Update dan Perkembangan Kempen Buy Muslim First (BMF)

CG Sponsors




Quecha

Fun Poster
Joined
Nov 8, 2017
Messages
640
Reaction score
305
Points
31
KUALA LUMPUR 2 Sept. - Warnaget menafikan kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang mendakwa pengguna Islam melakukan kempen memboikot produk perniagaan keluaran peniaga bukan Islam.

Sebaliknya kebanyakan mereka memberitahu kempen itu dijalankan untuk mengutamakan produk keluaran peniaga bumiputera.


Seorang pengguna akaun Facebook yang menggunakan nama Zuera Rashid memberitahu kempen itu dijalankan hanya untuk membantu memajukan produk keluaran orang Islam.

“Kami tak boikot produk bukan Islam cuma kami nak memajukan produk orang Islam sahaja,” tulisnya.

Guan Eng selaku Menteri Kewangan dalam kenyataannya semalam mahu UMNO dan Pas membantu menghentikan kempen memboikot produk bukan bumiputera kerana gerakan itu tidak menguntungkan dan boleh menggugat perpaduan negara.

Katanya, kempen itu bukan hanya akan menjejaskan perpaduan negara tetapi boleh menyebabkan pengguna memboikot produk yang lebih baik dan murah.

Dalam pada itu, pemilik akaun Awears Affnan turut menafikan kenyataan Guan Eng dan menegaskan hanya ingin membantu usahawan bumiputera.

“Bukan boikot, utamakan produk Muslim secara tidak langsung orang Islam akan beli keperluan harian 99 peratus barangan Muslim tiap-tiap hari,” kongsinya dalam akaun Facebook.

Sementara itu, pemilik akaun Twitter, Zainudin Osman turut mempersoalkan kenyataan Guan Eng mengaitkan isu tersebut dengan pembelian telefon.

“Kita kempen utamakan membeli produk Muslim bukan boikot produk bukan Muslim.

“Yang Guan Eng pergi buat lawak boikot telefon ini apa cerita?,” soalnya

 
Sponsored Post

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
34,503
Reaction score
1,946
Points
206
nobita bod0 ni nak hentam melayu tak berani, end up salahkan umno/pas jelah.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,517
Reaction score
9,819
Points
1,746
oh ok hehe, nampak gayanya saya kena alih beberapa post saya dari thread produk halalan thayyiban ke thread ni ye :D
lebih relevan dan meluas utk perbincangan :)cgrock
 

Hayy

Super Active Member
Joined
Oct 21, 2010
Messages
6,273
Reaction score
148
Points
83
Klu bab Islam melayu bersatu padu je dikira boleh mngugat perpaduan negara. Otak menteri yg kaw2 rasis. Pon rmi lgi yg xsedar2.. Masih setia menjilat..
 

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
6,707
Reaction score
693
Points
121
eleh... geng diorang jugak yang start boikot ni... nape? dh goyang ke.

Senang cerita... kita semua lebih gunakan produk muslim dan bumiputera. Yang tak de option tu nok wat guane... guna la jugak
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,517
Reaction score
9,819
Points
1,746
Tak wajar boikot barangan bukan Islam - kabinet

Diterbitkan 4 Sep 2019, 5:49 petang | Dikemaskini 4 Sep 2019, 5:49 petang



Kabinet menolak tindakan memboikot barangan keluaran pengusaha bukan Islam dan menyifatkan kempen itu sebagai tidak wajar.

“Jemaah menteri menolak pemikiran dan pendirian sempit berasaskan sentimen perkauman yang cuba dimainkan oleh pihak tertentu kerana ia boleh menjejaskan keharmonian dan kesejahteraan negara.

“Sebaliknya rakyat diseru untuk menyokong kempen beli barangan buatan Malaysia kerana ia akan memberi kebaikan kepada negara,” menurut kenyataan Jabatan Perdana Menteri hari ini.


Kenyataan itu dikeluarkan selepas mesyuarat kabinet yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah Dr Wan Ismail hari ini.

Kempen “beli produk Muslim dulu” dikesan sejak akhir tahun lepas, bertujuan menggalakkan pembelian produk keluaran Muslim.

Kempen itu kurang mendapat perhatian luas sehingga sekitar Ogos, apabila semakin ramai orang menyertai laman dan kumpulan kempen tersebut di media sosial.

Bagaimanapun, terdapat penyokong kempen itu pergi lebih ekstrem dengan mengajak orang ramai memboikot produk bukan Muslim.

 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
34,503
Reaction score
1,946
Points
206
Klu bab Islam melayu bersatu padu je dikira boleh mngugat perpaduan negara. Otak menteri yg kaw2 rasis. Pon rmi lgi yg xsedar2.. Masih setia menjilat..
mentaliti diorang anggap komunis DAP bos.
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
34,503
Reaction score
1,946
Points
206
Tak wajar boikot barangan bukan Islam - kabinet

Diterbitkan 4 Sep 2019, 5:49 petang | Dikemaskini 4 Sep 2019, 5:49 petang



Kabinet menolak tindakan memboikot barangan keluaran pengusaha bukan Islam dan menyifatkan kempen itu sebagai tidak wajar.

“Jemaah menteri menolak pemikiran dan pendirian sempit berasaskan sentimen perkauman yang cuba dimainkan oleh pihak tertentu kerana ia boleh menjejaskan keharmonian dan kesejahteraan negara.

“Sebaliknya rakyat diseru untuk menyokong kempen beli barangan buatan Malaysia kerana ia akan memberi kebaikan kepada negara,” menurut kenyataan Jabatan Perdana Menteri hari ini.


Kenyataan itu dikeluarkan selepas mesyuarat kabinet yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah Dr Wan Ismail hari ini.

Kempen “beli produk Muslim dulu” dikesan sejak akhir tahun lepas, bertujuan menggalakkan pembelian produk keluaran Muslim.

Kempen itu kurang mendapat perhatian luas sehingga sekitar Ogos, apabila semakin ramai orang menyertai laman dan kumpulan kempen tersebut di media sosial.

Bagaimanapun, terdapat penyokong kempen itu pergi lebih ekstrem dengan mengajak orang ramai memboikot produk bukan Muslim.

tahan cinabeng2 ni makan roti massimo yang tak sedap tu ye.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,517
Reaction score
9,819
Points
1,746
Sujita Soorian
10 jam ·

Siapa yang mula kempen boikot? DPM Wan Azizah boleh keluarkan kenyataan media mengatakan kempen boikot adalah tidak wajar. Sebelum ini, YB Wan duduk dalam gua ke?

Dulu senyap sahaja. Takde pula keluarkan kenyataan media sebagai pembangkang mengenai isu boikot. Tiada seruan menyuruh rakyat sokong barang buatan Malaysia. Saya hanya baca artikel dari PKR (tak pasti cabang mana) suruh boikot Petron sahaja.

Kononnya sekarang, nak salahkan BN/PAS dan rakyat. Fitnah demi fitnah, penipuan demi penipuan.. Ini ajelah kerajaan PHipokrit tahu.

PS: FMT dah delete posting dari tahun 2012. Tapi Google dan Facebook takkan lupa.




 
Sponsored Post
Top
Log in Register