Upacara Kat Tugu HARAM, Kat India Tak Pa???

CG Sponsors




shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,005
Reaction score
208
Points
133
Upacara mengalung bunga di tugu kebangsaan seperti yang telah lama diamalkan oleh Malaysia telah difatwakan sebagai haram. Tapi aku rasa depa masih dok buat lagi benda yang difatwakan salah tu. Pun tak dak sesapa berani kata apa.


ENAKMEN PENTADBIRAN
UNDANG-UNDANG ISLAM 1991
(Enakmen 3/91)

FATWA DI BAWAH SEKSYEN 36

Fatwa berikut yang dibuat oleh Mufti Negeri di bawah subseksyen 36 (1) Enakmen Pentadbiran Undang-Undang Islam 1991 setelah diluluskan oleh Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak menurut subseksyen 39 (6) Enakmen itu adalah disiarkan menurut subseksyen 36(2) Enakmen itu:

“Meletakkan kalungan bunga di Tugu Peringatan sempena upacara sambutan Hari Pahlawan dan upacara-upacara lain adalah haram dan hendaklah ditinggalkan.”




Tapi tabur bunga di India semasa Najib melawat memorial Mahatma Gandhi tak pa pulak ka? Tak dengar sesapa yang berani kata apa pun. Mungkin lain fatwa kut pasai yang ni tabur bunga, bukan kalung bunga...



petikan sumber

Saja aku tengok dok bising pasal perkataan "Allah" walaupun dah banyak penjelasan, jadi bincang sikit tentang larangan oleh Allah s.w.t pulak!!!
 
Last edited:
Sponsored Post

iswarahijau

Super Active Member
Joined
Dec 12, 2007
Messages
6,060
Reaction score
44
Points
70
satu lagi thread sampah daripada pemfitnah dan kaki pembohong
 

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
alah tabur bunga...bkn dapat apo pon....
mcm kita tabur beras kat pengantin gak...tak maknanya..
 

shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,005
Reaction score
208
Points
133
satu lagi thread sampah daripada pemfitnah dan kaki pembohong
Ko boleh check samada fatwa tu fitnah ke bohong ke, tak tau la bagi UMNO fatwa ni fitnah/bohong tu pasal tak nak ikut!!! Begitu juga gambar2 tu. Gambar Najib kat India tu baru lagi, bukan korek kubur lama keluarkan untuk jadikan isu.... :)):)):))

Aku takut korek kubur2 lama takut keluar hantu2 Alumnotoya!!!:)
 

shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,005
Reaction score
208
Points
133
alah tabur bunga...bkn dapat apo pon....
mcm kita tabur beras kat pengantin gak...tak maknanya..
Pengantin tu hidup, mahatma ghandi tu bukan Islam yg dah mati, bunga tu tabur kat memorial. Kalau camtu org Islam boleh join pergi tabur bunga2 gak kat Memorial Francis Light kat Penang!!!

Tabur beras kat pengantin pun kalau mengikut adat Hindu niat kerana melindungi dari musibah/makluk halus adalah HARAM! Kalau tak ada niat tu, saja suka2 tak pa kot....
 
Last edited:

Putra_Quezee

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Feb 7, 2008
Messages
1,287
Reaction score
19
Points
25
ish2... kalau ada kuasa semua boleh nie... :d
 

mokhaini

Active+ Member
Joined
Sep 24, 2009
Messages
3,094
Reaction score
13
Points
25
haram ke kalau kita melawat tugu negara tu? bukan kita sembah tugu tu ..... kan ....
 

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
satu lagi thread sampah daripada pemfitnah dan kaki pembohong
ini bukan fitnah....

ini adalah benar....

saya ada tonton di AWANI...

TV3 tade rasanya.....:">:">:">
 
Sponsored Post
Top
Log in Register