Update dan Perkembangan Kempen Buy Muslim First (BMF)

Recommended Brokers


Sponsored Post

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,985
Reaction score
5,768
Points
1,346
Move On Malaysia

· 10 jam

Antara yang perlu diboikot oleh Muslim di Malaysia sekarang ialah premis makanan non Muslim yang tiada logo/ pensijilan halal. Tidak adakah dalam jiwa Muslim ini secebis rasa syak wasangka dari mana si pemilik/ pengusaha restoran ini ambil bekalan ayam/ daging dan ramuan-ramuan lain? Fahamkah si pengusaha tentang konsep halalan tayyiban sebagaimana yang dikehendaki dalam Islam? Atau yang Muslim ini sudah menjadi terlebih toleran sehingga mengabaikan kewajipan mencari yang halal?

*Restoran di bawah telah memadam satu logo halal palsunya setelah diadukan kpd Jakim, tapi masih ramai Muslim menjamu selera di sini.

DSM

- FB Saadan Man



 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,985
Reaction score
5,768
Points
1,346
Mohamad Jamalee
3 jam

Kenapa kempen #BMBF, #BMF dan #UPM kali ni lain macam perginya?

Teringat saya pada ucapan Tun Mahathir pada satu acara di Bangsar South yang saya hadiri sekitar 5 6 tahun lepas. Tun bercakap tentang status quo di mana keseimbangan negara ni antaranya adalah hasil Melayu pegang politik dan Cina pegang ekonomi.

Di sinilah kestabilan tercapai langsung menjadikan negara stabil untuk dipacu ke depan.

Masuk PRU-14, DAP yang mengetuai Pakatan Harapan berjaya memenangi tampuk pemerintahan negara. Dan ketika itulah juga kestabilan itu mula goyah.

Ia dikuatkan lagi dengan tujahan isu-isu yang jelas menjadikan Muslim Bumiputera 'at the losing end'. Semakin hari semakin kuat tujahannya.

Ultimatumnya pada polemik pembelajaran Jawi.

A simple 6 pages main tekap-tekap, kemudian jadi 3 mukasurat, sampailah jadi 'optional', pun masih ditentang habis-habisan.

Yang tak disangka-sangka adalah, 'retaliation' itu dibawa bukan pada 'political front' tetapi 'economic front'.

Mereka agak selesa untuk "berperang" pada medan politik kerana mereka memiliki kuasa dan kawalan media. Tapi bila ia dibawa kepada medan ekonomi, mereka tahu kekuatan ekonomi adalah pada permintaan dan bukan penawaran.

Itu yang melompat tak cukup tanah tu.

Kempen #BMBF, #BMF dan #UPM ni akan tiba juga pada penghujungnya. Menteri dan wargamaya yang benci pada kempen ni pun dah mula perlahankan komen-komen bodoh mereka.

Tapi yang penting, pembudayaan itu kekal mekar dan hidup.

Teruskan menyokong produk dan perkhidmatan Muslim Bumiputera.

Ini kalilah.

 

pemain

Active Member
Joined
Jul 10, 2008
Messages
1,636
Reaction score
129
Points
33
Move On Malaysia

· 10 jam

Antara yang perlu diboikot oleh Muslim di Malaysia sekarang ialah premis makanan non Muslim yang tiada logo/ pensijilan halal. Tidak adakah dalam jiwa Muslim ini secebis rasa syak wasangka dari mana si pemilik/ pengusaha restoran ini ambil bekalan ayam/ daging dan ramuan-ramuan lain? Fahamkah si pengusaha tentang konsep halalan tayyiban sebagaimana yang dikehendaki dalam Islam? Atau yang Muslim ini sudah menjadi terlebih toleran sehingga mengabaikan kewajipan mencari yang halal?

*Restoran di bawah telah memadam satu logo halal palsunya setelah diadukan kpd Jakim, tapi masih ramai Muslim menjamu selera di sini.

DSM

- FB Saadan Man



Ada satu kedai daun pisang di PJ, masa lunch ramai penuh kedai termasuklah umat islam. Belakang kedai tu owner kedai yang non Muslim siap bela anjing bagai.

Kau rasa bagaimana?
 

Encik Sponge

Active+ Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
4,070
Reaction score
279
Points
41
Move On Malaysia

· 10 jam

Antara yang perlu diboikot oleh Muslim di Malaysia sekarang ialah premis makanan non Muslim yang tiada logo/ pensijilan halal. Tidak adakah dalam jiwa Muslim ini secebis rasa syak wasangka dari mana si pemilik/ pengusaha restoran ini ambil bekalan ayam/ daging dan ramuan-ramuan lain? Fahamkah si pengusaha tentang konsep halalan tayyiban sebagaimana yang dikehendaki dalam Islam? Atau yang Muslim ini sudah menjadi terlebih toleran sehingga mengabaikan kewajipan mencari yang halal?

*Restoran di bawah telah memadam satu logo halal palsunya setelah diadukan kpd Jakim, tapi masih ramai Muslim menjamu selera di sini.

DSM

- FB Saadan Man



Tak tahu la apa maslah masyarakat kita

Kalau kedai nama yang susah nak kenal dengan ada sijil halal kita terima lagi..

Ini terang2 nama gopal la, kong kiak la, sijil halal dah tentu ke laut dah... ramai juga yang makan.... hebat
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
259,708
Reaction score
8,739
Points
2,226
Move On Malaysia

· 10 jam

Antara yang perlu diboikot oleh Muslim di Malaysia sekarang ialah premis makanan non Muslim yang tiada logo/ pensijilan halal. Tidak adakah dalam jiwa Muslim ini secebis rasa syak wasangka dari mana si pemilik/ pengusaha restoran ini ambil bekalan ayam/ daging dan ramuan-ramuan lain? Fahamkah si pengusaha tentang konsep halalan tayyiban sebagaimana yang dikehendaki dalam Islam? Atau yang Muslim ini sudah menjadi terlebih toleran sehingga mengabaikan kewajipan mencari yang halal?

*Restoran di bawah telah memadam satu logo halal palsunya setelah diadukan kpd Jakim, tapi masih ramai Muslim menjamu selera di sini.

DSM

- FB Saadan Man



Yang ni bergantung kepada tahap kepekaan individu Muslim itu sendiri dalam menilai makanan yang akan di makan nanti
Kalau dah ternyata itu kedai bukan Muslim tak perlu la ke kedai tu lagi
Cari la dulu kedai Muslim
Kan itu lebih baik
#SedikitPandangan
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,985
Reaction score
5,768
Points
1,346
Ada satu kedai daun pisang di PJ, masa lunch ramai penuh kedai termasuklah umat islam. Belakang kedai tu owner kedai yang non Muslim siap bela anjing bagai.

Kau rasa bagaimana?
Tak tahu la apa maslah masyarakat kita

Kalau kedai nama yang susah nak kenal dengan ada sijil halal kita terima lagi..

Ini terang2 nama gopal la, kong kiak la, sijil halal dah tentu ke laut dah... ramai juga yang makan.... hebat
tu la kan. kat tempat saya pun sama, ada satu kedai cina yg terang terang papan tanda nama org Cinadan serve makanan dan minuman tu non muslim Cina, ramai gak malay dan yg bertudung gi makan situ. saya macam pelik, eh mcmana ni..
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,985
Reaction score
5,768
Points
1,346
Yang ni bergantung kepada tahap kepekaan individu Muslim itu sendiri dalam menilai makanan yang akan di makan nanti
Kalau dah ternyata itu kedai bukan Muslim tak perlu la ke kedai tu lagi
Cari la dulu kedai Muslim
Kan itu lebih baik
#SedikitPandangan

setuju tu tn TXT, mencari yg halalan tayyiban adalah perlu
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
259,708
Reaction score
8,739
Points
2,226
setuju tu tn TXT, mencari yg halalan tayyiban adalah perlu
Tapi tu la masih ada yang kurang peka bab gini
Tu masih ada yg duk makan kat kedai2 makan yg di ragui status halal nya
 
Sponsored Post
Top
Log in Register