Update dan Perkembangan Kempen Buy Muslim First (BMF)

Recommended Brokers


Quecha

Fun Poster
Joined
Nov 8, 2017
Messages
639
Reaction score
305
Points
31
KUALA LUMPUR 2 Sept. - Warnaget menafikan kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang mendakwa pengguna Islam melakukan kempen memboikot produk perniagaan keluaran peniaga bukan Islam.

Sebaliknya kebanyakan mereka memberitahu kempen itu dijalankan untuk mengutamakan produk keluaran peniaga bumiputera.


Seorang pengguna akaun Facebook yang menggunakan nama Zuera Rashid memberitahu kempen itu dijalankan hanya untuk membantu memajukan produk keluaran orang Islam.

“Kami tak boikot produk bukan Islam cuma kami nak memajukan produk orang Islam sahaja,” tulisnya.

Guan Eng selaku Menteri Kewangan dalam kenyataannya semalam mahu UMNO dan Pas membantu menghentikan kempen memboikot produk bukan bumiputera kerana gerakan itu tidak menguntungkan dan boleh menggugat perpaduan negara.

Katanya, kempen itu bukan hanya akan menjejaskan perpaduan negara tetapi boleh menyebabkan pengguna memboikot produk yang lebih baik dan murah.

Dalam pada itu, pemilik akaun Awears Affnan turut menafikan kenyataan Guan Eng dan menegaskan hanya ingin membantu usahawan bumiputera.

“Bukan boikot, utamakan produk Muslim secara tidak langsung orang Islam akan beli keperluan harian 99 peratus barangan Muslim tiap-tiap hari,” kongsinya dalam akaun Facebook.

Sementara itu, pemilik akaun Twitter, Zainudin Osman turut mempersoalkan kenyataan Guan Eng mengaitkan isu tersebut dengan pembelian telefon.

“Kita kempen utamakan membeli produk Muslim bukan boikot produk bukan Muslim.

“Yang Guan Eng pergi buat lawak boikot telefon ini apa cerita?,” soalnya

 
Update # 3
ni channel telegram setiap negeri untuk produk2 muslim.Sila masuk ikut tempat anda bermastautin kerana setiap channel akan dpt info berbeza ikut kedai/produk di negeri tersebut..sila CNP dan panjangkan info ini

PAHANG

SABAH/SARAWAK

TERENGGANU

KELANTAN

KEDAH/PERLIS

MELAKA/NEGERI SEMBILAN

JOHOR

PENANG

KL/SELANGOR

PERAK
Update # 2
Kawan fb yg dah joint kena invite ko sebab dia secret group. Aku pun tengah cari jalan nak copy link dia. Kalau dapat nanti aku tepek kat thread ni.
Update # 2
Cikgu Izzat
8 min ·
[JihadEkonomi] Terima kasih kepada salah seorang tetamu Majlis Pelancaran Kempen Beli Produk Muslim Peringkat Negeri Pahang.
Semoga MuslimBrands menjadi peneraju rujukan kepada umat Islam di Malaysia!
#UmmahBangkit
#KempenBeliProdukMuslim
#SokongPeniagaPembayarZakat




















Saripah Fadhilah
9 Oktober jam 9:39 PTG

💚 AWAS MuslimBrands

Kena download aplikasi ni!

Meh nak cerita sikit. Tadi pagi secara tak 'planning' aku pi majlis Pelancaran Kempen Beli Produk Muslim. Okey, niat aku pergi sebab aku macam tertarik dengan kempen ni. Aku tahu dan yakin orang Islam ramai yang berniaga, cuma kurang komersial dan masalah kita ni sebagai pembeli terlampau 'calculate' hatta beza 0.19sen je pun haha 🤣 Bukan kau je, aku pun sama ada penyakit tu. Tapi aku berazam untuk berubah 💪🏻

Aku rasa yang baca posting ni pun, 'mostly' nya kau orang para peniaga, tidak kiralah berniaga online ke offline ke fulltime ke partime ke kan kan. Kadang gaji dah ribu-riban pun saja hobi nak berniaga. Jadi aku sokong korang tau, aku perati je kau buat promosi tu, kalau aku tak beli pun aku kasi like 👍🏻😁

Okey berbalik program tu. Aku pun melangkah masuk Hotel Darul Makmur Jerantut (Hotel ini milik Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang) Huish yang datang orang hebat-hebat belake. Dari Dato' Mufti, Ahli Dewan Undangan Negeri, tokoh masyarakat, artis sampailah ke para peniaga yang berjaya.

Okey, dihujung majlis ada tayangan video montaj. Aku ni sejenis suka tengok video dan suka buat video, jadi aku perati dan aku tertarik dengan video aplikasi MUSLIM BRANDS.

Jadi kau orang boleh download secara percuma aplikasi ni di Play Store. Setelah aku 'godek-godek' @ tekan-tekan, aplikasi ni bagus untuk kita semua, yang tertanya-tanya produk muslim, kedai muslim, air muslim, ubat muslim,homestay muslim, restoren muslim, bengkel muslim dan banyak lagi👍🏻

Dan berita baik buat anda para peniaga muslim tegar, kau orang boleh promosikan di situ kedai/homestay/perkhidmatan korang dengan penuhi maklumat dan sertakan gambar yang diminta.

Satu lagi, kau orang kena ingat tau! Kalau bukan kita yang Islam ni support sesama kita kau mahu tunggu siapa agaknya nak support? Aku malas sebut, kang ada kata rasis bagai. Ni bukan soal rasis ini cerita soal siapa pengeluar zakat, kau pun tahu zakat guna untuk apa.

Huhu aku dah cerita panjang, jadi silalah download 😂 Pergi ke Play Store dan search MuslimBrands- Buy Muslim First dan download.

Jadi kalau bukan kita siapa?
Kalau bukan sekarang bila?
Kalau bukan di tempat kita di mana?
#BuyMuslimFirst

Update # 1
aku nak beli produk muslim...kadang2 tak ingat jenama yang muslim punya...yang aku ingat faiza sahaja...

install apps ni bro
Sponsored Post

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
31,618
Reaction score
1,274
Points
206
nobita bod0 ni nak hentam melayu tak berani, end up salahkan umno/pas jelah.
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
47,490
Reaction score
5,810
Points
1,346
oh ok hehe, nampak gayanya saya kena alih beberapa post saya dari thread produk halalan thayyiban ke thread ni ye :D
lebih relevan dan meluas utk perbincangan :)cgrock
 

Hayy

Super Active Member
Joined
Oct 21, 2010
Messages
6,072
Reaction score
61
Points
70
Klu bab Islam melayu bersatu padu je dikira boleh mngugat perpaduan negara. Otak menteri yg kaw2 rasis. Pon rmi lgi yg xsedar2.. Masih setia menjilat..
 

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
5,967
Reaction score
478
Points
81
eleh... geng diorang jugak yang start boikot ni... nape? dh goyang ke.

Senang cerita... kita semua lebih gunakan produk muslim dan bumiputera. Yang tak de option tu nok wat guane... guna la jugak
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
47,490
Reaction score
5,810
Points
1,346
Tak wajar boikot barangan bukan Islam - kabinet

Diterbitkan 4 Sep 2019, 5:49 petang | Dikemaskini 4 Sep 2019, 5:49 petang



Kabinet menolak tindakan memboikot barangan keluaran pengusaha bukan Islam dan menyifatkan kempen itu sebagai tidak wajar.

“Jemaah menteri menolak pemikiran dan pendirian sempit berasaskan sentimen perkauman yang cuba dimainkan oleh pihak tertentu kerana ia boleh menjejaskan keharmonian dan kesejahteraan negara.

“Sebaliknya rakyat diseru untuk menyokong kempen beli barangan buatan Malaysia kerana ia akan memberi kebaikan kepada negara,” menurut kenyataan Jabatan Perdana Menteri hari ini.


Kenyataan itu dikeluarkan selepas mesyuarat kabinet yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah Dr Wan Ismail hari ini.

Kempen “beli produk Muslim dulu” dikesan sejak akhir tahun lepas, bertujuan menggalakkan pembelian produk keluaran Muslim.

Kempen itu kurang mendapat perhatian luas sehingga sekitar Ogos, apabila semakin ramai orang menyertai laman dan kumpulan kempen tersebut di media sosial.

Bagaimanapun, terdapat penyokong kempen itu pergi lebih ekstrem dengan mengajak orang ramai memboikot produk bukan Muslim.

 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
31,618
Reaction score
1,274
Points
206
Klu bab Islam melayu bersatu padu je dikira boleh mngugat perpaduan negara. Otak menteri yg kaw2 rasis. Pon rmi lgi yg xsedar2.. Masih setia menjilat..
mentaliti diorang anggap komunis DAP bos.
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
31,618
Reaction score
1,274
Points
206
Tak wajar boikot barangan bukan Islam - kabinet

Diterbitkan 4 Sep 2019, 5:49 petang | Dikemaskini 4 Sep 2019, 5:49 petang



Kabinet menolak tindakan memboikot barangan keluaran pengusaha bukan Islam dan menyifatkan kempen itu sebagai tidak wajar.

“Jemaah menteri menolak pemikiran dan pendirian sempit berasaskan sentimen perkauman yang cuba dimainkan oleh pihak tertentu kerana ia boleh menjejaskan keharmonian dan kesejahteraan negara.

“Sebaliknya rakyat diseru untuk menyokong kempen beli barangan buatan Malaysia kerana ia akan memberi kebaikan kepada negara,” menurut kenyataan Jabatan Perdana Menteri hari ini.


Kenyataan itu dikeluarkan selepas mesyuarat kabinet yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah Dr Wan Ismail hari ini.

Kempen “beli produk Muslim dulu” dikesan sejak akhir tahun lepas, bertujuan menggalakkan pembelian produk keluaran Muslim.

Kempen itu kurang mendapat perhatian luas sehingga sekitar Ogos, apabila semakin ramai orang menyertai laman dan kumpulan kempen tersebut di media sosial.

Bagaimanapun, terdapat penyokong kempen itu pergi lebih ekstrem dengan mengajak orang ramai memboikot produk bukan Muslim.

tahan cinabeng2 ni makan roti massimo yang tak sedap tu ye.
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
47,490
Reaction score
5,810
Points
1,346
Sujita Soorian
10 jam ·

Siapa yang mula kempen boikot? DPM Wan Azizah boleh keluarkan kenyataan media mengatakan kempen boikot adalah tidak wajar. Sebelum ini, YB Wan duduk dalam gua ke?

Dulu senyap sahaja. Takde pula keluarkan kenyataan media sebagai pembangkang mengenai isu boikot. Tiada seruan menyuruh rakyat sokong barang buatan Malaysia. Saya hanya baca artikel dari PKR (tak pasti cabang mana) suruh boikot Petron sahaja.

Kononnya sekarang, nak salahkan BN/PAS dan rakyat. Fitnah demi fitnah, penipuan demi penipuan.. Ini ajelah kerajaan PHipokrit tahu.

PS: FMT dah delete posting dari tahun 2012. Tapi Google dan Facebook takkan lupa.




 
Sponsored Post
Top
Log in Register