kepada codingkan? contoh php,mysql,c++ dan lain2

software engineering - yg ni tak jelas ape tugas kerja

MIS officer - pun tak jelas lagi :(

it support - yang ni biasanya lebih kepada trouble shooting ke? contoh network problem,software problem atau hardware problem ke?

sape2 yang tahu boleh share ye.terima kasih :)


Update lagi pertanyaan ( 9 julai 2013 )

  • Technical Support
  • Database Admin
  • Application Management
  • Telecom Admin

ni list utk aku pilih untuk bahagian IT ni..ada sape2 boleh terangkan ringkas pun xpela..ape job description sebenar utk senarai jawatan atas ni :)cgrock
 
Last edited:
Sponsored Post

satLover

Fun Poster
Joined
Jan 30, 2012
Messages
459
Reaction score
100
Points
28
eden torai jawab

Software engineer- Job ni tertakluk kepada syarikat yg employ engkau tu. Antara task2 utama adalah uuntuk buat test case bago software, iaitu untuk memfinalize sesuatu software itu samaada ada bug dsbgnya. Ada juga task ntuk menyemak codes2 yg programmer buat sebelum di realese pada customer.

MIS officer - antara task2 dalam job ni adal;ah seperti planning, development dan implementation of hardware, software applications, programming n systems network and integration untuk management information system ataupun enterprise network untuk sesebuah syarikat

it support - yang ni biasanya lebih kepada trouble shooting ke? contoh network problem,software problem atau hardware problem ke?

selain dari tu, Helpdesk juga terlibat dalam support. Jgn tak tau, kat multinational company, Helpdesk support adalah engineer2 khas yg pakar dal;am sesuatu segment IT. cthnya, aku sendiri pernah kerja di Motorola Solutions dan task aku hanyalah untuk handle system IBM DOORS (distributed object oriented rational software)

sape2 yang tahu boleh share ye.terima kasih :)[/QUOTE]

sekian. tapi sekarang, kebanyakan mutlinational co diorang jarang amaik permanent dah. tapi banyak amik contractor je.

p/s: kalau kau mahir autocads, maybe kau boleh try submit reume ke Millenium Consultationts Sdn.Bhd. diorang nak apaki ramai CAD engineer untuk buat plan PCB board. maybe kau akan di hanat ke Intel/Motorola or even Radisys
 

arang67

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
6,585
Reaction score
347
Points
81
eden torai jawab

Software engineer- Job ni tertakluk kepada syarikat yg employ engkau tu. Antara task2 utama adalah uuntuk buat test case bago software, iaitu untuk memfinalize sesuatu software itu samaada ada bug dsbgnya. Ada juga task ntuk menyemak codes2 yg programmer buat sebelum di realese pada customer.

MIS officer - antara task2 dalam job ni adal;ah seperti planning, development dan implementation of hardware, software applications, programming n systems network and integration untuk management information system ataupun enterprise network untuk sesebuah syarikat

it support - yang ni biasanya lebih kepada trouble shooting ke? contoh network problem,software problem atau hardware problem ke?

selain dari tu, Helpdesk juga terlibat dalam support. Jgn tak tau, kat multinational company, Helpdesk support adalah engineer2 khas yg pakar dal;am sesuatu segment IT. cthnya, aku sendiri pernah kerja di Motorola Solutions dan task aku hanyalah untuk handle system IBM DOORS (distributed object oriented rational software)

sape2 yang tahu boleh share ye.terima kasih :)
sekian. tapi sekarang, kebanyakan mutlinational co diorang jarang amaik permanent dah. tapi banyak amik contractor je.

p/s: kalau kau mahir autocads, maybe kau boleh try submit reume ke Millenium Consultationts Sdn.Bhd. diorang nak apaki ramai CAD engineer untuk buat plan PCB board. maybe kau akan di hanat ke Intel/Motorola or even Radisys[/QUOTE]

Thanks satlover :) tapi nak tanye lagi boleh?

Software engineer tu macam buat bug test tu ada software khusus atau company tu ada software diorang sendiri ye?

MIS Officer - planning, development dan implementation of hardware, software applications, programming n systems network and integration untuk management information system ataupun enterprise network untuk sesebuah syarikat --> ada contoh mudah nak faham x?

Helpdesk support adalah engineer2 khas yg pakar dal;am sesuatu segment IT. cthnya, aku sendiri pernah kerja di Motorola Solutions dan task aku hanyalah untuk handle system IBM DOORS (distributed object oriented rational software) ---> maksudnye bro guide pekerja ke? x clear jugak la yang ni..huhu

pe2 pun terima kasih sharing:)cgrock
 

satLover

Fun Poster
Joined
Jan 30, 2012
Messages
459
Reaction score
100
Points
28
kau kena segment kan dulu diri kau sebagai IT staff tau. maksud aku, asingkan kepada dua group. Aku bagi contoh, Motorola (M) Sdn.Bhd ada engineer2 yg bukan It yg kena buat report lah, kena input data lah dsbgnya. Dan semua tu perlukan technology bercomputer, so, sebab itulah Motorola Solutions Sdn Bhd di buat, iaiatu untuk handle bahagian2 IT yg mana Motorola (M) nak guna.

ok, kalau kau dah bahagikan engakau sebagai IT Staff, dan staff lain sebagai group yg lagi satu (yg perlu di support) maka lebih mudah untuk asku jawab.

Software engineer tu macam buat bug test tu ada software khusus atau company tu ada software diorang sendiri ye?
yg ni terpulang pada company jugak. Mcm pengalaman aku, perl script yg jalan jalan atas linux flavour sendiri, dan perl script tu pun kadang2 aku ubah demi untuk menjaayakan test case tu.

MIS Officer - planning, development dan implementation of hardware, software applications, programming n systems network and integration untuk management information system ataupun enterprise network untuk sesebuah syarikat --> ada contoh mudah nak faham x?
cthnya kau keje untuk satu syarikat. So, segala keputusan mengenai OS apa nak pakai, network structure camne nak guna, firewall apa nak apaki, di putuskan untuk kau. dan pengunaan bende2 tu adalah untuk jangkamasa panjang dan perlu menguntunghkan company..

Helpdesk support adalah engineer2 khas yg pakar dal;am sesuatu segment IT. cthnya, aku sendiri pernah kerja di Motorola Solutions dan task aku hanyalah untuk handle system IBM DOORS (distributed object oriented rational software) ---> maksudnye bro guide pekerja ke? x clear jugak la yang ni..huhu
yg ni mcm aku cakap awal2 tadi,kena segmentkan dua bahgaian, satu IT Staaf dan satu lagi non IT. so mmg aku support pekerja lain, tapi Engineer2 dari Motorola (M) dan dalam case aku Motorola Global (asia Time frame).

harap clear
 
Last edited:

arang67

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
6,585
Reaction score
347
Points
81
kau kena segment kan dulu diri kau sebagai IT staff tau. maksud aku, asingkan kepada dua group. Aku bagi contoh, Motorola (M) Sdn.Bhd ada engineer2 yg bukan It yg kena buat report lah, kena input data lah dsbgnya. Dan semua tu perlukan technology bercomputer, so, sebab itulah Motorola Solutions Sdn Bhd di buat, iaiatu untuk handle bahagian2 IT yg mana Motorola (M) nak guna.

ok, kalau kau dah bahagikan engakau sebagai IT Staff, dan staff lain sebagai group yg lagi satu (yg perlu di support) maka lebih mudah untuk asku jawab.



yg ni terpulang pada company jugak. Mcm pengalaman aku, perl script yg jalan jalan atas linux flavour sendiri, dan perl script tu pun kadang2 aku ubah demi untuk menjaayakan test case tu.



cthnya kau keje untuk satu syarikat. So, segala keputusan mengenai OS apa nak pakai, network structure camne nak guna, firewall apa nak apaki, di putuskan untuk kau. dan pengunaan bende2 tu adalah untuk jangkamasa panjang dan perlu menguntunghkan company..



yg ni mcm aku cakap awal2 tadi,kena segmentkan dua bahgaian, satu IT Staaf dan satu lagi non IT. so mmg aku support pekerja lain, tapi Engineer2 dari Motorola (M) dan dalam case aku Motorola Global (asia Time frame).

harap clear
ok clear :) terima kasih..jadi untuk software engineer tu pun kena ada skill gak dalam programming language..ingtkan ada software dari company tu sendiri tinggal men klik2 je..

biasa utk programmer ni language apa yang ada demand market contoh php mysql java,selain dari yang ini apa lagi?
 

arang67

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
6,585
Reaction score
347
Points
81
lain2 xde nak share ke?
 

chrome76

Active+ Member
Joined
Dec 25, 2005
Messages
3,752
Reaction score
25
Points
30
eden torai jawab

Software engineer- Job ni tertakluk kepada syarikat yg employ engkau tu. Antara task2 utama adalah uuntuk buat test case bago software, iaitu untuk memfinalize sesuatu software itu samaada ada bug dsbgnya. Ada juga task ntuk menyemak codes2 yg programmer buat sebelum di realese pada customer.

MIS officer - antara task2 dalam job ni adal;ah seperti planning, development dan implementation of hardware, software applications, programming n systems network and integration untuk management information system ataupun enterprise network untuk sesebuah syarikat

it support - yang ni biasanya lebih kepada trouble shooting ke? contoh network problem,software problem atau hardware problem ke?

selain dari tu, Helpdesk juga terlibat dalam support. Jgn tak tau, kat multinational company, Helpdesk support adalah engineer2 khas yg pakar dal;am sesuatu segment IT. cthnya, aku sendiri pernah kerja di Motorola Solutions dan task aku hanyalah untuk handle system IBM DOORS (distributed object oriented rational software)

sape2 yang tahu boleh share ye.terima kasih :)
sekian. tapi sekarang, kebanyakan mutlinational co diorang jarang amaik permanent dah. tapi banyak amik contractor je.

p/s: kalau kau mahir autocads, maybe kau boleh try submit reume ke Millenium Consultationts Sdn.Bhd. diorang nak apaki ramai CAD engineer untuk buat plan PCB board. maybe kau akan di hanat ke Intel/Motorola or even Radisys[/QUOTE]

ada emel tak Millenium Consultationts Sdn.Bhd. tu??
 

chrome76

Active+ Member
Joined
Dec 25, 2005
Messages
3,752
Reaction score
25
Points
30
ok clear :) terima kasih..jadi untuk software engineer tu pun kena ada skill gak dalam programming language..ingtkan ada software dari company tu sendiri tinggal men klik2 je..

biasa utk programmer ni language apa yang ada demand market contoh php mysql java,selain dari yang ini apa lagi?
byk kompeni tgh carik java programmer.. byk kosong sebab tak ramai graduate berminat nk buat programming..
 

nasigorengkicap

Active+ Member
Joined
Dec 27, 2010
Messages
2,788
Reaction score
6
Points
25
ade tempat title IT exec, assistant manager,

aku tak tau mcm mane nk tambah, tapi bagi aku, kalau ko nk cari kerja, tak kesah ape title, yg penting job scope. ade title IT Executif, tapi buat keje simple2..

ade title network engineer tapi scopenye mungkin specialist

network engineer
|
-- scope router
-- scope switch
-- scope wan accelerator

server admin
|
-- scope configure/maintain linux server
-- scope configure/maintain windows server

security engineer
|
-- scope firewall/ips


cloud engineer (yg ni aku tak sure)
|
--buat vmware
 

mdikhsan

Active Member
Joined
Jul 8, 2010
Messages
1,855
Reaction score
35
Points
30
Software engineer tu macam buat bug test tu ada software khusus atau company tu ada software diorang sendiri ye?
bergantung pada company,

contoh aku sekarang di Software Quality Assurance. segala test case kebanyakkan dah sedia ada cuma perlu dinaik tarafkan bergantung kepada fasa teknologi, ada yang mengunakan automation tools. dan ada juga menggunakan manual testing. dan jika berkemampuan dalam coding, gunakan inisiatif kita sendiri untuk memudahkan kerja kita di bahagian manual testing, seperti test report generator, comparison etc. utilizekan kebolehan yang ada.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register