Untuk yg belum kawin. Bila korang nak kawin?

CG Sponsors




Bila korang nak kawin?


  • Total voters
    0
  • Poll closed .

rizalstudio

Active+ Member
Joined
Jan 8, 2009
Messages
2,663
Reaction score
690
Points
71
Bagi yg belum kawin je jwp.

Aku rasa soalan ni yg selalu bermain kat fikiran korang samada korang terima apa aku ckp atau tidak.. Walaupun korang menafikannya tp hakikatnya ya.. Bukan apa aku terfk nk buka thread ni da lama sebab kat opis2 aku ramai awek yg refuse nk kawin.. paling terbaru masa aku g kursus kat hospital sultan ismail jb. dia tnya umur aku.. aku kata le 29tahun, dia tny umur wife aku.. aku ckp la 23tahun, terus dia surprise/terkejut sebab bini aku kawin muda sgt.. erk? kawin muda ke? dia xtau kalo kat hometown bini aku kat sungai petani, umur 20 tu dah kira peringkat red zone, dah kena kawin sgt2.. da kira tua dah. sampaikan aku nk ikat 1tahun tunang pun x leh... dan kalo belah aku plak, kat johor, aku kawin umur 25tahun sama cam ayah aku kawin, dan mak aku kawin umur 16tahun... bini aku lak kawin umur 20tahun. dan cam aku area kulai, member2 aku ramai yg dah kawin average umur cam aku malah lebih muda dari aku.. bila aku start pindah ke JB, kat sini jauh beza ngan kulai.. diorang rasa aku kawin muda.. heh... pelik gila aku...

Tp itu hanya cerita sampingan aku... aku tertanya2 apa yg bagusnya kita ikut sunnah nabi ni.

1. Korang just fikir, korang bleh hidup brapa lama? skrang umur da 30 lebih tahun... korang pk enjoy lagi.. ntah2 esok lusa dah xde... skrang ni pun byk manusia yg tak panjang hidupnya, umur 35dah kena macam2 penyakit, umur 45dah menimbun penyakit.. ye la persekitaran kita bukan bersih termasuk permakanan. aku tgk org2 kampung yg makan ulam2 da makan2 hasil sumber asli, hidup sampai 70-80tahun (mati pun sakit tua je), org bandar.. umur 50tahun dah fizikal cam umur 80tahun.. itu yg hidup lama.. belum kira yg mati eksiden & lain2.

2. Anak? sapa nk sambung korang masa tua nanti? korang pk eh... skrang kalo ko kawin umur 25, umur 26 da dpt anak. cukup 30 tahun. anak korang dah membesar depan mata korang sendiri.. dari dia kecik, dewasa dan kalo ada jodoh... dah pun dpt tgk cucu korang sndri.. masa tu pun korang dah 55tahun lebih (umur average org kita skrang). aku just ambik contoh ayah aku sendiri.. dia da nak pencen, sempat tgk anak besar, kerjaya, menantu dan cucu. Korang plak kalo jenis kawin umur 35 tahun.. masa korang umur 65tahun lebih baru nampak cucu, life, itupun kalo anak kita2 nanti nak kawin muda... kalo jenis cam korang gak nk kawin lmbat.. sampai mati pun x sempat tgk muka cucu.. itu pun kalo korang jenis kawin, tahun depan dpt anak.. kita pun x tau jugak 'barang' kita ni mampu hasilkan anak lagi x setahun dua lagi. ada yg aku tgk 10tahun kawin xdpt anak. yg muda buat anak buang tong sampah.

3. Yang perempuan plak... korang sedar yg korang dah wajib kena buat 'bone scan' pada umur 25tahun dan lelaki 40 tahun. ini bermakna perempuan terdedah kepada penyakit tulang pada umur yg korang anggap 'muda' ni.

4. Satu lagi org perempuan sedar (harap jgn marah eh) , expired date korang pada umur 40tahun. Bermakna kalo korang kawin umur 30 tahun misalnya korang masih berpeluang utk dptkan anak dlm masa 10tahun.. itu pun kalo rahim dan berudu laki korang kuat dan mampu menghasilkan anak. Skrang ni aku tgk yg umur 35-40 pun takut nk kawin. Memang tak dinafikan ada sesetengah wanita walaupun berkahwin umur dekat 40 tahun mampu menghasilkan anak dan kita pun selalu terdengar cerita2 ni tapi masa da putus haid brapa ramai anak akan menjadi keturunan dan penyambung 'bin' korang.. doktor2 pun tidak menggalakkan bersalin pada umur hujung2 ni, macam2 yang tak elok boleh terjadi baik kepada anak atau mak dia. Dan kalo korang kawin umur hujung2 ni.. anak dah tentu x ramai... silap2 jadi anak tunggal sampai besar. bila jadi anak tunggal, dia akan ditatang macam minyak yg penuh dan tu yg slalu budak2 skrang byk yg kurang2 ajar.. selalu dimanjakan oleh mak ayah, pulak2 kalo ayah dia org kaya. Tambahan lagi..

5. Kalo korang perasan la... baik lelaki atau perempuan kebanyakkannya pabila dah mencecah umur 40 atau 50tahun, ketegasan korang akan kurang, kalo umur 30-35 tahun boleh marah2 anak, sebat ke, pukul ke.. (maaf kalo ada warga CG yg x puas hati bila aku kata didik anak dengan pukul. Sabda rasullullah s.a.w pukullah anakmu pabila umurnya mencecah 10tahun kerana tidak mengerjakan solat. Jelas kat sini islam menggalakkan pukul anak. Bagi aku pulak, aku amat bersyukur dan berterima kasih kat ayah aku, mak aku dan cikgu2 aku sebab pukul aku masa kecik2 dulu.. sebab dia berjaya mendidik aku menjadi manusia.. ok berbalik ke topik). Biasanya bila umur 40 tahun lebih ni dah kurang nk jerkah atau pukul anak. sebab penyakit dah byk.. kalo ada yg sakit lemah jantung ke atau darah tinggi mana boleh naik2kan suara sgt... sakit beb.. jadi anak ni yg baru nak kena mana satu salah dan betul tak tahu buat keputusan sendiri. Macam ayah aku skrang da xlarat nak sebat2 adik2 aku yg kecik2 ni sebab umur pun da 55tahun lebih.. ada adik2 aku yg degil cam biasa... jadi aku sebagai abg sulung kenala take over peranan ayah aku untuk menasihati (level 3), memberi amaran (level 2) dan kalo xdgr kata aku ambik tindakan level 1 iaitu gunakan kekerasan.. SO far, alhamdulillah xde satu pun dendam ngan aku malah semua masih hormat aku sebagai abg. (budak2 kalo korang pukul dari kecik, mmg diorang akan marah dan ada yg dendam kat ayah diorang tapi kalo korang balancekan marah/pukul dan sayang, marah tu adat2 la... lepas tu esok ajak makan KFC, tak pun belikan hadiah... jadi diorang akan lebih hormat korang sebagai ayah atau abang)

6. Tak cukup duit nak kawin? come on bro.. duit korang sampai bila2 takkan cukup walau gaji kecik atau besar. Dulu masa aku bujang jadi walau seribu lebih je.. utk seorang bujang patut da cukup tapi bila sampai hujung tahun aku selalu tertanya2 apa aku buat ngan duit gaji aku?? berapa byk aku da simpan?? takde beb... 4 tahun aku keja... sampai aku nk tunang... takde 100 ringgit pun aku simpan.. (duit byk abis kat top-up ngan minyak keta hehe). bila aku nk kawin baru terhegeh2 nk cari duit tp kalo niat tu ikhlas dan betul. insyallah... allah akan buka pintu rezeki. dlm masa 6 bulan tunang aku berjaya kumpul duit hantaran bini aku 8k dan maskawin 1.2k termasuk majlis aku abis dekat 4k. dengan buat loan bank, ikat perut simpan duit gaji, buat freelance repair komputer, cari duit tepi.. alhamdulillah aku pun x percya aku berjaya kumpulkan sebanyak tu tanpa minta sesen pun dari ayah aku atau sesapa... dan aku terfikir kalo aku ikutkan kata hati aku yg tak cukup duit, sampai bila2 aku xkan kawin....

7. tak ada yg sesuai, dan tunggu jodoh dtg sendiri. Bagi lelaki yg pengecut taknak usha awek2 sebab malu atau segan.. rasanya korang belum penah jumpa aku lg kut.. sebab aku bukannya hensem atau kurus.. aku pun bukan tunggu perempuan 'perigi cari timba'. usaha tangga kejayaan beb... berpuluh pompuan aku kenal dan macam2 pengalaman aku ada, ada yg rijek aku, ada yg aku rijek, ada yg janji nk tunang tp last minit blah ngan lelaki lain depan mata aku dan macam2 lagi.. tp bg aku.. usaha beb.. jgn mula takut ngan pompuan atau takut bercinta lepas dikecewakan... ex-girlfriend korang x mati la kalo korang kata 'jika awak pergi.. saya tak mungkin bercinta lagi' malah diorang akan gelakkan korang balik. dan lelaki pun xkan mati kalo tinggalkan korang (bagi yg perempuan). Bagi perempuan pulak, ada yg takut bercinta sebab diri sendiri dah ditebuk org (maaf kalau ada yg terguris)... kalo kena ngan lelaki pilihan korang, diorang akan terima seadanya. percayalah..

8. Lelaki/pompuan sekrang bukan boleh percaya.. sebab tu kita kena berkawan dan bercinta.. selagi korang menidakkan erti percintaan selagi itu korang akan tetap membujang.

9. Satu lagi utk perempuan, apa yg aku tgk dan aku survey (mungkin kurang tepat la jugak), beza perempuan ngan lelaki ialah perempuan cepat matang bahkah umur 9 tahun dah akil baligh dan lelaki biasanya lambat.. masa perempuan belasan tahun hampir 5 tahun lebih matang dari lelaki. dan masa umur diorang lepas 20tahun.. diorang biasanya akan mula menyesuaikan persekitaran mereka dan mula menentukan corak atau lifestyle diorang sendiri..
(masalahnya).. apabila perempuan berkahwin pada usia yg lewat dalam 25-45 tahun. kebanyakkan susah utk menyesuaikan hidup dengan org lain. ye la.. dulu takde sapa marah bangun lewat, skrang da kawin tak suka laki marah korang bangun lewat. pada usia begini korang amat sukar dikongkong atau tidak mungkin suka ikut telunjuk suami, biasanya akan cuba menguasai suami korang atau paling teruk... amalkan sikap "kau-kau, aku-aku".. lebih2 lagi kalo kawin sama umur sebab lelaki biasanya mempunyai pemikiran kurang matang walaupun umurnya sama.
(tak percaya).. cuba buat survey kat kampung2 atau mak ayah korang... yang jenis mak korang kawin usia muda. Masa umur mereka belasan tahun, mereka mula akan bergantung hidup kat suami masing2.. dan tidak mungkin diorang akan berpaling kepada lelaki lain, sebab dalam minda diorang hanyalah suaminya saja. Cuma lelaki yg bengon'g je cari bini lain. tp walau terjadi apa2 cam laki kawin lain ke cerai ke laki mati ke... biasanya diorang tetap setia kat suami dia).

Jadi nasihat aku.. kawin la kawan2 ku.. siapa lagi nak bantu kita dlm kubur kelak kalau bukan doa anak-anak kita nanti...
 
Sponsored Post

fix90

Active Member
Joined
Mar 19, 2009
Messages
2,167
Reaction score
11
Points
25
hmm pernah terfikir dulu.. tapi semangat berkurangan setelah permasalahan jodoh terhalang oleh ibu...syurga dibawah telapak kaki ibu.. ibu adalah segala-galanya..
 

NEMO

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
109,185
Reaction score
1,041
Points
1,101
nak kawin la ni..TT ..ekekee.....
 

rizalstudio

Active+ Member
Joined
Jan 8, 2009
Messages
2,663
Reaction score
690
Points
71
hmm pernah terfikir dulu.. tapi semangat berkurangan setelah permasalahan jodoh terhalang oleh ibu...syurga dibawah telapak kaki ibu.. ibu adalah segala-galanya..
Betul tu.. aku sokong tp takkan semua pompuanlaki dlm dunia ibu nk rijek.. dia pun nk tgk ank dia hidup senang, ada pasangan hidup & cucu.. try usha yg lain. persetankan perasaan sedih tu.. aku pun dulu slalu kena rijek.. sedih sgt tp bila pk2 balik. takkan nk teruskan hidup macam ni selamanya hanya kerna perkara ni?
 

fix90

Active Member
Joined
Mar 19, 2009
Messages
2,167
Reaction score
11
Points
25
Betul tu.. aku sokong tp takkan semua pompuanlaki dlm dunia ibu nk rijek.. dia pun nk tgk ank dia hidup senang, ada pasangan hidup & cucu.. try usha yg lain. persetankan perasaan sedih tu.. aku pun dulu slalu kena rijek.. sedih sgt tp bila pk2 balik. takkan nk teruskan hidup macam ni selamanya hanya kerna perkara ni?
bagi lelaki sepertiku yang baru nak berniaga ..dah ada ujian camni.. baik pk bisnes dulu.. baru pikir kahwin..#:-S
 

fauzizul

Legendary Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
11,777
Reaction score
9
Points
120
duit x ada... tp hati mau kawin... apa daya ku... aku..hampa...:D
 

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
692
Points
161
kawen? nanti kot..
 

rizan

Active Member
Joined
Jan 8, 2007
Messages
1,138
Reaction score
13
Points
25
aku atas setaun dari TT..bujang lagi..dah usaha..tp lom jodoh..apa nak buat..nasib manusia bkn semua sama..aku redha dan tawakal ja la sbb dah ada usaha..

org cakap rugi umo kita dah tua tp anak2 kecik lagi.memang aku pk balik rugi..memba2 sebaya aku rata2nya bila dorg umo 40 kurang2 anak dah masuk sek men..aku kalau kawen besok pun umo 40 silap2 anak aku x masuk darjah 1 lg
 

endingman86

Legendary Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
11,492
Reaction score
61
Points
120
uiks....sapa tak mau kahwin?ngam2 taun depan target aku..hehehehe
 
Sponsored Post
Top
Log in Register